Introduktion til området

Intro.
På billedet ses centrum af Roskilde, tæt på Domkirken.

De fleste kender Roskilde på Vikingemuseet og Roskilde Domkirke, den smukke katedral med spir, der rækker højt mod himlen og de 39 kongelige grave (fra Christian Firtal til Harald Blåtand) – som er landet på UNESCOs verdensarvsliste, men byen har – ikke uden modstand fra byens borgere – fået et ny vartegn. Fremtidens kraftvarmeanlæg, Energitårnet er 98 meter højt og kan ses dag og nat i milesafstand. Energitårnet, der blev idriftsat i 2013 er tegnet af den prisvindende hollandske arkitekt Erick Van Egeraat. Tårnets ravfarvede beklædning er perforereret med runde huller, der kan lyse op i skiftende farver og mønstre. Efter mørkets frembrud forvandler det enorme kraftværk sig gradvist til et glødende fyrtårn, som symbol på anlæggets energiproduktion. Er der særlige begivenheder i Roskilde, bliver der skruet op for lysshowet. Bag facaden leverer det højteknologiske anlæg C02-neutral strøm til 65.000 husstande og varme til 40.000 hjem om året. I perioden fra 1. maj til 30. september kan Vikingemuseets gæster opleve Roskilde Fjord med skumsprøjt, mågeskrig og frisk vind. Antallet af daglige afgange afhænger blandt andet af vejret, og der gives ikke garanti for, at alle interesserede kan få plads på dagens sejladser. På sejladsen oplever deltagerne, hvordan det var at være viking til søs. Sejlturen foregår i museets traditionelle, nordiske både, som er tro kopier af de oprindelige vikingeskibe. Alle deltager aktivt om bord med at ro, sætte sejl og andet sømandsarbejde. I 2016 slår Roskilde dørene op for Danmarks rockmuseum, et vaskeægte musikeksperimentarium. RAGNAROCK i Rabalderstræde er Danmarks nye nationale kulturhistorisk samtidsmuseum og kulturhus i Roskilde. Museet ligger i bydelen Musicon i en spritny ikonisk bygning med guldnitter, der glimter i solskin, og en rød løber, der leder op til indgangen og bliver et rummeligt hus med udstillingsfaciliteter, scene, arkiv samt undervisnings- og forskningsfaciliteter. RAGNAROCK er et levende kulturhus med et ambitiøst eventprogram, en cafe, en spændende museumsbutik og skiftende særudstillinger, foruden de faste udstillinger.

Områdets historie

Historien i Roskilde.
Roskilde er en af de gamle bevarede middelalderbyer i Danmark.

Roskilde er en af landets ældste byer og mange af byens gadenavne afspejler den udvikling Roskilde har gennemlevet fra middelalderen til i dag. Her kan du blive lidt klogere på de historier, der knytter sig til Roskildes vejavne. Indtil 1537 havde byen ikke noget egentligt torv og torvedagene blev holdt i Algade, men efter reformationen, hvor borgerne rev Sankt Laurentii Kirke ned, blev det åbne areal til byens torv. I 1800-tallet blev det besluttet at kalde området for Stændertorvet til minde om de gamle stænderforsamlinger, man mente havde ”fremdrevet konstitutionelt styre”. Dengang var Støden berømt blandt byens børn og berygtet blandt voksne, for den stejle bakke gav godt fald i rendestenen og efter kraftige regnskyl rev brætterne sig løse, og ungerne susede af sted på rendestensbrætterne, den tids board-surfing. I middelalderen var Roskildes borgere glade for øl og brændevin og kendte gaderne på værtshusene. Gulland var så famøs i folkemunde på grund af talrige klammerier og de store mængder humle, der blev indtaget der, at Gullandsstræde har taget navn efter beværtningen. Snæverstien støder op til Algade og en meter bred sprække kan nemt skabe problemer og rygtet siger, at en mand kom ridende på sin hest og sad fast. I 1400-tallet delte den brede sprække hjem med en ildelugtende rendesten, så folk måtte gå med et ben på hver side. Det hjalp på stanken, at Dom Apotekets vand med diverse parfumerede lægemiddel blev udledt samme vej, hvorfor stien længe blev kaldt for den ”duftende rendesten”. En anden af byens attraktioner er havnen, som ligger i bunden af Roskilde Fjord som en naturlig del af den gamle by.

 

Områdets infrastruktur

Infrastrukturen i Roskilde.
På billedet ses gågaden i Roskilde.

