Introduktion til området

Den skrånende gågade i Haslev er fyldt med mennesker og bunende butikker
Haslev gågde byder på mange spændende butikker
Wikipedia

Hvis du overvejer at leje et erhvervslokale i Haslev, så er det fordelagtigt at få et stort kendskab til byen, og få et indblik i, hvilket miljø du vil komme til at indgå i. Haslev er beliggende på Sydsjælland ca. 40 km. syd for København og er en forholdsvis lille by med i omegnen af 11.500 indbyggere. Byen var oprindeligt en selvstændig kommune, men dette forhold blev ændret i 2007, da kommunen blev slået sammen med byerne Fakse og Rønnede til én samlet kommune, der fik navnet Faxe Kommune. Den samlede kommune rummer i dag ca. 35.500 indbyggere og breder sig over et areal på 405 km2. Haslev er beliggende i stille og rolige omgivelser, og byen er kendt som værende skolernes by og er blandt andet kaldt: ’skolebyen i det grønne’. I byen vil du fx kunne finde tre folkeskoler, der omfatter Lysholm Skole, Sofiendalskolen og Nordskovsskolen samt en privatskole ved navn Haslev Privatskole. Derudover rummer byen en teknisk skole, EUC samt Haslev Idrætsefterskole, der med sit exceptionelle renommé er kendt som en af de bedste idrætsefterskoler i landet. Hvad angår natur så kan byen også tilbyde mange naturoplevelser – ja sågar nogle af landets smukkeste naturområder. Blot få kilometer fra centrum kan du fx tage på opdagelse i det spændende skovdistrikt kaldet Bregentved, der er et af landet største og breder sig over 3.094 hektar jord fordelt mellem 30 skove i forskellige skovarter. Ønsker du at besøge et skovområde, der også byder på en spændende historie og kulturarv, så er Gisselfeld Gods lige stedet. Godset er et af landets største og er et sted, som H.C. Andersen besøgte flere gange tilbage i sin tid. Ydermere et sted hvor han fandt inspiration til sit allermest kendte værk: ’Den grimme ælling’. Udover at tage en rundtur på godset, så kan du besøge de i alt 2.400 hektar skov, hvor du fx kan tage en gåtur i den idylliske Paradishave eller besøge Svenskerkløften, der indeholder et frodigt dyre- og planteliv. Du kan herudover nyde et måltid på den store terrasse på restauranten Villa Gallina med en smuk udsigt ud over sø og skov.

 

Områdets historie

Den gamle kirke i Haslev er blevet udvidet og renoveret mange gange siden 1100-tallet
Kirken i Haslev stammer helt tilbage fra 1100-tallet
Wikipedia

Går man tilbage i tiden, så var Haslev for mange år siden en lille landsby, der ikke lagde sig i sælen som et attraktivt sted at bo, hvorfor blot få valgte at slå sig ned i området. Byen begyndte dog at tage mere form, da togbanen blev bygget i 1870, og i perioden frem til 1920 begyndte flere og flere at flytte til byen. I samme tidsperiode blev også byens hovedgade ved navn Jernbanegade på 700 meter etableret, der løber op igennem byen og udgør det centrale knudepunkt. Et par årtier senere stod bygningerne, butikkerne og boligerne langs hovedgaden færdigbygget og alle udgjorde præcis det samme areal på 689 kvm., der dengang svarede til målet: en skæppe. Og den tætte bebyggelse gjorde med tiden vejen til en rigtig hovedgade. I 1860 blev det gjort lovligt at drive handel på landet, og købmænd begyndte derfor så småt at drive deres erhverv i området omkring Jernbanegade, hvilket med tiden gjorde Haslev til en købstadslignede by. Dette betød også, at Haslevs indbyggere ikke længere behøvede at producere alt mad, tøj, værktøj m.m. selv, men nu kunne handle disse varer i byens butikker eller bytte sig til de varer, som de ikke selv producerede. Også i 1860 og faktisk helt frem til 1950’erne var byen en Indre Missionsk højborg, og den kristne bevægelse slog i den periode rod i Haslev og kom i mange år til at præge byen. Dette udmærkede sig især ved, at Indre Mission etablerede en rækker skoler i Haslev som fx Højskolen, Håndværkerskolen, Landbrugsskolen, Haslev Seminarium, Haslev husholdningsskolen, Haslev Gymnasium samt den Udvidede Højskole. Bevægelsen åbnede derudover et missionhus og specialiserede sig i at udvikle orgler til bevægelsens medlemmer, og en af de ledende skikkelser var Christian Bartholdy, der var sognepræst i en lang årrække. Selvom Indre Mission i høj grad har præget Haslev by, er der dog kun ganske få medlemmer tilbage i byen den dag i dag.

