Introduktion til området

Indre By er Københavns ældste kvarter med smalle stræder og charmerende, skæve huse. I City er du omgivet af en sværm af seværdigheder, butikker, hyggelige cafeer, eksotiske restauranter, foruden parker, kanaler og den trendy havnefront. Indre By har en fantastisk og meget smuk beliggenhed. Gammel Strand er et af Indre Bys ældste og mest kendte vartegn: naturhavn, fiskerkoner og den arkitektur, der anses for at være Københavns smukkeste, oser af noget så paradoksalt som storby-idyl. Gammel Strand var oprindelig den naturhavn, som landsbyen Havn lå ved, og de fleste forbinder nok Gammel Strand med fiskerkonerne, som tidligere sad her og solgte fisk året rundt. I 1940 blev granitstatuen, Den sidste Fiskerkone, indviet og opsat i gaden til minde om dem. Fiskerkonen opbevares andetsteds, imens metrobyggeriet pågår, hun vender hjem igen, når metrostationen er færdig i 2018. I midten af 1900-tallet blev pladsen for trang, og i 1958 stod det nye fisketorv i Sydhavnen færdig, og det betød, at fiskehandelen flyttede derud, hvorefter handelen med fisk på Gammel Strand ophørte. I dag omfatter Gammel Strands forretnings- og butiksliv blandt andet også restauranter, cafeer og kontorerhverv. De karakteristiske ejendomme på Gammel Strand danner ramme om det, der i dag betragtes som et af Københavns fagreste byrum. På trods af, at mange af de oprindelige huse på stedet brændte i 1795, vidner stedets arkitektur om de typiske københavnske ud- og ombygning af huse fra 1790erne i skøn forening med ’nyere’ ejendomme fra 1800- og 1900-tallet. Mange af husene har med tiden fået en ekstra etage eller ændret facaden, så stilarterne er mangeartede og sammensatte, men giver alligevel et harmonisk helhedsindtryk, som danner rammerne for et af Nordens største og mest varierede butiksområder i et kulturelt epicenter, omgivet af slotte, parker, museer, der tilsammen danner Danmarks ansigt udadtil.

Områdets historie

Butik, restaurant, Nyhavn, København
Butikker, restaurenter i Nyhavn i København

Indre Bys historie er lige så mangfoldig og farverig som bydelens indbyggere og stækker sig flere hundrede år tilbage i tiden. Mange butikker i City er overlevet i flere generationer. Det gælder blandt andet den danske guldtrækkeri-butik og skrædderi C.L. Seifert af 1865 i Ny Adelgade, hvor du stadig kan få taget mål til uniformen og studenterhuen. C.L. Seifert er kendt for de smukke skræddersyede gallauniformer, som produceres til Kongehuset, etaterne, Forsvaret og Politiet. Og er du på de kanter, er et kig forbi Café Det Elektriske Hjørne i Store Regnegade et besøg værd. Butikslivet i Københavns inderste bydel er broget og yderst varieret, som det hyggelige butikslokale i Silkegade, hvor Dulong Fine Jewelry siden 2005 har skabt efterstræbte smykkekollektioner af de fineste materialer, såsom guld, perler og diamanter. Smykkefirmaet er et partnerskab mellem juveler Marianne Dulong og designer og anerkendt stylist Anja Camilla Alajdi, og Dulong Fine Jewelrys fine butik er i dag hjemsted for et af de mest eksklusive smykkemærker i Danmark. I Nyhavn 17 holder – tidligere værtshus nu restaurant – kongelig hofleverandør og verdensmester i tatoveringer til. Nyhavn var centrum for tatovører i hele Norden fra slutningen af 1800-årerne og helt frem til 1970erne. Og Tat-butikken i Nyhavn er så kendt, at den er blevet lidt af en turistattraktion. Amerikanske turister kommer ofte ind og får tatoveret et Dannebrogsflag med Nyhavn 17 nedenunder, fordi deres fædre eller bedstefædre i sin tid blev tatoveret i kælderbutikken, når de var på orlov i København. 

