Introduktion til området

Herlev natur
Herlev er også omringet af smuk natur

Herlev ligger ikke længere væk end 11 kilometer fra centrum af København og er en del af Hovedstadsområdet. Byen fylder ikke så meget på landkortet, men Herlev har ikke desto mindre utallige fordele for små og selvstændige virksomheder, der er på udkig efter kontorlokaler tæt på København. For eksempel er transportmulighederne helt i top, og kommunalbestyrelsen arbejder på at skabe gode vilkår for iværksættere.

Herlev Kommune blev ikke berørt af kommunalreformen i 2007 og er med et areal på 12 kvadratkilometer landets tredjemindste kommune. Indbyggertallet er i øjeblikket stigende og har i 2016 rundet 28.400. Udover Herlev udgøres kommunen af byområdet Hjortespring, der ligger i kommunens nordlige del. Egnen har i slutningen af 1730’erne været benyttet til dyrkning af hø og græsning for livgardens heste.

 

Områdets historie

Herlev Kirke
Herlev Kirke i solskin

Landsbyen Herlev kan spores over 700 år tilbage, men først da byen i 1879 blev koblet på Frederikssundbanen, og der blev etableret en togstation, begyndte området så småt at vokse. Beboerne i Herlev har dog ikke altid betragtet sig selv som en del af storbyen. Da der i begyndelsen af 1900-tallet opstod nye bydannelser og boligområder lidt uden for København, betragtede borgerne i Herlev udviklingen med dyb skepsis. De ville for alt i verden bevare den landlige idyl, og man ønskede bestemt ikke at blive til en københavnsk forstadskommune. Det var den direkte årsag til, at Herlev i 1909 blev udskilt fra Gladsaxe som en selvstændig kommune. Borgerne kunne dog ikke standse udviklingen. I takt med industrialiseringen oplevede København i de følgende årtier en markant tilstrømning af indbyggere, og der opstod mangel på boliger. Derfor søgte flere i retning af de omkringliggende byer. Da S-togsnettet i 1949 blev udvidet til at omfatte Herlev, steg byens popularitet yderligere, da det blev endnu nemmere at komme til og fra byen.

I dag er Herlev som nævnt en del af Hovedstadsområdet, der forstås som de sammenhængende byområder i forlængelse af København. De kommuner, der omgiver Herlev kommune er København, Rødovre, Glostrup, Furesø, Gladsaxe og Ballerup Kommune.

I udkanten af Herlev ligger byens vartegn, Herlev Hospital. Med sine 120 meter knejser det mod himlen og er da også Danmarks højeste bygning. Lidt over 4.000 ansatte har deres daglige gang i de seks sammenbyggede tårne, og hospitalet er det næststørste på Sjælland. Af andre markante bygninger kan nævnes Herlev Kirke, der er bygget omkring år 1450 og hedder Skt. Laurentii Kirke. Skt. Laurentius blev brændt ihjel af den romerske kejser Valerian, fordi han var kristen - derfor indgår der i dag en rist i Herlevs byvåben.

Det nye shoppingcenter, BIG, ligger på den gamle DISA-grund, der også er historisk interessant. Det var her, Compagnie Madsen A/S fra år 1900 producerede det luftkølede Madsen-maskingevær. Virksomheden ændrede i 1936 navn til DISA (Dansk Industri Syndikat A/S), og under 2. verdenskrig brugte tyskerne fabrikken til at producere våben. Det førte i 1943 til omfattende sabotageaktioner fra modstandsbevægelsen.

For 200 år siden betød den korte vej til København, at bønderne let og hurtigt kunne afsætte deres varer i hovedstaden. I dag er det ligeledes beliggenheden tæt på København og de favorable transportmuligheder, der gør det attraktivt for virksomheder at have kontor i Herlev.

 

Områdets infrastruktur

Herlev Station
Herlev station, hvor mange busser og toge dagligt passerer

Herlev er på trods af sin lille størrelse et trafikalt knudepunkt i Hovedstadsområdet. For det første ligger Herlev Hovedgade i umiddelbar forlængelse af Frederikssundsvej, der fører til Nørrebro i København. For det andet bliver kommunen gennemskåret af to af Storkøbenhavns forgrenede ringvejssystemer, O3 og O4, der gør det nemt at komme til og fra Københavns forstæder i bil. Yderligere løber motorvej E47 lige forbi kommunens sydøstlige hjørne. E47 er vejdelen, der udgør ”Fugleflugtslinjen” mellem Nordtyskland og Skandinavien. Når man har kontor i Herlev er det derfor en overkommelig opgave at komme til og fra kontoret, uanset om man skal mod Helsingør i nord eller sydpå mod Midt- og Sydsjælland og Lolland-Falster.

