Introduktion til området

Håndtryk.
Introduktion til Greve. / Shutterstock

Greve er en bydel i Storkøbenhavn med 42.437 (2016) indbyggere, beliggende i Greve Kommune, som hører under Region Sjælland. Kommunen består af de mindre byer Tune (indtil 2008 en del af postnummer 4000 Roskilde), Hundige, Mosede, Karlslunde og Greve Midtby. Greve Strand ligger i et befolkningsmæssigt tæt bebygget område ved Køge Bugt Strandpark, der voksede frem i 1970erne som omegnsbyer til hovedstadsområdet. Ved WAVES, det tidligere Hundige Center, ligger Greve kulturhus Portalen, som blandt andet benyttes til jazz- og rockkoncerter. Kulturhuset har en kendetegnende arkitektonisk portal, deraf navnet. Tæt ved Greve Strand ligger Køge Bugt-motorvejen og på den anden side af denne finder man Greve Landsby med Greve Museum og Greve Kirke (med den tilhørende Nødebo Præstegaard, udødeliggjort i Henrik Scharlings skuespil af samme navn). Den gamle kirke er en markant modpol til de modernistiske Johanneskirken og Hundige Kirke i Greve Strands moderne bydele. Grænsen mellem Greve og Hundige går lige før Godsparken, som er en del af Hundige. Greve Kommune er med sin beliggenhed ved Køge Bugt og 20 minutters kørsel fra København en attraktiv kystkommune for virksomheder, indbyggere og turister. Greve har en smuk natur med i alt 90 kilometer stier og en otte kilometer lang, hvid og sandstrand samt to hyggelige havnemiljøer ved Mosede og Hundige havne. Her ligger desuden det smukke rekreative friluftsområde Hedeland Naturpark, og cykelruten København-Berlin går gennem kommunen. Derudover kan man bade, fiske, sejle, dykke og dyrke kitesurfing langs kysten. Man kan også benytte Greve Golf, minigolf, idrætshal og svømmehal. Det renoverede Mosede Fort er Greves vartegn. Her kan du opleve Danmarks neutralitetsforsvar under Første Verdenskrig.

Områdets historie

Kirke.
Tune Kirke. / Wikimedia

I Greve finder man et lille stykke Danmarkshistorie. Historien begynder i 1660, hvor danske herremænd, der ikke ville sværge den svenske konge Karl Gustav X troskab, måtte forlade Sverige. Holger Vind og Margrethe Gjedde måtte således forlade Gjeddesholm i Skåne, og efter mageskifte og jordsammenlægninger, blev Gjeddesdal Gods i Greve en realitet i 1672, da Holger Vind lod bygge en ny hovedgård, som han gav navnet Gjeddesdal efter sin kone Margrethe Gjedde. I 1676 blev Greveegnens eneste gods anerkendt som adelig sædegård. I årene forinden havde storgodsejer Vind opkøbt flere gårde omkring de jorde, han i forvejen havde erhvervet. Greve Hospital, der i dag står på Frilandsmuseet, blev opført i 1710, som en stiftelse af godsejerparret. Der blev desuden opført et hus for sognets fattige og invalide, som ikke kunne forsørge sig selv, som landsbypræsten drev og administrerede. Huset havde syv små lejligheder, som blev tildelt efter behov. Her boede enlige mødre, syge og gamle og invalide. Beboerne har levet af dagleje, husflid og almisser. Fra begyndelsen af 1800-tallet tog armoden til på landet. De store jordreformer tilgodeså især fæstebønder og selvejerbønder på større gårde, mens antallet af husmænd og jordløse landarbejdere voksede. I løbet af 1800-tallet kom der mere pres på fattighuset, og i de små lejligheder med to rum kunne der godt bo flere familier på en gang. Godsets historie fortsatte senere med familien Benzon frem til 1761, og fra den tid eksisterer der stadig bygninger, som er i brug i dag. I 1774 overtog Michael Wulff Giøe godset, og med ham skete der en egnsudvikling, som stadig kan anes i dag. En af de mest kendte milepæle knyttet til M.W.G. er Tune Landbrugsskole, som i dag er kursusvirksomhed. Gennem skolens mere end 140-årige historie har utallige landmænd uddannet sig her, og Tune Landboskole har betydet meget for landbruget, andelsbevægelsen og den moderne mejeridrift. I dag fremstår Gjeddesdals hovedbygning i nederlandsk renæssancestil. Den blev genopbygget i 1918 efter en brand nytårsnat året før. Godset genopførtes på grunden, og efter genopførelsen overtog Martin og Johanne Nymann Gjeddesdal i 1927. Godset har i dag fem fastansatte og en stor maskinpark, der forestår driften af egne og forpagtede jorder på i alt 650 ha. I 2007 blev nuværende godsejer Søren Nymann gift med Helena Nymann, med hvem han har fået to børn. Sammen driver de godset, som foruden landbrug tilbyder, foderstoflagring og ejedomsudlejning.

