Introduktion til området

Vejle er danmarks niende største by. Redaktionel kreditering: Oliver Foerstner / Shutterstock.com

Vejle er en større dansk by i Sydjylland beliggende i det inderste af Vejle Fjord, hvor Vejle Ådal og Grejsdalen møder hinanden. Med sine 55.876 indbyggere (2017) er Vejle landets niende største by. Vejle er hovedby i Vejle Kommune og etableret ved kommunalreformen i 2007, hvor Vejle også blev regionshovedstad i Region Syddanmark. Vejle har smuk natur samt masser af kultur- og oplevelsestilbud, herunder sejlads på en af Vejles åer eller søer. Her kan man sejle i kano, kajak, robåd eller på vandcykel. Og er du lystfisker, så er der gode muligheder for at prøve lykken fra kysten, i en af søerne, åerne eller i en af områdets Put and Takes. I Vejle kan man nyde åbent landskab, blå himmel, fuglesang og udendørslivet, når vejret tillader det. Her er blandt andet flere naturskønne picnicsteder med smukke udsigtspunkter, hvorfra man kan nyde et fantastisk vue over fjorden, søerne eller ådalene. Komponisten Jacob Gade er uden sammenligning den kulturperson fra Vejle, der har opnået størst international anerkendelse. Hans verdensberømte Jalousie, Tango Tzigane fra 1925 er en af de mest populære og spillede melodier, der nogensinde er komponeret, hvorfor man i Vejle finder gade- og hotelnavne med videre opkaldt efter det berømte bysbarn. Operasangeren Per Bach Nissen er også født i Vejle, ligesom fjordbyen har fostret forfatteren Ulrik Gräs, som voksede op i Svendsgade i Vestbyen, digteren Harald Kidde, der boede i Havnegade. Præst og historiker Anders Sørensen Vedel, forfatter Karl Bjarnhof, lyriker Inger Christensen samt billedkunstner Albert Bertelsen og skuespillerinden Bodil Jørgensen er også alle født og opvokset i Vejle. Og i en årrække satte den danske koncertpianist og komponist Willy Stolarczyk standarden for Vejles kulturliv som byens kulturchef.

Områdets historie

Vejle Mølle blev anlagt i 1200-årene med en mere end 700 meter lange møllekanal (Mølleåen) med tilhørende dæmning mod øst. Desuden havde byen endnu en kanal, Midtåen. De to kanaler udgjorde tillige en del af befæstningen af Vejle. Gadenavnet, Borgvold, beretter om Kongens borg, Castrum Wæthel, der blev opført, hvor bussterminalen ligger i dag. I 1400-årene voksede Vejle ud over den gamle grænse mod nord, og der blev bygget huse i det nuværende Nørregade. Over tid mistede Midtåen sin betydning som befæstning og svandt gradvist ind fra cirka 20 meters bredde til 1-2 meter. I samme periode blev kongens borg nedlagt. Bystævnet blev holdt på Kirketorvet ved Sct. Nicolai Kirke, hvor også bytinget og rådhuset senere opførtes. Vejles første rådhus blev omkring 1460 opført på hjørnet af Kirkegade og Grønnegade, men det nedbrændte i 1530. Året efter gav kongen det faldefærdige kloster til rådhus. Siden er endnu to rådhuse opført på næsten samme sted ved det nuværende Rådhustorv. Velstandsstigning og vækst kom til Vejle i 1500-årene og et stykke ind i 1600-årene, ligesom det var tilfældet i mange andre af landets købstæder. Vejle tog del i den stigende kvægeksport, og man handlede med købmændene i Flensborg, Lübeck og andre steder. I midten af 1500-årene havde Vejle omkring 1.500 indbyggere, men i 1584 decimerede pesten byens befolkning med en tredjedel, ligesom 1600-årene med de mange krige blev en barsk tid for Vejle. I 1654 undgik Vejle kun med nød og næppe at miste sin status om købstad til fordel for Fredericia. Konkurrencen fra nabokøbstæderne var hård, og Vejle led nød. Først hen imod slutningen af 1700-årene kom der igen gang i udviklingen. Vejle var stadig omkring 1800 en lille og ubetydelig købstad med et ruralt aftryk.

