Introduktion til området

Valby Langgade
Valby Langgade

Valby er en del af Københavns Kommune, som består af Hyttebjerg, Timotheus, Valby Søndre, Valby og Aalholm sogn. Der bor 52.809 – hvilket udgør cirka ni procent af hovedstadens 591.481 indbyggere (2016) – mennesker i bydelen, som grænser op til Vesterbro, Kongens Enghave, Frederiksberg, Hvidovre og Vanløse. Valby begyndte som en lille landsby, der voksede og udviklede sig til en by, og som i dag har sin helt egen identitet. Denne bydel, der oprindeligt blev grundlagt mellem Valby Langgade og Annexstræde, er i dag hjemsted for adskillige, store industrier, herunder FLSmidth, en række gasværker, en porcelænsfabrik, bomuldsfabrikker og mange andre. Ifølge byens indbyggere er det en by, hvor du kan finde alt, gammelt som nyt, og det gør Valby til en virkelig smuk bydel at besøge såvel som at bo og have erhvervslokaler i. Bedagede monumenter og fabrikker i området er omdannet til nyere områder og miljøer, for at imødekomme erhvervslivet, ungdommen og de nuværende indbyggeres behov. Men det betyder ikke, at byen har skaffet sig af med alt gammelt. Faktisk er Valby en by, hvor gamle kroer ligger side om side med sushibarer. Du vil også finde store områder med ukurant bebyggelse ved siden af andelsejet jord, ejerboliger og erhvervslokaler, der giver dig mulighed for at vælge den type erhvervslokaler eller bolig, der passer til dine behov. Med hensyn til forbindelsen til de omkringliggende bydele er det vigtigt at bemærke, at Valby er et knudepunkt med flere veje og jernbaner, der passerer gennem byen og forbinder bydelen med resten af København. En ulempe ved disse gode forbindelser er trafikken, der kan være tæt og en udfordring for lokale indbyggere og erhvervsdrivende. Valby station er efter sigende en af de ældste stationer i området, som er blevet større i dag for at imødekomme de stigende transportbehov.

 

Områdets historie

Valby Bakke
Valby Bakke, 1758

I 1964 troede mange københavnere, at Tredje Verdenskrig var brudt ud. I Valby af alle steder. Da Valby Gasværk eksploderede den 26. september 1964, midt under den kolde krig, troede mange, at en atombombe var kastet over København. Da Valby Gasværk blev taget i brug i 1907 var det et af landets største gasværker. En tidlig lørdag morgen i 1964, knap 60 år efter opførelsen, eksploderede værkets to gasbeholdere, som følge af en skæbnesvanger misforståelse mellem en elektriker og to smede. Katastrofen kostede fem mennesker livet og fyldte de københavnske hospitaler med sårede. Erindringsbilleder fra de sårede og de, som overværede ulykken beskriver, hvordan eksplosionen blev oplevet som starten på krig. Atomkrig. Cubakrisen var i frisk erindring, og i mange hjem havde man stadig den officielle pjece fra 1962: ”Hvis krigen kommer” med vejledning i tilfælde af atomkrig, fx om at søge ly i beskyttelsesrum og kælderlokaler. Eksplosionen fra Valby Gasværk skabte en enorm trykbølge, og af de fem personer, der omkom var tre håndværkere på gasværket. Tre af dem var gasværksarbejdere og en 71-årig bogbinder, der befandt sig i en bagerforretning i nærheden af ulykkesområdet, døde af chok og en lærer fra den nærliggende Lykkebo skole, der kom cyklede ad Vigerslev Alle, blev ramt af nedfaldne bygningsdele og døde nogle måneder senere af sine kvæstelser. Ulykken blev tilskrevet en menneskelig fejl under eftersyn af en ventil i gasværkets måler- eller pumpehus. De materielle skader var omfattende, og der blev knust vinduer i en omkreds af fem kilometer fra eksplosionsstedet. Se Valby Lokalhistories billedgalleri om Valby Langgade.

 

Områdets infrastruktur

S-tog
S-tog, Linje C.

