arrow_upward

Søg erhvervslokale i hele Danmark

Udflytning kan  ge tomgang

Udflytning vil øge tomgangen i København

14
nov
2015
Anne-Kathrine Utzon
Regeringens beslutning om at flytte 3.900 statslige arbejdspladser til provinsen inden for de kommende to år vil med høj sandsynlighed øge tomgangen på kontorlokaler i København, vurderer to københavnske erhvervsmæglere.
14
nov
2015
Anne-Kathrine Utzon


BylineMed planen "Bedre Balance" besluttede regeringen i oktober at flytte 3.900 statslige arbejdspladser ud af København og fordele dem til 38 provinsbyer i 25 kommuner.

Udflytningen skal foregå og implementeres inden for de næste to år, og eksperter venter, at den markante udflytningsplan vil frigøre op imod ca. 80.000 kvadratmeter københavnske kontorlokaler. 

"Det er klart, at når 18 styrelser med 1.835 medarbejdere flytter ud og efterlader 30-45.000 m² kontorer, vil tomgangs-procenten i København forøges," siger Susan Hellner Lintrup, partner i erhvervsmæglerfirmaet Lintrup & Norgart, til Magasinet NINEtoFIVE.

"Herudover skal 2.153 medarbejdere fra øvrige styrelsers medarbejderstabe flyttes ud, men hvorvidt disse resterende dele af styrelserne skal forblive i de nuværende lejemål, reducere deres lejede arealer eller samles andetsteds, skal afklares af Bygningsstyrelsen."


Største udflytninger

Blandt de største statslige institutioner, der forlader København, er Udlændingestyrelsen med sine 375 arbejds-pladser, Arbejdsskadestyrelsen med 325 arbejdspladser, Statens Administration med 294 arbejdspladser samt Søfartsstyrelsen med 190 arbejdspladser.

"For mange af disse institutioners vedkommende er der tale om domicilejendomme, og for mange af lejemålene der tegnet en længere uopsigeligheds-periode. Hvorledes disse kontrakter vil blive håndteret, må fremtiden vise.


Markedet rummer et begrænset antal domicillejere, så en del udlejere vil komme til at bruge tid og ressourcer på at opdele deres ejendomme til flerbrugerhuse med fælles kantine- og mødefaciliteter, hvis de vil sikre hurtigere genudlejning. Dette vil skabe yderligere konkurrence i markedet," tilføjer Susan Hellner Lintrup.

Netop nu ligger tomgangen på kontorlokaler i København på ca. syv procent, for Københavns omegn på ca. 15 procent og for Region Hovedstaden på ca. 10,6 procent.


Konvertering en mulighed

"Sætter vi det gennemsnitlige antal kontorkvadratmeter pr. ansat til et sted mellem 15 og 25 m², vil regnestykket - hvis regeringens plan effektueres fuldt og helt - lyde på ca. 78.000 frigjorte kontorkvadratmeter i København i 2017.

Hvis der frigives ca. 78.000 m² kontor, så vil det naturligvis påvirke tomgangsprocenten i opadgående retning. Der er i øjeblikket ca. 957.000 m² ledigt kontor i København og omegn, og hvis der bliver frigivet ca. 78.000 m² kontor frem til 2017, vil det således betyde en stigning i tomgangen på ca. 8,2 procent.

Da den samlede estimerede kontormasse i København er på ca. 9.495.400 m², vil den reelle stigning i tomgangen kun stige med ca. 0,8 %," siger erhvervsmægler Casper Torkdahl-Jacobsen, Colliers International Danmark A/S.

 

"For at minimere denne estimerede tomgangs-stigning kunne en mulighed være at ombygge nogle af disse frem-tidigt tomme kontorejendomme til private boliger eller måske studieboliger, som der er meget stor efterspørgsel efter i København," foreslår Casper Torkdahl-Jacobsen.

I disse år konverteres - specielt i København og landets større byer - en lang række ældre og som oftest centralt beliggende kontorejendomme til nye privatboliger.

