Introduktion til området

Greve
Introduktion til Greve som erhvervsområdet. / Shutterstock

Greve har masser at byde erhvervslivet og børnefamilier, hvorfor mange vælger at flytte både virksomhed og familie til kommunen. Greve har en af landets laveste skatteprocenter, gode daginstitutioner og skoler, masser af idræts- og fritidsaktiviteter, et omfattende stinet, skove og naturområder samt en otte kilometer lang kystlinje med en fin strand. Samtidig ligger Greve så tæt på København, at man kan være i City på tyve minutter enten med S-tog eller i bil. Mange transportvirksomheder har også fundet ud af, at Greve ligger godt for trafikken både til og fra København. Det samme har de mange borgere, som dagligt pendler til og fra arbejde. Greve er en veldrevet kommune, hvor skatteprocenten er holdt nede, og Greve har således landets næstlaveste kommuneskat. De fleste af Greveborgerne bor i parcelhus, men der findes alle boligtyper i kommunen. I andet halvår 2016 sælges byggegrunde i et nyt attraktivt boligområde i Tune, så der er boliger for enhver smag. Greve ligger tæt på storbyen og har samtidig både meget natur og skønne grønne områder. Langs kysten finder du en lang fin hvid sandstrand, som er et velbesøgt rekreativt område hele året. I den ene ende af stranden ligger lystbådehavnen Hundige Havn, og i den anden ligger den pittoreske erhvervshavn Mosede Havn og det gamle fæstningsværk Mosede Fort. For mere end hundrede år siden var Hedebo-egnen en skovløs opdyrket slette. Men for omkring 30 år siden begyndte man at omdanne det store areal Hedeland, til et stort natur- og fritidsområde med søer, sletter, bakker og skove. I dag ligger der også en stor skihopbakke, og neden for den det store amfiteater, Opera Hedeland, hvor der hvert år arrangeres operaforestillinger under åben himmel. I disse år er Greve Kommune sammen med Skov- og Naturstyrelsen i gang med at plante skov i Tune og Greve. Og Greve er sammen med Roskilde og Solrød kommuner begyndt på et stort ambitiøst projekt med en 22 kilometer lang oplevelses-, gang- og cykelsti fra Trylleskoven ved Køge Bugt, gennem Tune Skov og Hedeland til Vikingeskibsmuseet ved Roskilde Fjord.

Områdets historie

Historie
Det historiske perspektiv. / Shutterstock

Greve Badehotel blev opført i 1920erne ved standen. Hotellet omtales for første gang i Roskilde Avis i 1926: ”Det nye Greve Strandhotel er nu åbnet og ligger idyllisk i Plantagen lige ved stranden. Der er bygget en glimrende Badeanstalt og sørget for de Besøgendes Bekvemmelighed paa den bedste Maade”. I sommeren 1934 overtog Sigrid og Tove Andersen hotellet, og ingen kunne da vide, hvilken betydning de to ikke helt almindelige piger skulle få for Greve-egnen. Pigerne blev kendt som de blå djævle. De var døtre af kromanden fra Røde Vejrmølle Kro, og havde ved at hjælpe faderen tjent så mange penge, at de kunne købe en Harley Davidson. ”Den kostede 750 kroner, og vi kunne dårligt nå ned på jorden med fødderne” fortalte en af søstrene. På en Parisertur købte de to unge piger et par himmelblå regnfrakker og orange alpehuer, og de vækkede opsigt, når de kom drønende på deres Harley. ”Vi var rå dengang. De kaldte os de blå djævle. Havde det været i dag havde vi nok været sådan nogle anderumper”, fortalte Sigrid i et interview i 1993. Pigerne blev genstand for megen avisomtale, da de deltog i Danmarks første motorcykelløb for damer i 1926. De var henholdsvis 22 og 23 år, og der var kun tre andre kvindelige deltagere, der som Sigrid og Tove selv kørte motorcyklen, mens de andre sad i sidevognen. Der var 42 deltagere. Sigrid og Tove vandt, så det var landskendte piger, der slog sig ned på Badehotellet. På det tidspunkt var sommerhusene ved at brede sig langs med kysten, og  Greve kommune havde kun 2.000 indbyggere i vinterhalvåret, men om sommeren eksploderede indbyggertallet til 30.000. Det myldrede af liv med de mange sommerhusgæster, badegæster og teltfolk. På hotellet havde man også pensionsgæster i de tre dobbeltværelser og syv enkeltværelser. Sigrid og Tove holdt mange store fester, og selskaber bestilte rejer i trængsel. Sommetider pillede de 75 pund rejer om dagen, så de var helt blå i hovedet. Det var undertiden direktørerne selv, der strøg rejerne.