Områdets infrastruktur

Historisk set har Vejles udvikling været styret af byens centrale beliggenhed og fjorden, der har gjort det nemt at sejle varer til og fra byen.

Infrastrukturen i den by og kommune, hvori du påtænker at leje butikslokaler, hvorfra du vil drive din forretning effektivt og fornuftigt, har betydning i forhold til rekruttering af butikspersonale, varelevering, kundebesøg med videre. Derfor kan det være interessant at se lidt nærmere på Vejles infrastrukturelle forhold. Historisk set har Vejles udvikling været styret af byens centrale beliggenhed og fjorden, der har gjort det nemt at sejle varer til og fra byen. Endvidere har byens mange åer og vandløb, som tidligere skabte vandkraft til industrivirksomheder, præget bybilledet. Vejles gågade ligger i dag, hvor de ældste veje flød, og gennem glasmontre i Torvegade kan man se den historiske handelsgade et par meter under det nuværende gadeforløb. Vejle er centralt placeret i landet og et trafikknudepunkt, hvorfor byen er hjemsted for landets første store transportcenter ved Gateway E45. Fra Vejle Trafikcenter forbinder ni bybuslinjer de forskellige bydele, ligesom der fra trafikcentret kan opnås forbindelser med bus og tog til hele landet. Vejle Station blev indviet i 1868 og er i dag en central station på det dansk jernbanenet. Alligevel er stationen i dag en udfordring for dansk infrastruktur på grund af et politisk et ønske om at kunne køre i tog mellem Odense og Aarhus på en time. Det kan komme til at betyde, at der skal bygges endnu en bro over Vejle Fjord. Vejle Havn blev indviet i 1827 på dens nuværende placering. I årene efter Anden Verdenskrig voksede havnen til Danmarks næststørste efter Københavns Havne, og frem til 1932 sejlede de to fjorddampere Jeppe Jensen og Hvidbjerg og (opkaldt efter havnens anlægger) mellem havnelejet og Munkebjerg, Tirsbæk, Ulbækhus og Fakkegrav. Vejle Havn er i dag en økonomisk rentabel havn, hvis største virksomhed er Lantmännen Mills, der har etableret en moderne mølle på Sydhavnen til en samlet pris af en halv milliard kroner. Den nordlige del af havnen er blevet udviklet til et bolig- og parkområde, der forbinder Vejle med fjorden ud til Henning Larsen Architects arkitektoniske vartegn, Bølgen fra 2009, som er Vestdanmarks dyreste boligprojekt gennem tiderne. Danmarks næststørste lufthavn, Billund Lufthavn, ligger cirka 30 kilometer fra Vejle centrum, og der er regelmæssig offentlig kørsel med lufthavnsbusser fra Vejle Trafikcenter til lufthavnen.

Erhvervs- og forretningsliv

Den betydning som de butikslokaler, du vælger at drive din butik fra, kan ikke overdrives.

