Introduktion til området

Kontorlokaler på Østerbro

Hvor Østerbro tidligere fremstod lidt bedsteborgerligt, er byens nordøstligste bydel i dag forvandlet til Københavns havestue: et rummeligt og grønt brokvarter med et fredeligt og respektabelt ry. Østerbro er hjemsted for livsnydere, velhavere, børnefamilier og studerende, med Fælledparken som central boltreplads. Det er ikke tilfældigt, at Østerbro er blevet synonymt med det gode liv. Østerbro har mange attraktioner og de mange sidegader er som små oaser. Ved Rosenvænget ligger landets første villakvarter parallelt med Nordre Frihavnsgade, som løber ned til Trianglen, som er og altid har været et trafikalt knudepunkt, dengang som nu. Når man kigger efter er kvarterets historie stadig synlig i gadebilledet. Der er mange parker, grønne pladser og torve, som Østerfælled Torv, Randersgade-kvarteret og Fælledparken, der ikke blot synonym med 1. maj, karneval og DHL Stafet. Parken, der er Københavns største, trækker dagligt mange forskellige typer til. Der bliver spillet fodbold og løbet på løbestien, luftet hunde i den nye hundegård, leget på den nye Tårnlegeplads, øvet trafik på trafiklegepladsen og solbadet. Fælledparken er en populær og alsidig park, som både indbyder til fysisk aktivitet og afslapning. Parken bliver også brugt ved større begivenheder. I Østerbros mange hyggelige gader kan man nyde smagsprøver eller en lille forfriskning på en af de mange cafeer i denne tillokkende del af København. Østerport har flere naturskønne områder som Østre Anlæg, bygget på de gamle volde, hvor Statens Museum for Kunst, Den Hirschsprungske Samling og Københavns første rigtige legeplads i dag holder til. Der er desuden flere velhaverkvarterer i bydelen. Østervold var den sidste del af det gamle forsvarsterræn der blev bebygget, for det virkede meget langt ude, og dem, der dristede sig til at bosætte sig herude, havde også råd til hestetransport ind til byen. Kartoffelrækkerne ved Peblingesøen var engang arbejderboliger, men i dag findes nogle af hovedstadens dyreste kvadratmeter i de smalle, hyggelige villavejsagtige gader. Kvarterets historie er broget med fortællinger om berømtheder og krigeriske begivenheder, og så finder man nogle af landets bedste shopping-områder på Østerbro. Det er ikke svært at forstå, at sport, frisk luft og gode indkøbsmuligheder altid har lokket københavnerne ud på Østerbro.

Områdets historie

Historien om Østerbro.
Det der i dag er et fredeligt kvarter, var engang berørt af krig.

Østerbro har en krigerisk forhistorie. I 1658 lå der en ufuldført del af befæstningen, som svenskerne angreb flere gange under belejringen af København. Hæren og marinen fik kirkegårde i brokvarteret i begyndelsen af 1700-tallet, med begravelsen af de faldne i 1801, blev det comme-il-faut for borgerskabet at blive begravet der. I 1807 stod næste slag i våbenfabrikant og generalmajor Classens Have, hvor livjægerne kæmpede mod Lord Wellingtons tropper. I dag luer dramaet under overfladen, når man går mellem de store villaer i ambassadekvarteret, hvor den kolde krig udspillede sig med den amerikanske, sovjetiske og britiske ambassade på hver side af Garnisons Kirkegård. Der blev opstillet duelige beskyttelser i kvarteret for at beskytte diplomatiet mod terror og demonstranter. Under Anden Verdenskrig, gik tyskerne den 9. april i land ved Langelinie på Østerbro, og et par af besættelsesmagtens hovedkvarterer lå ligeledes i bydelen, og industriområdet tæt på havnen var genstand for flere sabotageaktioner. Kastellet og Langelinie er et område med tråde til forsvaret. Porten til Kastellet fører til en svunden tid, hvor fæstningen var fundamentet i Københavns forsvar. Voldene er velholdte, og det indre er velbevaret i en dansk militærstil, der minder om fortidens krigsvæsen. Kastellet, tidligere Citadellet Friedrichshavn, var Kongerigets sikreste fængsel, med en lang række berømte fanger, blandt andet Struense og Werner Best, og et stenkast derfra ligger Langelinie, der har gennemgået langt flere ændringer, fx da Frihavnen blev anlagt. Fra kysten er der udsigt til Sixtus bastion, flådestationen og det gamle orlogsværft. Som nævnt gik de tyske tropper i land ved Langelinje i 1940, men i dag invaderes København lykkeligvis kun af turister i fredeligt ærinde. Østerbro er dermed et kvarter med historie og stolte traditioner, og et skønt hjørne af København, med mange monumenter og mindesmærker.