Områdets infrastruktur

Infrastruktur
Greve har en velfungerende infrastruktur. / Shutterstock

Greve har gode veje og stier, og kommunen ligger godt både i forhold til København, motorvejsnettet og den kollektive trafik. Greve Kommune ligger således centralt placeret, uanset om du skal til storbyen eller en tur ud på landet. Der er god kollektiv transport til København, som kan nås på 20 minutter. Og byens bolig- og erhvervsområder ligger med god adgang til Køge Bugt-motorvejen. Kommunens trafiksystem er præget af, at biltrafik og de bløde trafikanter er adskilt. Et sammenhængende stisystem på cirka 90 kilometer gør, at børn og andre bløde trafikanter kan færdes sikkert i trafikken til og fra skole og arbejde. En ny trafiksikkerhedsplan fokuserer på, hvordan Greve opnår endnu bedre trafiksikkerhed, mindsker støjgenerne og sikrer skolevejene. I Greve er der buslinjer og S-toge, som binder kommunen sammen, og der er tre togstationer, Hundige (i nord), Greve (midt) og Karlslunde (i syd). Alle buslinjer som kører i Greve Kommune har forbindelse til en eller alle tre S-togstationer. I dag er buskøreplanerne digitale for at sikre, at de opdateres nemt og derfor er mere korrekte. Flere og flere kunder benytter digital information og der fremstilles derfor ikke trykte køreplaner mere. Man kan dog få udleveret en køreplan på papir ved henvendelse til Movias Kundecenter. Det er gratis. Greve Kommune tilbyder også en flextursløsning. En Flextur er ikke som en almindelig bustur. Det er en tur, du bestiller på det tidspunkt, du ønsker. En Flextur har ingen fast køreplan. Du bliver hentet ved kantstenen – af en minibus eller en taxa – men det er ikke taxakørsel. Du kører ofte sammen med andre, der også har bestilt kørsel. Så du kører ikke nødvendigvis den direkte vej, men betaler naturligvis kun for den direkte afstand til din destination. Startgebyret er 24 kroner, som dækker de første fem kilometer, herefter koster det seks kroner per kilometer. Kørslen skal bestilles senest to timer før opsamling, og turen kan bestilles og betales på internettet. Børn under 12 år (uden følgeskab af en voksen) betaler halv pris. Få mere at vide om Flextur på Movia. (red.: Greve Kommune indstillede flextursløsningen i oktober 2016).

Erhvervs- og forretningsliv

Greve udlejning
Kontorlokaler til leje på Korskildelund.

