Introduktion til området

Billede af Esbjerg havneindustri
 

Esbjerg er en by i Sydvestjylland ved Vadehavet og landets femtestørste, med 72.151 (2016) indbyggere. Esbjerg er handels- og regionscenter med en alsidig industri, primært inden for energi og offshore-aktiviteter i forbindelse med havnen. Siden midten af 1970erne har havnen været base for de danske olie- og naturgasfelter i Nordsøen, og de seneres års udskibning af produkter i vindmølleindustrien, har skabt mange nye arbejdspladser i byen ved havet. Havnen er desuden en vigtig trafikhavn, der konkurrerer om fragt med Aarhus, Göteborg, Hamburg og Rotterdam. Esbjerg har to to store vindmølleparker på Horns Rev, og fra havnen er der færgeforbindelse til Nordby på Fanø. University College Syddanmark (UC Syd) har hovedsæde i Esbjerg og er byens største uddannelsesinstitution. Syddansk Musikkonservatorium, der er resultatet af en sammenlægning af Vestjysk Musikkonservatorium og Det Fynske Musikkonservatorium, har en afdeling i byens gamle elværksbygning. Desuden ligger der både en afdeling af Syddansk Universitet og Aalborg Universitet i Esbjerg, som ud over jernbanerne er forbundet med omverdenen af motorvejen E20 og primærruterne 12 (mod nord), 30 (mod nordøst) og 24 (mod syd). Fem kilometer nordøst for byen ligger Esbjerg Lufthavn. Der sker en masse i Esbjerg, blandt andet Esbjerg Festuge, som løber ad stablen hvert år i august måned, med et hav af kulturelle tilbud. Det er byens fest og der er noget for enhver smag. Musikalsk spænder Festugen fra kirkekoncerter over opera til pop, og Made In Esbjerg-konceptet giver plads til nyt og eksperimenterende musik. Musikfestivalen Made In Esbjerg startede for syv år siden med det formål af få mere fokus på ny esbjergensisk musik under Esbjerg Festuge, og de forskellige line-ups er med årene blevet større og større. Festivalen som finder sted på Tobakken (hvis navn refererer til bygningernes tidligere anvendelse som tobaksfabrik), er Danmarks næststørste spillested, kun overgået af VEGA i København) og er blevet en slags inkubator for Esbjergs talentmasse. Du kan downloade Esbjerg Festuge App i App Store.

Områdets historie

Monument i Esbjerg
   
 

Når man talen om krigen i 1864, tænker man uvilkårligt på Dannevirke og Dybbøl. Det var også der, kampene blev udkæmpet, og Danmark led det nederlag, der betød tab af hertugdømmerne samt en ny og nordligere grænse ved Kongeåen. De danske soldater kom dog fra hele landet, og tab af menneskeliv ramte derfor familier mange forskellige steder i Danmark. Det vidner Bryndum Kirkegård i Esbjerg blandt andet om. Her ligger Christian Leopold Yderik, en af fædrelandets tapre forsvarere ved Dannevirke og Dybbøl, begravet. Han døde i forsvaret af Danmark, kun 23 år gammel. Esbjerg Byhistoriske Arkiv har en række breve, som blev udvekslet mellem Christian Leopold Yderik og hans forældre og søskende fra januar 1863, hvor han var indkaldt, til det sidste bevarede brev i samlingen, som er dateret den 14. marts 1864. Ved meddelelsen om sønnens død drog faderen, som var skolelærer, Christian C. Yderik, til fronten for at hente liget af sin afdøde søn hjem til Bryndum. På grund af krigen og de mange fremmede tropper i Jylland måtte han gøre den lange rejse ved at gå langs Vestkysten til Frederikshavn, hvorfra han rejste med skib til Nyborg, og så over Fyn til Als, hvor det lykkedes Papa Yderik at finde sønnens hvilested. Yderik fik gravet sønnens lig op og flyttet til Bryndum. Han havde rekvireret passersedler gennem fjendens linjer, så han kunne rejse direkte. Om denne færd skrev Yderik senere en beretning, som også er gengivet i de byhistoriske arkiver.

