Introduktion til området

Byskilt Hillerød
Hillerød har flere flotte seværdigheder for Frederiksborg Slot og parforcejagtlandskab i Gribskov / Shutterstock

I hundredvis af år har Hillerød været kongernes by. Med Frederiksborg Slot som smukt vartegn og Gribskov som nabo er Hillerød et godt udgangspunkt for at kombinere arbejdsliv, kultur, fritidsliv og shopping. Hillerød udmærker sig ved at have samlet alle aktiviteter i gå- og cykelafstand fra Torvet i midtbyen. Gågaderne med de mange små butikker og det populære indkøbscenter SlotsArkaderne (med stor Bilka) ligger side om side med cafeer, restauranter og supermarkedskæder som fx Irma i Helsingørgade. Frederiksborg Slot ligger for enden af gågaden Slotsgade, men det kan anbefales at gå en tur ad den kønne sti rund om Slotssøen eller sejle til Slottet med Den Lille Færge, som krydser landets smukkeste sømil på Slotssøen mellem Torvet og Frederiksborg Slot hver halve time fra forår til efterår. Ude fra midten af Slotssøen kan man se Hillerød og slottet og den smukke barokhave fra den bedst mulige vinkel. Hillerød har også mange cykelstier, der binder by og natur sammen. På i alt syv kilometer fra bymidten ved Nødebo i Gribskov ligger det enestående parforcejagtlandskab, som i 2005 blev optaget på UNESCOs verdensarvsliste. Det er også muligt at gå ud i naturen direkte fra byens handelsgader. Ved siden af Frederiksborg Slot kan man gå et tur i den romantiske, engelskinspirerede have med små søer og buskadser. Her ligger også Frederik IIs Badstueslot fra 1580, som i dag er cafe. Hillerød er landets tredjestørste by i Nordøstsjælland næst efter København og Helsingør. Hillerød er by, købstad og administrativt hovedsæde i Region Hovedstaden, og har 31.889 indbyggere (2016). Hillerød Kommune har 49.672 per 2016, dækker et areal på 213,46 kvadratkilometer, og har en befolkningstæthed på 233 indbyggere per kvadratkilometer. Hillerød Kommune er opstået ved sammenlægning af kommunerne Hillerød og Skævinge samt Uvelse Valgdistrikt (tidligere en del af Slangerup Kommune) i forbindelse med kommunalreformen i 2007.

Områdets historie

Frederiksborg Slot
Frederiksborg Slot i Hillerød / Shutterstock

Trollesminde er opkaldt efter den berømte danske admiral og søhelt Herluf Trolle, der har haft stor betydning for Hillerøds udvikling. Trolle boede i 1500-tallet sammen med sin hustru Birgitte Gøye på herregården Hillerødsholm. På det tidspunkt var Hillerød en lille landsby, der bestod af håndfuld huse og gårde. Det ændrede sig, da Herluf Trolle i 1560 indgik en byttehandel med Kong Frederik II. Kongen overtog Hillerødsholm, rev gården ned og lod Frederiksborg Slot bygge (som hans søn, Christian Firtal senere forvandlede til slottet, som det ser ud i dag). Herluf Trolle fik en ejendom ved Næstved i bytte, som han døbte Herlufsholm og indrettede til skole i 1565. Men det er en helt anden historie. Kongens nye, prægtige slot fik Hillerød til at vokse fra en lille flække til en rigtig by med leben og handelsliv. I dag tager vi bilen, når vi skal transporteres fra et sted til et andet, men i 1700-tallet var hesten det foretrukne transportmiddel. Frederiksborghestene fra det Kongelige Frederiksborgske Stutteri i Hillerød var blandt de ypperste køre- og rideheste, man kunne eje. De transporterede konger, dronninger, grever og baroner rundt i Europa og blev benyttet af kongens egen livgarde. Med forbillede i det franske hof ville det danske kongehus have pomp og pragt ved kongelige ceremonier og Det Kongelige Stutteri skulle være leveringsdygtige i forspand af helt ensartede gangere både i farve, aftegninger og størrelse. For at kunne avle sådanne heste delte man stoddene (hopper) op efter farve og drev fremavl inden for de forskellige farvede stod, herunder rent røde heste, sorte heste, skimlede heste og allerfornemst af dem alle – den hvide stod, der leverede hvide heste til kongens karosse. Store dele af Gribskov og jorden i og omkring Hillerød blev anvendt til græsning. Hillerød er spøgefuldt blevet kaldt datidens Detroit, og Frederiksborghesten den tids limousine.

