Introduktion til området

Københavns inderste og ældste bydel er propfyldt med seværdigheder og smuk arkitektur. Erhvervslokaler placeret i denne del af København er selvsagt eftertragtede. Men når man har sin daglige gang i kvarteret, overser man nemt byens såkaldte turistattraktioner. Et af byens nyere vartegn er Cirkelbroen (indviet i august 2015), der går over Christianshavns kanal, og der som navnet antyder, er designet i cirkler. Den består af fem forskudte cirkelformede platforme i forskellig størrelse med hver deres mast i midten. Cirkelbroen er tegnet af den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson, som også står bag regnbuen på toppen af kunstmuseet ARoS i Aarhus. Og er du en af dem, der tager du cyklen til dine erhvervslokaler (eller har I en stående), kan vi anbefale en vi en tur på Cykelslangen, den buede orange cykelbro ved Fisketorvet – og videre over Bryggebroen til Islands Brygge og fortsætte videre langs vandet til Cirkelbroen. En af byens fornemmeste vartegn er Børsen, som er blandt Københavns ældste bygninger, og som vi, sammen med Rosenborg Slot og Rundetårn, husker Christian Firtal for. Christian IV havde indset handelens betydning og besluttede sig for, at København skulle gøres til fremtidens storstad og handelscentrum, men man kunne ikke have en storstad uden en børs, så i 1618 bad Kongen Lorenz van Steenwinckel påbegynde bygningen af Børsen på det sted, hvor dæmningen (den første Amagerbro, i dag Knippelsbro) til Christianshavn var landfast med Slotsholmen. 

Børsen stod først helt færdig med spir og gavl i 1640. Dragespiret, som forestiller fire dragehaler, der snor sig om hinanden, er fra 1625 og har siden været Børsens vartegn. Kultorvet er det torv i Indre By, som går fra Frederiksborggade-Kultorvet-Købmagergade, og løber mellem Nørre Voldgade og Amagertorv, slapper københavnerne af med en kaffe eller en øl på dage, hvor vejret er til det.

Områdets historie

Københavns Universitet, Latinerkvateret
Faceden på Københavns Universitet

København er vokset ud i vandet som et landskab, der består af kajer og kanaler. Oprindelsen fortaber sig i historiens havgus, men havnen er under stadig forandring og altid et gensyn værd. Mange videnskabelige opdagelser knytter sig til København, som en slentretur i det Gamle København omkring Universitetet og Latinerkvarteret, vidner om. En tur gennem byens gader belyser mere end 400 års videnskabshistorie, fra 1573, da Stella Nova kastede lys over verden til Tycho Brahes observationer af den. I skæret af den nye stjerne bevægede verden sig som tiden gik mod ny viden og ny erkendelse.Videnskaben har præget Københavns historie, men der var også flere faktorer i spil. Niels Steensen lagde grundstene til geologi og anatomi, men valgte i sidste ende at følge sit klerikale kald.

Ole Rømer udregnede lysets hastighed, men slog til tåls med at måle landeveje og udrede gadeoptøjer som Enevældens tro tjener. Ørsteds forståelse af Elektromagnetismen og forbindelsen til Niels Bohrs teori om komplementaritet, betød, at dagtidens forskere var i dialog med deres samtid, hvilket og Bohr i særdeleshed måtte sande i mødet med nazismen. København har desuden gennem historien været centrum for medicinsk fremgang, fra Niels Steensen og Ole Worm, til lysterapi, insulin og celleforskning. Videnskabelige landvindinger, der i dag anvendes af store virksomheder som Maersk, Novo og Carlsberg. Historien præger den dag i dag det københavnske erhvervs- og byliv, og det er en af årsagerne til, at så mange nye entreprenører og iværksættere er tiltrukket, ikke kun af byens lys, men dens iboende løfte om fremgang og succes.