Infrastrukturen er vigtig, når der skal vælges erhvervslokaler, og med placering i Valby har din kommende virksomhed gode kår. Du kommer hurtigt gennem byen, til motorvejsnettet og Københavns Lufthavn. Find information om Københavns offentlige transportmuligheder (bus, metro, S-tog), fx rejsetider, billetpriser m.v. på DOT og se de nye metrostationer. Arbejdet med anlæggelsen af Københavns Metro er i fuld gang, og vil ligesom den eksisterende metro have hyppige afgange og køre uden en egentlig køreplan. Gennemsnitsfarten vil være 40 kilometer i timen, inklusive stop på stationerne. Det betyder, at det vil tage 24 minutter at køre hele Cityringen rundt, og da metrotogene kører i begge retninger, vil den tidsmæssigt længste tur mellem Københavns Hovedbanegård og Skjolds Plads tage 12 minutter. Cityringen koster 22,2 milliarder kroner. Det er ikke småpenge, vi taler om og anlæggelsen af Cityringen er faktisk det største anlægsprojekt i Hovedstaden, siden Christian IV anlagde Christianshavn i 1600-tallet. Med Cityringen får Hovedstaden 17 nye byrum, når stationspladserne bliver en del af byens kvarterer. Byrummene vil variere i udformning, så de afspejler lokalområdet. Når Cityringen åbner, vil 85 procent af københavnerne få under 600 meter til en metro- eller togstation. Langt de fleste københavnere får derfor mindre end 10 minutters gang til en station, og det vil sandsynligvis ændre det trafikale rejsemønster i det centrale København. Færre vil benytte bus, og busnettet vil blive tilpasset metroen. I 2019 forventes det, at 130 millioner passagerer vil rejse i den samlede metro. Det vil samtidig betyde, at erhvervslokaler beliggende i Valby bliver endnu mere centrale, ikke mindst når Sydhavnslinjen åbner i 2023 med metrostationerne Fisketorvet, Enghave Brygge, Sluseholmen, Mozarts Plads, Haydnsvej og Ny Ellebjerg.

 

Erhvervs- og forretningsliv

Kantine
Ramsingvej 30, 2500 Valby

Begrebet erhvervslokale dækker over mange forskellige lokaletyper, som anvendes til industri og liberale erhverv, herunder værksteder, studier, udstillingslokaler eller showrooms. De erhvervslokaler, du vælger har stor betydning for din kommende virksomheds succes, og der er en del at tage højde for. Erhvervslokalerne er med til at tegne din virksomheds ansigt udadtil og kan dermed styrke virksomhedens profil. Når du vælger erhvervslokaler, er det derfor vigtigt at overveje, om de sender de rette signaler til dine kunder, herunder om firmaets brand harmonerer med erhvervslokalernes placering, størrelse og indretning. De rette erhvervslokaler kan øge produktiviteten og har også betydning for medarbejdernes trivsel. Overvejer du at drive din virksomhed fra erhvervslokaler i Valby, så er der mange muligheder i flere prisklasser. Er du på udkig efter større eller mindre erhvervslokaler, fx til service, produktion, udstilling eller showroom i Valby, så tjek Lokalebasen, som har alt fra professionelle ejendomsselskaber og etablerede mæglere til mindre udlejere samt en lang række virksomheder med erhvervslokaler og ejendomme til leje eller salg. På den måde får du et omfattende og aktuelt overblik over ledige erhvervslokaler.

Vælger du erhvervslokaler beliggende i Valby, så har du gode shopping- og indkøbsmuligheder, herunder Kvickly, Fakta, Irma, Føtex med flere. Og har du lyst til en mokka og lidt atmosfære, finder du blandt andet den hyggelige kaffebar Snabel B. Her kan du sludre med kunder og venner, mens du nyder en af de mange varme drikke, der er på menukortet eller sætte tænderne i hjemmebag. Snabel B er indrettet i retrostil, og kaffebaren indbyder til afslapning og en god snak. Menukort byder på mange forskellige lækkerier. Prøv for eksempel en varm kakao med lakrids, en myntekaffe eller en agurkesoda. Valby er inde i en rygende udvikling, hvor caféliv og udbuddet af shopping-muligheder blomstrer. I indkøbscenteret Spinderiet, der tilbyder to timers gratis parkering, kan du træne i fitness.dk og handle dagligvarer i Kvickly (posthus) og Fakta samt shoppe tøj, sko, tilbehør, bolig og elektronik, sport og fritid. Det er også muligt at spise i Spinderiet, som har flere caféer og spisesteder, fx kan du snuppe en kaffe hos Baresso, som er landets første og førende kæde af espresso- og kaffebarer. Med espressomaskiner og alt øvrigt grej, der altid er toptunet, er du garanteret den bedste kop kaffe hver gang. Hos Baresso Coffee kan du få kaffe, te, iskaffe, varm chokolade og meget mere. Hvis du er sulten kan du få mad og snacks som scones, muffins, panini, pastasalat, wrap, focaccia, frugt, skyr, croissanter med videre. Med erhvervslokaler, er der altså frit valg på alle hylder, når det gælder shopping samt den lille eller store sult.

