Introduktion til området

Kort Frederikssund
Kort over Frederikssund

Frederikssund Kommune på det nordøstlige Sjælland er opstået ved sammenlægningen af kommunerne Frederikssund, Slangerup, Skibby og Jægerspris, i forbindelse med kommunalreformen i 2007. Frederikssund Kommune ligger på Horns Herred, som var et herred (fra islandsk – en mindre retskreds i et skandinavisk land), der ligger på halvøen Hornsherred mellem Roskilde Fjord og Isefjorden, og som ligesom resten af kommunen hører under Region Hovedstaden. I 2016 bor der 16.016 indbyggere i byen og 44.725 i hele kommunen, som dækker et areal på 305,34 kvadratkilometer. Frederikssund er en stationsby i Nordsjælland, som er kendt for sit årlige vikingespil. Hver sommer er det vikingetid i Frederikssund. Omkring 250 voksne og børn trækker i vikingedragter og lader byens smukke friluftsscene danne ramme omkring en teaterforestilling, der genskaber vikingetidens mennesker og drama, baseret på danske vikingesagn og myter. Vikingespillet i Frederikssund har eksisteret i mere end 60 år, og det årlige friluftsspil har for længst vundet ry som en af årets store begivenheder og en uforglemmelig oplevelse med spænding og dramatik, drabelige fægtekampe, gnistrende klinger, kvinder der slås, krig og kærlighed, fakkeloptog og de karakteristiske lurblæsere. Med kontorer i Frederikssund er du tæt på bølgende kornmarker, frodige haver, landbrugsproduktion og dyr på store marker. Råvarer og bæredygtighed er i højsædet i Frederikssund, og det manifesterer sig helt ned til den mindste detalje. Hvad enten du er til restaurant- eller cafebesøg, lokale delikatesser eller friske råvarer direkte fra gårdene, så er der noget for enhver smag. Og så er der mange muligheder for at opleve slotte, gallerier og museer i Frederikssund og omegn, fx skattejagt på Selsø Slot eller et kig på Jægerspris Slot, hvor Frederik den VII og grevinde Danner boede. Du kan også gå på opdagelse i J.F. Willumsens kunstværker, eller besøge Skuldelev Dukkemuseum og legetøjssamling, hvor man kan se børns legetøj gennem 100 år.

Områdets historie

Ferslev Kirke
Den flotte Ferslev Kirke i Frederikssund Kommune

Vikingerne gjorde entre på den store historiske scene i sommeren 793. De kastede anker fra deres drageskib og gik i land på stranden på øen Lindisfarne – også kaldet Holy Island (den hellige ø) – ved den engelske nordøstkyst i Northumberland og hærgede øens kloster. I oktober 1066 i Slaget ved Hastings i Sydengland mødte vikingerne deres hedenfart og Vikingetiden var forbi. Men i sommeren 1952 indtog vikingerne igen scenen. Det skete i forbindelse med en byfest i Frederikssund, og siden har vikingerne hver sommer resideret på den smukke friluftsscene på Kalvøen ved Roskilde Fjord. Omkring 400 frederikssundere i alle aldre er med til at skabe de flotte og dramatiske vikingespil, der har gjort Frederikssund kendt som Danmarks Vikingeby i både ind- og udland. Frederikssund Initiativråd blev dannet i 1951 for at markedsføre Frederikssund og rådet, som planlagde byfesten foreslog, at alle byens mænd lod skægget stå. Ikke færre end 669 fulgte opfordringen, hvilket gav genlyd i hele landet. Samtidig fik man ideen til at lave et vikingetableau på Torvet. Skuespilleren Per Buckhøj –  og far til Jørgen Buckhøj (som spillede Mads Skjern i tv-serien Matador), blev engageret som instruktør. Hans manuskript var baseret på sagnet om Kong Skjold. Byfesten blev en kæmpe succes med en omsætning på omkring en million kroner, og Frederikssund kom for alvor på landkortet. Det var derfor naturligt, at man valgte at fortsætte med vikingespillet. Per Buckhøj var igen med på ideen og skrev til lejligheden teaterstykket Roar og Helge, som blev opført på den friluftsscene på Kalvøen, som den dag i dag er ramme om Vikingespillene. Forestillingen blev atter en succes, og lige siden er der hvert år opført vikingespil i Frederikssund. I de følgende år skrev Per Buckhøj hvert år et nyt vikingespil, som alle var inspireret af Saxos Danmarks Krønike og de nordiske sagaer.