 

Områdets infrastruktur

Københavns hovedbanegård, offentlig transport
S-tog på Københavns Hovedbanegård

Med erhvervslokaler i Indre By er Københavns infrastruktur vigtig i forhold til veje, jernbaner, havne og lufthavne, som bruges til transport i København, ligesom forsyningsinfrastrukturen påvirker varelevering med mere. Bus, Metro og S-tog kører i dagtimerne med fem til 10 minutters intervaller. På cykel og gåben kommer du også snildt omkring, og i bil (og delebil), taxa har du direkte adgang til havneområderne og motorvejsnettet. Find information om Københavns offentlige transportmuligheder (bus, metro, S-tog), fx rejsetider, billetpriser med videre på DOT og tjek de nye metrostationer, og se, hvilke, der ligger i og omkring City og sammenhold eventuelt med ønskede erhvervslokalers beliggenhed. Med offentlig transport kommer du let til og fra dine erhvervslokaler, omkring i hovedstadsområdet, inklusive til og fra Københavns Lufthavn. Cityringen åbner med 17 nye metrostationer i 2019, og arbejdet er i fuld gang. Det påvirker i disse år trafikken og støjniveauet i hovedstaden. Til gengæld får København en af verdens bedste og mest effektive metroer, når arbejdet er færdigt. Med erhvervslokaler i København er du ideelt placeret i forhold til den daglige commute samt kundebesøg. Et andet aspekt af Københavns infrastruktur er de mange cykelstier, som understøttes af Københavns Kommune strategi om at gøre København til verdens bedste cykel-by. Et af målene er at hæve antallet af personer, der fx dagligt cykler til erhvervslokaler, butikker og eller skole. København har to cykelsuperstier. Danmarks første supersti blev åbnet i 2012 mellem Albertslund og centrum af København, mens nummer to kom til i 2013 mellem Farum og Nørrebro.

 

Erhvervs- og forretningsliv

Kontorejendom, Kontordomicil i København K, Adelgade
Kontordomicil på Adelgade, København K

Erhvervslokaler kan defineres som en række forskellige lokaletyper, som anvendes til industri og eller erhverv. Lokalerne hvorfra din virksomhed drives har stor betydning – og der er flere aspekter at tage højde for, når du skal vælge erhvervslokaler, som kan styrke din virksomhedsprofil. Derfor er det vigtigt at overveje, om erhvervslokalerne sender de rigtige signaler til dine kunder. Der skal være overensstemmelse mellem dit brand og lokalernes beliggenhed, type, indretning og størrelse. Lokalerne har også betydning for medarbejdernes trivsel, og har derfor indirekte indflydelse på virksomhedens produktivitet. Erhvervslokalerne skal desuden være indrettet , så de svarer til din virksomheds behov, i forhold til arbejdsgange og funktioner. Det er selvsagt afgørende, at de valgte erhvervslokaler er velfungerende, og at tekniske installationer er i orden, så driften ikke forstyrres. Placeringen af erhvervslokalet er også vigtig, fx i forhold til rekruttering. Netværksforbindelse og lignende er meget velfungerende i City, og det kan have stor betydning for virksomhedens kommende drift. Indre Bys trafikale forhold er som omtalt blandt verdens mest effektive og erhvervslokaler i Indre By vil typisk have et vist antal parkeringspladser.

