Introduktion til området

Introduktion til området Kastrup.
I Kastrup ligger bl.a. Københavns lufthavn. / Shutterstock

I Tårnby Kommune ligger bydelen Kastrup. Kommunen dækker et areal på 65,99 kvadratkilometer og har per 1. januar 2017 42.947 indbyggere, hvilket er 0,75 procent af landets befolkning. Kastrup har masser at byde på, blandt andet Naturcenter Amager på Kalvebod Fælled tilbyder et hav af spændende oplevelser i det fri, få minutters gang fra Vestamager Metrostation. Kalvebod Fælled har fået status som national seværdighed og er et fredet område på 2.000 hektar. Fælleden har store vidder med græssende heste, køer og hjorte og et rigt fugleliv. Ingen andre steder i Europa findes et naturområde af denne størrelse med beliggenhed så tæt på metropolen og med metro lige til ’porten’. Kalvebod Fælled er et besøg værd året rundt, hvor især Kløverstierne med sine fire ruter tager en med gennem fælledens kendetegnende natur. Hver rute har sin egen farvekode og er tilknyttet samme udgangspunkt – i hjertet af naturcentret – så de danner formation som en kløver; deraf navnet Kløverstierne. Hver enkelt af de fire ruter passer til områdets natur og kan danne ramme om nogle gode, fælles oplevelser i det fri. Kulturhuset Kastrup Bio er både kulturhus og biograf, som giver gæster i alle aldre mulighed for blandt andet at opleve aktuelle film, opera og teater. I den store foyer i stueetagen er det muligt at internetsurfe, spille brætspil, læse dagens aviser og bøger om skuespillere og meget andet. Makkerskabet med en bred vifte af kommunale institutioner, foreninger og lokale virksomheder kommer til udtryk i pensionistklubben, Lisbethklubben, Amagerteatret, Kulturzonens musical, Med Børnehaven i Biografen, Med Skolen i Biografen, Pyjamas Bio samt en række andre aktiviteter. Huset har to biografsale med henholdsvis 354 pladser og 104 pladser inklusiv kørestolspladser, en stor foyer med cafe i stueetagen og en mindre foyer på første sal.

Områdets historie

Historien om Kastrup.
Kastrups historie går hundrede år tilbage. / Shutterstock

Higer og søger man i gamle bøger og kilder opdager man, at den første industri kom til Kastrup i 1747, hvor der blev anlagt en havn med et kalkbrænderi, tegl- og fajanceværk. Mandskabet bestod af danskere, svenskere, nordmænd og tyskere. Alligevel slog industrialiseringen først for alvor igennem i Sundbyerne og Kastrup fra midten af 1800-tallet, hvor befolkningstallet steg eksplosivt især i Sundbyerne med over trefjerdedel af indbyggertallet i sognet. De lave indtægter og høje sociale udgifter i Sundbyerne var en af årsagerne til udskillelsen af bydelen eller sognet i 1895. Fra 1920erne til 1950erne steg befolkningen fra 5.514 personer i 1921, til 13.661 personer i 1940 og til 22.900 personer i 1950. Det fik betydning for erhvervs- og boligstrukturen i Tårnby Kommune. Mange gartnerier og amagerbrug i Kastrup-området forsvandt, da lufthavnen blev anlagt i 1925, som i dag er et af landets største arbejdspladser med cirka 13.000 ansatte samt cirka 10.000 personer i virksomheder med tilknytning hertil. Lufthavnen førte også i 1970 til ekspropriationer i de landsbyer, der stadig eksisterer, Ullerup og Tømmerup, samtidig med at hele landsbyen Maglebylille forduftede. Motorvejsanlæg og jernbaneforbindelsen til Øresundsbroen skærer i dag igennem Tårnby og Kastrup ud til Øresundsbroen, der blev indviet i sommeren 2000. Tårnby Kommune ligger midt på Amager og grænser op til Dragør Kommune mod syd og Københavns Kommune mod nord. Kommunen består i dag af tre byområder, Kastrup, Tårnby og Vestamager med landsbyerne Tømmerup og Ullerup, samt Saltholm. Denne ø kom først i 1919 ved lov under Tårnby i kommunalretslig henseende, men beboerne her benyttede både Tårnby Kirke og Ret, og blev ved folketællingerne registreret under Tårnby Sogn.