Med kontorer beliggende i Greve, er du tæt på mange gode oplevelser og en effektiv kollektiv trafik. Greve har tre S-togstationer, nemlig Hundige, Greve og Karlslunde station. Med kun 20 minutter i tog eller bil til København, Køge og Roskilde har Greve en rigtig god placering for dem, der ønsker at opleve byens puls uden at bo midt i ’manegen’. Flere faktorer har indflydelse på profileringen af din virksomhed, og de kontorer, hvorfra en virksomhed drives, er en af dem. Der er flere ting at være opmærksom på, når du skal vælge kontorer i Greve, da dine kontorer er foretagenets ansigt udadtil, og dermed også kan være med til at styrke virksomhedens image. Blandt andet derfor er det værd at overveje, om de valgte kontorlokaler sender det signal, du ønsker. Der skal være harmoni mellem dit brand og kontorernes beliggenhed, størrelse og interiør, ligesom kontorernes placering og beskaffenhed har betydning for rekruttering og medarbejdertrivsel, og derfor indirekte indflydelse på produktiviteten i din virksomhed. Kontorlokalerne bør desuden være indrettet, så de svarer til din virksomheds behov i forhold til funktioner og arbejdsgange. Og så skal kontorerne naturligvis være velfungerende og de tekniske installationer i orden, så driften ikke forstyrres. Se ledige kontorlejemål i Greve Kommune på Lokalebasen.

Greve har et levende erhvervs- og handelsliv. Derfor kan du også købe nærmest alt i Greve. Hvis du synes bedst om at handle i et moderne storcenter med tag over hovedet, kan du besøge WAVES. Her er der 110 butikker, restauranter, banker og et fitnesscenter. I ferier og fridage er der ofte særlige begivenheder og arrangementer. Waves har gratis parkeringspladser og ligger lige ved Hundige Station. WAVES er et af landets største shoppingcentre, som ligger i Greve, syd for København. Her bliver du mødt med et stort og spændende udvalg af butikker og et inspirerende miks af brands inden for mange forskellige kategorier, herunder mode, elektronik, skønhed, dagligvarer og meget mere. I WAVES skal shopping både være hyggeligt og inspirerende, og det skal samtidig være nemt og overskueligt. Derfor tilbyder de mange butikker til sammen mere end 70.000 lækre mærkevarer. WAVES blev oprindeligt opført i 1974 og fik navnet Hundige Storcenter. Centeret blev overdækket i 1987, og gennemgik en større modernisering i 1999. I 2009 blev en del af det gamle center revet ned og erstattet af nye cirka 33.000 kvadratmeter. I forbindelse med genåbningen skiftede centeret navn til WAVES. Det er placeret tæt på motorvejen, er let tilgængeligt og har gratis parkering uden tidsbegrænsning. Greve Midtby Center et andet af byens centre, som er centralt placeret med både S-tog til og fra København og Køge samt busholdeplads lige ved døren. Centeret har desuden masser af parkeringspladser, hvor der tilbydes tre (3) timers gratis parkering. Husk dog at stille parkeringsskiven. Greve Midtby Center tilbyder 30 butikker med det meste til hverdagen. Der er desuden gratis parkeringspladser, og centret ligger lige ved Greve Svømmehal og Greve Station. Desuden er der mange butikker rundt omkring i kommunens kvarterer. Mange handlende har valgt at placere deres butikker langs strandvejen, som løber gennem hele kommunen og skifter navn undervejs fra Mosede Strandvej til Greve Strandvej og Hundige Strandvej. Her sælges alt fra dagligvarer over friskfangede fisk til pejse til vin og kaffespecialiteter.

 

Købekraften i området

Købekraft
75 procent af virksomhederne i Greve Kommune vil anbefale andre virksomheder at etablere sig i kommunen. / Shutterstock