Herlev Station er i dag byens station på S-togsnettet, hvor linje H og Linje C lægger vejen forbi. Førstnævnte strækker sig mellem Farum og Frederikssund og sidstnævnte mellem Klampenborg og Frederikssund. Dermed rejser man ubesværet til og fra Herlev med offentlig transport, uanset om man bor i Charlottenlund eller Ballerup. Om få år bliver der føjet endnu en mulighed til, idet Hovedstadens Letbane ruller ud på sin første tur i 2023.

Skal man have gæster langvejs fra på kontoret, ligger Københavns lufthavn ikke mere end et par og tyve minutters kørsel væk. Med et enkelt togskift undervejs, kan man ligeledes komme til lufthavnen med offentlig transport på under tre kvarter.

Det er Herlev Bystyres politik, at der skal være plads til alle typer trafikanter i og omkring byen, og udover den kollektive trafik og gode muligheder for bilister, er der et veludbygget net af cykelstier. I Hovedstadsregionen samarbejder 22 kommuner desuden om at udbygge de såkaldte supercykelstier, der snor sig gennem landskabet på tværs af kommunegrænserne. Grundtanken er at tilbyde optimale vilkår for pendlercyklister, fordi man gerne vil reducere privatbilismen – og her udgør cyklisterne et yderst miljørigtigt alternativ.

 

Erhvervs- og forretningsliv

Herlev Hospital
Herlev Hospital var Danmarks højeste bygning i næsten 40 år

Når du er på jagt efter et kontor i Herlev, er der forskellige faktorer, som du bør være opmærksom på. Lokalerne er som regel virksomhedens ansigt udadtil, og derfor har beliggenhed og lokaletype stor betydning. Ligeledes bør du overveje indretningen i forhold til hvilken branche, kontoret skal benyttes inden for. Det er også omstændigheder, der er med til at afgøre, om de ansatte, der bruger lokalerne til daglig, finder sig godt til rette.

 I dag findes der talrige versioner af det klassiske kontor. Tendensen er, at man bevæger sig væk fra de små, private lokaler og i retning af større, åbne kontorlandskaber. Hver udgave har sine egne fortrin - det eneste grundlæggende krav er, at lokalerne skal være godkendt til erhverv. På Lokalebasen.dk kan du hurtigt få et overblik over ledige kontorlokaler i Herlev.

I området omkring Herlev Station ligger der adskillige små forretninger og virksomheder.

Få hundrede meter fra stationen ligger Herlev Bymidte, der danner centrum for et rigt handelsliv i byen. Det er byens største handelscenter og huser derudover et fitnesscenter med over 40 butikker, der rummer alt fra legetøj til beklædning. I butikscenteret ligger ligeledes en stor Føtex og flere små dagligvareforretninger. Når man er blevet mæt af at shoppe, kan man nyde en kop kaffe eller en god frokost på en af de to cafeer i centeret. Café Emil byder på et bredt udvalg af varme drikke og et fyldigt, klassisk cafémenukort. Café Dig og Mig skiller sig lidt ud ved at servere traditionel dansk mad – desuden er cafeen kendt for at holde både jazz- og 60’er-musikaftener en gang om måneden. Herlev Bymidte lokker i øvrigt med gratis wi-fi og 500 gratis parkeringspladser fordelt på taget og i kælderen.

Endnu et shoppingcenter så dagens lys i efteråret 2015, da Big Shopping Herlev slog dørene op for forbrugerne. Som navnet indikerer, er der tale om forretninger, der alle er ”extra large” og har et usædvanligt omfattende udvalg af varer. Det moderne handelsmiljø er en kombination af butikker, et legeland, cafeer og restauranter samt en ny biograf. Big Bio, som den hedder, er hurtigt blevet en attraktion i hovedstaden på grund af de luksuriøse biografstole.

De mange nye butikker i Herlev skaber en øget tilstrømning af mennesker, der kan være med til at skabe gode vilkår for en ny virksomhed – derfor er Herlev også et oplagt valg, når du skal finde nyt kontor.