Med erhvervslokaler i Københavns centrum kommer du i godt selskab. Du har nem adgang til dagligvarebutikker og supermarkeder som Irma, Netto, KIWI og Føtex med alt fra discount til delikatesser. Ud over de mange madbutikker er der mange eksotiske butikker og restauranter, som serverer alt fra velsmagende hverdagsmad til prisvindende gourmetretter. Indre København vrimler med fantastiske butikker. Alt fra eksklusive og moderne tøj- og interiørbutikker til vintagebutikker. Hos Hay på Strøget designes moderne møbler og designprodukter med øje for en moderne livsstil. Butikken har en stor andel i Københavns position som en by med design i verdensklasse. Her finder du møbler i uvanlige former, men der er også noget for dig, der er ude efter små, specielle ting til hjemmet fra designerpuder og viskestykker til vægure og vaser. Stilleben sælger interiør, keramik, glas, tekstil og smykker af danske og udenlandske designere. Stilleben er et must for alle æstetikere, der værdsætter smukt, moderne design. I de seneste 10 år er det lykkedes de to indehavere og designerne Jelena Nordentoft og Ditte Reckweg at være toneangivende inden for ny keramik, interiør design og grafik. Det selektive udvalg omfatter basisting og unikke eksklusive produkter. Fokus er på unikke produkter med personlighed og håndværksmæssige kvaliteter. I Bredgade, ikke langt fra Nyhavn, ligger det ansete Galerie Asbæk, der drives af Jacob og Patricia Asbæk. Det har eksisteret i mere end 30 år på skiftende adresser, men ligger nu i det veletablerede galleriområde i Indre By. Galleriet slog sit navn fast ved at udstille store danske kunstnere som Robert Jacobsen, Wilhelm Freddie og Carl-Henning Pedersen, og har lige siden stået for en høj standard i det danske gallerimiljø. En enestående række af danske og internationale kunstnere udstiller her, bl.a. Simone Aaberg Kærn, Peter Bonde, Ursula Reuter Christiansen Dennis Oppenheim, Peter Bonnén og Bent Holstein. Her en overskuelig oversigt over butikker, cafeer og restauranter i Indre By.

Læs også Colliers markedsrapport for q1 2017, for mere indsigt i markedet i København og resten af Danmark. 
 

Colliers q1 2017 Markedsrapport
 

Købekraften i området

Strøget København, shopping i København, Erhvervslokaler til leje
Butikker og kontorlokaler på Strøget, København K

Købekraften er en afgørende faktor i forhold til din virksomheds vækstpotentiale og kommende omsætning. Derfor kan det være interessant at vide noget om indtægtsniveauet, klientellet og forbrugsvanerne i Indre By. Er det relevant for dig, kan du faktisk se, hvor meget folk tjener i området omkring dine kommende erhvervslokaler ved at indtaste erhvervslokalernes adresse på datalandkortet. Kortet afslører ikke data om enkeltpersoner eller enkelte husstande, men viser danskernes gennemsnitlige indkomst på et meget detaljeret niveau helt ned til celler på 100 gange 100 meter. Det er den danske analyse- og geodatavirksomhed Geomatic, der har udarbejdet kortet på baggrund af særkørsler fra Danmarks Statistik. København har en af verdens højeste gennemsnitsindkomster, hvilket i øvrigt også er langt over gennemsnittet for resten af landet. Indre Bys indbyggere har typisk mere at rutte med, end resten af københavnerne. København K er samtidig hovedstadens dyreste bydel at bo i, til gengæld er købekraften i området tilsvarende høj, da Indre Bys beboere har høje indkomster. Lave prisstigninger de senere år har betydet, at danskernes købekraft generelt er steget, og der bliver brugt flere penge på dagligvarer, restaurationsbesøg og shopping. Hovedstadsområdet er som landets største byområde med omkring 20 procent af landets indbyggere et naturligt økonomisk epicenter for landet, men også for det sydlige Sverige spiller København en vigtig økonomisk rolle.

 

Befolkning i området

I takt med at købekraften i København er blevet stærkere, er befolkningstilvæksten i Københavns Kommune også stedet med knap 100.000. Det har gjort at man har måtte tænke nye veje for at huse alle. Det har resulteret i boliginvisteringer i blandt andet i det nye Sydhavn, på Teglholmen, Nordhavn og Københavns nye bydel Carlsberg Byen.

