Introduktion til området

Intro.
Roskilde er meget mere end bare Roskildefestivalen.

Siden Roskilde Festivalens begyndelse i 1971 har den orange farve haft særlig betydning for byen. Naturligvis først og fremmest på grund af festivalens berømte Orange Scene, der er blevet et internationalt symbol for begivenheden. Men den orange farve har over tid udviklet sig til at være mere og andet, end blot byens farve. Orange symboliserer selvsikkerhed, mod, frihed til at turde, spontanitet og kreativitet og udstråler samtidig glæde, varme, energi og spænding. Det er værdier, som kendetegner Roskilde året rundt, og ikke kun i de otte dage, hvor glade festivaldeltagere indtager Åben Arena syd for byen. Roskilde er en by, der gør tingene på sin helt egen måde. Roskildegenserne tør tænke kreativt og vælge løsninger, der ikke altid falder inden for normen. I begyndelsen af 2016 slog Roskilde dørene op til Danmarks Rockmuseum, et bygningsværk, der med sin guldfacade og lange røde løber bestemt ikke er noget, man ser hver dag. Samtidig spirer små containerbutikker frem på Musicon, der huser kunsthåndværkere, gallerier og andre kreative erhverv. Planerne om et underjordisk formidlingscenter til Roskilde Domkirke er også et eksempel på de utraditionelle løsninger, som kendertegner udviklingen i Roskilde. Derfor er orange mere end en farve i Roskilde, det er en tilstand, en indstilling og en del af byens DNA. Download Mr. Orange, Roskildes nye app til din smartphone, så har du altid en række forslag til oplevelser lige ved hånden. Roskilde Festivalen er Nordeuropas største musikfestival og gæstes hver sommer af 80.000 festivalgæster. Navne som Rolling Stones, Rhianna og afdøde Prince har tidligere indtaget Orange Scene. Hvert år i august måned har der siden 2002 været opera i Hedeland. Det er en oplevelse ud over det sædvanlige, når Opera Hedeland blænder op for opera i verdensklasse i Danmarks største permanente udendørsscene, som danner ramme om store operaoplevelser under åben himmel. Opsætningerne skabes specielt til teatrets beliggenhed, i det smukke vilde hedelandskab.

Områdets historie

Historien i Roskilde.
På billedet ses rådhuset i Roskilde.

H.C. Andersen var glad for Roskilde. At rejse er at leve, skrev den gamle nationaldigter i sit livs eventyr. Den folkekære og verdensberømte digter havde en uslukkelig rejselyst, som bragte ham vidt omkring og også til Roskilde. Læser man Andersens dagbøger, er der ingen tvivl om, at Roskilde havde en særlig plads i hans forfatterhjerte. H.C. Andersen blev gerne i byen i fire-fem dage ad gangen for at mærke byens liv og tilbringe tid sammen med sine nære venner, komponisterne Weyse og Hartmann og kunstmaleren Kornerup i Hersegade. I sommermånederne kan man besøge Absalons Roskilde. Dybt nede under Stændertorvet ligger de tusind år gamle jordiske rester af Sankt Laurentius Kirke fra dengang Absalon var biskop i Roskilde, som man kan gå på opdagelse i alle ugens dage. I juni måned er det tid til  Roskilde Dyrskue (nu også med Roskilde Dyrskues App og kortfilm). Dyrskuepladsen fylder 35 hektarer, svarende til 70 fodboldbaner. Dyreudstillingen har mere end 1.500 dyr, og skulle du hilse på dem alle, ville det tage 16,5 timer. De mange malkekøer på Dyrskuet drikker hver 80 liter vand de tre dage som skuet varer. Det giver totalt et forbrug på 26.640 liter vand per dag alene til Nora Malkekos familie. En almindelig husstand med fire personer bruger til sammenligning cirka 400 liter vand om dagen i deres hus. Alle køerne bliver malket to gange om dagen under skuet. I 2015 blev det til i alt 19.975 liter mælk, der blev solgt til Arlas mejeri i Slagelse. 