Områdets infrastruktur

Infrastrukturen i Greve.
I Greve kommune er der en velfungerende infrastruktur, med tre S-togstationer. / Shutterstock

Snart kan borgere og virksomheder, der drives fra erhvervslokaler her i byen, glæde sig til en moderne, lys og venlig Greve Station. Stationspladsen og busholdepladsen gennemgår de kommende år en gennemgribende renovering. I Greve Kommune er der tre S-togstationer, Hundige (i nord), Greve (midt) og Karlslunde (i syd). Alle buslinjer, som kører i Greve Kommune, kører til og fra en eller alle tre nævnte S-togstationer. Køreplanerne for busserne er i dag digitaliseret, og her et kort over Greves buslinjer. Greve Kommune tilbyder også flexturer. En Flextur er ikke som en almindelig bustur. Det er en tur, du bestiller på det tidspunkt, du ønsker. En Flextur har ingen fast køreplan, og du bliver hentet ved kantstenen af en minibus eller en taxa, selvom det er ikke taxakørsel. Du kører ofte sammen med andre, der også har bestilt kørsel. Så du kører ikke nødvendigvis den direkte vej, men betaler naturligvis kun for den direkte afstand til din destination. Startgebyret er 24 kroner, som dækker de første fem kilometer, herefter koster det seks kroner per kilometer. Kørslen skal bestilles senest to timer før opsamling, og turen kan bestilles og betales på internettet. Børn under 12 år (uden følgeskab af en voksen) betaler halv pris. Få mere at vide om Flextur på Movia. (red.: Greve Kommune indstillede flextursløsningen i oktober 2016). Hertil kommer, at Greve har gode veje og stier, og kommunen ligger godt både i forhold til Københavns Indre By, motorvejsnettet og den offentlige trafik. Kommunens bolig- og erhvervsområder ligger desuden tæt på Køge Bugt-motorvejen. Kommunens eget trafiksystem er præget af, at biltrafik og de bløde trafikanter er adskilt. Et veludviklet sammenhængende stisystem på cirka 90 kilometer gør, at børn og andre bløde trafikanter kan færdes sikkert i trafikken til og fra skole og erhvervslokaler. En ny trafiksikkerhedsplan fokuserer på, hvordan kommunen får endnu bedre trafiksikkerhed, mindsker støjgenerne og sikrer skolevejene.

Erhvervs- og forretningsliv

Udlejning.
Attraktivt erhvervslejemål på Ventrupparken i Greve.