Områdets infrastruktur

Infrastruktur.
Kastrup har en velfungerende infrastruktur. / Shutterstock

Kastrup ligger på øen Amager, som er forbundet med resten af København med både metro, S-tog, busruter, bil- og cykelbroer. Sagt på en anden måde, så er det ufatteligt nemt og hurtigt at besøge resten af Storkøbenhavn og komme til og fra butikslokaler her i bydelen. Med Metroen, Københavns Lufthavn, motorvejen, Øresundsforbindelsen og regionaltog til både Sverige og Sjælland må man sige, at Tårnby og dermed Kastrup rent geografisk infrastrukturelt er ideelt placeret på landkortet. I Tårnby Kommune har denne udvikling haft og vil også i fremtiden få stor betydning, og det har ikke mindst betydning for erhvervsudviklingen. Vælger du erhvervslokaler i Kastrup har du således motorvej til Sverige og Sjælland tæt på og en effektiv kollektiv transport med metro, busnet og jernbane til Roskilde samt Øresundstoget til Malmø og København Centrum. Metroens tredje etape pågår i 2017 fra Sundby (Lergravsparken) til lufthavnen, som også ligger i Tårnby Kommune. Man finder altså landets mest veludviklede infrastruktur her i området; uanset om man kommer i bil til og fra Kastrup eller man foretrækker at benytte den offentlige transport. Kastrup, som er en bydel i Tårnby Kommune, er central i det internationale erhvervsliv og en del af det finanscentrum som København er. Fra erhvervslokaler her i bydelen og de omkringliggende hovedstadskommuner leder og reagerer mange virksomheder og offentlige myndigheder. Kastrup ligger tæt på den charmerende storby, men har langt fra den industrielle atmosfære, man forventer af en politisk og finansiel hovedstad. Her er de centrale transportmidler gåben og cykel, hvilket også er de bedste måder at sondere terrænet på; komme til og fra sine erhvervslokaler, de mange cafeer, kanalerne og de arkitektoniske underværker, som præger byen. Her har man alle faciliteter inden for gå- eller cykelafstand fra Indre By, og metroen ligger også inden for gåafstand, hvilket gør det nemt at komme omkring og til lufthavnen.

Erhvervs- og forretningsliv

Business area.
Erhvervs- og forretningslivet i Kastrup byder på mange muligheder. / Shutterstock

Ligger din kommende butik i Kastrup, så har du rigtige gode indkøbs- og shoppingmuligheder tæt på; fra delikatesseforretninger til supermarkeder, fra genbrugs- til designbutikker over et af landet største indkøbscentre, Fields. Der er med andre ord en god, sund konkurrence i bydelen. Ikke mindst derfor kan den betydning som de butikslokaler, du vælger at drive din butik fra, har, ikke overdrives. Butikslokalet har indflydelse på alt fra kundetilstrømning og omsætning til dine ansattes trivsel og butikken eller dit brands profil. Og der er flere ting at være opmærksom på, når du skal vælge butikslokaler i Kastrup, da butikkens indretning og omgivelser også kan være med til at styrke butikkens profil. Butikken bør med andre ord være dit vartegn, hvorfor det er værd at overveje, om butikslokalet (eller lokalerne) sender det signal, du ønsker. Der skal være overensstemmelse mellem dit brand og butikkens placering, størrelse og interiør. Fordi butikslokalerne også påvirker eventuelt butikspersonales arbejdsglæde, så har de indirekte indflydelse på effektiviteten, serviceniveauet og i sidste ende omsætningen i din butik. Butikken skal naturligvis være indrettet, så den afspejler behov i forhold til funktioner og arbejdsgange. Butikkens placering er desuden vigtig i forhold til rekruttering af butikspersonale samt varelevering. Søg efter ledige butikslokaler i Kastrup fx på Ugandavej på Lokalebasen.