Når man påtænker at åbne butik i en by, så er områdes infrastruktur relevant i forhold til opland, kundegrundlag med videre. Og infrastrukturen er effektiv. De fleste af byen og lokalområdets busser kører fra Roskilde Station, og der er gode togforbindelser til Københavns Lufthavn, Fyn og Jylland, foruden internationale tog fra Københavns Hovedbanegård. Motorvejsnettet med Holbækmotorvejen i centrum går fra Vigerslev uden om Roskilde og videre til Holbæk. Roskilde Lufthavn ligger omkring seks kilometer sydøst for byen og har primært taxi-, skole- og privatflyvning og er er en lille eksklusiv GA lufthavn, med en attraktiv beliggenhed tæt på København. En hurtig transittid betyder, at man kan være i København Centrum kun 30 minutter efter landing i Roskilde Lufthavn. I gennemsnit lander eller letter et fly hver femte minut, hver dag året. Der er indført nye A-buslinjer, som kører med kvarterdrift, hvilket betyder, at mange vælger bussen, når de skal til og fra bymidten. På DOT kan du se en oversigt over buslinjerne i Roskilde. For at skabe bedre tilgængelighed i bymidten er der i de seneste år arbejdet på at skabe så gode forhold, at bilister, cyklister og gående oplever, at det er let at komme til og rundt i Roskilde. Bilisternes forhold er forbedret med opsætning af henvisningsskilte, og der er reserveret udvalgte P-pladser til medarbejdere (butikspersonale) i virksomhederne i bymidten. Derudover arbejdes der med planlægning af nyt P-hus på Sortebrødre Plads. Med cyklistplanen er der arbejdet videre på at fremme cykling i hele kommunen. Hovedindsatsen er rettet mod at forbedre cykelstinettet med ringruter og stjernestier, der ad direkte ruter forbinder Roskilde Station og bymidten med de nærmeste bydele og mindre bysamfund. Samtidig arbejdes der løbende med at forbedre tilgængeligheden for gående, ved at tænke på vejvisning ved hjælp af skiltning.

Erhvervs- og forretningsliv

Erhverv Roskilde..
Butikkens placering er vigtig ift. en række parametre.

Den betydning som de butikslokaler, du vælger at brande din butik eller produkt fra, kan ikke overdrives. Butikslokalet har indflydelse på kundetilstrømning og omsætning, såvel som på dine ansattes trivsel og butikken eller dit brands profil, og der er flere ting at være opmærksom på, når du skal vælge butikslokaler i Roskilde, da butikkens omgivelser ligeledes kan styrke butikkens profil. Butikken dit vartegn og kan dermed være med til at styrke butikkens kendemærke. Derfor er det værd at overveje, om butikslokalet eller lokalerne sender det signal, du ønsker. Der skal være overensstemmelse mellem dit brand og butikkens placering, størrelse og interiør. Fordi butikslokalerne påvirker også påvirker eventuelt butikspersonale, så har de indirekte indflydelse på effektiviteten, serviceniveauet og i sidste ende omsætningen i din butik. Butikken skal naturligvis være indrettet, så den afspejler jeres behov, i forhold til funktioner og arbejdsgange. Butikkens placering er desuden vigtig i forhold til rekruttering af butikspersonale samt varelevering. Tjek Lokalebasen og se de mange spændende ledige butikslokaler i Roskilde.

Med butikslokale i Roskilde Bymidte, bliver du en del af det sprudlende butiksliv. Der er hyggelige gågader, hvor du finder alt, hvad hjertet begærer og hvor du kan forny garderoben i en af de mange modebutikker, nyde det store udvalg af dansk design og lade dig friste af lokale delikatesser i små, fine specialbutikker. Man kan også nappe en forfriskning på en af byens mange cafeer. Roskildes handlende har i mere end tusind år levet af at tilbyde gode produkter, høj service og en helt speciel oplevelse, som forstærkes af de smukke, historiemættede omgivelser. Roskilde har lang tradition for, at butikkerne i fællesskab og sammen med andre skaber en række arrangementer, som bidrager til, at det at handle i Roskilde bliver mere, end blot en udveksling af penge for varer. Derfor vil du med butikslokaler i Roskilde opleve, at du vil blive engageret i musikalsk underholdning, madfestivaler, oktoberfest, modeshows og markedsdage, hvor børn agerer købmænd for en dag plus mange andre begivenheder og arrangementer, der er med til at gøre en af landets bedste handelsbyer til en helt særlig oplevelse. Der er desuden marked på den pulserende markedsplads Stændertorvet mandag og lørdag og på RO’s Torv finder du 60 butikker og 15 spisesteder. Du kan også blive klippet, handle på apoteket, træne i fitnesscenteret eller se en film i biffen. RO’s Torv blev i 2015 kåret til Danmarks hyggeligste shoppingcenter og har flere gange fået priser for at være det center med de bedste spisesteder, og her har du mulighed for shoppe i et bredt udvalg af butikker, som omfatter kædebutikker og andre butikker med alt fra dagligvarer, legetøj og elektronik til sko, designermøbler og meget mere.

