Indeklima og produktivitet

Indeklima og produktivitet

11
jun
2013
Steen Uno
Indeklima-specialist hos Alectia, civilingeniør Kasper Lynge dokumenterer sammenhængen mellem forbedringer i indeklimaet og en højere produktivitet på arbejdspladsen.
11
jun
2013
Steen Uno
Sæt tal på dit indeklima og din produktivitet

Af Steen Uno

På stort set alle danske arbejdspladser vil der være endog ganske store gevinster at hente ved at forbedre indeklimaet. Civilingeniør Kasper Lynge har i samarbejde med sin daglige arbejdsgiver ALECTIA og DTU udarbejdet en erhvervs-ph.d., som dokumenterer sammenhængen mellem indeklimaforbedringer og en højere produktivitet. 

 

Jeg tror ikke, at den dag ligger fjernt forude, hvor ejendoms- og erhvervsmæglere og andre vil komme til at udvide deres velkendte ”mantra” til: Belliggenhed, beliggenhed, beliggenhed – og indeklima.”

Sådan siger indeklima-specialist Kasper Lynge, der til daglig er civilingeniør i rådgivnings-virksomheden ALECTIA, og som i sin erhvervs-ph.d. dokumenterer, hvordan bundlinjen i en virksomhed påvirkes positivt af et sundt og tilpasset indeklima.

Der er ganske enkelt således en kontant sammenhæng mellem mellem indeklimaforbedringer og en højere produktivitet i den enkelte virksomhed.

”Jeg har udviklet en model, der kan give et hurtigt bud på de økonomiske konsekvenser ved et forbedret indeklima sammenholdt med en øget produktivitet,” siger Kasper Lynge.

”Mine resultater viser, at det fremfor alt betaler sig at investere i forbedringer af luftkvaliteten, men produktiviteten påvirkes også af temperaturen. For eksempel har temperaturen i bygninger med meget store glasfacader mod syd uden tilstrækkelig solafskærming meget stor påvirkning.”

Bedre CSR- og firmaimage

Selv i nyere erhvervsbygninger opført helt frem til 2005 vil der ifølge Kasper Lynge forholdsvis nemt kunne findes eksempler på et mangelfuldt og forbavsende dårligt indeklima.

Ved siden af økonomiske fordele ved øget produktivitet findes der en række øvrige sidegevinster, som han ikke har ”regnet” med i ph.d.´ens økonomiske kallkyler.

Det er for den enkelte virksomhed så potentielt vigtige faktorer som færre medarbejder-klager, mindre sygefravær, bedre fastholdelse af medarbejderne samt et optimeret CSR- og virksomhedsimage.

”Vi skal blive meget bedre til at formidle konsekvenserne ved et dårligt indeklima. Fremtidens bygherrer skal ikke blot opsætte krav til det gode indeklima i byggeprogrammet, men de skal også følge løbende op i design- og byggefasen, men også især efter bygningen står færdig.

Økonomisk vil det muligvis blive en smule dyrere at afsætte ressourcer, der skal sikre, at man når i mål med visionen om et bæredygtigt bygger.

Men totaløkonomisk – især når produktivitet og helbred af brugerne tages i betragtning – vil det sagtens kunne betale sig hjem igen,” pointerer Kasper Lynge, der løbende kan følges på sin private blog www.detgodeindeklima.dk.

Søg erhvervslokalerOpret søgeagent
Vores medlemskab
  • Lokalebasen medlemskab logo
  • Lokalebasen medlemskab logo