 

Købekraften i området

Butik i Valby
Tegninger over Carl Jacobsens Vej 19B, 2500 Valby

Når du er på udkig efter erhvervslokaler, så har købekraft og demografi på lige fod med beliggenhed betydning for din kommende virksomheds vækstpotentiale. I Københavns Kommune, herunder Valby, udgør de 20-39-årige en væsentlig højere andel af befolkningen, og der er relativt få borgere på 50+ sammenlig­net med resten af landet. Valby har oplevet en vækst på 12 procent, hvilket svarer til 5.566 i 2004-2014. Med en gennemsnitsalder på 35,9 år, ligger byen i 2015 mere end fem år lavere end gennemsnitsalderen for hele landet. I København er der cirka års forskel på byens yngste og ældste bydele. Befolkningsvæksten i København skyldes blandt andet en nettotilflytning, både fra de øvrige landsdele og fra resten af verden – i særdeles­ hed USA og Nordeuropa. Tilflytterne er typisk unge under 30 år. I 2014 steg nettotilflytningen til 8.066 personer. Dette skyldes fortsat nettoindvandringen fra andre lande. Graden af pendling er væsentlig højere i Hovedstadsområdet end resten af landet. Fx arbejder 68 procent af de beskæftigede i Hovedstadsområdet i en anden kommune, mens det tilsvarende tal på landsplan er 46 procent. I Københavns Kommune, som er landets yngste, pendler cirka 38 procent af borgerne ud af kommunen. Alligevel er København en arbejdspladskommune med 121 job per 100 beskæftigede borgere. Københavnernes gennemsnitlige indkomst er steget siden 2003, og er i 2014 lidt højere end landsgennemsnittet. Den gennemsnitlige skattepligtige husstandsindkomst i Valby er cirka 371.000 kroner, hvor gennemsnittet for kommunen er cirka 376.000 kroner. Kvadratmeterprisen var 24.734 i 2014 (en stigning på 58 procent i 2003-2014), og for fjerde kvartal 2015, var kvadratmeterprisen ifølge BRF Kredits hjemmeside 32.006 i  Valby. Tjek kvadratmeterprisen på den mest hyppige form for bolig, der hvor du overvejer at leje erhvervslokaler, på den måde får du et aktuelt billede af købekraften i Valby.

 

Parkeringsmuligheder

Parkeringsmuligheder har typisk indflydelse på, hvor attraktivt et område er, når man skal vælge de erhvervslokaler, hvorfra man påtænker at drive virksomhed. Bemærk, at når du søger efter kontorlokaler i Valby (postnummer 2500) på Lokalebasen, så får du oplyst, om der er tilknyttet parkeringsplads(er) eller om der er mulighed for at leje parkeringsplads(er) i nærheden af de valgte erhvervslokaler. For mere information om parkeringsmulighederne i Valby og Københavns øvrige otte bydele, se parkeringsinformation og tjek samtidig parkeringszoner og priser, betalingsfri dage og betalingsmuligheder. Du skal dog stadig være opmærksom på eventuelle skiltninger, som kan forekomme samt eventuelle private parkeringsområder, hvor der opkræves parkeringsafgift. Der findes flere parkeringshuse i Valby, herunder EuroPark i Annexstræde. Din Parkering administrerer P-huset ved Big Bowl i Valby, hvor du kan langtidsparkere med opsyn i minimum 120 dage. Bemærk, at korttidsparkering også er mulig, se Parkeringshuse i København for mere information. Overvejer du at leje en parkeringsplads på månedsbasis, kan du få et overblik over de billigste parkeringspladser til leje i København, se hele listen her Lej parkeringsplads i København. Valby Langgade har 440 parkeringspladser og er lokaliseret i området Vesterbro-Kongens Enghave i København, se Parkeringsinfo om Valby Langgade  som ligger uden for de almindelige betalingszoner i København.