Med en beliggenhed tæt på motorvejen og med kun tyve minutter til Indre By og København Lufthavn er Greve et oplagt sted at holde små og store møder, kurser og konferencer. I ErhvervsCentret, der ligger på Korskildelund i et af Greves attraktive erhvervsområder lige ud til Køge Bugt motorvejen, kan du afholde møder i professionelle omgivelser. Og på Tune Kursuscenter, der har bevaret sin autentiske og historiske charme, kan du holde møder i et hyggeligt og uformelt miljø. Opholdet kan kombineres med en middag på en af de centrets restauranter eller med et besøg på et af de lokale museer, som også tilbyder skræddersyede oplevelses- og eventpakker til erhvervslivet. Erhvervslokaler anvendes til industri, service og øvrige erhverv, og de erhvervslokaler, hvorfra du driver din virksomhed, har betydning for din kommende virksomheds omsætning, vækstpotentiale og profilering, hvorfor der er flere ting, du skal være opmærksom på, når du er på jagt efter erhvervslokaler i Greve Kommune. Din virksomheds beliggenhed og omgivelser er en del af gesjæftens ansigt udadtil, og kan dermed være med til at styrke virksomhedens image. Derfor bør du overveje, om de erhvervslokaler, du har i kikkerteren, sender det signal, du ønsker. Erhvervslokalernes placering, størrelse samt interiør skal være i overensstemmelse med dit brand, og de valgte erhvervslokaler har desuden betydning for medarbejdertrivsel og dermed indirekte indflydelse på produktiviteten i din virksomhed. Dine erhvervslokaler skal endvidere være indrettet, så de svarer til din virksomheds behov, i forhold til funktioner og arbejdsgange. Og så skal de selvsagt være velfungerende, ligesom de tekniske installationer skal være i orden, så driften ikke forstyrres. Erhvervslokaler i Greve er hovedsageligt koncentreret omkring byens industrikvarterer og i Greve er din virksomhed centralt placeret i forhold til infrastruktur og rekruttering af nye medarbejdere. Lokalebasen er din nemme og direkte vej til det store marked for erhvervsejendomme til leje og salg i Greve.

Skal der shoppes i Greve, er WAVES et oplagt valg. Her tilbydes et interessant miks af brands inden for mange forskellige kategorier, herunder mode, elektronik, skønhed, dagligvarer og meget mere. I WAVES skal shopping både være hyggeligt og inspirerende, og det skal samtidig være nemt og overskueligt. Derfor er der 110 butikker, 70.000 lækre mærkevarer og en masse muligheder. WAVES blev oprindeligt opført i 1974 og hed indtil 2009 Hundige Storcenter. Centeret blev overdækket i 1987 og gennemgik en større modernisering i 1999. I 2009 blev en del af det gamle center revet ned og erstattet af nye cirka 33.000 kvadratmeter. WAVES ligger tæt på motorvej, er let tilgængeligt og har gratis parkering, helt uden tidsbegrænsning. Greve byder på lækre kulinariske oplevelser. Efter en dag med shopping i WAVES, langs Strandvejen eller i Greve Midtby Center med mange indtryk og oplevelser, kan Greves spisesteder tilbyde spændende delikatesser og god dansk mad. Greve har flere interessante restauranter og cafeer, der serverer alt fra gourmetmiddage til egnsretter. I det sydlige Greve ligger Fortet Café med den smukkeste udsigt til vandet. Her kan man få stillet sulten og slutte besøget af med en dejlig gåtur langs bugten. Hvis menuen eksempelvis skal bestå af fisk og skaldyr, er Det Gamle Røgeri ved Mosede Havn værd at besøge. Restauranten, der har de gode råvarer i højsædet, fik i 2015 endnu en stjerne og har nu to i Den Danske Spiseguide. I den gamle fiskerihavn ligger restauranten Jenners Seaside i tilknytning til Det Ny Røgeri, hvor man også kan købe fiskespecialiteter med hjem. Rundt om hjørnet på Café Jenners kan du få nachos eller prøve den berømte burger. Du kan også spise på Fregatten, der ligger på Hundige Havn samt på Korporalskroen i Karlslunde. Hvis vejret tillader det, kan du også vælge at hente mad fra en af de mange takeaway-restauranter på Strandvejen og nyde den ved vandet, i Strandparken eller under trækronerne i et af områdets naturområder.