Købekraften i området

Købekraft.
Vækst kan være influeret af købekraften i området.

Købekraften og demografi, der hvor dine butikslokaler er placeret, kan have betydning for din butiks omsætning og vækstpotentiale. Roskilde har i 2016 en meget stærk detailhandel. Oven på finanskrisen, som betød, ifølge COWI-analyse fra februar 2016, et brat omsætningsfald på 10 procent, og tendensen har siden været, at butikscentrene vinder markedsandele, og generelt har klaret sig bedre gennem krisen. Der er altså færre, men større butikker. Internethandlen er ligeledes steget og har siden 2009 haft en vækst på 15 procent, og det betyder, at den aktuelle andel er 10 procent af den samlede handel, eller 90 milliarder kroner. Dækningsgraden for Roskilde Kommunes handel, fordelt på dagligvarer, beklædning og øvrige varer, var 114 i 2014, og i Roskilde var den 171, det er især tøj, indbyggerne investerer i. Den samlede omsætning for butikker i 2014 var 4,5 milliarder, hvilket er en stigning på 200 millioner siden 2007. Et flot resultat i en tid, hvor mange byer har tabt omsætning. 75 procent af udvalgsvarebutikker i Roskilde forventer en gennemsnitlig omsætningsvækst på 4,5 procent per år.

Parkeringsmuligheder

Parkering.
Gratis parkering er tilgængeligt i store dele af byen.

Med butikslokaler i Roskilde har du gode parkeringsmuligheder. Inden for den indre ringvej i Roskilde er der cirka 2.300 offentlige parkeringspladser, og der er næsten lige så mange private pladser, som er mere eller mindre offentligt tilgængelige. Hovedparten af de offentligt tilgængelige pladser er fordelt på en række større parkeringsanlæg, som ligger rundt om Skomagergade og Algade, og der er også en del kantstenspladser, se Parkering Roskilde, hvor du også finder et link til køb af parkeringstilladelse. Bemærk, at man skal have folkeregisteradresse i Roskilde for at blive fritaget fra de skiltede restriktioner inden for det afgrænsede område i Knudsvejskvarteret og Roskilde bymidte, og at ordningen er forbeholdt private køretøjer. Firmaer og ansatte kan ikke få en parkeringstilladelse hertil. Se parkeringsguide for Roskilde Bymidte, hvor du finder et bykort samt overskuelig parkeringsinformation, herunder oplysning om byzoner, tidsbegrænset parkering, 10-meterreglen samt information om torvedage, parkering ved Domkirken og Vikingemuseet med mere, se fx også parkeringszones afgrænsning og forskellige typer parkeringspladser. Parkeringsmuligheder betyder ofte en hel del i forbindelse med valg af butikslokaler, bemærk derfor, at du får oplyst, om der er tilknyttet parkeringsplads(er) eller om der er mulighed for at leje parkeringsplads(er) i nærheden af butikken, når du søger efter butikslokaler i Roskilde (postnummer 4000) på Lokalebasen. APCOA administrerer Parkeringshuset RO’s Torv i midtbyen, hvor du kan parkere uden tidsbegrænsning.

Udvikling i området

Udvikling.
Roskilde er i en god fremgang og har et godt erhvervsnetværk.

Roskilde bymidte har udviklet sig meget de seneste år, og der er sat en ambitiøs dagsorden om renovering af stræder og pladser med fokus på store arrangementer. Roskilde Bymidte skal være hele kommunens dynamiske handels- og kulturcentrum. Med afsæt i byens særpræg og historie skal bymidten videreudvikles med fokus på liv, mangfoldighed, sundhed, bæredygtighed og tilgængelighed. Roskilde skal være kendt for liv og aktivitet det meste af døgnet. Byens detailhandel vil være med til at sikre et stærkt handelsliv ved at tiltrække nye oplevelser og nye butikstyper, som kan understøtte og supplere de mange gode tilbud, der allerede findes. Herved vil Roskilde Kommune stå stærkt i den regionale konkurrence. Det skal være nemt at komme til bymidten og nemt at bevæge sig rundt. Gang, cykel og kollektiv trafik skal styrkes og kommunen vil sætte fokus på bæredygtige løsninger, der tager hensyn til klima og miljø, alt imens der passes  på købstadsmiljøet, som skal tilføjes nye værdier. Det er planen, at der skal skabes et spændende byrum, der indbyder til oplevelse og. Byggepotentialet omfatter cirka 530 boliger, cirka 24.000 kvadratmeter butikker, cirka 66.000 kvadratmeter kontorer og liberale erhverv svarende til cirka 2.640 arbejdspladser. Nøgletal for bymidten: cirka 2.000 boliger, cirka 63.000 kvadratmeter butiksareal, cirka 1.850 parkeringspladser. For at skabe mere liv i bymidten og udfordre gængse opfattelser af, hvordan byrum kan bruges, er der igangsat en række nye initiativer. Gennem et tæt samarbejde mellem kulturinstitutionerne, kommunen, Roskilde Handel og Stjernebutikkerne er der sat fokus på en bymidte med både et handels- og kulturstrøg, fx Byens Hus. Ved at afholde en række events i løbet af året, som kulminerer med den store lysfest, som nu er afholdt to gange med stor succes. De første skridt mod at ændre det gamle rådhus og Duebrødre Kloster til Byens Hus er taget, og der er gennem workshops og borgerinvolvering, udarbejdet konkrete planer for den fremtidige brug af borgernes ”nye” hus på Stændertorvet.