Købekraften i området

Penge.
Det er vigtigt at vide lidt om købekraften, i det område du påtænker at dine nye butikslokaler skal være. / Shutterstock

Står valget på butikslokaler i Kastrup, så er information om erhvervsvenlighed, indtægtsniveau og købekraft i Kastrup relevant. Og købekraften i Kastrup er middel, og den disponible indkomst i kommunen indtager en 76. plads i en sammenligning af alle 98 danske kommuner (hvor placering 98 er den højeste). Ifølge denne oversigt er den årlige disponible gennemsnitsindkomst i Tårnby Kommune 260.990 kroner (gennemsnitligt ækvivalerede disponibel indkomst – dataår er 2014, men regnet i 2016-niveau; kilde: AE pba, Danmarks Statistik). Den disponible indkomst er det beløb, en person har tilbage til opsparing og forbrug efter betaling af direkte skatter, arbejdsmarkedsbidrag, underholdsbidrag og renteudgifter. Uanset om din virksomhed er ny eller etableret spiller forhold som udvikling, kommunalperformance og rammebetingelser for virksomheder i Tårnby Kommune en vigtig rolle, når du overvejer at leje butikslokaler her i kommunen. Dansk Industri har siden 2010 hvert år sammenlignet det lokale erhvervsklima i landets 98 kommuner. I sammenligningen vurderer DI kommunalperformance på bagrund af faktorer som rammevilkår, infrastruktur og transport, arbejdskraft, kommunal sagsbehandling, skatter, afgifter og gebyrer, fysisk placering, brug af private leverandører, kommunens image, velfærdsservice samt information og dialog med kommunen, hvilket munder ud i en samlet placering og overordnet vurdering af kommunens erhvervsvenlighed. I sammenligningen opnåede Kastrup i 2016 en placering som nummer 82, hvor kommunen i 2015 fik en 88. plads, og altså er gået seks pladser frem. Huspriserne i Kastrup er et andet udtryk for, hvor mange penge folk har til forbrug og investering i området. De reelle huspriser i Kastrup og ikke kun til salg-priserne siger noget om det generelle niveau. I fjerde kvartal 2016 er der ikke handlet nogen fritidshuse, men 28 ejerlejligheder til en kvadratmeterpris på 28.981 kroner per kvadratmeter, hvilket er en stigning på +7,64 procent, hvor kvadratmeterprisen på parcel- og rækkehuse var 26.046 kroner per kvadratmeter, en stigning på +4,33 procent i forhold til tredje kvartal 2016. Beregningen er baseret på, at der i perioden er handlet 77 parcel- og rækkehuse i Tårnby Kommune.