Købekraften i området

Greve kommune købekraft.
Købekraften i Greve er i fremgang. / Shutterstock

Information om kommunal performance, indtægtsniveau og købekraft i Greve er relevant, når du er på udkig efter erhvervslokaler i Greve. Købekraften i Greve er god, og den disponible indkomst i kommunen indtager en 85. plads i en sammenligning af alle 98 danske kommuner (hvor placering 98 er den højeste), foretaget af Danmarks Statistik. Ifølge denne oversigt er den årlige disponible gennemsnitsindkomst i Greve Kommune 233.678 kroner (2014). Den disponible indkomst det beløb, en person har tilbage til forbrug eller opsparing efter betaling af direkte skatter, arbejdsmarkedsbidrag, underholdsbidrag og renteudgifter. Greve er en erhvervskommune, og driver du virksomhed fra erhvervslokaler her i byen, så er omsætnings- og vækstpotentialet godt. Uanset om din virksomhed er ny eller etableret spiller forhold som udvikling, kommunal performance og rammebetingelser en vigtig rolle, når du overvejer at drive virksomhed fra erhvervslokaler i strandbyen. Dansk Industri har siden 2010 sammenlignet det lokale erhvervsklima i landets 98 kommuner. I sammenligningen vurderer DI kommunal performance på bagrund af faktorer som rammevilkår, infrastruktur og transport, arbejdskraft, kommunal sagsbehandling, skatter, afgifter og gebyrer, fysisk placering, brug af private leverandører, kommunens image, velfærdsservice samt information og dialog med kommunen, hvilket giver en samlet placering og overordnet vurdering af kommunernes erhvervsvenlighed. Undersøgelsen viser, at 75 procent af virksomhederne i Greve Kommune vil anbefale andre virksomheder at etablere sig i kommunen. Det er tegn på, at erhvervslivet oplever, at det er attraktivt at drive virksomhed i Greve. Greve Kommune er i 2016 gået frem i ni ud af 11 kategorier i undersøgelsen. Den største fremgang er i kategorien Arbejdskraft, hvor Greve går 37 pladser frem til en 25. plads. Den laveste placering er i kategorien Kommunens velfærdsservice, hvor Greve er nr. 69, men dog forbedret med 11 pladser i forhold til 2015 – hvorfor netop dette område vil have særligt fokus i budget 2017. Den største tilbagegang er i kategorien Skatter, afgifter og gebyrer, hvor Greve desværre er faldet 36 pladser til en 68. plads til trods for, at kommunen har sænket dækningsafgiften. Huspriserne i Greve er et udtryk for, hvor mange penge Greveborgerne har til forbrug og investering. De reelle huspriser i Greve og ikke kun til salg-priserne giver det mest retvisende billede på niveauet. I andet kvartal 2016 var kvadratmeterprisen  på parcel- og rækkehuse 20.181 kroner per kvadratmeter, en stigning på 8,89 procent i forhold til første kvartal 2016. Beregningen er baseret på, at der i perioden er foretaget 148 hushandler i Greve Kommune. Ejerlejligheder er i samme periode handlet til 22.735 kroner per kvadratmeter, hvilket repræsenterer et fald på 10,43 procent i forhold til første kvartal, baseret på, at der er solgt 17 ejerlejligheder.

