Introduktion til området

I bunden af Aabenraa Fjord ligger Enstedværket
Aabenraa Fjord - Den store danske / Grænseforeningen

Aabenraa er fint placeret i surret af Aabenraa Fjord, omkranset af skov og smuk natur. Grænselandet i syd byder på mere skøn natur langs med Flensborg Fjord med kig til Okseøerne og Flensborg. Aabenraa har en masse skønne områder på landet og i landsbyerne. Er du til livet på landet, finder du både ejendomme med plads til dyrehold og forskellige andre slags liebhaverejendomme med fred og ro og god plads. Her på egnen finder du også sammenhold og noget nær idyl i de mange landsbysamfund i området. Vælger du livet på landet, kan det sagtens kombineres med et godt job og en udfordrende karriere i Sønderjylland. Der er nemlig gang i udviklingen i regionen inden for mange brancher og virksomheder. I Aabenraa Fjord ligger den lille ø Barsø – en perle for naturelskere.
Barsø er udflugtsmål på grund af øens uberørte og interessante natur.
Det siges, at der i vikingetiden boede en krigerisk høvding ved navn Bars på øen; deraf navnet ”Barsø”.
Øen har bevaret sine grusveje, levende hegn og gårdanlæg med et lidt gammeldags præg
end inde på halvøen Løjt. De snoede og bakkede veje giver flot udsyn ud over markerne, til gårdene ned mod kysten til Sønderballe Hoved, Genner Bugt og ind mod Løjt land.
I sommeren 2017 fik Barsø en ny attraktion, da et kaffehus slog dørene op på øen. Her kan man købe kaffe og andre drikkevarer, men også is og hjemmebagte kager. Aabenraa Kommune har cirka 59.000 (2017) indbyggere
og med et areal på 942 kvadratkilometer, er kommunen arealmæssigt landets ottendestørste. Hovedbyen er Aabenraa med 16.153 indbyggere (2017), mens de større oplandsbyer er Rødekro, Tinglev, Padborg og Kruså. Med landets længste landegrænse og motorvej E45 som hovedfærdselsåre er Aabenraa Kommune Danmarks væsentligste grænsekommune. 60 procent af al lastbiltrafik ud og ind af landet passerer grænseovergangene i kommunen.

Områdets historie

Collage af billeder af Postmestergården i Aaabenraa
Postmestergården i Aaabenraa - Postmestergården

Aabenraa er en historisk købstad. Siden Hertug Valdemar i 1335 skænkede byen købstadsrettigheder, har Aabenraa udviklet sig fra at være et lille fiskerleje til gennem 1700- og 1800-tallet at blive skibs- og søfarts-by. Aabenraa-skibe sejlede verdenshavene og hjembragte særprægede skikke og rigdom især fra Østen. Den gamle by ligger på en skråning ved Sct. Nicolai Kirke og i Aabenraas mange små sidegader finder man historiske, velbevarede huse og toppede brostensveje. Bagved kirken ligger Vægterpladsen med to af de gamle skæve gavlhuse, som har fået øgenavnene ”det blinde æsel” og ”Tresuren”. Ikke langt derfra ligger Postmestergården, som er Aabenraas fineste rokokohus, opført i 1758. Kalvø er en lille ø på 17 hektar, beliggende i Genner Bugt 12 kilometer nord for Aabenraa. Øen er en naturperle og et yndet udflugtsmål for både lokale, turister og sejlere, som er heldige at få en plads i den lille lystbådehavn.
Kalvø er forbundet med fastlandet med en dæmning, så man kan køre over til øens parkeringsplads. Fra de afmærkede stier på tunneldalens skrænter og på Kalvø er det muligt at opleve det spændende landskab. Ruten er tre kilometer lang og tager cirka en time at gå, og der er borde og bænke langs stien.
Kalvø har gennem tiden været brugt som udskibningshavn for blandt andet brænde, tørv og andre lokale varer. I 1847 købte agenten Jørgen Bruhn Kalvø og etablerede et skibsværft.
I dag er Jørgen Bruhns tidligere bolig, Herrehuset, indrettet som museum, hvor der er en udstilling om Kalvøs historie, værftet og skibene, Genner Bugt og omegn.
På Kalvø kan man ud over naturen og museet besøge ishuset eller Kalvø Badehotel, hvor man kan indtage frokosten eller aftensmaden med udsigt over den lille hygsomme lystbådehavn.