Oversigt

vores kontor højre

edelen af byen og lokalområdets busser afgår fra Roskilde Station, og der er adskillige togforbindelser med stop i Roskilde, heriblandt IC3, der kører mellem Københavns Lufthavn og Frederikshavn samt regionaltog mellem Østerport og Rødby Havn, Kalundborg og Ringsted, foruden internationale tog fra Københavns Hovedbanegård til Basel og Amsterdam. Motorvejsnettet med Holbækmotorvejen i centrum går fra Vigerslev uden om Roskilde og videre til Holbæk, Primærrute 6 løber fra Solrød Strand til Roskilde og videre mod nord til Fredensborg. Primærrute 13 løber fra Roskilde sydpå via Ringsted til Næstved. Der er indført nye A-buslinjer, som kører med kvarterdrift, hvilket betyder, at mange flere tager bussen til og fra bymidten. På DOT kan du se en oversigt over buslinjerne i Roskilde. For at skabe bedre tilgængelighed i midtbyen er der i de sidste år arbejdet på at skabe så gode forhold at bilister, cyklister og gående oplever, at det er let at komme til og bevæge sig rundt i Roskilde by. Bilisternes forhold er forbedret med opsætning af henvisningsskilte, og der er reserveret udvalgte P-pladser til medarbejdere i virksomhederne i bymidten. Derudover arbejdes der med planlægning af nyt P-hus på Sortebrødre Plads. Med cyklistplanen er der arbejdet videre på at fremme cykling i hele kommunen. Hovedindsatsen i bymidten er rettet mod at forbedre cykelstinettet med ringruter og stjernestier, der ad direkte ruter forbinder Roskilde St

Områdets infrastruktur

Roskilde.
På billedet ses Roskilde fjord.

Størstedelen af byen og lokalområdets busser afgår fra Roskilde Station, og der er adskillige togforbindelser med stop i Roskilde, heriblandt IC3, der kører mellem Københavns Lufthavn og Frederikshavn samt regionaltog mellem Østerport og Rødby Havn, Kalundborg og Ringsted, foruden internationale tog fra Københavns Hovedbanegård til Basel og Amsterdam. Motorvejsnettet med Holbækmotorvejen i centrum går fra Vigerslev uden om Roskilde og videre til Holbæk, Primærrute 6 løber fra Solrød Strand til Roskilde og videre mod nord til Fredensborg. Primærrute 13 løber fra Roskilde sydpå via Ringsted til Næstved. Der er indført nye A-buslinjer, som kører med kvarterdrift, hvilket betyder, at mange flere tager bussen til og fra bymidten. På DOT kan du se en oversigt over buslinjerne i Roskilde. For at skabe bedre tilgængelighed i midtbyen er der i de sidste år arbejdet på at skabe så gode forhold at bilister, cyklister og gående oplever, at det er let at komme til og bevæge sig rundt i Roskilde by. Bilisternes forhold er forbedret med opsætning af henvisningsskilte, og der er reserveret udvalgte P-pladser til medarbejdere i virksomhederne i bymidten. Derudover arbejdes der med planlægning af nyt P-hus på Sortebrødre Plads. Med cyklistplanen er der arbejdet videre på at fremme cykling i hele kommunen. Hovedindsatsen i bymidten er rettet mod at forbedre cykelstinettet med ringruter og stjernestier, der ad direkte ruter forbinder Roskilde Station og bymidten med de nærmeste bydele og mindre bysamfund. Samtidig arbejdes der løbende med at forbedre tilgængeligheden for gående, ved at tænke på vejvisning ved hjælp af skiltning. Roskilde Lufthavn ligger omkring seks kilometer sydøst for byen og har primært taxi-, skole- og privatflyvning og er er en lille eksklusiv GA lufthavn, med en attraktiv beliggenhed tæt på København. En hurtig transittid betyder, at man kan være i København Centrum kun 30 minutter efter landing i Roskilde Lufthavn. I gennemsnit lander eller letter et fly dagligt hver femte minut året rundt.

Erhvervs- og forretningsliv

Intro.
På billedet ses en af mange de mange caféer i Roskilde.

