Nordhavnens eksplosive forvandling

Nordhavnens eksplosive forvandling

12
jun
2013
Steen Uno
Jens Kramer Mikkelsen, adm. direktør i By & Havn, fortæller om udviklingen af Københavns kommende City-bydel, det ny Nordhavn, der skal huse 40.000 nye beboere og 40.000 nye arbejdspladser.
12
jun
2013
Steen Uno

 

 

 

Af Steen Uno

Op gennem 90´erne var han i rollen som Københavns overborgmester politisk idémand til og fødselshjælper for de dengang uberørte Ørestads-arealer – nu to årtier senere er Jens Kramer Mikkelsen en af hovedkræfterne bag Nordhavns eksplosive forvandling fra goldt frihavnsområde til Københavns splinterny og uhyre attraktive City-bydel. 

 

”Nordhavn har lige fra starten været et fantastisk spændende udviklingsområde for os. Selv om vi alle-rede er nået langt, har vi stadigvæk et par nye og rigtig spændende projekter i området foran os. Men vi farer frem med lempe og går ikke på markedet med flere nye tiltag, end markedet og den sunde ud-vikling i Nordhavn i øvrigt kan bære.

Personlig finder jeg det utrolig fascinerende, at København, der i disse år ud over Nordhavn også råder over flere andre spændende udviklingsområder, som by vokser inde i byen – ikke mod Sjælland,” siger Jens Kramer Mikkelsen, i dag adm. direktør i By & Havn.

Udviklingsselskabet By & Havn By & Havn udvikler store og centrale byområder i København og ejes af Københavns Kommune (med 55 procent) og staten (med 45).

I 2009 lancerede Københavns Kommune og By & Havn sin store masterplan for Nordhavn, der – under overskriften ”Nordeuropas største byudviklingsprojekt” – opererer med 3,5 mio. m² nyt byggeri inden for en tidsramme på 40-50 år.

Masterplanen blev i øvrigt senere samme år nomineret i kategorien Bedste Masterplan ved WORLD ARCHITECTURE FESTIVAL (WAF) i Barcelona.

Guld i bæredygtighed

”En af de centrale punkter i vores masterplan var og er, at den sikrer, at ganske mange af den gamle Nordhavns eneståede bygninger bevares og implementeres i de nye omgivelser.

Et godt eksempel herpå er de to så velkendte gamle Aalborg Portland-siloer, som NCC netop nu er i færd med at omdanne til et moderne og fantastisk flot kontorhus, som vil stå færdig i foråret 2014,” siger Jens Kramer Mikkelsen.

”En anden central og uhyre vigitg ting for vores ny 2150 Nordhavn bliver Cityringens kommende forgrening, der i 2018 vil give Nordhavn to meget vigtige metro-stationer.”

Den ny Nordhavns-bydel skal i takt med masterplanens fulde udfoldelse give området 40.000 nye beboere og 40.000 nye arbejdspladser.

”Når man bygger ny by, er kunsten at skabe rammerne for det uplanlagte – at skabe rammer for liv, uden at rammerne bliver så faste, at vi ikke kan tilpasse os nye behov og muligheder undervejs,” siger Jens Kramer Mikkelsen.

Tre udvalgte områder i Nordhavns-projektet – Trælastholmen, Levantkaj Vest og Sundmolen – der dækker 26,2 hektar, blev i maj 2013 tildelt den højeste certificering (guld) i bæredygtighed inden for det danske certificerings-system DGNB. Guldcertificeringen understreger, at Nordhavn nationalt såvel som internationalt vil blive et fyrtårn på bæredygtig udvikling.

 

Søg erhvervslokalerOpret søgeagent
Vores medlemskab
  • Lokalebasen medlemskab logo
  • Lokalebasen medlemskab logo