 

Områdets infrastruktur

Transport i København, Cyklister
København satser på cykler som fortrukket transportmiddel

Infrastrukturen i København, som omhandler veje, jernbaner, havne og lufthavne, der bruges til transport i København samt forsyningsinfrastrukturen har indflydelse på dun butiks kommende tilgængelighed, varelevering og i sidste ende vækst- og omsætningspotentiale. Bus, Metro og S-tog kører i dagtimerne med fem til 10 minutters intervaller. Du kommer også nemt omkring til fods og på cykel. Med bil (og delebil), taxa eller Uber har du desuden nem adgang til havneområderne og motorvejsnettet, du skal dog være opmærksom på myldertider. Find information om Københavns offentlige transportmuligheder (bus, metro, S-tog), fx rejsetider, billetpriser m.v. på DOT. Med offentlig transport kommer du let til og fra dine butikslokaler og fra A til B i hovedstadsområdet, inklusive til og fra Københavns Lufthavn. Metrolinjen Cityringen åbner med 17 nye stationer i 2019, og arbejdet er i fuld gang. Det påvirker trafikken og støjniveauet i butiksmiljøet i hovedstaden. Til gengæld får København en af verdens bedste og mest effektive metroer, når arbejdet er færdigt. Med butikslokaler i København får du og dine kunder altså nem adgang til butikken via busnettet og Metroen. Tjek de nye metrostationer, og se, hvilke, der ligger i og omkring City og sammenhold eventuelt med ønskede butikslokaler i Indre By. Et andet aspekt af  Københavns udbyggede infrastruktur er de mange cykelstier. Københavns Kommune har en strategi om at gøre København til verdens bedste cykel-by og et af delmålene er at hæve antallet af personer, der cykler til kontor, butik eller skolen hver dag. København har to cykelsuperstier. Danmarks første supersti blev åbnet i 2012 mellem Albertslund og centrum af København, mens nummer to kom til i 2013 mellem Farum og Nørrebro.

Erhvervs- og forretningsliv

Butikslejemål på Lokalebasen i København K
Butikslejemål på Pilestræde i Indre By i København K

Butik kommer af det franske ord boutique, og anvendes primært om et fysisk sted, men kan også anvendes om en virtuel internetbutik. Nogle butikker sælger kun bestemte varer, mens andre butikker sælger varer inden for flere forskellige varekategorier. Supermarkeder har fx et meget bredt sortiment, der dækker mange kategorier. Henning Moritzen og Siw Malmkvist blev forelsket i København i 1960 – i byen og i hinanden, og det er ikke svært at forstå, for Københavns Indre By har alt, hvad hjertet begærer. Restaurationslivet blomstrer og butikkerne bugner af dansk og international mode, antikviteter, brugskunst, smykke- og møbeldesign. Tjek lokalebasen.dk og lad dig inspirere af de mange smukke butikslokaler til leje i hovedstadens inderste bydel.

 