De kontorlokaler, hvorfra du driver din virksomhed har stor betydning for virksomhedens profil, og der er flere ting at være opmærksom på, når du skal vælge kontorlokaler i Roskilde, da en virksomheds omgivelser kan styrke din virksomheds profil. Kontorlokaler er en del af gesjæftens ansigt udadtil og kan dermed være med til at styrke virksomhedens image. Derfor er det værd at overveje, om dine kontorlokaler sender det signal, du ønsker. Det handler i virkeligheden om, at der skal være overensstemmelse mellem dit brand og kontorlokalernes placering, størrelse og interiør. Kontorlokalerne har også betydning for medarbejdertrivsel, og har derfor indirekte indflydelse på produktiviteten i din virksomhed. Kontorlokalerne bør også være indrettet, så de svarer til din virksomheds behov, i forhold til funktioner og daglige arbejdsgange. De valgte kontorlokaler skal naturligvis også være velfungerende, og de tekniske installationer skal være i orden, så driften ikke forstyrres. Kontorlokalernes placering er også vigtig i forhold til rekruttering. Tjek Lokalebasen og se de mange spændende ledige kontorlejemål i Roskilde.

Roskilde er blevet kaldt for et af landets bedste handelsbyer. Foruden de kendte supermarkedskæder kan man gøre sine indkøb i Lützhøfts hyggelige gamle købmandsgård, hvor der stadig bliver langet sild og andre lækkerier over disken. Købmandsbutikken, der er en del af Roskilde Museum, er indrettet som den så ud omkring 1920 med salg fra et genskabt varelager fra dengang. Besøgende er velkomne til at færdes i butikken, kontoret og ude i købmandsgården, hvis bygninger stammer fra 1700-1800-tallet. Er du vild med at shoppe, så kan du shoppe amok på RO’s Torv. En kort gåtur fra Roskilde bymidte og du befinder dig i et af landets smukkeste shoppingcentre, som har 60 butikker og 15 spisesteder. Du kan også blive klippet, indløse recepter på apoteket, træne i fitnesscenteret eller se en film i biografen. RO’s Torv blev i 2015 kåret til Danmarks hyggeligste shoppingcenter og har flere gange fået priser for at være det center med de bedste spisesteder, og her har du mulighed for shoppe i et bredt udvalg af butikker, som omfatter kædebutikker og andre butikker med alt fra dagligvarer, legetøj og elektronik til sko, designermøbler og meget mere. Her kan du også belønne dig selv med et måltid på en af de hyggelige restauranter eller caféer. RO’s Torv afholder mange aktiviteter i løbet af året både for børn og voksne. Med kontorer placeret i Roskilde har du krogede gågader, hvor du finder alt, hvad hjertet begærer, tæt på. Du kan forny garderoben i en af de mange modebutikker, nyde det store udvalg af dansk design og lade dig friste i de lokale delikatesseforretninger, og på en af byens mange cafeer, kan du nye en malet bønne eller en fermenteret drue.

Købekraften i området

Roskilde.
Mange muligheder for forretning foreligger i byen.

Købekraften og demografi, der hvor dine kontorlokaler er placeret, kan have betydning for din virksomheds vækstpotentiale. Og Roskilde er på vej til at blive en velhavende by. Siden finanskrisen har erhvervs- og butikslivet rejst sig, og omsætningen stiger forventet med 4,5 procent per år. Det samlede butiksareal er steget med 25.000 kvadratmeter siden 2008. Den enkelte butik er blevet større, og der er en lavere andel af tomme butikker. Butiksarealet på RO’s Torv især har set stor udskiftning af butikker, men har også oplevet en markant udvikling, og er i dag et regionalt butikscenter, især stærke inden for beklædning og analysevirksomheden COWI vurderer (i februar 2016), at dagligvarebutikkerne i Roskilde Bymidte har haft stor betydning for detailhandlens styrke og anslår endvidere, at der er efterspørgsel  til kommende dagligvarebutikker. Som det ser ud i 2016 svarer dagligvareforsyningen svarer nogenlunde til befolkningsgrundlaget. Roskilde har mange styrker som handelsområde, hvilket har en afsmittende effekt på købekraften i byen og erhvervslivet i almindelighed. Vurderingen er baseret på, at Roskilde er en kompakt og velfungerende handelsby, med en god parkeringsstruktur, rolig trafikafvikling, få tomme butikker og torvedage, som tiltrækker mange, også fra Roskildes opland.