Områdets infrastruktur

Metrostation
Metroen i København er blandt verdens bedste metrolinjer.

Med erhvervslokaler på Østerbro er din virksomhed ideelt placeret med kort til offentlig transport og gode indkøbs- og parkeringsmuligheder. Den offentlige transport i København er pålidelig og punktlig. Du kommer nemt og hurtigt til og fra dine erhvervslokaler og fra A til B på Østerbro og de omkringliggende kvarterer. I København kan tage metro og busser (herunder også havnebusser), som tilgås med den samme billet. Alt du behøver at vide er, hvor mange zoner, du passerer på din rejse. Bemærk, at du med Metroen kommer fra Københavns Lufthavn til centrum på kun 20 minutter, hvorfra der går flere busser til Østerbro, fx nr. 1A fra Kgs. Nytorv i retning mod Hellerup eller nr. 14 i retning mod Klampenborg st. Infrastrukturen i København er blandt de mest effektive i verden og udvikles og forbedres løbende. Du kommer også nemt omkring til fods og på cykel, og i bil har du nem adgang til havneområderne og motorvejsnettet, men du skal være opmærksom på myldertider. Find information om Københavns offentlige transportmuligheder (bus, metro, S-tog), fx rejsetider, billetpriser m.v. på DOT. I 2019 bliver Metroen udvidet med Cityringen og 17 nye stationer i det centrale København, hvilket vil styrke infrastrukturen endnu mere. Arbejdet er i fuld gang, og det påvirker midlertidigt trafikken og støjniveauet, også i kvartrets erhvervslokaler. Tjek de nye metrostationer, og se, hvilke, der ligger på og omkring Østerbro, og i nærheden af dine foretrukne kontorhotellejemål.

Erhvervs- og forretningsliv

Himlen over København.
Himlen over Østerbro.

Erhvervslokaler defineres som lokaletyper, der anvendes til industri og eller erhverv. Lokalerne hvorfra din virksomhed drives har stor betydning, og der er flere aspekter at tage højde for, når du skal vælge erhvervslokaler, da det rette valg vil styrke din virksomheds profil. Det er således vigtigt at overveje, om erhvervslokalerne sender de rigtige signaler til dine kunder. Der skal være overensstemmelse mellem dit brand og lokalernes beliggenhed, type, indretning og størrelse. Lokalerne har også betydning for medarbejdertrivsel, og har derfor indirekte indflydelse på virksomhedens produktivitet. Erhvervslokalerne skal desuden være indrettet , så de svarer til din virksomheds behov, i forhold til arbejdsgange og funktioner. Det er selvsagt afgørende, at de valgte erhvervslokaler er velfungerende, og at tekniske installationer er i orden, så driften ikke forstyrres. Placeringen af erhvervslokalet er også vigtigt, fx i forhold til rekruttering. Østerbros trafikale forhold er som omtalt blandt verdens mest effektive og erhvervslokaler i denne del af byen vil typisk have et vist antal parkeringspladser.

Med erhvervslokaler på Østerbro har du masser af indkøbsmuligheder, deriblandt Netto, REMA1000, Føtex, Brugsen, Irma og en række lokale delikatesseforretninger, vin- og ostehandlere, grønthandlere med flere. Med erhvervslokaler på Østerbro, har du desuden rig mulighed for at flekse dit shopping-gen før og efter arbejde, eller i frokostpausen. I denne guide til Østerbro shopping, som er fordelt på områder helt ned på gadeniveau, finder du alt, hvad hjertet begærer, fra sport og fritid til elektronik, mode, mad og vin til personlig pleje. En god madoplevelse finder du på Restaurant Le Saint Jaques på Sankt Jakobs Plads, ikke langt fra butikstorvet Østerfælled Torv (på modsatte side af gaden). Østerbro er pæn og eksklusiv, men samtidigt afslappet og helt nede på jorden, og det bærer butikslivet og indkøbsmulighederne præg af. Handelsgaderne Østerbrogade og Nordre Frihavnsgade har ry for at være gader, hvor velklædte mødre med barnevogne regerer, og hvor den øvrige bydel er karakteriseret af brede boulevarder, smukke grønne områder, speltbagerier (Østerbro kaldes spøgfuldt for 2100 Spelt) og dyre lejligheder, men det er også på Østerbro, du finder et bredt udbud af nogle af byens eksklusive designerbutikker, såsom Normann Copenhagen, Rambow og Moshi Moshi samt restauranter og caféer og flere af Københavns bedste butikker med luksusgenbrug, som genbrugsbutikken Second, hvor du kan fylde dit klædeskab op med andres luksuriøse fejlkøb, designersko, bløde skindjakker og designertasker. På Rosenvængets Allé ligger en af Københavns eneste yogabutikker yogaudstyr.dk, men her finder man også alt, hvad en ægte yogaentusiast kan ønske sig.