Områdets infrastruktur

Udsigt fra dækket på en af færgerne der sejler til Aabenraa
Tag med færgen til Aabenraa - Rudmer Zwerver / Shutterstuck

Det er værd at vide, at du med erhvervslokaler i Aabenraa, har adgang til en udbygget og velfungerede infrastruktur, og ved at kombinere rejser med den kollektive trafik kan du rejse til og fra ethvert sted i Aabenraa Kommune. Du kan planlægge og kombinere rejser med tog og bus ved hjælp af Rejseplanen. Rejser du kun med tog kan du også planlægge din rejse på DSB’s hjemmeside. Hos Sydtrafik finder du køreplaner for kommunens busruter, oplysning om den fleksible kørselsordning Flextur, billettyper, priser, rejseregler med mere. Færgens afgangstider til og fra Barsø finder du på Barsøfærgens hjemmeside. Aabenraa ligger ud til Sønderjyske Motorvej, som er den motorvej, der går fra Kolding til Frøslev og grænsen til Tyskland og som er en del af Europavej E45-motorvejen, der sammenfletter med Taulovmotorvejen ved Motorvejskryds Taulov og fortsætter vest om Kolding videre ned til Frøslev, hvor den i Tyskland fortsætter som A7. Sønderborgmotorvejen mellem Kliplev og Sønderborg har desuden forbindelse med Sønderjyske Motorvej i et motorvejskryds nord for Kliplev. Transportområdet er centralt for kommunens vækstmuligheder, og Aabenraa Kommune har fuldt fokus på at styrke infrastrukturen med de redskaber, man har. Infrastrukturdelen kan kommunen imidlertid ikke løfte alene, hvorfor der ses på løsninger sammen med transportministeriet frem mod 2020.

Erhvervs- og forretningsliv

Tag på shoppingtur næster gang du er i Aarbenraa
Der er massere af muligheder for shoppe i Aabenraa - VGstockstuido / Shutterstuck

Med en beliggenhed tæt på motorvejsnettet samt regelmæssig bus- og togtrafik er Aabenraa et oplagt sted at søge efter erhvervslokaler til din kommende virksomhed. Aabenraa er noget en rigtig købstab og gemmer på mange små og store butikker. Centrum og gågaden byder desuden på et hav af butikker, og her kan du næsten finde hvad som helst. Midt i byen ligger gågaderne Kongensgade og Vestergade, som danner rammen om de fleste af byens butikker, og tilbyder det bedste inden for dansk og international mode, velvære, indretning og design med meget mere. Aabenraa i Sønderjylland er kendt for stolte madtraditioner, for gode pølser, sønderjysk kagebord og grøntsager i anderledes specielle kompositioner, og her i byen er det et rent slaraffenland for ’foodies’. Erhvervslokaler anvendes til industri, service og øvrige erhverv, og de erhvervslokaler, hvorfra du driver din virksomhed, har betydning for din virksomheds omsætning, vækstpotentiale og profilering, hvorfor der er flere ting, du skal være opmærksom på, når du er på jagt efter erhvervslokaler i Aabenraa Kommune. Din virksomheds beliggenhed og omgivelser er en del af gesjæftens ansigt udadtil, og kan dermed være med til at styrke virksomhedens image. Derfor bør du overveje, om de erhvervslokaler, du har i kikkerteren, sender det signal, du ønsker. Erhvervslokalernes placering, størrelse samt interiør skal være i overensstemmelse med dit brand, og de valgte erhvervslokaler har desuden betydning for medarbejdertrivsel og dermed indirekte indflydelse på produktiviteten i din virksomhed. Dine erhvervslokaler skal endvidere være indrettet, så de svarer til din virksomheds behov, i forhold til funktioner og arbejdsgange. Og så skal de selvsagt være velfungerende, ligesom de tekniske installationer skal være i orden, så driften ikke forstyrres. Erhvervslokaler i Aabenraa er hovedsageligt koncentreret omkring bymidten, fx på Løgumklostervej eller i Bjerggade, Rådhusgade og Storegade. Lokalebasen er din nemme og direkte vej til det store marked for erhvervsejendomme til leje og salg i Aabenraa.