Parkeringsmuligheder

Søger du efter kontorhoteller i postnummer 2770 Kastrup på Lokalebasen får du oplyst, om der er tilknyttet parkeringsplads(er) til de pågældende kontorer, eller om du har mulighed for tilkøb eller leje af parkeringspladser tæt på kontorhotellet. Derfor kan det alligevel være interessant at vide lidt om de almindelige parkeringsforhold i Kastrup. Vælger du et kontorhotel i Kastrup, så er det Tårnby Kommunes parkeringsregler, der gælder, og der er parkeringszoner i bydelen Kastrup og i Gl. Lystbådehavn. Det betyder, at virksomheder og beboere i området har let adgang til parkering af bil så tæt som muligt på kontor eller bolig. I Gl. Lystbådehavn er der også en parkeringszone, hvor bådejere har nem adgang til parkering i nærheden af deres bådpladser. Besøger kunder eller andre gæster dit kontorhotel i bil, kan du bestille en 24-timers parkeringslicens på mobilen til parkeringszonen Kastrup syd. Du skal hente EasyPark-app’en, før du kan bestille licensen. Det gør du i App Store eller ved at sende en SMS til 1411 med besked ’app’ for at modtage et link til at hente app’en. Inde i app’en skal du benytte områdekoden ’2770’. Fordelene ved at bruge app’en er, at du nu kan bestille en licens uanset, hvor du befinder dig og efter behov. Derudover modtager du en påmindelse på din telefon, når licensen er ved at udløbe og en til, når licensen er udløbet. Parkeringszonen omfatter af alle offentlige veje og private fællesveje inden for zoneafgrænsningen. Zonen er afgrænset af Kastrupvej, Saltværksvej, Kastrupvænge, Amager Strandvej og Øresundsmotorvejen. Bemærk, at husstande på begge sider af Saltværksvej og Kastrupvej er omfattet af zonen. Parkeringszonen er afmærket med en zonetavle ved alle indfaldsveje. En ophævelsestavle oplyser, hvornår du forlader zonen. Du må højst parkere i to timer alle dage i tidsrummet 06-21 i parkeringszonen. Parkering er gratis, men husk at stille parkeringsskiven. Parkeringszonen Gl. Lystbådehavn (blå zone)
omfatter området ved den gamle lystbådehavn. Zonen er afmærket med en zonetavle ved alle indfaldsveje. En ophævelsestavle fortæller dig, hvornår du forlader zonen. På parkeringspladsen i den nordlige del må du højst parkere i tre timer alle dage i tidsrummet 6-18. I den sydlige del må du højst parkere i to timer alle dage i tidsrummet 6-21. Parkering er gratis, men husk parkeringsskiven.

Udvikling i området

Udvikling.
Der er fortsat udvikling i Kastrup. / Shutterstock

Overvejer du at leje butikslokaler i Kastrup, så giver det god mening at indhente oplysninger om bydels- og erhvervsudviklingen her i bydelen. Og Københavns Lufthavn, CPH, tegner sig for de største udviklingsprojekter i Tårnby Kommune. Lufthavnens vedvarede vokseværk skaber faktisk økonomisk udvikling og vækst i hele landet. I første halvår af 2015 rejste 13,7 millioner passagerer gennem Københavns Lufthavn, og det svarer til en markant vækst på 11 procent. Siden første halvår 2015 er der åbnet 40 nye ruter, hvoraf de 19 er til nye destinationer. En rapport fra DAMVAD Analytics viser, at de nye passagerer og ruter i 2016 bidrog med omkring 1,7 milliarder kroner til det danske bruttonationalprodukt. Passagervæksten betød, at forventningerne til 2016 måtte opjusteres en hel del. Anden halvdel af 2015 var Københavns Lufthavn mest travle halvår nogensinde, hvor 13.704.859 passagerer rejste igennem lufthavnen, og det er en stigning på 11 procent sammenlignet med første halvår 2015. Særligt voksede den internationale trafik kraftigt i årets første halvdel. 11,2 procent flere rejste med fly på langdistanceruterne uden for Europa, mens den europæiske trafik steg med 11,3 procent. Indenrigstrafikken voksede også pænt og lå syv procent over niveauet i første halvår 2015. Den kraftige vækst afspejler landets forbedrede tilgængelighed, som ikke bare gavner alle danskere, men også udenlandske turister og forretningsrejsende. Det er fortsat et af lufthavnens hovedfokusområder, og lufthavnsledelsen udtrykker stor begejstring for, at strategien om at forbedre tilgængeligheden til Danmark har båret frugt. Københavns Lufthavn har de senere år arbejdet på at tiltrække nye ruter til København, fordi nye ruter åbner verden for landets borgere og tiltrækker flere folk fra resten af verden. Turister og forretningsrejsende er med til at øge indtjeningen i turistbranchen i hele Danmark og er dermed med til at skabe vækst og nye arbejdspladser i Danmark. Der er siden første halvår 2015 åbnet nye 40 ruter fra København, dels nye ruter til destinationer som Skopje, Jekaterinburg, Boston og Sofia, dels er nye flyselskaber kommet til, og tilbyder flere afgange til eksisterende destinationer som Istanbul, Madrid og Rom, og flere ruter og afgange betyder flere rejsende til Danmark og i sidste ende flere arbejdspladser.