Områdets infrastruktur

Vej mellem Hillerød og Allerød
Vejbump på vej mellem Hillerød og Allerød / Shutterstock

Med erhvervslokaler placeret i Hillerød, befinder man sig i et trafikalt centrum for en stor del af Nordsjællands trafik. Hillerød Station betjener flere toglinjer mod København (fx S-togslinje E, som i dagtimerne kører med 10 minutters intervaller mellem Hillerød og Køge. Lokalbanen kører mellem Hillerød, Frederiksværk, Gilleleje, Tisvildeleje og Helsingør, og byen har flere buslinjer, der forgrener sig ud i hele Nordsjælland. Den Lille Færge på Frederiksborg Slotssø sejler fra 15. maj til 15. september alle dage mellem klokken 11.00 og 17.00. I efterårsferien (15. - 23. oktober) sejles klokken 12.00 og 16.00. Turen varer cirka en halv time og der sejles, når flaget er oppe ved broerne. Der er afgang fra Hillerød Torv hver hele og halve time, fra Rosenhaven cirka fem (5) minutter senere og fra Barokhaven cirka kvart i og kvart over. Man kan stå af og på igen alle steder på samme billet. Prisen for en tur er 30 kroner for voksne og 10 kroner for børn. Færgen er med i Copenhagen Card, og der kan betales kontant eller med MobilePay. Rederiet modtager ikke Dankort. Stationszonen er en bydel midt i Hillerød, som rummer Nordsjællands nye campusområde. Visionen for området er, at Stationszonen (med den kommende Favrholm Station) skal omdannes til et visionært inspirerende bymiljø med liv og puls, hvor den kollektive trafik i forvejen mødes, skal mennesker og kunne bevæge sig. Og disse rammer skal nu skabes. Det skal ske ved at opføre byggeri med en tæthed og skala som matcher beliggenheden. Det vil medføre, at der skabes rum til uddannelse, videnserhverv, ungdomsboliger og livet mellem husene.

Erhvervs- og forretningsliv

Plantorama i Hillerød
Havecenteret Plantorama i Hillerød

Med en beliggenhed tæt på motorvejsnettet og regelmæssig bus- og togtrafik er Hillerød et oplagt sted at søge efter erhvervslokaler til din kommende virksomhed. Erhvervslokaler anvendes til industri, service og øvrige erhverv, og de erhvervslokaler, hvorfra du driver din virksomhed, har betydning for din virksomheds omsætning, vækstpotentiale og profilering, hvorfor der er flere ting, du skal være opmærksom på, når du er på jagt efter erhvervslokaler i Hillerød Kommune. Din virksomheds beliggenhed og omgivelser er en del af gesjæftens ansigt udadtil, og kan dermed være med til at styrke virksomhedens image. Derfor bør du overveje, om de erhvervslokaler, du har i kikkerteren, sender det signal, du ønsker. Erhvervslokalernes placering, størrelse samt interiør skal være i overensstemmelse med dit brand, og de valgte erhvervslokaler har desuden betydning for medarbejdertrivsel og dermed indirekte indflydelse på produktiviteten i din virksomhed. Dine erhvervslokaler skal endvidere være indrettet, så de svarer til din virksomheds behov, i forhold til funktioner og arbejdsgange. Og så skal de selvsagt være velfungerende, ligesom de tekniske installationer skal være i orden, så driften ikke forstyrres. Erhvervslokaler i Hillerød er hovedsageligt koncentreret omkring byens industrikvarterer, og i Hillerød er din virksomhed centralt placeret i forhold til infrastruktur og rekruttering af nye medarbejdere. Lokalebasen er din nemme og direkte vej til det store marked for erhvervsejendomme til leje og salg i Hillerød.