Med butikslokaler i Københavns centrum kommer du i godt selskab. Du har nem adgang til et sandt shopping-bonanza og masser af dagligvarebutikker og supermarkeder som Irma, Netto, KIWI og Føtex med alt fra discount til delikatesser. Ud over de mange dagligvareforretninger er der mange eksotiske butikker og restauranter, som serverer alt fra velsmagende hverdagsmad til prisvindende gourmetretter. I Store Regnegade finder du CasaShop, som i 1985 præsenterede danskerne for designbølgen fra Barcelona, som har påvirket dansk indretning og interiør. I hjertet af København, ikke langt fra tøjbutikken Holly Golightly – i øvrigt opkaldt efter Truman Capotes romanfigur og nok mere sandsynligt efter yndefulde Audrey Hepburns inkarnation af samme, i kultfilmen Breakfast at Tiffany’s fra 1961 – på Gammel Mønt, i idylliske Pistolstræde, ligger Restaurant l’Alsace. Diskret, forførende og stilfuld, en eksklusiv fransk-østrigsk perle i en smuk glasomringet terrasse med servering hele året. To indgange med hver deres præg giver Restaurant l’Alsace personlighed og magisk stemning. I årets milde måneder er det desuden muligt at tage plads ved et af bordene i den charmerende gårdhave med de smukke okkerfarvede bindingsværkshuse. L’Alsace drives af restaurantchef Josephine Stockhammer og køkkenchef Franck Dietrich. Franck er vaskeægte Elsässer og blev headhuntet fra en restaurant i London af Josephines far Franz Stockhammer, som grundlagde l’Alsace i 1978. Det gamle latinerkvarter kendt som Pisserenden, har mange forskellige gader og interessante steder. Larsbjørnsstræde løber fra Nørre Voldgade til Teglgårdsstræde og lokker med farverige butikker og lækre restauranter og caféer. Et andet mægtigt spisested er Fedtegreven bistrobodega i Store Regnegade, som har kombineret to centrale koncepter i Indre By: bistromad og bodegastemning. Gæster kan vælge mellem et bredt udvalg af velsmagende retter, vine, humle og spiritus til lave priser. Her en overskuelig oversigt over butikker, cafeer og restauranter i Indre By.

Forespørgsler til Lokalebasen.dk om butikslokaler i København K fra 1 Jan. 2017 - 1 Juni 2017
Areal Ordrer
0 m² - 99 m² 259
100 m² - 299 m² 468 
300 m² - 599 m² 21
600 m² - 999 m² 28
1000 m² -  0

 

Købekraften i området

Butikslokale til leje på Nørre Farimagsgade
Butikslejemål på Nørre Farimagsgade

Indre Bys indbyggere har typisk lidt mere at rutte med, end resten af københavnerne. København har en af verdens højeste gennemsnitsindkomster, hvilket i øvrigt også ligger langt over gennemsnittet for resten af landet. København K er hovedstadens dyreste bydel at bo i, men til gengæld er købekraften i området også høj. Indbyggerne i Indre By har høje indkomster, men det er jo som nævnt dyrt at leve i City. De senere års lave prisstigninger har været med til at give danskerne en større købekraft, og der ryger igen flere varer i indkøbskurven. Hovedstadsområdet er som landets største byområde med omkring 20 procent af landets indbyggere et naturligt økonomisk kraftcenter for landet, men også for det sydlige Sverige spiller København en vigtig økonomisk rolle. Købekraften er vigtig, fordi inflation forringer den mængde varer og serviceydelser, man ville kunne købe, herunder tjenesteydelser, såsom restaurationsbesøg, daginstitutioner, smykker, skoler og forsikringer, fritid og underholdning, licens, streaming-tjenester, rejser, sport, koncerter og kunst, fødevarer, transport, drikkevarer og tobak, beklædning og fodtøj, boligbenyttelse, medicin- og lægeudgifter, boligudstyr og husholdningstjenester, elektricitet og opvarmning, telefonabonnementer og samtaleafgifter. Se Berlingskes grafik over danske husstandes årlige forbrug, bygget på data indsamlet 2011-2013, (sammenholdt med 2014-priser). Også fødevarer fylder mindre i danskernes forbrug siden begyndelsen af 1980erne. Dermed har danske familier og enlige, som jo også kan udgøre en husstand, fået flere penge til andre produkter: værd at overveje, når du påtænker at åbne butik i Indre By i København.