Købekraften i området

Hiv sparegrisen frem hvis du bor i Aabenraa
Det kan nogle gange betale sig at spare - Scanrail1 / Shutterstuck

Information om kommunalperformance, indtægtsniveau og købekraft i Aabenraa er relevant, når der skal vælges erhvervslokaler i Aabenraa. Købekraften i kommunen er beskeden. Den disponible indkomst i kommunen indtog i 2014 en 17. plads i en sammenligning af alle 98 danske kommuner (hvor placering 98 er den højeste), foretaget af Danmarks Statistik. Ifølge 2016-tal ligeledes fra Danmarks Statistik er den årlige disponible gennemsnitsindkomst i Aabenraa Kommune 246.549 kroner. Den disponible indkomst er det beløb, en person har tilbage til opsparing og forbrug efter betaling af direkte skatter, arbejdsmarkedsbidrag, underholdsbidrag og renteudgifter. Uanset om din virksomhed er ny eller etableret spiller forhold som udvikling, kommunalperformance og rammebetingelser for virksomheder i Aabenraa Kommune en vigtig rolle, når du overvejer at leje erhvervslokaler her i kommunen. Dansk Industri (DI) har siden 2010 hvert år sammenlignet det lokale erhvervsklima i landets 98 kommuner. I sammenligningen vurderer DI kommunalperformance på bagrund af faktorer som rammevilkår, infrastruktur og transport, arbejdskraft, kommunal sagsbehandling, skatter, afgifter og gebyrer, fysisk placering, brug af private leverandører, kommunens image, velfærdsservice samt information og dialog med kommunen, hvilket munder ud i en samlet placering og overordnet vurdering af kommunens erhvervsvenlighed. I sammenligningen opnåede Aabenraa en samlet placering som nummer 34, hvor kommunen i 2015 fik en 14. plads – altså en tilbagegang på 20 pladser i Aabenraas erhvervsvenlighed i perioden. Huspriserne i Aabenraa er et andet udtryk for, hvor mange penge folk har til forbrug og investering i kommunen. De reelle huspriser i Aabenraa og ikke kun til salg-priserne siger noget om det generelle niveau. I første kvartal 2017 er der er ikke handlet nogen fritidshuse eller ejerlejligheder i kommunen, hvor kvadratmeterprisen på parcel- og rækkehuse var 5.989 kroner, et fald på -6,68 procent i forhold til fjerde kvartal 2016. Beregningen er baseret på, at der i perioden blev handlet 78 parcel- og rækkehuse i Aabenraa Kommune.

Parkeringsmuligheder

Parker din bil på en af Aabenraas mange parkeringspladser
Det er let at finde parkerings i Aabenraas gader - Christopher Boswell / Shutterstuck

Der vil typiske være tilknyttet parkeringsplads(er), når man lejer erhvervslokaler i Aabenraa. Derfor kan det alligevel være nyttigt at vide lidt om de generelle parkeringsforhold i kommunen generelt og i City. Her kan du se en oversigt med antal, placering og fordeling af offentlige og private p-pladser samt handicappladser og P-huse i Aabenraa, som blandt andet tilbyder langtidsparkering. I Aabenraa er det tilladt at parkere på offentlige veje. Undtagelser er vist ved særlig skiltning. Man må ikke parkere, helt eller delvist, på fortov, cykelsti, gangsti, yderrabat, midterrabat, helleanlæg og lignende. På Aabenraa Kommunes hjemmeside finder du flere oplysninger om de almindelige bestemmelser for parkering i kommunen, herunder parkeringsregulativ, regler for offentlig og privat parkering, aktuelle renovationer og eventuelle omlægninger, samt afgiftstariffer for ulovlig parkering med videre.