Parkeringsmuligheder

Med erhvervslokaler i Greve Kommune, er der god mulighed for, at der følger parkeringsmulighed med lejemålet. Når du søger efter kontorlokaler i Greve (postnummer 2670) på Lokalebasen, får du oplyst om der er tilknyttet parkeringspladser eller om der er mulighed for tilkøb eller leje af parkeringspladser tæt på. I forhold til fx varelevering og kundebesøg kan det være relevant at vide noget om parkeringsforholdene i Greve. Ud over de regler, der måtte fremgå af skiltningen på de enkelte parkeringspladser, findes der ikke nogen begrænsninger for parkering af køretøjer under 3.500 kilo på offentlige parkeringspladser i Greve Kommune. Dog er det kun tilladt at parkere inden for de afmærkede båse på offentlige parkeringspladser. Download folderen Offentlige P-pladser for køretøjer under 3.500 kg. For at forbedre trafiksikkerheden og beskytte miljøet er der parkeringsbegrænsninger på de offentlige parkeringspladser for køretøjer med en totalvægt over 3.500 kg som busser, lastbiler og andre tunge køretøjer, påhængskøretøjer som campingvogne, motorredskaber og traktorer. Fra klokken 19.00 til 7.00 alle ugens dage må tunge køretøjer og anhængere kun parkeres på de afmærkede pladser. Du kan få et overblik over, hvilke afmærkede offentlige parkeringspladser, der er i Greve Kommune ved at se offentlige parkeringspladser for køretøjer over 3.500 kilo. Download folderen Lastbilparkering i Greve Kommune, som indeholder et kort med markering af, hvor de afmærkede offentlige parkeringspladser findes. Motoren i holdende bil, taxa, lastbil, bus, knallert med videre må ikke køre længere i tomgang end højst nødvendigt, højst tre minutter. Det er tilladt at have motoren kørende, hvis du sidder i en bilkø, eller hvis motoren er nødvendig for af- og pålæsning, til produktion af trykluft eller lignende. Ved Greve Midtby Center, som ligger i tilknytning til Greve Station på Stationsholmen, er der 389 parkeringspladser, hvor der tilbydes tre timers gratis parkering – husk at stille P-skiven. Og i WAVES er der gratis og ubegrænset parkering. Se kort over indgang og parkeringsforhold i WAVES ved Hundige Station.

Udvikling i området

Udvikling
Greve kommune har været under konstant udvikling i de sidste 40 år. / Shutterstock

Greve Kommune har været i udvikling siden oprettelsen den 1. april 1970, hvor de tre landkommuner Greve-Kildebrønde, Karlslunde-Karlstrup og Tune blev sammenlagt som en del af en landsdækkende kommunalreform. Karlstrup blev dog afstået til Solrød Kommune. Kommunen, der oprindeligt bestod af landbrugsjord og små landsbyer, er i dag en moderne erhvervskommune. I 1960erne og 1970erne blev der udstykket i stor stil, landbrugsjorden blev byggemodnet, og der blev bygget parcelhuse og beboelsesejendomme. I 1960erne steg behovet for daginstitutioner, fordi flere kvinder kom ud på arbejdsmarkedet, og Greve Kommune etablerede dagpleje, daginstitutioner, fritidshjem og fritidsklubber, og har i dag i alt 70 af slagsen. Der kom ni nye skoler til i løbet af 1960erne og 1970erne, og ældre skoler blev ombygget og udvidet. Greve Kommune har i dag 13 skoler. Der blev også bygget et gymnasium og to privatskoler. Der kom også flere ældre borgere i Greve. Før kommunesammenlægningen i 1970 var der ét alderdomshjem, hvor der i dag ligger fire store plejecentre, en stor hjemmepleje samt ældreboliger flere steder i kommunen. Der blev også bygget stadion, idrætsanlæg, idrætshaller og en svømmehal. Køge Bugt Strandpark blev anlagt fra 1976-1979 og blev indviet i 1980. Handlen foregik tidligere i landsbyerne og ved strandområdet i små detailbutikker. I dag er daglighandlen koncentreret i større butikscentre, og de tidligere forretninger er forsvundet, og nye er kommet til. Hovederhvervene i Greve var landbrug, gartneri og fiskeri. Befolkningen var stort set beskæftiget inden for kommunens grænser. I dag er flere arealer i Greve Kommune udlagt til erhverv, og en stor del af befolkningen arbejder uden for kommunen. Med de mange pendlere til og fra Greve Kommune steg behovet for transportmuligheder. Køge Bugt-banen blev planlagt og S-toget kom til Hundige i 1976, videreført til Solrød i 1979 og til Køge i 1983. Køge Bugt-motorvejen blev indviet i begyndelsen af 1970erne og trafikken steg voldsomt, blandt andet i takt med, at flere og flere familier fik bil. Per 1. januar 1971 havde Greve Kommune 21.943 indbyggere og 1. januar 2016 var befolkningen vokset til 49.518. Befolkningstallet forventes at stige de kommende år. Greve Kommunes areal er på 60,2 kvadratkilometer og boligmassen består hovedsageligt af ejerboliger (villaer og rækkehuse), som udgør cirka 65 procent. Resten af boligerne er lejerboliger, primært i etageejendomme, men også en del rækkehuse.