 

Områdets infrastruktur

Den nuværende stationsbygning erstattede den gamle, der blev bygget i 1870
Haslev har været stationsby siden 1870
Wikipedia

Faxe Kommune, som Haslev by er en del af, vægter et dynamisk, velfungerende erhvervsliv højt, hvilket også en god infrastruktur er medvirkende til. Derfor har kommunen konstant et stort fokus på at optimere og forbedre infrastrukturen i Haslev, og de seneste par er der også sket flere forbedringer. Haslev er kendt som værende en stationsby, og midt i byen kan du sågar finde Haslev Station, der dagligt fragter mange til og fra byen. Stationen har direkte forbindelser til byer som Køge, Roskilde, København, Næstved, Vordingborg samt Nykøbing Falster med i omegnen af to afgange i timen. Pendler man dagligt mellem Haslev og København, bliver det nemmere i den nærmere fremtid med en direkte afgang, der medvirker, at rejsetiden bliver markant kortere. DSB er nemlig ved at anlægge en ny togbane, der medfører, at man som pendler sparer ca. 20 minutter på rejsen mellem Haslev og København. Hvor det førhen tog cirka en time med offentlig transport, vil det i fremtiden dermed blot tage 39 minutter. Togbanen forventes at stå klar i 2018. Haslev tilbyder også et effektivt bus-system, hvor du med bus kan komme til nærliggende byer som Tureby, Fakse, Ringsted eller blot rundt Haslev. Byen kan altså byde på gode forhold for pendlere, der har deres daglige skole- eller arbejdsgang i omkringliggende byer som Roskilde, Næstved, Køge, men også København. Byen byder også på gode infrastrukturelle forhold for bilejere. Haslev grænser nemlig op til motorvejsnet med E47-afkørslen, der gør det nemt og hurtigt for dig at komme til og fra fx Køge, København eller Kastrup Lufthavn, der ligger ca. 60 kilometer væk, og typisk vil tage mellem 40-45 minutter i bil – selvfølgelig afhængig af om, du rammer myldretiden. Skal du i stedet fra Haslev og ned syd på, så kan du ligeledes tage E47-afkørslen og køre mod Vordingborg, Falster eller Lolland eller hele vejen til Rødby, hvor du kan komme til Tyskland med færgen Puttgarden.

 

Erhvervs- og forretningsliv

Tøjforretning i Haslev
Små forretninger er til at drive Haslev frem
Monkey Business Images / Shutterstock

De erhvervslokaler, som du driver din forretning fra, har betydning for din virksomheds profil og brand udadtil, men det har også en stor indvirkning på jeres interne arbejdsmiljø og derved produktivitet og omsætning. Det er derfor essentielt, at man først får identificeret sine behov, før man går i gang med at lede efter sine nye erhvervslokaler. Du bør derfor tage stilling til en række faktorer, fx hvor meget plads I behøver, hvilken beliggenhed der er ideel, og hvordan du forestiller dig, at stilen bør være. Det er også vigtigt at vurdere, hvorvidt parkering er vigtig for jer, og hvilke omgivelser der vil være mest ideelle. Er det smuk natur, eller derimod et dynamisk bymiljø, som man vægter højest? Og beliggenheden er også essentielt, når det gælder fastholdelse af eksisterende medarbejdere og rekruttering af nye. Finder man et nyt erhvervslokale, der ligger langt fra ens nuværende, så kan man risikere at miste vigtige nøglemedarbejdere. Så det kan også være en god idé at inddrage sine medarbejdere i flytteprocessen. Når du først har identificeret jeres behov og prioriteret disse behov, så kan du gå i gang med at få dannet dig et overblik over ledige erhvervslokaler i Haslev, og til dette kan du benytte Lokalebasen.dk, hvor du nemt og gratis kan danne dig overblikket. Og finder du et erhvervslokale, som du synes er interessant, så kan du kontakte udlejeren og høre mere eller sågar booke en fremvisning.