Områdets infrastruktur

Esbjerg airport Foto: Wikipedia

Erhvervslokaler placeret i Esbjerg er en del af en udbygget infrastruktur. Esbjerg er hovedby i Esbjerg Kommune og Vestjyllands største byområde med direkte forbindelse til Kolding og Odense via motorvej E20, Esbjerg Lufthavn samt jernbane med forbindelse til det øvrige Jylland, Tyskland, Fyn, Sjælland og Sverige. Havnen er drivkraften i Esbjerg, og de mange offshore-aktiviteter. Esbjerg Havn fungerer også som færge- og udskibningshavn for leverancerne til Horns Rev Havmøllepark ved Blåvands Huk. Esbjergs vækst i arbejdspladser øger løbende kravene om gode og effektive forbindelser for pendlere til Esbjerg. Her er elektrificeringen en væsentlig faktor, som ikke mindst muliggør Esbjergs opkobling til timemodellen. Timemodellen er en vision for det fremtidige danske jernbanenet, der oprindelig blev foreslået af 6-by-samarbejdet, men i dag nyder bred politisk opbakning. Modellen indebærer, at rejsetiden mellem Danmarks største byer reduceres, så der vil være en times rejsetid mellem København og Odense, Odense og Århus, Odense og Esbjerg, Århus og Aalborg. Senere forestilles modellen udvidet til andre større danske byer. En rejsetid på præcis en time vil gøre det muligt, at togenes afgangstider ligger på faste minuttal i Danmarks største byer. Elektrificering er en forudsætning for at gennemføre timemodellen, men andre investeringer i signalsystemer og genopretning af banestrækninger er også nødvendige, da togene på mange strækninger skal kunne køre 200 kilometer i timen. Region Syddanmark og de sydvestjyske kommuner, herunder Esbjerg Kommune, arbejder sammen om at forbedre banedriften til Sydvestjylland. Esbjerg Kommune har i sin Trafik- og Mobilitetsplan for Esbjerg 2013-2030 opstillet en række kort- og langsigtede mål, der skal sikre en effektiv og bæredygtig mobilitet for trafikanter af enhver art. Der arbejdes med tiltag inden for infrastrukturforbedringer, kollektiv trafik, bymiljø og bystruktur, transportadfærdsændringer, lette trafikanter og energieffektiv transport. Det handler gennemgående om at få pendlere til at vælge andre transportformer end bilen. På Sydtrafik kan du se byens bus- og togruter samt køreplaner og priser og planlægge din rejse til og fra dine kommende erhvervslokaler i Esbjerg.

Erhvervs- og forretningsliv

Shopping i Esbjerg Foto: www.visitesbjerg.dk

Erhvervslokaler anvendes til industri, service og øvrige erhverv, og de erhvervslokaler, du driver din virksomhed fra har betydning for din kommende virksomheds omsætning, vækstpotentiale og profil, hvorfor der er flere ting, du skal være opmærksom på, når du er på jagt efter erhvervslokaler i byen ved havet. Din virksomheds beliggenhed og omgivelser er en del af din virksomheds ansigt udadtil og kan dermed være med til at styrke virksomhedens image. Derfor bør du altid overveje, om de erhvervslokaler, du har i kikkerteren sender det signal, du ønsker. Dine erhvervslokalernes placering, størrelse samt interiør skal være i overensstemmelse med dit brand. Erhvervslokalerne har ydermere betydning for dine medarbejderes trivsel og derfor indirekte indflydelse på din virksomheds produktivitet. Dine erhvervslokaler skal endvidere være indrettet, så de svarer til din virksomheds behov, i forhold til funktioner og arbejdsgange. Og så skal de selvsagt være velfungerende, ligesom de tekniske installationer skal være er i orden, så driften ikke forstyrres. Med erhvervslokaler i Esbjerg er din virksomhed centralt placeret i forhold til rekruttering af nye medarbejdere. Lokalebasen er din nemme og direkte vej til det store marked for erhvervsejendomme til leje og salg i Esbjerg. Her får du hurtigt et overskueligt og dagsaktuelt overblik over erhvervsejendomme og erhvervslokaler til leje og salg i Esbjerg.