Nøgletal for København K i July 2017

Kategori Husstande  Kontorer Butik
Antal  23543 4254 2446

 

 

 

 

Kilde: Post Nord 

Parkeringsmuligheder

Når man har erhvervslokale(r) og bil i Indre By kan parkering være en udfordring, og man skal være opmærksom på, at parkering i København kan være både dyrt og besværligt. Der er dog flere muligheder, som tilgodeser behov og økonomi. København er delt op i tre parkeringszoner, og en generel regel er, at jo tættere man er på byens centrum, jo dyrere er parkering også. For mere information om parkeringsmulighederne i City og de omkringliggende brokvarterer, se parkeringsinformation og tjek samtidig parkeringszoner og priser, betalingsfri dage og betalingsmuligheder. Er der ikke tilhørende parkeringsplads(er) til dine erhvervslokaler i Indre By, så er der flere parkeringshuse i City, som du kan benytte, fx Jeudan Parkering på Gammel Mønt – du parkerer du lige ved Strøget, tæt på Magasin og Kgs. Have og i Dr. Tværgade er du er i gåafstand til Nyhavn og Kongens Nytorv – (Jeudan Parkering åbner et nyt treetagers parkeringsanlæg under Kvæsthusmolen i 2016). Parkeringsanlæggene er bemandet og tilbyder bilvask. Q-Park Illum, (begrænset åbningstid) i Silkegade er en anden mulighed. For en komplet liste, se Parkeringshuse i City. Overvejer du at leje en parkeringsplads på månedsbasis, kan du få et overblik over de billigste parkeringspladser til leje i Indre By og det øvrige København på Lej parkeringsplads i City. OBS: når du søger efter erhvervslokaler på Lokalebasen.dk får du oplyst parkeringsmuligheder.

Parkering i området

Udvikling i området

Udvikling i København, Metrobyggeri, København K, København City, Højbro Plads, Gammel Strand St.
Metrobyggeri, Gammel Stand St. ved Højbro Plads

Indre By er hovedstadens centrum og har hidtil også været en meget fragmenteret bydel. Der er mange kvarterer i Indre By, som hver især har en stærk lokal identitet og de store trafikårer, der krydser bydelen, har begrænset beboernes og brugernes bevægelsesmønstre på tværs af kvarterer og hindret oplevelsen af Indre By, som en samlet bydel. Men City er en dynamisk bydel under stor udvikling, og denne fragmentering skal de mange pågående bygge- og anlægsprojekter, herunder metroarbejdet, imødekomme. Anlægget af Cityringen vil sætte sit præg på mange af bydelens centrale pladser og gader i de næste mange år, og det samme vil de øvrige igangværende store bygge- og anlægsprojekter. De mange projekter præger bydelen, erhvervslokaler og bylivet. Erhvervslokaler i Indre By er ikke forskånet for byggeriet af hovedstadens nye metrolinje. Mange af bydelens karakteristiske pladser, bygninger og gader er ved at blive omdannet, og flere er på vej. De mange aktuelle og kommende byggeprojekter har stor betydning for bydelen som helhed og butikslivet i særdeleshed, både mens de står på, og når de er færdige. Det er tanken, at der skal skabes flere muligheder for, at startups, entreprenører, projektmagere, kunstnere, lokale foreninger, institutioner og beboergrupper, kan søge kommunal støtte til udvikling af en ny type midlertidige byrum, ligesom det skal gøres lettere at få tilladelse til midlertidig anvendelse af byens rum. På den måde vil man dels kunne skabe spændende og dynamiske byrum samt styrke erhvervslivets og de lokales ejerskab i Indre By.