Parkeringsmuligheder

Parkering.
Gratis parkering er tilgængeligt i store dele af byen.

Når dine kontorlokaler er placeret i Roskilde, så har du et utal af muligheder for at parkere. Inden for den indre ringvej i Roskilde er der cirka 2.300 offentlige parkeringspladser, og der er næsten lige så mange private pladser, som er mere eller mindre offentligt tilgængelige. Hovedparten af de offentligt tilgængelige pladser er fordelt på en række større parkeringsanlæg, som ligger rundt om Skomagergade og Algade, og der er også en del kantstenspladser, se Parkering Roskilde, hvor du også finder et link til køb af parkeringstilladelse. Bemærk, at man skal have folkeregisteradresse i Roskilde for at blive fritaget fra de skiltede restriktioner inden for det afgrænsede område i Knudsvejskvarteret og Roskilde bymidte, og at ordningen er forbeholdt private køretøjer. Firmaer og ansatte kan ikke få en parkeringstilladelse hertil. I Jyllinge og Viby er der centrale parkeringspladser ved indkøbscentrene. Se den smarte parkeringsguide for Roskilde Bymidte, hvor du finder et bykort samt overskuelig parkeringsinformation, herunder oplysning om byzoner, tidsbegrænset parkering, 10-meterreglen samt oplysninger om torvedage, parkering ved Domkirken og Vikingemuseet med mere, se fx også parkeringszones afgrænsning og forskellige typer parkeringspladser. Parkeringsmuligheder betyder ofte en hel del i forbindelse med valg af kontorlokalers beliggenhed. Bemærk, at når du søger efter kontorlokaler i Roskilde (postnummer 4000) på Lokalebasen, så får du oplyst, om der er tilknyttet parkeringsplads(er) eller om der er mulighed for at leje parkeringsplads(er) i nærheden af kontoret. APCOA administrerer Parkeringshuset RO’s Torv i midtbyen, hvor du kan parkere uden tidsbegrænsning.

Udvikling i området

Udvikling.
Udvikling i byen er grobund for nyankomne virksomheder.

Der sker rigtig meget på udviklingsfronten i Roskilde i disse år, og det kan være interessant for virksomheder, der påtænker at etablere kontorer i byen. Et af de igangværende projekter er klimaindsatsen, som kan få betydning for borgere og erhvervsliv. Konsekvenserne af klimaforandringerne er til at tage at føle på. I Roskilde Kommune er man opmærksom på de mange udfordringer, der er forbundet med klimaforandringerne, hvor kommunen og borgerne skal være med til at tilpasse sig til udviklingen, og blandt andet forsøge at mindske CO2-udledningen. Det betyder, at Roskilde skal sænke deres el og varmeforbrug, for eksempel ved at isolere husene og vælge energibesparende apparater på kontorer, i hjem og institutioner. Man vil også blive bedre til at vælge cyklen, gå lidt oftere og køre sammen eller vælge offentlig transport. På den måde forventer Roskilde, at alle skal være med til at sænke CO2-udledningen. Roskilde Kommune er klimakommune og har underskrevet en aftale med Danmarks Naturfredningsforening, som administrerer klimakommuneprojektet. Aftalen betyder, at Roskilde Kommunes egne virksomheder, altså skoler, institutioner, bilpark og vejbelysning tilsammen skal sænke CO2-udledningen med to procent om året. Samtidig er en lang række andre initiativer i gang. Rosenhavestræde og Sct. Olai Plads, udfor Roskilde Museums kommende hovedindgang, er nu færdig som det første af en række projekter på Kulturstrøget. Det nye Rosenhavestræde skaber en tydelig forbindelse mellem Algade og Kulturstrøget med et lille kildeløb, udspringende i Algade, i kunstneren Søren Schaarups forstenede træstub, og sluttende i et vandbassin med skulpturen RAGNAROK af Bjørn Nørgaard i centrum af den nye plads foran rockmuseet. I november blev Schmeltz Have, en lille park med kunst i Allehelgensgade, indviet. Haven er etableret i tæt samarbejde med handelsstandsforeningen Roskilde Handel. I løbet af 2014 blev første etape af omdannelsen af Stændertorvet til et smukkere og mere anvendeligt torv færdiggjort, således at den østlige del af torvet, inklusive opførsel af ny pavillon og busstoppested, nu er idriftsat.