I København ombygges det gamle DSB-hovedsæde samt tidligere kaserne i Sølvgade til 470 studieboliger, Otto Mønsteds Palæ ombygges til 64 luksuslejligheder, mens Mejeriforeningen Danmarks gamle kontorbygning i det centrale Aarhus for nylig er blevet konverteret til 114 ejerlejligheder. ●

 


 

 

 

 

 

 

 
<< Se alle nyheder
Søg erhvervslokalerOpret søgeagent
Vores medlemskab
  • Lokalebasen medlemskab logo trustpilot.svg
  • Lokalebasen medlemskab logo googlestreetview.svg
  • Lokalebasen medlemskab logo fdih.svg
  • Lokalebasen medlemskab logo ejendomsforeningen.svg
  • Lokalebasen medlemskab logo copyrighted.svg
Ella chatHjælp
Brug for hjælp?close
arrow_backTilbage
Hvordan bestiller jeg information?
Først skal du udfylde formularen ’få mere information’, med dit navn, firmanavn og telefonnummer samt din e-mail. Du kan også tilføje evt. bemærkninger. Når du har indtastet alle oplysninger trykker du blot på knappen ’få gratis information’. Herefter går der ca. fem minutter før du modtager din ordre.
Hvordan får jeg automatisk tilsendt lejemål, der passer til mine kriterier?
Du kan automatisk få tilsendt lejemål, der passer til dine kriterier ved at oprette en søgeagent. Så får du tilsendt en mail med matchende lejemål så snart de bliver oprettet på Lokalebasen.dk.
Hvordan sletter jeg min søgeagent?
Du kan til en hver tid afmelde din søgeagent. Dette gøres ved at trykke på linket nederst i den mail du har modtaget, hvor der står 'Tryk her for slette denne søgeagent'. Du kan altid oprette en ny søgeagent.
Der er blevet trukket penge på min konto efter en søgning. Hvad gør jeg?
Lokalebasen.dk trækker ALDRIG penge fra lejeres konto. Det er kun udlejere, der betaler, ved anvendelsen af vores service. Vores konkurrenter har en anden forretningsmodel, så tjek evt. om det er et andet firmanavn end Lokalebasen.dk på kontoudtoget. Hvis der fortsat er problemer, så kontakt os da på info@lokalebasen.dk så vi kan løse det
Hvordan får jeg mine lejemål på Lokalebasen.dk?
Først skal du oprette dig som udbyder. Det kan du gøre via følgende link:Oprettelse. Herefter kan du oprette dine lejemål.
Hvad koster det at være udlejer på Lokalebasen.dk?
Du kan vælge imellem to afregningsmodeller:
  • Afregning pr. udlejning Det er gratis at oprette annoncer på Lokalebasen.dk. Du skal kun betale, såfremt at Lokalebasen.dk finder en lejer, der flytter ind i ét af dine lejemål. I så fald koster det 12,5 pct. af første års basisleje uden fradrag af rabatter eller trappeleje.
  • Afregning pr. annonce Lokalebasen.dk tilbyder også, at du kan betale pr. annonce. Der afregnes pr. påbegyndt måned, og prisen for en annonce starter fra 655,- kr. pr. måned ex. moms. Du kan se flere priser i voresprisoversigt.
Hvordan aktiverer jeg et lejemål?
Hvis det er det første lejemål, du har oprettet på Lokalebasen.dk, skal Lokalebasen.dk godkende og aktivere lejemålet. Dit lejemål bliver aktiveret samme dag, som det er blevet lagt op. Har du tidligere oprettet et lejemål, kan du selv logge ind og aktivere lejemålet ved at ændre status til 'aktivt' ud for det enkelte lejemål.
Hvad skal lejen være på mit lejemål?
Det afhænger selvfølgelig meget af placering, størrelse, type og meget mere. Dog kan du, når du logger ind som udbyder, klikke på fanen ”Liggetider / Priser” og få en gennemsnitspris og et overblik over et bestemt type lokale i et bestemt område. Ellers anbefaler vi, at du kontakter en lokal mægler, da Lokalebasen.dk desværre ikke kan rådgive om lejeprisfastsættelse.