Udvikling i området

Aabenraa har fået et ny flot samlingspunkt i Multiarena Aabenraa
Aabenraa er anerkendt for deres store flotte idrætsanlæg - Arena Aabenraa

Planlagte udviklingsprojekter i en kommune er relevant, når man påtænker leje af erhvervslokaler, fordi det blandt andet kan have indflydelse på en virksomheds vækstpotentiale. Og der sker en masse på mange fronter i Aabenraa i disse år. Aabenraa blev eksempelvis udnævnt til Breddeidrætskommune i 2014-2016 af Kulturministeriet og Nordea-fonden. I den forbindelse blev der gennemført syv projekter med fokus på at få flere til at bevæge sig. ”Aktiv Campus Aabenraa – med fokus på hjerne og hjerte” var et af projekterne, som hænger sammen med Udviklingsplanen for Fremtidens Aabenraa om, at Aabenraa by skal have et campusområde, der forener uddannelsesinstitutioner med Arena Aabenraa og byens øvrige aktivitetstilbud. Arena Aabenraa bliver hjertet i Campus, hvor uddannelsesinstitutionerne repræsenterer hjernerne, som både fysisk og mentalt kobles til centrum qua et fysisk og digitalt netværk. Derudover etableres CampusRambla og en CampusPark, som vil forbinde området fysisk. På den måde er det hensigten at koble viden og moderne teknologi med optimale rammer for en aktiv og sund livsstil. Derudover etableres der aktivitetspladser rundt omkring i Aabenraa by, som skal flette campusområdet sammen med resten af byen. Arena Aabenraa får en aktivitetsplads, når Aabenraa Kommune anlægger AktivSpot. Pladsen er første etape af CampusRamblaen, og bliver cirka 1.500 kvadratmeter. Den kommer til at rumme en multibane, hvor man kan spille fodbold, basketball, håndbold og hockey. Der bliver også anlagt et fitnessområde og opstillet trampoliner, og der anlægges græsbakker og beplantning. Multibanen er finansieret af DBU og Nordea-fonden og fitnessområdet af Aabenraa Kommunes Breddeidrætsprojekt. Kompan leverer fitnessudstyret, som er specialdesignet til udendørs fitness. Aabenraa er et af de første steder i landet, hvor udstyret bliver sat op. Det nyskabende ved træningsudstyret er, at alle kan bruge det uanset alder, og uanset om man er professionel eller nybegynder. Er man stærk, giver udstyret mere modstand. Er man først lige begyndt, kan man få en blid opstart. Aktivitetspladsen forventes færdig i efteråret 2017. Pladsen er første etape i realiseringen af CampusRamblaen, hvor en sti skal forbinde campusområdet og uddannelsesinstitutionerne nord for Dyrskuepladsen med Arena Aabenraa. Resten af ramblaforløbet planlægges i efteråret 2017 og anlægges i 2018. Aabenraa er en studieby i rivende udvikling med nye uddannelsesbygninger, mødesteder, den nye arena til kultur, sport og fritid og et CampusRåd bestående af studerende, som afholder events og sociale aktiviteter.

Industrien

Der er godt gang i økonomien og den industrielle udvikling i Aabenraa
Aabenraa er i top ti over kommuner med størst fremgang - ASDF Media / Shutterstuck