Ifølge Boliga er boligpriserne (parcel- og rækkehuse) i Greve Kommune i perioden 1995-2016 steget 97 procent. I samme periode er ejerlejligheder steget 87 procent. Og huspriserne i Greve er et udtryk for, hvor mange penge folk har til forbrug og investering i kommunen. De reelle huspriser i Greve og ikke kun til-salg priserne er mest retvisende, og siger noget om det generelle niveau. I andet kvartal 2016 var kvadratmeterprisen på parcel- og rækkehuse 20.181 kroner per kvadratmeter, og det er en stigning på 8,89 procent i forhold til første kvartal 2016. Beregningen er baseret på, at der i perioden er foretaget 148 hushandler i Greve Kommune. Ejerlejligheder er i samme periode handlet til 22.735 kroner per kvadratmeter, hvilket repræsenterer et fald på 10,43 procent i forhold til første kvartal, baseret på, at der er solgt 17 ejerlejligheder i perioden. Der er ikke handlet nogen feriehuse i perioden, hvorfor kategorien ikke er medtaget. Information om kommunal performance, indtægtsniveau og købekraft i Greve er relevant, når du er på udkig efter kontorlokaler her. Og købekraften i Greve ligger pænt overmiddel, og den disponible indkomst i kommunen indtager en 85. plads i en sammenligning af alle landets 98 kommuner (hvor placering 98 er den højeste), foretaget af Danmarks Statistik. Ifølge denne oversigt er den årlige disponible gennemsnitsindkomst i Greve Kommune 233.678 kroner (2014). Den disponible indkomst er det beløb, en person har tilbage til forbrug eller opsparing efter betaling af direkte skatter, arbejdsmarkedsbidrag, underholdsbidrag og renteudgifter. Greve er en erhvervskommune og driver du virksomhed fra kontorer her i kommunen, så er omsætnings- og vækstpotentialet derfor rigtig udmærket. Uanset om din virksomhed er ny eller etableret spiller forhold som udvikling, kommunal performance og rammebetingelser for virksomheder i Greve Kommune en vigtig rolle, når du overvejer at rykke ind i kontorer i byen. Siden 2010 har Dansk Industri sammenlignet det lokale erhvervsklima i landets 98 kommuner. I sammenligningen vurderer DI kommunal performance på bagrund af faktorer som rammevilkår, infrastruktur og transport, arbejdskraft, kommunal sagsbehandling, skatter, afgifter og gebyrer, fysisk placering, brug af private leverandører, kommunens image, velfærdsservice samt information og dialog med kommunen, hvilket munder ud i en samlet placering og overordnet vurdering af kommunernes erhvervsvenlighed. Det meget positive er, at undersøgelsen viser, at 75 procent af virksomhederne i Greve Kommune vil anbefale andre virksomheder at etablere sig i kommunen. Det er tegn på, at erhvervslivet oplever, at det er attraktivt at drive virksomhed i Greve. Også derfor gør kommunen meget for at styrke information, dialog og samarbejde med de lokale virksomheder blandt andet ved at besøge virksomhederne og lytte til deres behov og ønsker. Greve Kommune er i 2016 gået frem i ni ud af 11 kategorier i undersøgelsen. Den største fremgang er i kategorien Arbejdskraft, hvor Greve går 37 pladser frem til en 25. plads. Den laveste placering er i kategorien Kommunens velfærdsservice, hvor Greve er nr. 69, men dog forbedret med 11 pladser i forhold til 2015 – hvorfor netop dette område vil have særligt fokus i det kommende budget. Den største tilbagegang er i kategorien Skatter, afgifter og gebyrer, hvor Greve desværre er faldet 36 pladser til en 68. plads, hvilket især er ærgerligt i kølvandet på, at kommunen har sænket dækningsafgiften. 