 Læs et udklip af Nyboligs Markedsrapport om butikker i København K

Nybolig Markedsrapport Udklip Butik
 

Parkeringsmuligheder

Når man vælger at leje butikslokale(r) i Indre By – og ikke benytter offentlige transportmidler – kan parkering være en udfordring, og man skal være opmærksom på, at parkering i København kan være både besværligt og dyrt, men der er flere muligheder, som tilgodeser behov og økonomi. Byen er delt op i tre parkeringszoner, og en generel regel er, at jo tættere man er på byens centrum, jo dyrere er parkering også. For mere information om parkeringsmulighederne i City og de omkringliggende brokvarterer, se parkeringsinformation og tjek samtidig parkeringszoner og priser, betalingsfri dage og betalingsmuligheder. Er der ikke tilhørende parkeringsplads(er) til dit butikslokale i Indre By, så er der flere parkeringshuse i City, som du kan benytte dig af, fx Jeudan Parkering på Gammel Mønt, hvor du parkerer lige ved Strøget, tæt på Magasin og Kgs. Have og i Dr. Tværgade er du i gåafstand til Nyhavn og Kongens Nytorv. Jeudan Parkering åbner desuden et nyt treetagers parkeringsanlæg under Kvæsthusmolen i 2016. Parkeringsanlæggene er bemandet og tilbyder bilvask. Q-Park Illum, (begrænset åbningstid) i Silkegade er også en mulighed. For en komplet liste, se Parkeringshuse i City. Overvejer du at leje en parkeringsplads på månedsbasis, kan du får et overblik over de billigste parkeringspladser til leje i Indre By og det øvrige København. Der er stor prisforskel mellem de billigste og dyreste parkeringspladser til leje i København. Se hele listen her Lej parkeringsplads i City. OBS: når du søger efter butikslokaler på Lokalebasen.dk får du oplyst parkeringsmuligheder.

Parkering i området

Udvikling i området

Restaurant ved Vor Frue
Restaurant ved Vor Frue Kirke i København City

Indre By er hovedstadens centrum, men det er samtidig en fragmenteret bydel. Der er mange kvarterer i Indre By, som hver især har en stærk lokal identitet. De store trafikårer, der krydser bydelen, begrænser bevægelsesmønstre på tværs af kvarterer og hindrer oplevelsen af Indre By, som en samlet bydel. I disse år vil rigtig mange gerne blive boende i eller flytte til bydelen. Projektforslagene i bydelsplanerne viser de mange gode ideer, der understøtter kommunens målsætninger, der skal stimulere viden og erhverv, grøn vækst og det gode hverdagsliv samt arbejdet med at sikre de bedste rammer for Indre Bys udvikling. Indre By er desuden præget af de mange bygge- og anlægsprojekter, der pågår i bydelen. De mange projekter påvirker bydelen, butikslivet og bylivet, som det udfolder sig. Det er tanken, at der skal skabes flere muligheder for, at projektmagere, kunstnere, lokale foreninger, institutioner og beboergrupper kan søge kommunal støtte til udvikling af midlertidige byrum, ligesom det skal gøres lettere at få tilladelse til midlertidig anvendelse af byens rum. På den måde vil man dels kunne skabe spændende og dynamiske byrum samt styrke det lokale ejerskab i bydelen. Anlægget af metro-Cityringen vil sætte sit præg på mange af bydelens centrale pladser og gader i de næste mange år, og det samme vil de øvrige igangværende store bygge- og anlægsprojekter. Butiksmiljøet i Indre By er ikke forskånet for byudviklingen og byggeriet af hovedstadens nye metrolinje. City er i det hele taget en dynamisk bydel under stor udvikling. Mange af bydelens karakteristiske pladser, bygninger og gader er ved at blive omdannet, og flere er på vej. De mange aktuelle og kommende byggeprojekter har stor betydning for bydelen som helhed og butikslivet i særdeleshed, både mens de står på, og når de er færdige.