 

Industrien

Udenrigsministeriet i Eigtveds Pakhus, på Asiatisk Plads, Christianshavn, København K
Udenrigsministeriet i Eightveds Pakhus

I Geografisk Tidsskrift, bind 48, om Københavns Industris Lokalisering, skriver  Grethe Forchhammer i 1946: Aarsagerne til Københavns Stilling som vort Lands Industricentrum og Nordens største Industri- og Handelsby er ofte omtalt og velkendt. Beliggenheden ved Indgangen til Østersøen rummer Muligheder, der maalt selv med international Maalestok er betydelige. Transporten af Raavarer ad Søvejen er billig og bekvem, Havnens Kapacitet en Storbys. Der er rigeligt Opbud af velkvalificeret Arbejdskraft, mandlig, saavel som kvindelig, og Byen selv er med ca. en Fjerdedel af Danmarks Befolkning, et værdifuldt Marked for Industriens Frembringelser. At Administrationen har sit Sæde her og Landets Pengevæsen sit Tyngdepunkt, vejer ligeledes for mange Virksomheder tungt i Valget af Beliggenhed. Og virksomheder er stadig meget tiltrukket af Indre By, flere af Centraladministrationens ministerier har –  også af praktiske hensyn – hovedsæde i Indre By, fx ligger Udenrigsministeriet på Asiatisk Plads (Christianshavn) i Eigtveds Pakhus. Udenrigsministeriet beskæftiger ca. 1.350 medarbejdere, hvoraf cirka 850 arbejder i København, og 500 er udsendt til de danske ambassader og konsulater i udlandet. Dertil kommer et større antal lokalt ansatte medarbejdere, som er ansat på repræsentationerne ude i verden. Udenrigsministeriet tilbyder international karriere og udstationeringsmuligheder i mere end 80 lande. Omkring 800 af ministeriets medarbejdere er ansat med forflyttelsespligt og ventes at veksle mellem tjeneste i København og de øvrige repræsentationer. Medarbejderne søger selv deres næste stilling i ministeriet. Man er derfor selv med til at vælge, hvor karrieren bevæger sig hen, fagligt som geografisk. Vekslen mellem tjeneste i København og i udlandet stiller store krav til medarbejderens tilpasningsevne og evne og vilje til at sætte sig ind i nye sagsområder, men giver også mulighed for hele tiden at få nye udfordringer. Eigtveds Pakhus har møde- og konferencelokaler, hvor alle der er opført på finansloven som selvstændig organisation, kan leje lokaler, der kan rumme alt fra mindre møder til arrangementer op til 250 personer.

Udbydere

 

Hoteller og overnatningsmuligheder i området

Hotel D'angleterre, ved Kongens Nytorv, København K
Hotel D'angleterre, ved Kongens Nytorv i København K.

Der er et hav af overnatningsmuligheder i City i alle prisklasser. Der er sågar et prisvindende vandrehjem på Vandkunsten, i hjertet af Københavns centrum, med en hip og retro-skandinavisk atmosfære. Copenhagen Downtown Hostel er placeret i midten af byen kun fem minutters gang fra Københavns Hovedbanegård og med indkøbsmuligheder, barer og attraktioner lige rundt om hjørnet. De tilbyder prisvenlig indkvartering for alle og yderligere rabatter til grupper, der rejser sammen. Hotelpriserne er dog typisk højere i Indre By, end i Københavns brokvarterer, men korte afstande og god infrastruktur betyder, at du med fordel kan reservere hotelværelser til dine kunder uden for centrum, når pris er afgørende. Med erhvervslokaler og hotelbehov til fx kunder i Indre By, finder du store internationale hotelkæder lidt uden for City eller tæt på Københavns Lufthavn, alle luksushoteller som kan tilbyde fitnesscenter, restauranter, roomservice og gratis wifi. Der er altså mange muligheder for at finde hotelværelser, i overensstemmelse med ønsker, behov og budget. København er Skandinaviens mest turistvenlige metropol og har derfor et rigt udvalg af både flerstjernede og lavprishoteller. På Expedia, hotels.com eller booking.com kan du reservere hotelværelser til dine overnattende gæster.

 

Udvalgte hoteller med konference muligheder

Skt. Petri Krystalgade 22, 1172 København K
Brøchner Hotels Sankt Peders Stræde 34, 1453 København K
Copenhagen Strand Havnegade 37, 1058 København K
Hotel 71 Nyhavn Nyhavn 71, 1051 København K