 

Købekraften i området

KMD
Der ligger mange store virksomehder i Herlev, herunder KMD

Herlev består både af etagebyggeri, parcelhuse og villaer, og ved stationen ligger også et kollegie. Derfor har byen en blandet sammensætning af segmenter. 60,6 % af indbyggerne i Herlev er i den erhvervsaktive alder mellem 17 og 64, og gennemsnitsalderen i byen er 41 år. Hver borger i byen over 14 år har en gennemsnitlig bruttoindkomst på 299.872 kroner. Tallet er en en anelse højere end landsgennemsnittet, der ligger på 298.800 kroner, og det er ligeledes lidt højere end i København, hvor bruttoindkomsten i gennemsnit er 294.796 kroner om året.

Herlev har en af landets laveste skatteprocenter, og det har kommunen haft gennem mange år. I 2015 havde Herlev Kommune Danmarks 8. laveste beskatningsniveau ud af de 98 kommuner. Dermed ligger købekraften yderligere en tand over landsgennemsnittet, da den disponible indkomst er højere, når skatten er lavere. Byen har som nævnt vokseværk, og priserne på huse og lejligheder er steget markant gennem de seneste tre år. Herlev Kommune ligger nu på en 12. plads over landets 98 kommuner, hvad angår kvadratmeterprisen på en ejerbolig.

Købekraften i Herlev er således relativt høj, og med kontor i Herlev får man dermed adgang til en meget stor gruppe købedygtige forbrugere.

 

Parkeringsmuligheder

I mange tilfælde er der parkeringspladser i tilknytning til kontorlejemål. På Lokalebasen.dk kan du få et overblik over mulighederne for dette i forbindelse med kontor i Herlev. Der er både gratis parkeringspladser og områder, hvor man skal betale for at parkere i byen.

Centralt ved Herlev Bytorv er der som tidligere omtalt en parkeringskælder med 500 gratis parkeringspladser. Åbningstiderne er 6.00-21.00 på hverdage og 6.00-18.00 om lørdagen. Ligeledes er der mulighed for gratis parkering ved Bangs Torv på Herlev Hovedgade, hvor der er 162 gratis parkeringspladser. Ved Herlev Station er der 136 parkeringspladser, men her er en belægning på 98 % i dagtimerne, så man skal være tidligt ude, hvis man skal have fat i en plads ved stationen.

Parkeringsreglerne i byen følger færdselslovens bestemmelser, men der en lempelse i forhold til de almindeligt gældende regler. I Herlev By er det tilladt at parkere en personbil delvist på fortovet, så to hjul holder på fortovet i bilens længderetning, såfremt det ikke generer eller er til fare for fodgængerne. I andre byer gælder det normalt kun uden for tæt bebyggede områder, det vil sige uden for byzoneskilt, men det er altså undtaget i Herlev. Reglerne fremgår af denne bekendtgørelse om standsning og parkering i Herlev kommune. Bekendtgørelsen indeholder ligeledes information om, hvor køretøjer med en vægt over 3500 kg. må holde parkeret. For alle veje gælder det, at parkering kun er tilladt, hvor der er skiltning.

Fra december 2015 har kommunen indledt et samarbejde med Parkeringskontrol Nord, der dermed har øget kontrollen med parkering. I den forbindelse har Herlev kommune udgivet en parkeringsfolder om de gældende regler, så man kan undgå en bøde.

Udvikling i området

Sporvogn
En Gammel sporvogn i Herlev

Herlev er de sidste par år vokset betydeligt. Faktisk er byen nummer 1 i landet målt på nettotilflytning af borgere i perioden 2013-2014. Derudover viser en undersøgelse, at Herlev også er nummer 1 i Danmark over tilkomsten af nye virksomheder inden for kontor, handel og administration – arealet af lokaler inden for den kategori er øget med en vækst på hele 36 %. Det bliver altså mere og mere populært at have kontor i Herlev, og der er endog meget god grund til at tro, at udviklingen fortsætter.

I Hovedstadsområdet er man i fuld gang med planlægningsfasen af den såkaldte letbane, som efter planen bliver taget i brug fra 2023. Baggrunden er, at det skal være så let som muligt at rejse på tværs af Hovedstadsområdet, og letbanen kommer til at strække sig over 28 kilometer mellem Ishøj i syd og DTU i Lyngby i nord. Herlev kommer til at ligge centralt placeret i midten og får i alt fire stationer på linjen. Udover et stop ved Herlev Station, hvor man kan skifte til S-tog, bliver der opført et stoppested ved Herlev Hospital, ved Herlev Hovedgade og ved Lyskær.