Hvis I overvejer at finde jer et ledigt erhvervslokale i Haslev, så er det en god idé at få et indblik i, hvilke indkøbsmuligheder der er i byen. Selvom byen er forholdsvis lille, så findes der mange indkøbsmuligheder i den centrale del af byen, hvilket især omfatter området omkring hovedbanegaden. Hvad angår indkøb af dagligvarer, så kan byen byde på både discountsupermarkeder som Kiwi, Aldi, Fakta og Netto, men også supermarkeder i den lidt dyrere ende som Meny og Kvickly, som, mange vil mene, er mere kvalitetsbevidste supermarkeder. Når det kommer til butikker, der sælger tøj, interiør til boligen, brød eller noget helt fjerde, så kan du finde en bred skare af disse butikker langs Jernbanegade. Hvis du vil have et overblik over butikker i Haslev, så kan du besøge Haslevs Handelstandsforening, hvor en stor del af butikkerne er medlem. Du vil ikke kunne finde et shoppingcenter i Haslev, så hvis du ønsker at besøge et sådan center, vil det være nødvendigt at tage til en af de lidt større nærliggende byer som Roskilde eller Næstved. Kører du de ca. 25 kilometer til Næstved, vil du fx kunne finde Næstved Stor-Center, der er et stort shoppingcenter med ca. 65 specialbutikker og 2.000 gratis parkeringspladser. Kører du derimod til Roskilde, vil du kunne finde Ro’s Torv, der med sine mange butikker giver mulighed for at købe mange typer af varer.

 

Købekraften i området

Haslevs gennemsnitlige personlige disponible indkomst
Gennemsnitlig disponibel indkomst for Faxe Kommune
Danmarks Statistik

Når I skal til at tage stilling til, hvorvidt det er en god beslutning at finde jeres nye erhvervslokale i netop Haslev, så kan byens købekraft også spille en væsentlig betydning. Den lokale købekraft er nemlig med til at kortlægge, hvor stort et rådighedsbeløb Haslevs borgere har. Det kan få enten en positiv eller negativ betydning for forretningers vækst og omsætning, og dette gælder især virksomheder, der udbyder en service eller en handelsvare. Hvis borgerne fx ikke har mange penge at gøre godt med, så vil det nemlig uden tvivl få en negativ konsekvens for virksomhedernes omsætning. Den gennemsnitlige årlige indkomst for borgere i Faxe Kommune ligger på i alt 290.296 kroner, hvilket er en smule under gennemsnittet, der ligger på ca. 300.000 kr. Der er dog flere indikatorer på, at Faxe Kommune er i vækst, og dertil antages arbejdsløsheden også som værende lav, der i 2015 lå på 4,5 procent. Det skyldes til dels, at der i året forinden, altså i år 2014, var en markant vækst i antallet af private arbejdspladser, hvilket træk flere ud af arbejdsløsheden. I og med at købekraften i kommunen og dermed Haslev ligger på et fornuftigt niveau, og at der er flere tegn på, at arbejdsmarkedet er i fremdrift, vil man kunne argumentere for, at der er et fornuftigt grundlag for at skulle finde sit nye erhvervslokale i Haslev. Ønsker du at finde interessante nøgletal for kommunen, så kan du læse mere her.

 

Parkeringsmuligheder

Det er nogle gange nødvendigt med langtidsparkering
Det er muligt at leje p-pladser i Haslev
redstone / Shutterstock

Hvad angår parkeringsmuligheder i Haslev, så er det altid en god idé at tjekke op på, om der er parkeringspladser tilknyttet de lejemål, som du ser på. Der vil sommetider følge parkeringspladser med i lejemålet, hvor det er inkluderet i lejen, mens det i andre tilfælde er muligt at tilkøbe sig de parkeringspladser, som man har behov for. Hold derfor et vågent øje på dette, når du søger efter ledige erhvervslokaler i Haslev på Lokalebasen.dk. Det vil typisk stå under ’faciliteter’ eller i selve annonceteksten, der er den beskrivende tekst om erhvervslejemålet. Hvis I vælger at finde jer et erhvervslokale i Haslev, så bør I vide, hvilke parkeringsregler der gælder i byen. I 2014 tiltrådte en ny bekendtgørelsen om parkeringsregler i Faxe Kommune, som fx angiver, at køretøjer over 3.500 kg. ikke må parkeres mere end 3 timer på pladser, veje og parkeringspladser inden for Haslevs byzoner. De må desuden heller ikke parkeres på veje, hvor der er en hastighedsgrænse over 50 km/t. Vil du vide mere om parkeringsreglerne, så kan du kan læse samtlige regler i bekendtgørelse her. En anden vigtig parkeringsregel, der er værd at vide, er, at det kun er lovligt at parkere på den ene side af hovedgaden Jernbanegade. Det er altså ulovligt, men også til stor gene for gadens forretninger at parkere i den anden side af gaden.