Erhvervsklimaet i Aabenraa Kommune er i udvikling, og det er ikke en uvæsentlig faktor, når du overvejer leje af erhvervslokaler her i byen. I 2015 gik Aabenraa Kommune 25 pladser frem i Dansk Industris ”Lokalt Erhvervsklimaundersøgelse” og landede på en samlet 14. plads – kommunen fastholdt ikke placeringen i 2016, men har høje forventninger til 2017. Målrettet fokus på fysisk planlægning og rekruttering er en af forklaringerne på den flotte placering. Aabenraa Kommune gik frem i ni af 11 kategorier i DI’s erhvervsklimaundersøgelse og rykkede dermed 25 pladser frem. Aabenraa Kommune er dermed placeret i top ti over kommuner med størst fremgang i 2015. Den største fremgang opnåede Aabenraa Kommune i kategorien Arbejdskraft, hvor kommunen gik 46 pladser frem fra 2014, og den bedste placering er en ottende plads i Fysisk planlægning. I Aabenraa Kommune har man skruet op for investeringerne i at skabe gode rammebetingelser for virksomhederne og et velfungerende beredskab omkring lokalplanlægningen. Derudover har kommunen styrket samarbejdet med virksomhederne om rekruttering af arbejdskraft og kører blandt andet målrettede indsatser over for de brancher og kandidater, som kommunen og virksomheder har en fælles interesse i at tiltrække til kommunen. Resultatet af DI’s Lokalt Erhvervsklimaundersøgelse 2015 var baseret på svar fra 85 store og små virksomheder i Aabenraa Kommune, hvilket svarer til omkring 23 procent af de privat beskæftigede i kommunen. De virksomheder, der har deltaget i spørgeskemaundersøgelsen, er blevet bedt om at svare på, hvad Aabenraa Kommune skal prioritere højest for at styrke virksomhedernes vækstmuligheder. Svaret lød: arbejdskraft samt infrastruktur og transport, og transportområdet er centralt for kommunens vækstmuligheder, hvorfor Aabenraa Kommune fortsat har fokus på at styrke området, så erhvervsudviklingen kan boostes yderligere.

Hoteller og overnatningsmuligheder i området

Book en middag og en overnatning på en af Danmarks ældste kroer
Bov Kro er en af Danmarks ældste kroer - Bov Kro

I Aabenraa og grænselandet findes der et bredt udvalg af overnatningsmuligheder, og der
er noget for enhver smag. Fra fine hoteller til ferielejligheder, sommerhuse, privat indkvartering og campingpladser.
Opstår der således behov for at indkvartere gæster, når du lejer erhvervslokaler her i området, kan du blandt andet reservere hotelværelser i Aabenraa til dine overnattende projektarbejdere eller kunderTripAdvisor, Trivago, Momondo, Expedia, hotels.com og booking.com. Her er alt fra skønne bynære hoteller til hoteller i skøn natur tæt på grænsen, fx Bov Kro, som også er historien om Hærvejen, den ældgamle vej ned gennem Jylland fra Viborg til Slesvig. Allerede i 1566 fik Bov Kro kongeligt privilegium – som en af de allerførste kroer i Danmark. Den sønderjyske gæstfrihed lever i bedste velgående på Bov Kro. Efter en række om- og tilbygninger kombinerer kroen i dag historisk atmosfære med moderne komfort. Kroen har 17 dobbeltværelser med egen indgang, bad, toilet og fladskærms-tv, som blev renoveret i 2013. De gode gamle traditioner lever videre i kroens restaurant, som tilbyder traditionel dansk kromad og nyt nordisk cuisine i à la carte-restauranten. De kulinariske lækkerier kreeres i et moderne køkken, hvor der også bliver bagt og syltet ud fra gamle stolte traditioner. Bov Kro ligger få kilometer fra den dansktyske grænse og er derfor et fint udgangspunkt for en tur i det gamle grænseland, hvor man fx kan besøge Dybbøl Mølle, Gråsten Slot og Sønderborg Slot. Flensborg ligger få minutter derfra i bil, og de mange grænsebutikker ligger nærmest lige rundt om hjørnet. På gåben eller cykel kan man følge Gendarmstien langs Flensborg Fjord, og for de historisk interesserede er der kun tre kilometer til Frøslevlejren, der blev opført til at huse krigsfanger af den tyske besættelsesmagt, og så er der heller ikke langt til oplevelsesparken Danfoss Univers på Als.