Hillerød er Nordsjællands handelscentrum. Med erhvervslokaler her i byen, er du tæt på alt. I gågaden er der spændende mærkevarebutikker, moderne specialbutikker, hyggelige cafeer og ikke mindst de prisbelønnede SlotsArkaderne – et arkitektonisk smukt indkøbscenter med hyggelige restauranter, musikalsk underholdning og en afslappet atmosfære. Du kan nyde torvestemningen og få en kop kaffe eller spise en is i solen, med udsigt til Frederiksborg Slot. I SlotsArkaderne finder du masser af inspiration, oplevelser og gode tilbud. SlotsArkaderne har 60 butikker under ét tag, med førende danske og internationale brands. Centret ligger ud til gågaden i Hillerød og i gåafstand fra Frederiksborg Slot, Barokhaven og Slotssøen. Dermed er SlotsArkaderne både en stor del af bymidten, men også af den smukke omgivende natur. Hver fredag klokken 12.00-16.00 kan man desuden besøge Lauritz.com i SlotsArkaderne på Lille Torv v/Glitter. Auktionshuset vurderer kunst, design, sølvtøj, ure, keramik, porcelæn, antikviteter, møbler, lamper, med mere. Medbring dine effekter (eller fotos, hvis de er for store at tage med). I oktober måned er der torvedag på Torvet i Hillerød, og i 2016, stod den på internationalt marked med boder med lækkerier fra 10 forskellige lande. Det internationale marked har siden 2010 gæstet Danmark og lige siden været et stort tilløbsstykke. I Hillerød opstilles 16 boder, som repræsenterer en række lande, herunder Polen, Frankrig, Holland, Belgien, England, Ungarn, Tyskland, Italien, Litauen og Finland. I boderne kan man købe kendte lokale delikatesser fra de respektive lande, fx ost, pølser, oliven, kager, fudge, nougat, nødder, tørret frugt, pesto, makroner, kaffe, uldvarer, figurer, rensdyrskind, velhængte skinker, fish and chips, belgiske vafler og meget mere.

Købekraften i området

Strand i Hillerød
Park kombineret med strand ud til søen / Shutterstock

Med erhvervslokaler beliggende i Hillerød er information om kommunens erhvervsvenlighed samt borgernes indtægtsniveau og købekraft relevant. Købekraften i Hillerød er god og blandt landets højeste, og den disponible indkomst i kommunen indtager en 86. plads i en sammenligning af alle 98 danske kommuner (hvor placering 98 er den højeste), foretaget af Danmarks Statistik. Ifølge sammenligningen er den årlige disponible gennemsnitsindkomst i Hillerød Kommune 234.938 kroner (2014). Den disponible indkomst er det beløb, en person har tilbage til opsparing og forbrug efter betaling af direkte skatter, arbejdsmarkedsbidrag, underholdsbidrag og renteudgifter. Hillerød er en erhvervskommune, og har du erhvervslokaler her i kommunen, så er omsætnings- og vækstpotentialet derfor rigtig udmærket. Uanset om din virksomhed er ny eller etableret spiller forhold som udvikling, kommunal performance og rammebetingelser for virksomheder i Hillerød Kommune en vigtig rolle, når du overvejer at leje erhvervslokaler her i byen. Dansk Industri har siden 2010 hvert år sammenlignet det lokale erhvervsklima i landets 98 kommuner. I sammenligningen vurderer DI kommunal performance på bagrund af faktorer som rammevilkår, infrastruktur og transport, arbejdskraft, kommunal sagsbehandling, skatter, afgifter og gebyrer, fysisk placering, brug af private leverandører, kommunens image, velfærdsservice samt information og dialog med kommunen, hvilket munder ud i en samlet placering og overordnet vurdering af kommunens erhvervsvenlighed. I sammenligningen opnåede Hillerød en samlet placering som nummer 45, hvor kommunen i 2015 fik en 57. plads. Hillerød har således opnået en markant fremgang i erhvervsvenlighed til gavn for kommunens virksomheder. Huspriserne i Hillerød er et andet udtryk for, hvor mange penge folk har til forbrug og investering i området. De reelle huspriser i Hillerød og ikke kun til salg-priserne siger noget om det generelle niveau. I andet kvartal 2016 var kvadratmeterprisen på parcel- og rækkehuse 20.320 kroner per kvadratmeter, en stigning på 10,20 procent i forhold til første kvartal 2016. Beregningen er baseret på, at der i perioden er foretaget 60 hushandler i Hillerød Kommune. Ejerlejligheder er i samme periode handlet til 19.950 kroner per kvadratmeter, hvilket er en stigning på 2,03 procent set i forhold til første kvartal, baseret på, at der er solgt 34 ejerlejligheder.

