arrow_upward

Søg erhvervslokale i hele Danmark

Coverlimbisk ledelse

Styrk din selvmotivation og motiveringen af dine medarbejdere

02
mar
2016
Anne-Kathrine Utzon
Motivation er et nøgleord, der i flæng nævnes på arbejdspladsen. Men hvad er motivation egentlig? Og hvordan kan man øge sin selvmotivation og styrke motivationen blandt sine medarbejdere?
02
mar
2016
Anne-Kathrine Utzon

 

Byline

 

 

 


Biologisk er motivation en fysisk udskillelse af stoffet dopamin i hjernen, der typisk sker, når vi dyrker sport eller sex, løser komplekse opgaver, eller når hjernen forudser en belønning.

Psykologisk er motivation derimod en svær størrelse og kan forklares ud fra mange teorier. En mere moderne tilgang er Herzbergs teori, som deler motivation op i to faktorer.

Vedligeholdelsesfaktorer der kan være løn, arbejdstider, information og sikkerhed, der altså som udgangspunkt ikke motiverer, men derimod vedligeholder en motivation. Og motivationsfaktorer der kan være jobbets indhold, præsentationsmuligheder, ansvar, indflydelse, anerkendelse samt personlige udviklingsmuligheder. 

"Det er individuelt, hvilke motivationsfaktorer der rent faktisk motiverer os som mennesker, og de er i høj grad koblet sammen med de værdier, vi har," fortæller Chris Grew, der er hypnotisør, ledelsescoach og forfatter af bogen ’Limbisk Lederskab’ fra 2015.

 

motivation

Limbisk ledelse – vi er styret af vores følelser
Limbisk ledelse har som andre lederkurser ikke blot fokus på det bevidste sind, men ligeledes det ubevidste sind, der optræder 80-90 procent af tiden.

"Det limbiske system er den del af hjernen, der primært er relateret til de følelser, der optræder i dagligdagen. Vi er i høj grad styret af følelser, og de har stor betydning for vores evner til at lede og motivere andre," siger Chris Grew.  

Det er derfor netop denne del af hjernen, man skal arbejde med, når man skal forbedre sine evner til at lede andre. NINEtoFIVE giver dig her konkrete værktøjer til, hvordan du via limbisk ledelse kan øge din selvmotivation og styrke dine medarbejderes motivation.  

 

Selvmotivation – kend dine værdier, og snyd din hjerne
At besidde en høj selvmotivation er uundgåeligt for iværksættere, men ligeledes vigtigt for ledere på alle niveauer, der først og fremmest skal kunne motivere sig selv, før de kan motivere andre.

Få at kunne lykkedes med en høj selvmotivation er det ifølge Chris Grew nødvendigt, at du løbende arbejder med dig selv på både et bevidst og ubevidst plan. Chris Grew giver her nogle håndgribelige råd til, hvordan du kommer i gang. 

 

På det bevidste niveau:

 • Kortlæg dine vigtigste værdier, og reflekter over, hvad der er vigtigst for dig, da det vil være dine motivationsfaktorer. Find måder hvorpå, du kan få dem opfyldt i dit arbejde. Det kan betyde, at du må sige fra over for ting, der går i konflikt med de værdier. Er en af dine vigtigste værdier at have det sjovt, så sørg for, at du har det sjovt i dit arbejde. 

 • Opstil realistiske delmål, og beløn dig selv, når du når dine mål. Det er en måde hvorpå, at du kan ’narre’ din hjerne til at føle succes og derved få udløst motivations-stoffet dopamin.

 • Udfordr dig selv, og stil dig selv komplekse, men realistiske opgaver, da det vil give dig en følelse af succes, når du har løst opgaverne. Du vil ligeledes få udløst dopamin i hjernen.

 • Sørg for, at du er i både psykisk og fysisk balance, så du kan holde fokus det rigtige sted. En god søvnrytme, motion og en sund kost er derfor vigtigt.   

 

På det ubevidste plan:

 • Stress eller uro i kroppen virker i høj grad demotiverende. For at undgå det, kan du vælge at meditere, der i korte træk går ud på at få ro i din krop og dit sind – og få styr på dine tanker. Få gode råd til meditation her. Gode råd til din egen meditationspraksis

 • Du kan også lære at gå i selv-trance ved hjælp af hypnose-filer. Der kan du opnå flere formål som ro i sindet. Ved at bruge kuponkoden: NINEtoFIVE, kan du her få en gratis lydfil af Chris Grew, som du kan sætte på, når du føler uro eller stress i kroppen. Lydfil: Hypotisk afslapning.


Find frem til dine kollegaers værdi
Når du har arbejdet med din egen selvmotivation, er du nu klar til at kunne motivere dine medarbejdere.

Der er en lang række både bevidste og ubevidste tiltag, du kan foretage dig for at sikre en høj motivation blandt dine medarbejdere.


Værdier

 

På det bevidste niveau:

 • Sikre gode fysiske arbejdsrammer i det omfang, du kan. Det kan blandt andet omfatte en sund, nærende personalefrokost, godt lysindfald, behagelig temperatur, hæve-sænkeborde, der giver medarbejderne mulighed for at stå op at arbejde m.m.

 • Find frem til dine medarbejderes værdier, der agerer deres motivationsfaktorer. Benyt eventuelt profilværktøjer som Disc eller Mbti.

 • Du kan også køre en værdiproces på arbejdspladsen, hvor I mødes i grupper og har en dialog om jeres individuelle værdier. I den forbindelse kan I desuden være sammen om at finde frem til virksomhedens værdier. I følge Chris Grew er det nemlig ofte problematisk at implementere et værdisæt, der er dikteret fra ledelsen. Det kan ydermere virke demotiverende blandt medarbejderne. 