Områdets infrastruktur

Frederikssund S-togs station
Frederikssund S-togs station som kører mod København

Kontorer beliggende i Frederikssund giver nem adgang til en velfungerende infrastruktur. I 2016 har Frederikssund 44.725 indbyggere og 1.765 virksomheder (med mindst en ansat), hvor 50 procent af kommunens fjernvarme leveres af cleantechindustrien, og så ligger Frederikssund 50 kilometer fra Københavns Lufthavn og resten af verden. Den korte afstand og gode forbindelse til København og den høje koncentration af universiteter og videninstitutioner i oplandet giver gode betingelser for at tiltrække kvalificeret arbejdskraft og er ydermere årsag til, at eksisterende virksomheder ofte vælger at udvider deres produktion og forretning i Frederikssund. I samarbejde med kommunen arbejder den lokale erhvervsforening, Frederikssund Erhverv på at forbedre infrastrukturen yderligere, så den både er tidssvarende og fremtidssikret. Trafikknudepunkterne i Skibby, Jægerspris og Slangerup er i dag forbundet med Frederikssund Station via fire buslinjer, som udgør fundamentet i den kollektive trafik i kommunen. Den suppleres af et større busnet, som når længere ud i kommunen, men som har en lavere frekvens og længere rejsetid. Med princippet om mest bus for pengene er afgangene prioriteret på tidspunkter med flest rejsende. Frederikssund betjenes af to S-togslinjer: Linje C, som kører mellem Frederikssund Station og Klampenborg Station, og Linje H, som kører mellem Farum Station og Frederikssund Station. Turen til Købehavn tager mellem 44 og 48 minutter. Herudover driver Frederikssund Kommune i sommerhalvåret en lille færge ved navn Columbus, som sejler fra Kulhuse til Sølager. Overfartstiden er cirka otte (8) minutter. Cykelstien langs Frederikssundsvejen bliver i de kommende år omdannet til en supercykelsti. Stierne anlægges, så de forbinder knudepunkter som boligområder, uddannelsesinstitutioner og områder med mange arbejdspladser. Samtidigt er de planlagt, så de så vidt muligt er den mest direkte vej, med få stop og plads til, at man kan holde sit eget tempo. Cyklistkomfort er højt prioriteret med asfalterede stier og en høj grad af vedligehold som fx snerydning, parallelt hermed kan man flere steder få ekstra service som grønne bølger, nedtællingssignaler, cykelpumper og fodhvilere.

Erhvervs- og forretningsliv

Torvet i Frederikssund
Butikstorvet i Frederikssund.

Kontorer placeret i Frederikssund byder på åbne vidder, bakker, strande og skove, og der er altid et grønt hjørne at gå på opdagelse i. Læg dertil slotte, herregårde og museer, som fortæller om en historie, hvor vikinger, konger, Kingo og grevinde Danner spiller hovedrollerne. Det er alt sammen med til at skabe smukke rammer og brande en virksomhed og de kontorlokaler, hvorfra du driver din forretning har stor betydning for din virksomheds profil. Der er flere ting at være opmærksom på, når du overvejer at købe eller leje kontorer i Frederikssund, da dine kontorer er gesjæftens ansigt udadtil og dermed kan være med til at styrke virksomhedens image, hvorfor det er værd at overveje, om de valgte kontorlokaler sender det signal, du ønsker. Det betyder blandt andet, at der skal være overensstemmelse mellem dit brand og kontorernes beliggenhed, størrelse og interiør. Kontorernes placering og beskaffenhed har også betydning for rekruttering og medarbejdertrivsel, og derfor indirekte indflydelse på produktiviteten i din virksomhed. Kontorlokalerne bør desuden være indrettet, så de svarer til din virksomheds behov, i forhold til funktioner og arbejdsgange. Og så skal kontorerne naturligvis være velfungerende, og de tekniske installationer i orden, så driften ikke forstyrres. Se ledige kontorlejemål i Frederikssund på Lokalebasen.