Industrien

Industri.
Roskilde er knudepunkt for handel på Sjælland.

Roskilde har – på grund af beliggenheden ved fjorden – været et naturligt knudepunkt for handel helt tilbage til Vikingetiden. Senere har byen fungeret som opsamlingspunkt for varer fra landområderne på Vestsjælland. Med jernbanen kunne produktionen og bearbejdning af råvarer samt slagtning af kvæg foregå i Roskilde, hvorefter det færdige produkt kunne køres direkte videre til kunder i København og omegn, hvilket dannede grundlag for en stor del af byens nuværende fødevareindustri. En sammenslutning af byens detailhandelsbutikker, kaldet Stjernebutikkerne, arbejder for at bevare Roskildes status som en primær handelsby for hele regionen. Der findes et gågadeområde i centrum fra stationen og ned forbi Domkirken, hvor en stor del af daglighandelen foregår. Desuden ligger der butikstorvet RO’s Torv, som er et butikscenter øst for centrum. Roskilde er Sjællands stærkeste handelsby og et godt sted at have butik. I Roskilde er der omkring 300 detailhandlere, som er fordelt i midtbyen og i et indkøbscenter. Handelsstandsforeningen Roskilde Handel har i dag cirka 200 medlemmer, der repræsenterer mange forskellige brancher. Foreningens formål er at arbejde for at skabe de bedste vilkår for erhvervslivet i Roskilde Kommune, samt at varetage butiks- det øvrige erhvervslivs interesser udadtil, blandt andet i forhold til andre organisationer, offentlige institutioner og lignende. Roskilde Handels hovedopgave består derfor i at varetage foreningens politiske forhold samt i at markedsføre Roskilde. I 2016 arbejdes der på en branding af byen under overskriften ’Alle tiders Roskilde’, som skal være det nye fælles slogan, der skal profilere byen, når det gælder handel, turisme, kultur og uddannelse. Netværket erhvervsFORUM Roskilde er en uafhængig og upolitisk erhvervsforening, der arbejder for at styrke betingelserne for erhvervsdrivende i Roskilde og omegn. Foreningens formål er at skabe netværk blandt foreningens medlemmer og derigennem fremme udvikling og vækst i Roskilde. Netværket har 501 (2016) medlemsvirksomheder. Det er endvidere foreningens formål at varetage det lokale erhvervslivs interesser i relation til kommunen, regionen, staten og det internationale samfund.

Hoteller og overnatningsmuligheder i området

Hotelmuligheder i Roskilde.
Mulighed for overnatning i Roskilde.

Med butikslokaler beliggende i Roskilde kan der opstå behov for, at fx samarbejdspartnere eller butikspersonale skal indlogeres. Hotel Søfryd ligger 12 kilometer fra Roskilde direkte ud til Roskilde Fjord og nær det gamle fiskerleje i Jyllinge. Fra haven er der direkte udsigt til fjorden. Hotellet har en hyggelig restaurant, selskabslokaler, mødelokaler samt værelser med udsigt, bad, toilet, radio og tv. Det varme køkken er åbent fra klokken 11.00 til 22.00. En anden mulighed, ikke langt uden for Roskilde, er Osted Kro, som er en af Sjællands ældste koncessionerede kroer med en lang og spændende historie. Den ligger smukt og idyllisk cirka 10 kilometer syd for Roskilde på vejen mod Ringsted. Kroen er løbende blevet moderniseret og udbygget og fremstår i dag med lyse og venlige selskabslokaler samt 16 velindrettede dobbeltværelser, alle med toilet og bad samt tv og gratis internet. Kroen er kendt for veltillavet mad fra et godt dansk-fransk landkøkken. Hotellet kan arrangere selskaber for 10 til 225 personer samt møder og kurser for op til 120 personer. Køkkenet har åbent alle dage fra klokken 11.30 til 21.30. Reserver fx hotelværelser i Roskilde til dine overnattende gæster på Expedia, hotels.com eller booking.com.