Esbjerg har et aktivt erhvervsliv, stor industri og et blomstrende butiksliv, hvorfor du med erhvervslokaler placeret i byen, har god indkøbsmuligheder tæt på. I Esbjerg finder du Danmarks længste gågade med flere end 200 specialbutikker samt cafeer og restauranter for enhver smag, og i udkanten af byen finder du shoppingcentre og varehuse. Du kan handle dagligvarer i flere supermarkeder, blandt andet Bilka, Aktiv Super, Netto, Rema 1000, Fakta, , Hbl Esbjerg, Aldi, , Lidl med flere. Med 36 specialbutikker tilbyder Esbjerg Storcenter noget for enhver smag. Her finder du alt fra elektronik, skobutikker og modebutikker til personlig pleje, brugskunst og dagligvarer i Vestjyllands største Kvickly. Og så danner Esbjerg Storcenters hyggelige cafémiljø den perfekte ramme for shoppeturen. Esbjerg Storcenter  byder desuden på 750 gratis parkeringspladser lige uden for døren. Her kan du shoppe damemode hos SOLO Concept, SKORINGEN, bahne, FLEUR Bodywear, Frandsen, frøken anna, helm, NANNA XL, CHANGE, Nielsens Damer, byMissingLink og VIPiger. Herremode er der også masser af hos Marcus, WAGNER, DNA, helm og Nielsens Herre, se Esbjerg Storcenters Butiksoversigt. Fra maj til september er der hver uge Esbjerg Bagagerumsmarked i byen. Her kan private stadeholdere sælge deres egne brugte ejendele og danske husflidsarbejder. Det kan ske fra bilens bagagerum, trailer, bord, en presenning på græsset eller asfalten. De private overskudslagre i pulterkammer, garage, kælder, loft, skuffer og skabe kan blive tømt og solgt. Hygge og handel går op i en højere enhed på et vaskeægte og klassisk bagagerumsmarked. Den personlige dialog mellem køber og sælger er i højsædet. Et marked der understøtter vort fokus på bæredygtighed. I samme periode holdes der også hver mandag Esbjerg Kræmmermarked på Torvet.

Købekraften i området

Esbjerg Purchasing power

Et områdes købekraft kan have indflydelse på din virksomheds omsætning og vækstpotentiale, derfor kan det være interessant at kende niveauet i den by, hvor du påtænker at leje eller købe erhvervslokaler. Købekraften i Esbjerg udvikler sig, ligesom byen, hastigt i disse år, selv om den disponible indkomst i kommunen indtager en beskeden 48. plads i sammenligning med landets øvrige 97 kommuner, foretaget af Danmarks Statistik. Ifølge samme oversigt er indkomsten lavest på øerne, hvor beboerne på Langeland har landets laveste disponible indkomst og Gentofte den højeste. Den disponible indkomst er det beløb, en person har tilbage til forbrug eller opsparing efter betaling af direkte skatter, arbejdsmarkedsbidrag, underholdsbidrag og renteudgifter. Vest for Storebælt er det borgerne i Skanderborg, der i gennemsnit har den højeste disponible indkomst. Købekraften i Esbjerg er middelgod, sammenlignet med landets øvrige kommuner. Huspriserne i Esbjerg er et andet udtryk for, hvor stort et rådighedsbeløb byens indbyggere har, og i første kvartal af 2016, var kvadratmeterprisen på parcel- og rækkehuse i Esbjerg Kommune 10.749 kroner per kvadratmeter, hvilket er en stigning på 2,92 procent i forhold til fjerde kvartal 2015. Tallene er baseret på, at der blev foretaget 188 hushandler i første kvartal 2016. Kvadratmeterprisen for ejerlejligheder i samme periode er 13.653, hvilket er en stigning på 3,88 procent, baseret på, at der er handlet 36 ejerlejligheder i Esbjerg i første kvartal af 2016. Der er ikke handlet nogen fritidshuse i perioden, hvorfor kvadratmeterprisen herfor ikke er medtaget. Stigningerne er et udtryk for, at den positive udvikling i Esbjerg er ved at tage fart. En udvikling som kun forventes at fortsætte i takt med den omfattende udbygning af havneområdet.