 • Det handler nu om at handle på den viden, du har fået om dine medarbejders værdier. Har flere fx fortalt, at de har frihed som en vigtig værdi, så kan du i højere grad sikre, at de personer får mere frihed under ansvar, da du nu ved, at det vil kunne motivere dem.

 • Italesæt motivation på arbejdspladsen, og skab en kultur, hvor det er acceptabelt at snakke om. Husk ligeledes at koble virksomhedens tiltag op med virksomhedens værdier. Det vil gøre det klart, at medarbejdernes arbejde har betydning og dermed kunne øge motivationen.

 • Opstil realistiske delmål for dine medarbejdere, og beløn dem, når målene nås.

 • Udfordre dine medarbejdere, og stil dem komplekse, men realistiske opgaver.  

 • Vær nærværende, lyt til dine medarbejdere, og hav interesse for dem.

 

På det ubevidste plan: 

 • En stresset eller forvirret chef vil i høj grad påvirke medarbejderne i en negativ retning – og meget let kunne virke demotiverende. Det er derfor vigtigt, at du er rolig og klar i hovedet, når du kommunikerer og interagerer med dine medarbejdere.

 • Ligesom med selvmotivationen bør du derfor meditere eller gå i selvtrance jævnligt og især, når du føler, at arbejdet spidser til, og uroen opstår i kroppen. Ved at bruge kuponkoden: NINEtoFIVE, kan du her få en gratis lydfil af Chris Grew, som du kan sætte på, når du føler uro eller stress i kroppen. Lydfil: Hypotisk afslapning.

 • Du kan også vælge at meditere for at få ro i krop og sind. Få gode råd til meditation her. Gode råd til din egen meditationspraksis

 

Læs mere her om Limbisk ledelse:
Limbilsk lederskab af Bjarne Nybo Jensen og Chris Grew
Social- og følelsesmæssig intelligens og ledelse
Gode råd til din egen meditationspraksis
Hypotisk lydfil: Hjælper dig med at give slip på sukkertrangen
Hypotisk lydfil: Styrk dit immunforsvar 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

<< Se alle nyheder
Søg erhvervslokalerOpret søgeagent
Brug for hjælp?keyboard_arrow_downkeyboard_arrow_up
Hvordan bestiller jeg information?
Først skal du udfylde formularen ’få mere information’, med dit navn, firmanavn og telefonnummer samt din e-mail. Du kan også tilføje evt. bemærkninger. Når du har indtastet alle oplysninger trykker du blot på knappen ’få gratis information’. Herefter går der ca. fem minutter før du modtager din ordre.
Hvordan får jeg automatisk tilsendt lejemål, der passer til mine kriterier?
Du kan automatisk få tilsendt lejemål, der passer til dine kriterier ved at oprette en søgeagent. Så får du tilsendt en mail med matchende lejemål så snart de bliver oprettet på Lokalebasen.dk.
Hvordan sletter jeg min søgeagent?
Du kan til en hver tid afmelde din søgeagent. Dette gøres ved at trykke på linket nederst i den mail du har modtaget, hvor der står 'Tryk her for slette denne søgeagent'. Du kan altid oprette en ny søgeagent.
Der er blevet trukket penge på min konto efter en søgning. Hvad gør jeg?
Lokalebasen.dk trækker ALDRIG penge fra lejeres konto. Det er kun udlejere, der betaler, ved anvendelsen af vores service. Vores konkurrenter har en anden forretningsmodel, så tjek evt. om det er et andet firmanavn end Lokalebasen.dk på kontoudtoget. Hvis der fortsat er problemer, så kontakt os da på info@lokalebasen.dk så vi kan løse det
Hvordan får jeg mine lejemål på Lokalebasen.dk?
Først skal du oprette dig som udbyder. Det kan du gøre via følgende link:Oprettelse. Herefter kan du oprette dine lejemål.
Hvad koster det at være udlejer på Lokalebasen.dk?
Du kan vælge imellem to afregningsmodeller:
 • Afregning pr. udlejning Det er gratis at oprette annoncer på Lokalebasen.dk. Du skal kun betale, såfremt at Lokalebasen.dk finder en lejer, der flytter ind i ét af dine lejemål. I så fald koster det 12,5 pct. af første års basisleje uden fradrag af rabatter eller trappeleje.
 • Afregning pr. annonce Lokalebasen.dk tilbyder også, at du kan betale pr. annonce. Der afregnes pr. påbegyndt måned, og prisen for en annonce starter fra 655,- kr. pr. måned ex. moms. Du kan se flere priser i voresprisoversigt.
Hvordan aktiverer jeg et lejemål?
Hvis det er det første lejemål, du har oprettet på Lokalebasen.dk, skal Lokalebasen.dk godkende og aktivere lejemålet. Dit lejemål bliver aktiveret samme dag, som det er blevet lagt op. Har du tidligere oprettet et lejemål, kan du selv logge ind og aktivere lejemålet ved at ændre status til 'aktivt' ud for det enkelte lejemål.
Hvad skal lejen være på mit lejemål?
Det afhænger selvfølgelig meget af placering, størrelse, type og meget mere. Dog kan du, når du logger ind som udbyder, klikke på fanen ”Liggetider / Priser” og få en gennemsnitspris og et overblik over et bestemt type lokale i et bestemt område. Ellers anbefaler vi, at du kontakter en lokal mægler, da Lokalebasen.dk desværre ikke kan rådgive om lejeprisfastsættelse.
< Tilbage