Industrien

Historien i Roskilde.
På billedet ses havnen i Roskilde, hvor vikingemuseet også ligger.

Med kontorlokaler i Roskilde, kan det give mening at tage aktiv del i det lokale erhvervsliv og melde sig ind i Roskilde Handelstandsforening, som blev stiftet i 1857 og i dag går under navnet Roskilde Handel. Roskilde er Sjællands stærkeste handelsby og en god by at drive virksomhed i. I Roskilde er der omkring 300 detailhandlere, som er fordelt i midtbyen og i et indkøbscenter. Foreningens formål er at arbejde for at skabe de bedste vilkår for erhvervslivet i Roskilde Kommune, samt at varetage erhvervslivets interesser udadtil, blandt andet i forhold til andre organisationer, offentlige institutioner og lignende. Roskilde Handel har i dag cirka 200 medlemmer, der repræsenterer mange forskellige brancher. Roskilde Handels hovedopgave består i at varetage foreningens politiske forhold og markedsføre Roskilde. I 2016 arbejdes der på branding af byen under overskriften ’Alle tiders Roskilde’, som skal være det nye fælles varemærke, der skal sælge byen, når det gælder handel, turisme, kultur og uddannelse. Udtrykket vil samtidigt kunne anvendes i andre kombinationer, fx ’Alle tiders handels-, turist-, kultur-, musik- eller uddannelsesby. Arbejdet går ud på at definere Roskildes DNA, og blandt de listede indsatsområder finder man forbedring af adgangsveje ind til Roskilde, bedre træning af salgspersonale – så de ikke blot langer varer over disken, men også kan fortælle produkternes og herunder byens historie – modernisering af Roskilde Havn, gennemførelse af projektet Kildernes By samt flere jobs til højtuddannet arbejdskraft, så de ikke pendler ud af Roskilde og gennemførelse af projektet Forskerparken DTU Risø Campus, som forventes at tilvejebringe op imod 4.000 arbejdspladser i Roskilde. Og ikke mindst en samlet markedsføring af byen, så erhvervsdrivende i byen får det maksimale ud af deres indsats og kan trække endnu flere kunder og turister til Roskilde. Det vil få stor betydning for byen, når alle gode kræfter arbejder i samme retning og tager ejerskab i det lokale erhvervslivs udvikling.

Hoteller og overnatningsmuligheder i området

Roskilde.
Overnatningsmuligheder er der nok af i Roskilde.

Med kontorlokaler i Roskilde kan der opstå behov for, at kunder og andre gæster skal indkvarteres. På Scandic Roskilde kan dine overnattende kunder få en god nats søvn. Hotellet ligger i den smukke Roskilde Ring Park og et oplagt valg til forretning og fritid. Man er tæt på Roskilde bymidte og kan nyde den flotte udsigt over park og sø. Det er let at komme til hotellet via motorvejen, og der er togforbindelse inden for rækkevidde. Der er gratis parkering ved hotellet. Allerede ved ankomsten får du et godt indtryk af Scandic Roskilde og den smukke park, der grænser op til hotellet. De velindrettede værelser er komfortable og funktionelle, så du mangler ikke noget under dit ophold. Et anden mulighed er Comwell Roskilde, der ligger tæt på Roskilde Fjord med en fantastisk udsigt over fjorden og den smukke natur lige uden for hoveddøren. Det gør det til det perfekte sted for både en afslappende weekend og nogle travle arbejdsdage. Den tætte placering på skov og strand er ideel til diverse udendørsaktiviteter. Hotellet er beliggende i kort afstand fra Roskilde centrum og de store attraktioner i byen. Kommer du i bil, er der gratis parkering, og ellers er offentlig transport tæt på hotellet. Hotellet har flere skønne terrasser, hvorfra den smukke udsigt over fjorden kan nydes, og der er desuden motionsrum, pool, dart, med mere. Restauranten er et kapitel for sig, hvor den prisvindende køkkenchef Rasmus Rasmussen hver dag sørger for lækker mad til sultne gæster. Reserver fx hotelværelser i Roskilde til dine overnattende gæster på Expedia, hotels.com eller booking.com.