Industrien

Møde, foredrag
I både 2011 og 2014 var Greve den kommune i Danmark med de bedste kommunale rammevilkår. / Shutterstock

Greve Kommune er et godt sted at drive virksomhed. I 2010 og 2011 blev Greve af Dansk Industri kåret som den mest erhvervsvenlige kommune i Region Sjælland, og i 2014 som den mest erhvervsvenlige kommune på hele Sjælland. I både 2011 og 2014 var Greve endvidere den kommune i Danmark med de bedste kommunale rammevilkår. Der er mange gode grunde til kåringerne, herunder høj erhvervsvenlighed og gode rammevilkår, fokus på klima og energi, central beliggenhed, en velfungerende infrastruktur, attraktive og motorvejsnære erhvervsarealer, kompetent og fleksibel arbejdskraft, hurtig og professionel myndighedsbehandling, enkel samt hurtig etableringsproces. Herudover har Greve Kommune øget indsatsen på serviceområdet og udformet et serviceløfte, som består af 12 punkter, der danner rammerne for, hvordan kommunen vil levere god service til virksomhederne. Det betyder, at kommunen er proaktiv og sætter sig ind i virksomhedernes behov, at der samarbejdes med virksomhederne om de bedste løsninger, og at kommunen er i dialog med. Herudover afstemmes forventninger og det er let at finde relevant information. Med erhvervslokaler beliggende i Greve, kan det give god mening at blive en del af et lokalt  erhvervsnetværk og på den måde få adgang til samhandel og sparring med de øvrige medlemsvirksomheder, her er GreveSolrødErhverv en oplagt mulighed. Den lokale erhvervsforening har omkring 250 medlemmer og henvender sig til virksomheder i Greve og Solrød kommuner og omegn. Erhvervsforeningen holder morgennetværksmøder en gang om måneden med oplæg, foredrag, virksomhedsbesøg med videre. Derudover holder foreningen hvert år cirka 10 arrangementer, ofte af mere social karakter, såsom golfturneringen Blue Water Cup, Stafet For Livet, vinsmagning, byvandringer, museumsbesøg, forpremierer, julehygge og teaterture. Der inviteres også til dialogmøder med de to kommuner i alt fire gange om året (to i Solrød og to i Greve). Netværket er desuden aktive på LinkedIn og Facebook.

Hoteller og overnatningsmuligheder i området

Overnatning
Der er god mulighed for overnatning for dig eller dine kunder i Greve. / Shutterstock

Med erhvervslokaler beliggende i Greve, kan du eller dine overnattende kunder og projektmedarbejdere runde dagen af på et af Greves hyggelige og autentiske Bed & Breakfast-hoteller. Prøv fx det populære og ny- restaurerede B&B Hotel Albertine i Tune, der ligger i landsbyens gamle møllegård og tiltrækker turister helt fra den anden side af kloden. Eller prøv Birkegaardens Bed and Breakfast, hvor du kan opleve charmerende landlig idyl. Skal det være tæt på stranden og S-toget, kan du prøve Gerdas Bed & Breakfast, der tilbyder overnatning i skønne og rolige omgivelser, og i Karlstrup ligger det hyggelige gamle bindingsværkshus Bødkerhuset i landlige omgivelser med udsigt over åbne marker. Den ældste del af Bødkerhuset stammer fra 1865 og er et typisk gammelt bondehus opført i bindingsværk med lerklinede mure og stråtag. På den hyggelige og idylliske Hundige Strand Familiecamping kan du få både byferie og familiecamping. Campingpladsen har pladser under trækronerne og tæt på vandet og byder på en autocamper-park, cykeludlejning, hyggelige træhytter og meget mere. Find overnatningsmuligheder i Greve og omegn på fx Expedia, hotels.com, TripAdvisor eller booking.com.