Kontorer uden dagslys giver dig stress og koster dyrebar nattesøvn

Kontorer uden dagslys giver dig stress og koster dyrebar nattesøvn

14
nov
2014
Steen Uno
En kontorarbejdsplads uden dagslys øger din risiko for stress og kan desuden koste dig op til 46 minutter af din dyrebare nattesøvn, viser nye forskerundersøgelser.
14
nov
2014
Steen Uno


Kontorlokaler uden vinduer, uden dagslys overhovedet eller med utilstrækkeligt dagslys kan have alarmerende betydning for kontormedarbejderes trivsel, ve og vel.

Det viser nye både hjemlige og udenlandske forskningsresultater - herunder et aktuelt dansk laboratoriestudie, der påpeger bekymrende indflydelse på de berørte kontoransattes stressniveau.

Her blev forsøgspersoner, som deltog i en stress-test i et virtuel reality-kontor uden vinduer, ramt af højere koncentrationer af stresshormonet kortisol i deres spyt end forsøgspersoner i et tilsvarende kontor med vinduer.

Et forhøjet indhold af kortisol er tegn på øget akut stress hos mennesker.

"Resultaterne er interessante og bidrager med viden om, hvordan vi kan indrette vores bygninger bedst muligt i forhold til stress," siger Anne Helene Garde, professor ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

"Men inden vi begynder at slå mure ned og erstatte dem med vinduer, skal denne undersøgelse dog først gentages af andre forskere og testpersoner under andre forhold."

Dagslys optimerer søvn

En tværfaglig gruppe af amerikanske arkitekter og medicinske søvnforskere står bag en lignende aktuel undersøgelse, der sammenligner medarbejdere udsat for naturligt lys på deres arbejdspladser med kolleger, der arbejdede uden dagslys.

Den første gruppe virksomhedsansatte rapporterede oplevelse af bedre sundhed og søvn. Således fik denne gruppe i gennemsnit 46 minutter mere søvn om natten, viste søvn-monitors.

"Vi ønskede at belyse nogle af de sundhedsmæssige problemer, der opstår som følge af manglende dagslys i vores liv i almindelighed.

Vi valgte at stille skarpt på medarbejdere i kontorbygninger, fordi det jo er her, hvor størstedelen af os tilbringer en ganske betydelig del af vores liv," siger Mohamed Boubekri, forsker ved University of Illinois, der stod i spidsen for ​​undersøgelsen.

Danmarks Videncenter for Arbejdsmiljø anbefaler, at arbejdsrum som hovedregel indrettes på en måde, så de sikrer udsyn til omgivelserne gennem vinduer eller lignende.

 

 

 

 

Søg erhvervslokalerOpret søgeagent
Vores medlemskab
  • Lokalebasen medlemskab logo
  • Lokalebasen medlemskab logo