Købekraften i området

Østerbro købekraft.
Indbyggere og tilflyttere er tiltrukket af Østerbro.

Velstanden og købekraften på Østerbro ligger i den høje ende, og indbyggerne hører til den øvre middelklasse. Indbyggere, tilflyttere og virksomheder er tiltrukket af Østerbro, som især udmærker sig ved at byde på både by- og landliv samt meget korte afstande til grønne områder, vand, City og Københavns Lufthavn. Der bor færre enlige og studerende på Østerbro end førhen, selvom kvarteret har set en stigning af tilflyttere under uddannelse, typisk universitetsstuderende og elever fra Københavns øvrige højere uddannelsesinstitutioner, i senere år som resultat af muligheden for forældrekøb. Indbyggerne i kvarteret fordeler sig således primært på yngre par med højere indtægter, børnefamilier og pensionister. De høje ejendomspriser påvirker købekraften, fordi en stor del af hustandsindtægten går til husleje og øvrige faste udgifter. Men i takt med den generelle økonomiske fremgang har indbyggerne på Østerbro i dag flere penge mellem hænderne, end de har haft i mange år, og det påvirker mange erhvervsdrivendes ønske om at leje erhvervslokaler i bydelen.

Parkeringsmuligheder

Cykel i København.
Der er mange muligheder for parkering på Østerbro, 
og ellers er det nemt at tage cyklen for at komme frem.

Der er tre parkeringszoner i byen, som er delt op i tre kategorier, blå, grøn og rød. Disse dækker Indre By samt de indre brokvarterer, som er Østerbro, Vesterbro, Amagerbro og Islands brygge. Parkering i København kan være besværligt og dyrt, hvis du ikke er opmærksom. For mere information om parkeringsmulighederne på Østerbro, de øvrige brokvarterer og City, se Parkeringsinformation, hvor du også kan finde oplysninger om parkeringszoner og priser, betalingsfri dage og betalingsmuligheder. Der er regler for parkering og restriktioner på mange af Østerbros gader, men du kan nemt tjekke parkeringsregler på gadeniveau ved at indtaste det relevante gadenavn for dit kontors placering. Der er endnu ingen parkeringshuse på Østerbro, men et forventes opført ved Nordhavn i 2017. Der er dog omkring 10 parkeringshuse i København, for en komplet liste, se Parkeringshuse i København. Overvejer du at etablere eller flytte din virksomhed til kontorer på Østerbro, uden parkeringsmulighed, kan du andre steder i byen leje en parkeringsplads på månedsbasis. Få overblik over de billigste parkeringspladser til leje i City og det øvrige København, se Lej parkeringsplads i København. Når det er sagt, har mange erhvervslejemål på Østerbro tilknyttet parkering, bemærk, at tilhørende parkeringsplads(er) eller mulighed for leje af samme er noteret på alle kontorlejemål, når du søger på listevisninger af kontorer på Østerbro på Lokalebasen.

Parkering i området

Udvikling i området

Bore.
Metrobyggeriet er i fuld gang både på Østerbro,
men også i andre dele af København.

Metrobyggeriet foregår nu og i de kommende år på 21 byggepladser i København. Dertil kommer tre byggepladser på Nordhavnslinjen, som forventes færdig i 2019. De to boremaskiner på hver 630 ton, som er 140 meter lange og har borehoveder med en diameter på cirka seks meter, som skal bore metroen til Nordhavn, ligger fra maj 2016 klar til at bane vej gennem det østerbroske kridtlag til Østerport, 15 meter under havets overflade. Boremaskinerne har fået navnene Alice og Frida efter stifteren af Kvindelig Sejlklub i Nordhavn og klubbens første båd. Arbejdet med Cityringen er i fuld gang og påvirker trafik, støjniveau og den generelle herlighed flere steder i hovedstaden, også på Østerbro. Til gengæld får København en af verdens bedste og mest effektive metroer, når Metroen står helt færdig. Der har i de senere år pågået, og der pågår stadig en hel del bygge- og anlægsprojekter på Østerbro, blandt andet i Klimakvarterets regi: fornyelse af Tåsinge Plads, Sankt Kjelds Plads (stod færdig i 2014), Bryggervangen og det kommende kulturcenter ved Kildevældsskolen. Oven på flere klager fra ØK-Fonden, som i stedet for boliger ønsker et grønt oplevelsesområde, og lokale aktører, som er imod bebyggelsen på grund af en formodet overskridelse af sølinjen, har Natur- og Miljøklagenævnet givet kommunen medhold i, at der på bygges boliger på India Kaj uden om den gamle ØK-bygning Asia House på den såkaldte Tulipangrund. Hvornår og om arbejdet sættes i gang er stadig i uvist i 2016. Af andre anlægsprojekter kan Cykkelpakken – som er et led i Københavns strategi om at gøre København til verdens bedste cykel-by –  består af flere ruter: Cykelbroen går over Helsingørmotorvejen og Lyngbyvej, dobbeltrettet cykelsti mellem Hans Knudsens Plads og Ryparken Cykelsti i nord og sydsiden af Rovsingsgade mellem Studsgårdsvej og Lyngbyvej samt forlængelse af cykelsti i den nordlige side af Borgervænget fra lyskrydset ved Hans Knudsens Plads. Ryvangsruten: Sammenhængende stiforløb fra cykelbroen over Helsingørmotorvejen og Lyngbyvej via Rymarksvej og Tuborgvej. Svanemølleruten: Etablering af cykelmulighed i begge retninger på dele af Østbanegade. Østerbro Cykelkort er en oversigt over eksisterende og kommende cykelstier på Østerbro.