Parkeringsmuligheder

Driver du virksomhed fra kontorer i Greve Kommune, er der sandsynlighed for, at der følger parkeringsplads(er) med til lejemålet. Når du søger efter kontorlokaler i Greve Kommune (postnummer 2670) på Lokalebasen, får du oplyst om der er tilknyttet parkeringspladser eller om der er mulighed for tilkøb eller leje af parkeringspladser tæt på. I forhold til fx rekruttering og kundebesøg kan det være relevant at vide noget om parkeringsforholdene i Greve. Ud over de regler, der måtte fremgå af skiltningen på de enkelte parkeringspladser, findes der ikke nogen begrænsninger for parkering af køretøjer under 3.500 kilo på offentlige parkeringspladser i Greve Kommune. Dog er det kun tilladt at parkere inden for de afmærkede båse på offentlige parkeringspladser. Download folderen Offentlige P-pladser for køretøjer under 3.500 kg. For at forbedre trafiksikkerheden og beskytte miljøet er der parkeringsbegrænsninger på de offentlige parkeringspladser for køretøjer med en totalvægt over 3.500 kg såsom busser, lastbiler og andre tunge køretøjer, påhængskøretøjer, fx campingvogne, motorredskaber og traktorer. Parkeringsbegrænsningerne er indført i samarbejde med politiet. Fra klokken 19.00 til 7.00 alle ugens dage må tunge køretøjer og anhængere kun parkeres på afmærkede pladser. Du kan få et overblik over, hvilke afmærkede offentlige parkeringspladser, der er i Greve Kommune, ved at se offentlige parkeringspladser for køretøjer over 3.500 kilo. Download folderen Lastbilparkering i Greve Kommune, som indeholder et kort med markering af, hvor de afmærkede offentlige parkeringspladser findes. Motoren i holdende bil, taxa, lastbil, bus, knallert med videre må ikke holde længere i tomgang end højst nødvendigt, og højst tre (3) minutter. Det er tilladt at have motoren kørende, hvis du sidder i en trafikkø, eller hvis motoren er nødvendig for af- og pålæsning, til produktion af trykluft eller lignende. Ved Greve Midtby Center, som ligger i forlængelse af Greve Station på Stationsholmen, er der 389 parkeringspladser, hvor der tilbydes tre timers gratis parkering – husk dog at stille P-skiven. Og i WAVES er der gratis og ubegrænset parkering. Se kort over indgang og parkeringsforhold i WAVES ved Hundige Station.

Udvikling i området

Udvikling.
Greve er et populært sted at bosætte sig. / Shutterstock

Det er populært at bo i Greve. Og det er der efterhånden flere og flere danskere, som finder ud af. Derfor flytter de i stride strømme til Greve Kommune i disse år. Ifølge Danmarks Statistiks regionalfakta om tilflyttere til landets 98 kommuner, ligger Greve nummer 12 på listen over kommuner med flest tilflyttere i hele landet. Det betyder, at kommunen alt i alt har fået 286 nye borgere i perioden fra 1. juli 2015 til 1. juli 2016, og befolkningsvæksten påvirker den generelle udvikling i området, fx har Greve Kommune solgt Hedelunden, og allerede i slutningen af 2016 bliver det tidligere psykiatriske bocenter forvandlet til et flot og attraktivt boligområde med mere end 220 boliger i forskellige størrelser til gavn for alle, som ønsker at bo i Greve. Mosede Fort, Olsbækken og Villa Sitka er udvikles, da de tre gamle fine bygninger er en del af Greves kyst og kulturarv, og de betyder, at der er gode chancer for, at endnu flere kommer til at kende disse enestående bygninger og området omkring Strandvejen og kysten i de kommende år. Greve Kommune er nemlig blevet udpeget som kulturarvskommune, og derfor får kommunen hjælp til at registrere og udvikle områdets særlige kulturarv til gavn for turisme, erhvervsliv, nye borgere og ikke mindst nuværende borgere og eksisterende og kommende virksomheder. Man kan følge udviklingen i Greve på flere fronter, lokalpressen er en af dem. For 50 år siden – i 1966 – blev lokalavisen Sydkysten etableret. Det var dengang, hvor familier i hobetal købte et stykke bar mark på Greveegnen for 10.000 kroner med drømmen om lys, luft og bedre forhold for børnene. Naboskabet over de nyplantede hække var unikt, og de unge familier skabte det liv og det fællesskab, som nu er blevet Greves historie. Få år efter blev Greve Kommune samlet, og de hårdtarbejdende familier fik børnehaver, gode skoler og omsorgsfuld ældrepleje. På mange måder blev det moderne liv grundlagt på egnen for 50 år siden, og Sydkysten har lagt spalter til hele historien.