Frederikssund har gode indkøbs- og shoppingmuligheder og tilbyder et væld af aktiviteter. Her kan man både være særdeles aktiv, gå på tilbudsjagt eller nøjes med at vindueskigge. Med kontor i Frederikssund, den ene af de to fjordkommuner, (den anden er Halsnæs), befinder du dig midt i en moderne og hyggelig handelsby med historie, charme og atmosfære og med kontorer her, har du gode indkøbsmuligheder tæt på. Her kan du blandt andet handle dagligvarer i Rema 1000, Irma, Fakta, Spar, Aldi, Netto og Lidl og i hjertet af Frederikssund finder du alt, hvad hjertet begærer. Der er en gågade med hyggelige butikker og mange velværespots. Du kan få ordnet hår og negle, blive masseret og komme til at ligne en million. Hvis man går en tur igennem byen, ender man ved den smukke havn, hvor det er muligt at spise et lækkert måltid. Frederikssund er natur, kultur og by for livsnydere. Med 75 butikker og 800 parkeringspladser med gratis parkering i tre timer hører Sillebroen Shoppingcenter i Frederikssund til blandt landets største shoppingcentre. I Sillebroen finder du alt fra friske fødevarer, fladskærme, tasker og sko til seneste tøjmode. Her kan du også invitere kunder på cafe og restaurant. Den unikke placering i centrum af Frederikssund gør det nemt at komme til med tog eller bus, da der er direkte adgang til centret fra Frederikssund Station, og der er som nævnt også masser af parkeringspladser til besøgende, der kommer i bil. Frederikssund Loppecenter afholder reolsalget GEN-i-ALT. Her kan du leje en reol i en af Frederikssunds mange butikker, som så sælger dine loppefund for dig.

Købekraften i området

Frederikssund Havn
Frederikssund Havn

Påtænker du at købe eller leje kontorer i Frederikssund, så er det interessant at vide noget om købekraften og indtægtsniveauet i byen, da begge dele kan have indflydelse på din virksomheds omsætning og eller vækstpotentiale. Købekraften i Frederikssund er sund, og den disponible indkomst i kommunen indtager en 77. plads i en sammenligning af alle 98 danske kommuner (hvor nummer 98 har den højeste disponible indkomst), foretaget af Danmarks Statistik. Ifølge denne oversigt er den disponible gennemsnitsindkomst i Frederikssund 217.812 kroner (2014) om året. Den er lavest på øerne, hvor beboerne på Langeland har landets laveste disponible indkomst og Gentofte den højeste. Den disponible indkomst er det beløb, en person har tilbage til forbrug eller opsparing efter betaling af direkte skatter, arbejdsmarkedsbidrag, underholdsbidrag og renteudgifter. I opgørelsen over fordelingen af disponibel indkomst i landets kommuner inkluderes kun indkomsten for personer over 14 år, som har haft bopæl i Danmark hele opgørelsesåret. Vest for Storebælt er det borgerne i Skanderborg, der i gennemsnit har den højeste disponible indkomst. I de fire store bykommuner var indkomsten højest i Aarhus efterfulgt af København, Aalborg og Odense. Købekraften i Frederikssund er således god, sammenlignet med landets øvrige kommuner. Huspriserne i et givent område er et andet udtryk for, hvor mange penge folk har at gøre godt med, og huspriserne i Nordsjælland, herunder Frederikssund, stiger generelt pænt. De reelle huspriser i området og ikke kun til-salg priserne siger noget om det generelle niveau. I første kvartal af 2016, var kvadratmeterprisen på parcel- og rækkehuse (i postnummer 3600) 15.485 kroner per kvadratmeter, hvilket er et fald på 2,76 procent i forhold til fjerde kvartal 2015. Tallene er baseret på, at der blev foretaget 48 hushandler i første kvartal 2016. Kvadratmeterprisen for ejerlejligheder i samme periode er 16.726, hvilket repræsenterer et fald på 0,59 procent i forhold til fjerde kvartal 2015. Der er handlet ni ejerlejligheder i første kvartal 2016. Der er ikke handlet nogle fritidshuse i første kvartal i 2016, hvorfor udviklingen i kvadratmeterprisen for denne boligtype ikke er beregnet for perioden.