Industrien

Industri Østerbro.
Mange kendte danske virksomheder befinder sig 
i dag på Østerbro.

Flere af Danmarks største organisationer driver deres virksomhed fra erhvervslokaler på Østerbro. Det gælder Alm. Brand Forsikring, AP Pension, Pension Danmark, PFA Pension, Realkredit og DFDS. Derudover blomstrer Østerbros kreative industrier, og et eksempel herpå er den verdenskendte og prisvindende industrielle designer (og Arne Jacobsens) tidligere partner, Knud Holscher, stiftede Holscher Industrial Design, og har erhvervslokaler i en seksetagers fabriksbygning fra 1952 i Vermundsgade i Østerbros industrikvarter. Holscher er blandt andet manden bag d line. Holschers to  sønner er i samme branche og arbejder i samme hus. Rasmus Holscher driver i dag Holscher Design, og arkitekt Niels Holscher driver arkitektvirksomheden Holscher-Norberg på samme etage. Flere danske produktionsselskaber, fx Monday Media, som er aktive i flere genrer, herunder dokumentar, underholdning, reality, game-show og livsstil holder også til i den gamle fabriksbygning. Et andet af hjørne af Østerbro og et af de steder, der med sin særlige historie udgør den perfekte ramme for unge kulturentreprenører, er KW3 – kulturhuset på Krausesvej, en stille villavej, der har fungeret som kulturhus siden 2014. Det er ikke et helt almindeligt hus, kommunen har stillet til rådighed for byens unge kulturskabere, men derimod en gammel herskabsvilla, der ved første øjekast ligner et spøgelseshus fra en gyserfilm. Huset bærer præg af sin historie, der går helt tilbage til starten af 1900-tallet, og er med til at skabe en helt særlig atmosfære i den palæagtige villa, som blev opført af vekselerer Carl Otto Henrique i 1920. Carl Ottos kone, Elly, og deres fire børn flyttede ind i 1930, hvor de boede indtil 1942, hvor den højtstående, jødiske familie blev tvunget til at flygte til Sverige på grund af krigen, og nazisterne overtog huset i en periode. Da familien Henrique vendte tilbage til Danmark, solgte de huset til Det Kongelige Opfostringshus, som videresolgte det til Københavns Kommune i 1953.

Hoteller og overnatningsmuligheder i området

Hotel i København.
Ønsker du at se Østerbro kan du nemt og bekvemt
bestille overnatning på et af Hotellerne i området.

Med enkelte undtagelser er der ikke mange hoteller på Østerbro. En løsning, der henvender sig til virksomheder og organisationer med erhvervslokaler i bydelen, er Adina Apartment Hotels. Konceptet bag et lejlighedshotel er, at man har mulighed for at ordne hjemlige gøremål som madlavning og tøjvask, samtidig med at man kan nyde godt af hotelservicen. Ved Langelinie ligger den australske hotelkæde Togas første danske af slagsen: Firstjernet og med udsigt over Øresund. Værelserne: de 128 hotellejligheder fordeler sig på et- eller toværelses lejligheder med badeværelse og køkken. Vaskemaskine og tørretumbler er også fast inventar i lejlighederne ligesom tv og internetforbindelse. Faciliteterne: på hotellets øvrige område kan man slappe af med en svømmetur i poolen eller en god gang træning til at klare hovedet efter en travl dag. Har man børn med, sørger hotellet i øvrigt gerne for, at børnene bliver passet. En bistro og en konferencesal med plads til 85 personer er også at finde på hotellet. En anden mulighed for indlogering på Østerbro er Hotel 9 Små Hjem i Classensgade. Reserver fx hotelværelser til dine overnattende kunder direkte på hotellernes hjemmesider eller via Expedia, hotels.com eller booking.com.