Udvikling i området

Carl Jacobsens Vej 30
Nyt byggeprojekt i Valby

I forbindelse med valg af dine kommende erhvervslokalers placering, så er beliggenhed, infrastruktur og købekraft kendte faktorer, men en anden afgørende omstændighed for din virksomheds omsætnings- og vækstpotentiale, er igangværende og planlagte aktiviteter inden for udvikling og erhverv, som har betydning for din foretagendes fremgang. I disse år gennemføres en styrkelse af profileringen af det centrale Valby som selvstændig handelsdestination. Valby skal i højere grad karakteriseres ved de markører, der findes i området, herunder Nordisk Film, Valby Station, den kommende storbyhave, Tingstedet samt ved bygningerne på Valby Langgade. Valby har et effektivt butiksnet, som i 2007 blev suppleret med åbningen af Spinderiet Shoppingcenter. Det var planen, at Spinderiet skulle lokke de mange valbyborgere til i højere grad at handle lokalt og dermed puste nyt liv i butikslivet i hele Valby. I samme moment skulle sammenhængskraften styrkes med renoveringen af Skolegade, der udgør den centrale akse mellem handelslivet på Valby Langgade og Spinderiet. Finanskrisen samt det faktum, at udviklingen af Skolegadeprojektet trak i langdrag, medførte imidlertid, at det i en årrække tyndede ud i specialbutikkerne, og det betød tomme butikslokaler og en voksende udfordring i forhold til kundeadfærden, som ligeledes var påvirket af den økonomiske krise, men udviklingen har vendt, ligesom købsadfærden er under stor forandring. Udviklingen af Valby C til selvstændig handelsdestination er dermed i fuld sving, og der er sat skub i synergieffekten mellem Spinderiet med kædebutikkerne og det øvrige centrale Valby med specialbutikkerne og det hyggelige caféliv. Det har krævet en bredtfavnende og ambitiøs indsats, hvor flere lokale aktører er gået sammen om opgaven, og hvor de nuværende planer for trafiksanering og byfornyelse gradvist implementeres.

 

Industrien

Bygning med kran
Byggeprojekt

Med erhvervslokaler i Valby, kan et par fakta om industri og erhvervsliv i bydelen være relevant. To af landets 100 største virksomheder har hovedkvarter i Valby. Det gælder FLSmidth på Vigerslev Allé, der har omkring 13.000 ansatte og aktiviteter i cirka 50 lande. De bistår på verdensplan mineral- og cementindustrien med teknik, maskiner og komplette procesanlæg samt vedligeholdelse, support og drift af behandlingsanlæg. H. Lundbeck på Ottiliavej er en international medicinalvirksomhed med speciale i psykiatriske og neurologiske sygdomme, som beskæftiger cirka 5.300 medarbejdere, hvoraf de 1.700 har base i Danmark. Lundbeck har aktiviteter i 55 lande. Valby er en industriel bydel med en veldefineret identitet. Selv om nye virksomheder kommer til, så er Valby mere end erhverv og industri, Valbys erhvervsliv og indbyggere værner om bydelens identitet, og gør meget for fortsat at bevare det gamle Valby, besøg fx  Kultur Valby, der huser Prøvehallen, Valby Bibliotek, Valby Kulturhus og Vigerslev Bibliotek og tilbyder et bredt udbud af kulturoplevelser. Deres vision er et levende Valby, hvor kreativitet, viden, innovation og oplevelser er vedkommende for det lokale erhvervsliv og den enkelte valbyborger. Kultur Valby huser desuden Copenhagen Fablab, hvor københavnerne kan udvikle og afprøve gode idéer med 3D-printere og laserskærere. Zone2 er et åbent børnekulturelt tilbud, med løbende holdaktiviteter og to biblioteker afholder bogcaféer og forfattermøder. Derudover byder Kultur Valby på en række store arrangementer i løbet af året som nørdfestivalen, Geekcore og Vinterjazz.

 

Hoteller og overnatningsmuligheder i området

Hotel Room

Erhvervslokaler beliggende i Valby har mange fordele, men en overflod af hoteller, er ikke en af dem. Den effektive infrastruktur betyder imidlertid, at man med fordel kan indkvartere fx kunder i Københavns øvrige bydele, hvoraf Vesterbro, der grænser op til Valby, er mest nærliggende. Her ligger blandt andet Hotel Tivoli og Copenhagen Island Hotel, som ud over at have mange faciliteter, der henvender sig til forretningsrejsende, også har parkering og ligger tæt på motorvejsnettet og Københavns Lufthavn. Hostels er et alternativ til hoteller, og København har masser at tilbyde de prisbevidste gæster i forhold til design, komfort og beliggenhed, se blandt andet Woodah Hostel, et charmerende, hipt og urbant hostel beliggende på Vesterbro. Woodah tilbyder økologisk og vegetarisk morgenmad og gratis yoga. Woodah er en rolig plet i et ellers travlt bylandskab. Stedet ligger ikke langt fra Københavns Hovedbanegård og er moderne indrettet med masser charme, farver og hjemlig hygge. Udover en god seng at sove i er der er en lille café, hvor du kan stille sulten og slukke tørsten med vegetariske retter og drikke – og ellers bare hygge dig med de andre gæster. Woodah giver dig også muligheden for at udforske København på cykel. Her kan du låne og rigtig københavnercykel. Reserver fx hotelværelser i Valby til dine overnattende gæster på Expedia, hotels.com eller booking.com.