Industrien

Butikslokaler.
Attraktive butikslokaler i Kastrup.

Med butikslokaler i Kastrup er det interessant at vide noget om det lokale erhvervsliv, og man kommer ikke uden om en af landets største arbejdspladser og (de facto-indkøbscentre – nemlig afgangshallen) og den absolut største i Tårnby Kommune: Københavns Lufthavn i Kastrup, som har mere end 23.000 ansatte. Hver dag rejser 70.000 passagerer fra hele verden gennem Københavns Lufthavn i Kastrup, og flere kommer til i de kommende år. Det skaber international tilgængelighed og endnu flere jobs. Alene i 2015 havde lufthavnen mere end 26,6 millioner passagerer, hvilket gør den til Skandinaviens største og et af Nordeuropas vigtigste trafikknudepunkter. Københavns Lufthavn i Kastrup investerer i disse år omkring en milliard kroner årligt i udbygninger og vedligehold, så man i fremtiden vil kunne betjene 40 millioner passagerer årligt. Vækst er prioriteret i Københavns Lufthavn, fordi hver eneste nye flyrute skaber større tilgængelighed, mere vækst og flere arbejdspladser i kommunen og resten af landet. Der er især fokus på Finger C, hvorfra de største fly til interkontinentale destinationer afgår. Udbygningerne her vil gøre det muligt at håndtere nye, større flytyper, hvilket er helt afgørende for at opnå støjreduktioner fra lufthavnen. I december 2015 startede Emirates’ 575 ton tunge kæmpekarl, Airbus 380, i fast daglig rute mellem København og Dubai. Denne nyere flytyper støjer mindre og har en større kapacitet, så man i visse tilfælde kan nøjes med én operation, hvor man før skulle bruge to, og det kommer passagerer, flyselskaber og lufthavnens naboer i de omkringliggende kommuner til gode. Københavns Lufthavnen i Kastrup har siden 2012 hvert år sat passagerrekord. En million flere rejsende vil skabe omkring 1.500 nye jobs i Danmark, heraf 950 i selve lufthavnen. 40 millioner rejsende i lufthavnen forventes at skabe 24.000 nye jobs i hele landet. Lufthavnen er ikke kun trækplaster for ansatte og de rejselystne. Ved Flyvergrillen på Amager Landevej holder flyspotterne til. Her mødes de til lyd og syn af fly, der letter og lander i en uendelighed.

Hoteller og overnatningsmuligheder i området

Hotel.
Hotel og overnatning i Kastrup. / Shutterstock

Måske besøger du eller dine gæster et hotel i Kastrup, fordi du/I skal deltage i et af de mange forretningsmøder eller messer, som afholdes i Bella Center. Måske besøger du Kastrup, fordi du ved, at det nemmere at komme til Sverige med toget herfra, eller måske vælger du et hotel i Kastrup af økonomiske årsager. Kastrup ligger lidt uden for København, og derfor er hotellerne typisk billigere end tilsvarende hoteller i indre København. Dit behov kan variere afhængigt af, om du leder efter en billig overnatning, eller om du leder efter et kvalitetshotel. Hilton Copenhagen Airport er et prisvindende businesshotel i skandinavisk stil. Fra Terminal 3 i Københavns lufthavn tager kun to minutter at gå gennem den overdækkede gangbro, der fører dig direkte ind i lobbyen på hotellet Hilton Copenhagen Airport. Hotellet er kendt for sit enestående serviceniveau og en særdeles attraktiv beliggenhed kun 12 minutter fra Københavns Indre By med tog eller metro. Hotellets mødefaciliteter på hotellet omfatter 29 mødelokaler med plads til 4-500 personer, en stor balsal og to business centre. Efter en hård dags arbejde kan du slappe af i hotellets rummelige værelser, executive lounge eller Ni'mat Spa. Du kan blandt andet reservere hotelværelser i Kastrup til dine overnattende projektarbejdere eller kunder på TripAdvisor, Trivago, Momondo, Expedia, hotels.com og booking.com.