 

Parkeringsmuligheder

Er du på udkig efter kontorer i Frederikssund, skal du være opmærksom på, at du altid får oplyst, om der er tilknyttet parkeringspladser til dit lejemål eller om der mulighed for leje eller tilkøb af parkering tæt på, når du søger efter kontorlokaler på Lokalebasen. Frederikssund Kommune har fælles parkeringsbestemmelser for hele kommunen. I Frederikssund Kommune er der parkeringsbegrænsninger inden for tæt bebyggede områder, herunder særlige bestemmelser for store køretøjer. Hvis der på pladser, veje og gader er afmærkede parkeringsbåse, må parkering ikke ske uden for disse. Lastbiler, vogntog, busser og påhængskøretøjer med videre må ikke parkeres i bymæssig bebyggelse i perioden fra klokken 19.00-07.00. Der er udpeget seks steder i kommunen, hvor store køretøjer kan parkeres og der er indført parkeringsbegrænsninger for tunge køretøjer med videre i byområder for at forbedre miljøet og trafiksikkerheden i boligområderne. Det er Frederikssund Kommune, der i samarbejde med Frederikssund Politi og Vejdirektoratet, har vedtaget at indføre parkeringsbegrænsninger for lastbiler og andre tunge køretøjer. Parkeringsbegrænsningerne betyder, at der i tiden fra klokken 19.00 til klokken 07.00 kun må parkeres med tunge køretøjer i byområder, hvor dette er angivet ved færdselstavler. Parkering af tunge køretøjer kan ske følgende steder i Frederikssund: Centervej og Smedetoften i særlige holdebaner. Der er 800 parkeringspladser ved Sillebroen Shoppingcenter, Nygade 1, som tilbyder tre timers gratis parkering. Der er ligeledes tre timers gratis parkering ved Nordsjællands Hospitals Frederikssundsafdeling på Frederikssundsvej 30. Dertil kommer, at Frederikssund Kommune, i samarbejde med DSB, i 2011 etablerede en ny parkeringsplads ved Frederikssund Station i forlængelse af den eksisterende parkeringsplads. Der er plads til 71 biler på det nye parkeringsareal.

Udvikling i området

Om udvikling i Frederikssund
Læs om udviklingen i Frederikssund kommune

Som et led i den kommunale udvikling i Frederikssund er byen sammen med de øvrige sjællandske kommuner, sydhavsøerne , Bornholm og Skåne gået sammen i et fællesskab, der hedder Greater Copenhagen. Det har man gjort for, at regionen skal fastholde og tiltrække internationale investeringer, erhvervsliv og turisme. Copenhagen Capacity står for den internationale markedsføring af projektet. Frederikssund Kommune er også med i det landsdækkende projekt Delebyer, som undersøger, hvordan vi kan få samfundet til at køre lidt længere på literen ved at udnytte vores ressourcer mere effektivt. I syv kommuner landet over har projekt Delebyer blandt andet spurgt borgere, foreninger og virksomheder om gode ideer til at gøre byerne bedre gennem deling. Det kan være deling imellem borgere, deling mellem borgerne og kommunen eller andre måder at dele mellem det offentlige og private. Tanken i deleøkonomi er, at der allesteds findes ressourcer – både private og offentlige – som ikke bliver udnyttet fuldt ud og som derfor kan gøre gavn og nytte for andre i de perioder, hvor de ellers ikke er i brug. Det er Dansk Arkitektur Center (DAC), som har søsat projekt Delebyer, og det kan du læse mere om på DAC. Delebyer er et partnerskab mellem Realdania, Grøn Omstillingsfond og Dansk Arkitektur Center med Rambøll og Rainmaking Innovation som rådgivere. Politiken og Kommunen er mediepartnere. Frederikssund, København, Lejre, Middelfart, Nyborg, Slagelse og Sønderborg er partnerkommuner. Delebyer udvikles og drives af Dansk Arkitektur Center. Frederikssund er specialiseret indenfor cleantecherhverv og udgør en cleantech miniklynge, hvor Gate 21-samarbejdet (som vil accelerere den grønne omstilling) understøtter kommunens vision om at skabe en erhvervspark med optimale rammer for danske og internationale cleantechvirksomheder. Gate 21 bringer erhvervslivet tættere på kommunen, da Gate 21 gennem en kombination af offentlig og privat innovation arbejder for at skabe mest mulig vækst for kommunale investeringer på klima- og energiområdet. For Frederikssund Kommune betyder det nye løsninger, netværk og kompetencer og ultimativt øget konkurrenceevne, vækst og nye arbejdspladser.