Parkeringsmuligheder

Når du søger efter erhvervslokaler i Hillerød på Lokalebasen, så får du oplyst, om der er tilknyttet parkeringsplads(er) til erhvervslokalerne, eller om du har mulighed for leje eller tilkøb af parkeringspladser tæt på kontorerne. Parkeringsautomaterne i Hillerød er blevet digitaliseret. Det betyder, at din betaling bliver registreret digitalt, og du skal derfor indtaste din nummerplade i parkeringsautomaterne. Du behøver ikke længere at gå tilbage med p-billetten og sætte den i din forrude. Se videoguiden, der trin for trin viser, hvordan du betaler for parkering på de digitale betalingsautomater. Du kan også betale din parkering via mobilbetaling. Du kan parkere din bil på følgende steder i Hillerød: Markedspladsen (109 pladser), Møllestræde (23 pladser), Fisketorvet (35 pladser), Fisketorvet, Posen (36 pladser), Søndre Jernbanevej (12 pladser), Bag Haver (18 pladser), Helsingørgade (20 pladser) og Østergade (6-10 pladser). Det koster 10 kroner i timen at parkere i Hillerød mandag til fredag mellem klokken 8.00 og 20.00 og ditto lørdag fra klokken 8.00 til 17.00. Det er gratis at parkere i Hillerød fra lørdag klokken 17.00 til mandag klokken 8.00. Hillerød Kommune har indgået en aftale med EasyPark, ParkMan og Way to Park så bilister kan betale for parkering med mobiltelefonen. Tilmelding til ordningerne skal ske hos leverandørerne. Parkeringshus Torvet ligger i Østergade tæt ved gågaden Helsingørgade. Der er opstillet betalingsautomater i parkeringshuset Torvet i Østergade. Her kan du betale med kreditkort eller mønter. Du skal have din nummerplade parat, og indtaste den inden betalingen. I Borgerservice på Trollesminde Allé 27 kan du købe abonnementskort til parkeringshuset.

Udvikling i området

Hillerød tog station
Hillerød tog station / Wikipedia

Den nye grønne bydel syd for Hillerød er naturligt centrum for en levende hverdag, og med beslutningen om at opføre Nyt Hospital Nordsjælland og Favrholm Station er rammerne ved at blive lagt for den nye bydel Favrholm, som vil styrke Hillerøds status som hjertet af Nordsjælland. Med udviklingen af Favrholm, vil byens areal blive udvidet med op mod en fjerdedel, hvilket vil få stor betydning for kommunens udvikling i kommende år. Byggeorganisationen Nyt Hospital Nordsjælland står for planlægning og aflevering af det nye hospital, som kommer til at ligge i bydelen Favrholm. Byggeriet erstatter hospitalerne i Hillerød, Frederikssund og Helsingør. Hospitalet bygges i samarbejde med totalrådgivervirksomheden, som er det schweiziske arkitektfirma Herzog & de Meuron og danske Vilhelm Lauritzen Arkitekter. Rambøll og MOE er rådgivende Ingeniører på projektet, der forventes afleveret i 2021. Det er forventningen, at Nyt Hospital Nordsjælland årligt vil modtage og behandle op til 490.000 patienter i hospitalets ambulatorier og dagafsnit og omkring 90-110.000 akutte patienter. Man forventer at udføre omkring 26.000 operationer og bringe 3.400 børn til verden. Der forventes i gennemsnit at være indlagt cirka 550 patienter på hospitalets sengeafsnit, der observeres, udredes, behandles og modtager pleje i forbindelse med sygdom. Bevidstheden om, at fysiske rammer påvirker helingsprocessen er øget markant de seneste år, og forskningsresultater peger på, at arkitektur kan fremme lise og heling. Region Hovedstadens målsætning vedrørende nybyggeri og renovering af eksisterende bygninger er at få etableret moderne, effektive og behagelige rammer for behandling af patienter, samtidig med, at de ansatte har de bedst mulige rammer for udførelsen af deres opgaver. Samtidig skal en kommende projektkonkurrence om udformningen af byggeriet sikre, at de nye ramme opføres i en skala, der harmonerer med det landskab hospitalet bliver en del af. Målet forfølges blandt andet ved at anvende den nyeste viden om, hvordan fysiske rammer påvirker patienters helingsproces.