En by bliver som regel mere attraktiv, når der er gode transportmuligheder, og Herlev fik som nævnt vokseværk, dengang byen blev koblet på S-togsnettet. Der er god grund til at formode, at tilkomsten af letbanen endnu en gang gør byen mere tillokkende – både for nye beboere og for erhvervsdrivende.

Med kontor i Herlev bliver din virksomhed en del af et område, der er inde i en meget spændende udvikling. Herlev Kommunalbestyrelse kommer løbende med tiltag, der skaber grobund for den fortsatte vækst i byen. Senest har de vedtaget en lokalplan, der omfatter et nyt byggeri på den gamle Posthusgrund for at give plads til nye boliger og erhvervslokaler.

 

Industrien

Europaller
Mange virksomheder i Herlev klarede finanskrisen bedre end gns.

Når man har interesse for at finde et kontorlokale i Herlev, så kan det være interessant at kende lidt til forholdene for erhverv i byen. Og Herlev Kommune har specielt gode vilkår for iværksættere. Selv under finanskrisen var der flere virksomheder i Herlev, der startede op og stadig var virksomme efter et år, end der var virksomheder, der lukkede.

Den suverænt største arbejdsplads i byen er naturligvis Herlev hospital, der beskæftiger 4.200 mennesker inden for områderne sundhed, køkken, kontor og administration samt service og logistik. Hospitalet udvider i øjeblikket, da de i de seneste år har overtaget en del specialområder fra de andre hospitaler i Region Hovedstaden. Derfor er der for tiden også tilknyttet mange ansatte inden for håndværk og byggeri.

Talrige IT- og softwarevirksomheder i alle størrelser har adresse i Herlev. En af de største er KMD, tidligere kendt som Kommunedata, der blandt andet arbejder med digitalisering af den offentlige sektor. KMD samarbejder også med private virksomheder og har cirka 3200 ansatte på landsplan. En anden af de større IT-virksomheder i byen er Visma, der gør sig i HR-ydelser, regnskabsløsninger og rekruttering. Visma er en af nordens største virksomheder med 7000 ansatte, hvoraf de 640 arbejder i Danmark.

Herlev huser selvfølgelig også industrivirksomheder. En af de markante er Pack Tech A/S, der designer og producerer pumper og dispensere til håndsæbe, parfume og rengøringsmidler. Virksomheden fik i 2016 Herlev Erhvervspris.

De to store indkøbscentre danner også rammen for adskillige arbejdspladser. Big Shopping Herlev tæller 16 extra large forretninger, der alle hører til blandt de helt store butikskæder i Danmark – det varierede udvalg spænder lige fra BabySam og Jysk Sengetøjslager til Harald Nyborg og Silvan.

Vælger man at leje et kontor i Herlev, er der således rig mulighed for at finde både store og små erhvervsdrivende at samarbejde med inden for vidt forskellige brancher.

 

Hoteller og overnatningsmuligheder i området

Hotel room
Det findes et bredt udvalg af hoteller tæt på Herlev

Der ligger ikke mere end en håndfuld hoteller i selve Herlev by, til gengæld er de centralt placeret. Mest kendt er det historiske Herløv Kro & Hotel, der rummer 56 værelser i tre etager. Ø’et i navnet er ikke en stavefejl men et levn fra 1700-tallet, da Herlev blev stavet med Ø. Det trestjernede hotel huser også en café og en restaurant samt møde- og selskabslokaler. Dermed er Herløv Kro og Hotel også et oplagt sted at benytte ved større møder eller konferencer, hvis I er for mange til at arrangementet på kontoret. Hotellet ligger lige i centrum af byen ved gågaden og gadekæret.

Centralt i byen finder man også Close But Quiet og Amazing Herlev – hotellerne ligger i den mindre omkostningstunge ende af skalaen, men man må dele køkken og badeværelse med naboen.

I en radius af otte kilometer fra Herlev Bymidte finder man en rig mængde af overnatningsmuligheder i alle priskategorier. I den finere ende ligger det firestjernede Glostrup Park Hotel, der også rummer et stort konferencecenter - i anmeldelser af hotellet er gæsterne blandt andet imponerede over deres Wellness Center og den omfangsrige morgenmadsbuffet. En del af overnatningsmulighederne er lokaliseret lige i nærheden af motorvej – det gælder for eksempel det trestjernede Scandic Glostrup og Wittrup Motel. Ved sidstnævnte kan man parkere lige uden for værelset.

Idet Herlev er en del af Hovedstadsområdet er det ikke svært at finde overnatningsmulighed til gæster, der har brug for at overnatte.