 

Udvikling i området

Udvikling i Haslen
Haslev er inde i en positiv udvikling
Businessvector / Shutterstock

I 2015 sammensatte Faxe Kommune en opdateret erhvervsstrategi, der havde for øje at udvikle og effektivisere Haslevs erhvervsliv. Den skulle dertil være med til at opretholde en sund økonomi og gøre byen endnu mere bæredygtig fremover. Dette skulle være med at gøre Haslev til et endnu mere attraktivt sted at bo, men ligeledes være med til at gøre byen til et eftertragtet sted at drive sin forretning. Et af de mest essentielle indsatsområder for at nå disse mål har været at få skabt gode relationer og netværk i erhvervslivet. Et andet vigtigt område har været infrastrukturen, som kommunen også løbende har arbejdet på at få forbedret – dette gælder fx den nye togbane, der gør rejsetiden mellem Haslev og København kortere. Derudover arbejder en erhvervsorganisation ved navn Business Faxe Copenhagen på at hjælpe nyopstartede virksomheder og iværksættere i gang med deres forretning. Der sker fx ved rådgivning, inspiration, networking samt seminar og workshops om emner inden for innovation, kreativitet, marketing, forretningsforståelse og ledelse.

 

Industrien

Børsen Gazelle Pris 2015
Virksomheder i Haslev har haft stor vækst
Børsen Gazelle 2015

Da Haslev er en mindre by, der er beliggende lidt væk fra Hovedstadsområdet, er der ikke mange store og landskendte virksomheder at finde i området. Der er da et par stykker i selve kommunen, som fx det internationale bryggeri ved navn Royal Unibrew A/S, der i hele Danmark, men også i andre lande er kendt for læskedrikken Faxe Kondi og sin Royal øl. Derudover vil du i Fakse kunne finde den verdenskendte slikprocent Haribo Lakrids A/S, der sælger sine vare i størstedelen af Europa og er kendt for klassikere som Stjerne Mix og Matador Mix. Herudover huser kommunen rejsebureauet Top Tours. Overordnet er der et god blanding af mindre og større virksomheder i Haslev, der opererer inden for mange forskellige brancher. Der er fx en række bagere, frisører, uddannelsesinstitutioner, butikker, bedemænd, restauranter, kiosker og meget andet. Kommunen oplyser i den forbindelse, at fødevarer udgør det største beskæftigelsesområde, da det på nuværende tidspunkt udgør en fjerdedel af de private jobs. I 2013 kom i alt fire virksomheder i Haslev i mediernes spotlys, da de kunne fremvise en ekstraordinær høj vækst. De kom derfor på listen over årets Gazeller, hvilket uddeles af Børsen og KPMG. Det talte blandt andet Hauberg Technique A/S, der producerer brandudstyr og opnåede en vækst på ca. 250 procent samt Willbrandt Gummiteknik, der for tredje år i træk blev kåret som en gazelle med en vækst på ca. 170 procent.

 

Hoteller og overnatningsmuligheder i området

Dalby Hotel i Haslev
Det trestjernede Dalby Hotel er det eneste hotel i byen
Jiri Sebesta / Shutterstock

Der er ikke mange overnatningsmuligheder i Haslev, da byen er forholdsvis lille. Der er dog få steder, som du eller dine medarbejdere eller kunder kan vælge at overnatte på. Der er fx det mindre vandrehjem Emmaus Hostel, der foruden en central placering i Haslev kan tilbyde sine gæster adgang til en stor terrasse, smuk have samt et fælles køkken. Derudover er der et budgetvenligt vandrehjem kaldet Edelsminde Bed & Breakfast, der er beliggende i et natursmukt område i byen, hvor du kan både cykle og fiske. Der er kun et hotel i byen kaldet Dalby Hotel, der er et trestjernet hotel i udkanten af Haslev beliggende i naturskønne omgivelser ved siden af Dalby Kirke. Leder du efter lidt mere eksklusive rammer, så skal du til nogle af Haslevs nærliggende, større byer som Næstved eller Køge, der derudover også rummer langt flere overnatningsmuligheder. I Køge kan du fx finde det 4-stjernede hotel ved navn Hotel Niels Juel, der ligger blot syv minutters gang fra stranden og tilbyder en fornem restaurant, sauna og gratis parkering. Værelserne har alle minibar, kabel-tv, skrivebord og en eksklusiv udsigt ud over Køge havn. Du kan også besøge det kendte, luksuriøse hotel Comwell Køge Strand, der tilbyder adgang til fitnesscenter, smuk udsigt samt gratis, privat parkering. Hvis du skal finde hoteller, kroer eller vandrehjem i Haslev, Køge eller Næstved kan du fordelagtigt benytte sider som Booking.com og Hotels.com.