Industrien

Greve
Greve er den kommune i Danmark med de bedste kommunale rammevilkår. / Shutterstock

Greve er en erhvervskommune med mange store og små virksomheder. Fra giganten Blue Water Shipping til enkeltmandsvirksomheder som GardinDesign, Chabert & Partnere, udlejningsvirksomhed og landbrug Gjeddesdal Gods, Advokaterne C.C. Jørgensen & M. Winsløv og reklameværkstedet Kommunikator. Med kontorer beliggende i Greve, kan det give god mening at forankre virksomheden i et lokalt erhvervsnetværk og på den måde få mulighed for samhandel og sparring med de øvrige medlemsvirksomheder. Her er GreveSolrødErhverv en oplagt mulighed. Den lokale erhvervsforening har omkring 260 medlemmer og henvender sig til virksomheder i Greve og Solrød kommuner og omegn. Erhvervsforeningen mødes den anden onsdag i hver måned til morgennetværksmøde med oplæg, foredrag, virksomhedsbesøg med videre. Derudover holder foreningen hvert år cirka 10 arrangementer, ofte af mere social karakter, såsom golfturneringen Blue Water Cup, Stafet For Livet, vinsmagning, byvandringer, museumsbesøg, forpremierer, julehygge og teaterture. Der inviteres også til dialogmøder med de to kommuners borgmestre og kommunaldirektører i alt fire gange om året (to i Solrød og to i Greve). Der er flere større industriområder i Greve, fx i Ventruparken og Tune lidt uden for byen, men kontorerne ligger typisk omkring Strandvejen, på Nimbusvej og Korskildelund, i Greve Midtby Center og WAVES i Hundige. Greve Kommune er et godt sted at drive virksomhed. I 2010 og 2011 blev Greve af Dansk Industri kåret som den mest erhvervsvenlige kommune i Region Sjælland, og i 2014 som den mest erhvervsvenlige kommune på hele Sjælland. I både 2011 og 2014 var Greve endvidere den kommune i Danmark med de bedste kommunale rammevilkår. Der er mange gode grunde til kåringerne, herunder høj erhvervsvenlighed og gode rammevilkår samt fokus på klima og energi, central beliggenhed og velfungerende infrastruktur, attraktive og motorvejsnære erhvervsarealer, kompetent og fleksibel arbejdskraft, hurtig og professionel myndighedsbehandling, enkel, hurtig og koordineret etableringsproces.

Hoteller og overnatningsmuligheder i området

Hotel og overnatning
Har du overnattende forretningspartnere? Så læs mere er om muligheder for overnatning i området. / Shutterstock

Med kontorer beliggende i Greve Kommune, herunder Hundige og Tune, kan du, når du eller dine overnattende gæster har brug for overnatning, runde dagen af på et af Greves hyggelige og autentiske Bed & Breakfast-hoteller. Prøv fx det populære og ny- restaurerede B&B Hotel Albertine i Tune, der ligger i landsbyens gamle møllegård, og tiltrækker rejsende fra hele verden. Eller prøv Birkegaardens Bed and Breakfast, hvor du kan nyde charmerende landlig idyl. Skal det være tæt på stranden og S-toget, kan du prøve Gerdas Bed & Breakfast, der tilbyder overnatning i skønne og rolige omgivelser, og i Karlstrup ligger det hyggelige gamle bindingsværkshus Bødkerhuset i landlige omgivelser med udsigt over åbne marker. På den hyggelige og idylliske Hundige Strand Familiecamping kan du få både byferie og familiecamping. Campingpladsen har pladser under trækronerne og ligger tæt på vandet og byder på en autocamper-park, cykeludlejning, træhytter og meget mere. Kommer dine kunder sejlende til Greve, kan man vælge at lægge til kaj i en af de hyggelige havne og overnatte der. Find overnatningsmuligheder i Greve og omegn på fx Expedia, hotels.com, TripAdvisor eller booking.com.