Industrien

Hillerød Station Lokaltog
Lokaltog på Hillerød Station / Wikipedia

I den sydvestlige del af byen finder man Hillerøds erhvervslivs tre sværvægtere; Novo Nordisk, Foss og Biogen (produktionssite, som forestår virksomhedens storskalaproduktion, pakning og kvalitetssikring af biologiske lægemidler til patienter i hele verden). Af andre store arbejdspladser kan nævnes ATP og Hillerød Hospital, som med 3.500 ansatte er Nordsjællands største arbejdsplads. Det kommende (2021) Nyt Hospital Nordsjællands optageområde er defineret i Hospitals- og Psykiatriplan 2020, og dækker planområde Nord, som består af Allerød, Fredensborg, Frederikssund, Halsnæs, Gribskov, Helsingør, Hillerød og Hørsholm kommuner. Hospitalet dækker på den måde et optageområde på omkring 312.000 borgere. For øre-, næse- og halssygdomme er der et udvidet optageområde, som svarer til knap 750.000 borgere. Hver morgen pendler unge fra hele Nordsjælland til en uddannelsesinstitution i Hillerød. Hillerød er en førende læringsby med gode grundskoler, mange indgange til ungdomsuddannelserne samt mulighed for at læse videre på korte- og mellemlange videregående uddannelser, Campus Nordsjælland er en uddannelsescampus i Hillerød, som danner ramme om uddannelserne til sygeplejerske, fysioterapeut, pædagog, psykomotorisk terapeut og socialrådgiver. I nærheden af Favrholm finder du Hillerøds centrum, som har en afslappende atmosfære og et stemningsfuldt og godt handelsliv. På strøget er der spændende mærkevarebutikker, moderne specialbutikker, hyggelige cafeer og de prisbelønnede SlotsArkaderne. Udover handelslivet kan du på blot fem minutter cykle til Sportskilen og FrederiksborgCenteret med mange idrætsfaciliteter. Der er alt fra svømmehal, badmintonhal, skaterbane, tenniscenter samt baner til beachvolley, streetbasket, fodbold og petanque. I slutningen af 2017 åbner en ny multihal med plads til op til 3.000 siddende tilskuere til store idræts-, musik- og teaterarrangementer. Hallen bliver den største af sin slags i Nordsjælland.

Hoteller og overnatningsmuligheder i området

Park i Hillerød
En Hillerøds mange flotte naturområdet / Shutterstock

Har du erhvervslokaler i Hillerød og fx er entreprenør på byggeprojekter eller lignende større foretagender i Hillerød eller omkring København, og der opstår behov for at indkvartere ansatte eller projektmedarbejdere, så tilbyder Cramo Adapteo fra fjerde kvartal 2016 Håndværkerbyen i Hillerød. Første etape kommer til at bestå af 200 sengepladser fordelt på to boligtyper – kun henvendt til håndværkere. Hver bolig indeholder en seng, ophold, tekøkken og eget badeværelse. Der vil desuden være adgang til fælles kantine og køkken. Til sjak tilbydes en hel etage med seks værelser. Hvert værelse har seng og klædeskab. Derudover er der fælles toiletter og badefaciliteter, fælles spisekøkken og opholdsrum. Det er muligt at få en ekstra seng i hvert værelse mod tillæg. Håndværkerbyen i Hillerød tilbyder wifi, vicevært døgnet rundt, løbende rengøring, vaskeri, parkering med videre, alt efter hvilken pakke, man vælger; Basic, Value eller Exclusive med mulighed med tillæg som fx en madordning med enten morgenmad, frokost eller aftensmad med videre. Håndværkerbyen henvender sig direkte til entreprenøren, som lejer X antal sengepladser i minimum seks måneder. Ved leje til sjak udlejes en hel etage ad gangen. Har du spørgsmål, kan du kontakte Cramo Adapteo på 45 28 10 44. Du kan booke hoteller (1), hostels, bed and breakfasts, moteller med videre i Hillerød på portalerne fx Expedia, hotels.com, TripAdvisor eller booking.com.