Parkeringsmuligheder

Free parking in Esbjerg harbour

Er dine erhvervslokaler placeret i Esbjerg, kan det være relevant at vide noget om parkeringsforholdene i forhold til varelevering og hvor nemt det er for kunder og personale at finde parkering i nærheden af dine erhvervslokaler. Søger du efter erhvervslokaler i Esbjerg på Lokalebasen, så får du oplyst, om der er tilknyttet parkeringspladser til lejemålet eller om der er mulighed for at parkere tæt på, og der vil typisk være mulighed for parkering, hvis dine kommende erhvervslokaler ligger i byens industrikvarterer. Er det ikke tilfældet, så er er der gratis parkering på alle kommunale parkeringspladser i hele Esbjerg City, men husk at stille P-skiven. Der er få privat pladser, hvor der er mulighed for betalingsparkering, så hold godt øje med skiltningen, når du parkerer i byen. Ved Esbjerg Havn er der mulighed for ubegrænset parkering døgnet rundt, på Dokvej og i Auktionsgade. Der findes gratis langtidsparkering på Museumspladsen i Nørregade 19 (parkering sog maks. syv (7) døgn) eller mod betaling hos Europark i Jernbanegade. I weekender kan man parkere ved Domhuset på Adgangsvejen og Toldbodvej. På Dokvej og Dokken er der desuden mulighed for langtidsparkering hos International Car Rental. Det koster DKK 50,00 kroner om dagen. Når du handler i Esbjerg Storcenter kan du parkere på en af centerets 750 gratis parkeringspladser, hvoraf otte parkeringspladser er reserveret til handicapparkering. Tæt på havnen, og lige for enden af strøget, finder du central og bekvem parkering i parkeringskælder under ejendommen Strandbygade 20. I Borgergade, ved gågaden er der to timers tidsbegrænsning. I Danmarksgade, tæt på Torvet og gågaden, er der to timers tidsbegrænsning. Museumspladsen i Nørregade, tæt på bibliotek og banegård er der ingen tidsbegrænsning. På Parkering i Esbjerg kan du se et kort over flere hundrede parkeringspladser samt relevant information.

Udvikling i området

World's two most powerful wind turbines in Esbjerg Foto: www.mhivestasoffshore.com

Esbjerg har forvandlet sig fra fiskerby til international energimetropol, og i disse år bygges et nyt 650.000 kvadratmeter stort havneafsnit, som skal cementere Esbjergs position som Nordsøregionens førende vindmøllehavn. Esbjerg Kommune vil være Danmarks nye vækstcenter og vil ifølge prognoserne have 120.000 indbyggere i 2020, hvorfor der fokuseres på byggeri af boliger og erhverv. Esbjerg har gennem de sidste årtier været gennem en massiv udvikling fra at have været en industriel fiskerby til i dag at være en seriøs og ambitiøs spiller inden for udvikling af alternativ energi. Havneområdet, som tidligere har været anvendt til fiskeindustrien er i høj grad blevet forvandlet til at betjene især offshore-sektoren og de store havmølleanlæg. Esbjerg er enestående, fordi man har storbyliv, strand og attraktive naturområder tæt på. Desuden tilbyder Esbjerg uddannelser på alle niveauer og satser stærkt på offshore-industrien og videnstunge arbejdspladser inden for energi- og teknologisektoren. Esbjerg er i dag Danmarks EnergiMetropol og førende center for offshore-aktiviteter i Danmark inden for både olie, gas og vind. 62 procent af arbejdsstyrken inden for offshore-energi i Danmark er beskæftiget i Esbjerg. Denne position, som er blevet yderligere styrket gennem optagelse i selskabet for de 20 vigtigste energibyer på verdensplan, skal fastholdes og udbygges og dermed danne grundlag for, at Esbjerg i stigende grad indtager positionen som Danmarks tredje vækstcenter. Esbjerg byråd vedtog i 2015 Vision 2020 og Vækststrategi 2020 med ambitiøse mål for Esbjergs udvikling i de kommende år, som vil få betydning for Esbjergs udvikling i forhold til boliger, erhverv, infrastruktur med mere. I juni 2015 blev Rambølls planer for nyt domicil på Bavnehøjvej godkendt. Den 28,5 meter høje bygning forventes at blive et vartegn for Esbjerg Havn. Domicilet opføres af Casa, samt arkitektfirmaerne Transform og Pluskontoret, med Rambøll som rådgivende ingeniør. Byggeriet af det nye Semco-domicil på cirka 14.000 kvadratmeter med plads til omkring 750 medarbejdere og 500 parkeringspladser er startskuddet til et af Esbjergs mest ambitiøse byggeprojekter i nyere tid. Det såkaldte Esbjerg Strand-projekt omfatter domicilbyggerier, lystbådehavn, grønne områder, søbad og kunstmuseum. Projektet vil binde havn og by tættere sammen og give virksomheder gode muligheder til at etablere sig i erhvervslokaler i Esbjerg. I første omgang går Esbjerg Kommune i gang med at anlægge veje i området, ligesom kommunen sammen med Esbjerg Havn vil betale for en forlængelse af H. E. Bluhmes Vej med udfletning til Hjertingvej. Det Faglige Hus opfører kontorer, ungdomsboliger og hotellejligheder på den 14.000 kvadratmeter store Falck-grund. En af afdelingerne i det Faglige Hus, flytter ind med 50 ansatte i erhvervslokaler i den gamle administrationsbygning, på den centralt beliggende grund i Esbjerg.