 

Industrien

Frederikssund Kommuneflag
Frederikssund Kommune er blandt de bedste kommuner for virksomheder.

Frederikssund befinder sig i en tid, hvor moderne, højteknologiske virksomheder beskæftiger store dele af kommunens borgere nærmest på lige fod med håndværksværksvirksomheder og fødevareproducenter, hvor kvalitet, lokale råvarer og innovation er i højsædet. Frederikssund er den mest erhvervsvenlige kommune på Sjælland. I en undersøgelse offentliggjort i 2016 – foretaget af Dansk Byggeri – af danske kommuners erhvervsvenlighed ligger Frederikssund Kommune på en 10. plads. Dansk Byggeri har siden 2012 hvert år offentliggjort en undersøgelse af danske kommuners erhvervsvenlighed og Frederikssund har i flere år opnået fremgang i undersøgelsen, og det er også tilfældet i 2016, hvor Frederikssund er rykket op fra en 13. til en 10. plads. Frederikssund Kommune vil gerne tilbyde de bedst mulige forhold for at starte og drive virksomhed og arbejder hele tiden målrettet på at blive bedre, og undersøgelsen viser, at kommunen lykkes med mange ting. I Frederikssund har virksomheder nem og hurtig indgang til erhvervsservice, og i administrationen, har medarbejderne fokus på hurtig og effektiv sagsbehandling. Desuden har kommunen halveret sin dækningsafgift fra 2,5 promille til blot 1,25 promille i 2016. Det er nogle af årsagerne til, at Frederikssund har forbedret en i forvejen flot placering. Frederikssund Kommune er med sin 10. plads den bedst placerede sjællandske kommune i undersøgelsen. På Sjælland følger Stevns og Solrød kommuner på henholdsvis 13. og 17. pladsen. Dansk Byggeri baserer undersøgelsen på faktuelle oplysninger om kommunerne, som kommer fra Danmarks Statistik og fra et spørgeskema, som udfyldes af kommunernes ledelsessekretariater. Undersøgelsen tager blandt andet højde for forhold som kommunens sagsbehandlingstider, skatteniveau, udlicitering, åbningstider, gebyrer, dialogmøder, arbejdsmarkedsforhold med videre. Blandt de forhold, som har været medvirkende til, at Frederikssund har placeret sig endnu bedre i 2016, er blandt andet et højt kommunalt investeringsniveau og en stigende grad af udlicitering på det tekniske område. I Frederikssund Kommune er ikke mindre end 84,1 procent (2015) af de tekniske opgaver udliciteret.

Hoteller og overnatningsmuligheder i området

Hotel og overnatning i Frederikssund
Læs om hotel-og overnatningsmuligheder i Frederikssund.

Er dine kontorer beliggende i Frederikssund har du flere overnatningsmuligheder at vælge imellem, når kunder, projektmedarbejdere og andre gæster skal huses lokalt, i nærheden af dine kontorer, dog primært i kategorierne bed and breakfast, vandrehjem og privat indkvartering. Hotel Rådhuskroen, der ligger på Frederikssunds hovedgade, Østergade, er en undtagelse, som byder på værelser med gratis trådløst internet og fladskærms-tv samt gratis parkering på selve ejendommen. De smukt indrettede værelser har trægulv, skrivebord og eget badeværelse med bruser. Frederikssunds Station ligger 10 minutters gang derfra og Frederikssunds golfklub ligger fem minutters kørsel fra hotellet. Femhøj, som er en gammel landsbyskole i Gerlev nær Jægerspris – kun 4,4 kilometer fra Frederikssund – er en anden mulighed. Femhøj er blevet ombygget til bed and breakfast og er en smuk, klassisk bygning fra 1907, der tidligere har huset den lokale skole i Gerlev nær Jægerspris. I november 2014 købte brødrene Dennis og Martin Zollfrank Larsen sammen med Jacob Pfeiffer bygningen og i 2015 påbegyndtes en omfattende renovering af den 800 kvadratmeter store bygning, samt anlægning af et 10.000 kvadratmeter stort haveanlæg, som stod færdigt i januar 2016. Femhøj drives i tæt samarbejde med den nærtliggende Gerlev Kro, som ejes af Dennis og Martins familie. Reserver fx hotelværelser til dine gæster i Frederikssund og omegn på Expedia, hotels.com, TripAdvisor eller booking.com.