 

Industrien

Butikker på Strøget
Butikker og restauranter på Strøget

Ud over giganten Maersk og flere af landets finansielle institutioner samt Centraladministrationen, holder mange kendte butikker til i Indre By, og det er befordrende for den samlede industri: fra Tiger, Matas, Søstrene Grene og TDC til Illums Bolighus, stormagasinerne Magasin og Illum til Georg Jensen, de franske modegiganter Hermès og Lanvin (hos Birger Christensen) i Østergade til Louis Vuitton og danskitalienske SCARPA på Amagertorv, som gennem mere end 25 år har designet og solgt håndsynede italienske sko og støvler i enestående kvalitet. Engelske Mulberry og Burberry har også slagskibsbutikker i henholdsvis Øster- og Ny Østergade. Men der er også mange små fine og ’skæve’ butikker med alt fra brugskunst, porcelæn, keramik, design, møbel- og lampebutikker som LE KLINT, som siden 1943 har haft butik i Københavns hjerte. I butikken i Store Kirkestræde har de i mere end 70 år solgt lamper til flere generationer af danskere. Også mange udenlandske kunder og turister besøger butikken hver eneste dag, som oprindelig blev indrettet af Kaare Klint med butiksinventar i oregonpine. Væggene blev tapetseret med Gunnar Biilman Petersens fine blomstrede Rose-tapet. Det originale butiksinventar eksisterer stadig og indgår nu i udstillingen på fabrikken i Odense. Selvom butikken gennem årene er blevet renoveret adskillige gange, fornemmer man stadig historiens vingesus. De klassiske lamper er udstillet side om side med LE KLINTS nye moderne lamper og den smagfulde forretning inviterer til fordybning i LE KLINTS lysunivers. Med butikslokaler i både Christian IX’s Gade og Købmagergade har tøjdesignfænomenet Tiger of Sweden også gjort sit indtog i København. Et andet eksempel på stor butikssucces er den tidligere danske parisermodel nu modedesigner, Stine Goya, som blandt andet har butikslokaler i Gothersgade i Indre By, og som har specialiseret sig i farvestrålende tøj med iøjnefaldende prints. Hos konditoriet La Glace i Skoubogade, vil man opdage, at kagehusets gamle devise: Kager, Kunst og Kærlighed kvæler al Besværlighed stadig holder vand og kalorier.

 

Udbydere

Udbydere af butikslokaler i København

 

Hoteller og overnatningsmuligheder i området

Scandic Hotel i København
Tycho Brahe Planetarium og Scandic Hotel ved Københavns søer

Der er et utal af overnatningsmuligheder i City, men prisniveauet er selvsagt højere i Indre By, end i Københavns brokvarterer. Korte afstande og god infrastruktur betyder dog, at man med fordel kan reservere hoteller uden for centrum, når pris er afgørende. Har du butik i Indre By og skal huse overnattende gæster, så finder du alt fra store internationale hotelkæder, som fx Best Western i Peder Skrams Gade og endnu flere lidt uden for City, tæt på Københavns Lufthavn, såsom Hotel Mariott, Hilton Hotel Copenhagen Airport, Radisson Blu Copenhagen, Crowne Plaza og danske Bella Sky til legendariske københavnske gæstgiverier midt i byen, som ’englænderen’ på Kongens Nytorv: Hotel D’Angleterre, 71 Nyhavn Hotel, Phoenix Copenhagen i Bredgade, alle luksushoteller med fitnesscenter, spa, restauranter, roomservice og gratis wifi, berømte for deres luksus og stil. Så der er rig mulighed for at finde hotelværelser, i overensstemmelse med ønsker, behov og budget. København er Skandinaviens mest turistvenlige metropol og har derfor et rigt udvalg af både flerstjernede og mere beskedne hoteller, så der er noget efter enhver smag og pengepung. På Expedia, hotels.com eller booking.com kan du reservere hotelværelser til dine overnattende gæster.

 

Udvalgte hoteller med konference muligheder

Skt. Petri Krystalgade 22, 1172 København K
Brøchner Hotels Sankt Peders Stræde 34, 1453 København K
Copenhagen Strand Havnegade 37, 1058 København K
Hotel 71 Nyhavn Nyhavn 71, 1051 København K