Industrien

Popular national drink Cocio Foto: OrlaLund www.jv.dk

Der er masser af industri i Esbjerg. Siden 1951 er den populære nationaldrik Cocio blevet fremstillet på kakaomælksfabrikken i Esbjerg. Her kan der produceres 800.000 dåser og flasker flydende fornøjelse hver eneste dag. Når den populære kakaomælk skal fremstilles blandes frisk mælk, kakao og sukker, som dernæst hældes på glasflasker (eller dåser), og til sidst får kapslen på. Herefter koges flaskerne i cirka 20 minutter ved 100 grader. Det er under denne kogeproces, at Cocio får sin cremede smag, fordi sukkeret karamelliserer ved den høje temperatur. Efter kogningen står kakaomælken i fem dage for at opnå sin karakteristiske smag, før den ender på hylderne i butikkerne. VIKING Life Support Equipment, som er hovedleverandør af sikkerhedsudstyr, er en af byens største virksomheder. I maj 2016 døde stifteren og Esbjergs mæcen, Tage Sørensen. Han blev 100 år. Tage Sørensen var en stor personlighed, der hele sit voksne liv har præget Esbjerg både som erhvervsmand og på områder som sport og kultur. Han har spillet en stor rolle i Esbjergs udvikling til en moderne industriby. Tage Sørensen stod bag udvidelsen af familiekoncernen Claus Sørensen A/S, der i dag er et milliardforetagende, der består af fem virksomheder med over 3.000 ansatte. Tage Sørensen blev blandt andet kendt for at stå bag virksomheden Viking, der producerer redningsflåder til offshore-industrien. Ud over et liv som erhvervsmand, var Tage Sørensen også en generøs mæcen for blandt andet kulturlivet i det sydvestjyske område. Millioner af kroner er gennem årene blevet doneret til kunst, kultur og sport. På sin 100-års fødselsdag købte han 1.000 flasker portvin og chokolade, som de ældre på Esbjergs plejehjem blev forkælet med.

Hoteller og overnatningsmuligheder i området

Hotel Britannia i Esbjerg Foto: www.visit-esbjerg.com

Hotel Britannia blev bygget i 1965 af en gruppe aktive erhvervsfolk fra Esbjerg. Det er et historisk hotel midt i byen. Den lokale arkitekt Sottrup Jensen, blev valgt til opgaven og hentede stor inspiration fra SAS Royal i København. Hotellet blev også i lighed med SAS Royal næsten udelukkende møbleret med dansk møbelkunst fra Arne Jacobsen. I 1973 overtog en driftig lokal erhvervsmand ved navn Tage Nyborg hotellet. Han gennemførte i 1989 en større tilbygning, som betød at hotellet fik 79 værelser, to restauranter og selskabslokaler. I starten af 2000 købte den nuværende ejer Eivind Dam Jensen hotellet, som altså har været på lokale hænder siden åbningen i 1965. I 2007 påbegyndtes en gennemgribende restaurering og udbygning, hvorefter hotellet ved byggeprojektets afslutning fremstår som det gør i dag med 108 værelser, 10 konference- og selskabslokaler. Restaurant, lounge og Esbjergs kendte pub og spillested Underground. Hotel Britannia er et moderne firestjernet hotel placeret ved Torvet i Esbjerg, en helt unik placering midt mellem kulturhuse, byens bedste shopping og turistattraktioner. Er dine erhvervslokaler placeret i Esbjerg, kan du nemt reservere hotelværelser til dine overnattende gæster på Expedia, hotels.com, TripAdvisor og booking.com.