Med en beliggenhed tæt på motorvejsnettet samt regelmæssig bus- og togtrafik er Vejle et oplagt sted at søge efter butikslokaler til din kommende virksomhed. Vejle er noget ganske særligt og gemmer på mange butikker, store som små. Centrum og gågaden byder på et hav af butikker, og du kan finde næsten hvad som helst. Vejle er en hyggelig handelsby med hundredvis af kendte kædebutikker og spændende specialbutikker. Her kan man gå på opdagelse i gågaden og i de små charmante sidegader og gårdmiljøer. Der er også mulighed for at tage en pause fra byens puls og træde ind i en atmosfærefyldt verden af kunst, der byder på mange stilarter. Gårdbutikkerne i idylliske omgivelser med lokalt fremstillede produkter, specialiteter og unika kunsthåndværk er også et besøg værd, ligesom en øl-, vin eller whiskyoplevelse kan nydes på de lokale destillerier og mikrobryggerier. Den betydning som de butikslokaler, du vælger at drive din butik fra, kan ikke overdrives. Butikslokalet har indflydelse på alt fra kundetilstrømning og omsætning til dine ansattes trivsel og butikken eller dit brands profil. Og der er flere ting at være opmærksom på, når du skal vælge butikslokaler i Vejle, da butikkens indretning og omgivelser også kan være med til at styrke butikkens profil. Butikken bør med andre ord være dit vartegn, hvorfor det er værd at overveje, om butikslokalet (eller lokalerne) sender det signal, du ønsker. Der skal være overensstemmelse mellem dit brand og butikkens placering, størrelse og interiør. Fordi butikslokalerne også påvirker eventuelt butikspersonales arbejdsglæde, så har de indirekte indflydelse på effektiviteten, serviceniveauet og i sidste ende omsætningen i din butik. Butikken skal naturligvis være indrettet, så den afspejler behov i forhold til funktioner og arbejdsgange. Butikkens placering er desuden vigtig i forhold til rekruttering af butikspersonale samt varelevering. Søg efter ledige butikslokaler i Vejle på Lokalebasen, fx på Stævnen, i Nørregade eller på Ternevej.

Købekraften i området

Købekraften i et område er påvirket af en række forskellige faktorer.

Står valget på butikslokaler i Vejle, så er information om erhvervsvenlighed, indtægtsniveau og købekraft i Vejle relevant. Købekraften i Vejle ligger i den lavere ende, og den disponible indkomst i kommunen indtog i 2014 en 71. plads i en sammenligning af alle 98 danske kommuner (hvor placering 98 er den højeste), foretaget af Danmarks Statistik. Ifølge 2016-tal ligeledes fra Danmarks Statistik er den årlige disponible gennemsnitsindkomst i Vejle Kommune 277.594 kroner. Den disponible indkomst er det beløb, en person har tilbage til opsparing og forbrug efter betaling af direkte skatter, arbejdsmarkedsbidrag, underholdsbidrag og renteudgifter. Uanset om din virksomhed er ny eller etableret spiller forhold som udvikling, kommunalperformance og rammebetingelser for virksomheder i Vejle Kommune en vigtig rolle, når du overvejer at leje butikslokaler her i kommunen. Dansk Industri har siden 2010 hvert år sammenlignet det lokale erhvervsklima i landets 98 kommuner. I sammenligningen vurderer DI kommunalperformance på bagrund af faktorer som rammevilkår, infrastruktur og transport, arbejdskraft, kommunal sagsbehandling, skatter, afgifter og gebyrer, fysisk placering, brug af private leverandører, kommunens image, velfærdsservice samt information og dialog med kommunen, hvilket munder ud i en samlet placering og overordnet vurdering af kommunens erhvervsvenlighed. I sammenligningen opnåede Vejle i 2016 en placering som nummer 33, hvor kommunen i 2015 fik en 42. plads, og altså er gået ni (9) pladser frem. Huspriserne i Vejle er et andet udtryk for, hvor mange penge folk har til forbrug og investering i området. De reelle huspriser i Vejle og ikke kun til salg-priserne siger noget om det generelle niveau. I første kvartal 2017 er der ikke handlet nogen fritidshuse, men 29 ejerlejligheder til en kvadratmeterpris på 14.157 kroner per kvadratmeter, hvilket er en stigning på +0,73 procent, hvor kvadratmeterprisen på parcel- og rækkehuse var 11.795 kroner per kvadratmeter, et fald på -8,76 procent i forhold til fjerde kvartal 2016. Beregningen er baseret på, at der i perioden blev handlet solgt og købt 73 parcel- og rækkehuse i Vejle Kommune.

Parkeringsmuligheder

I visse tilfælde vil parkeringspladser være tilknyttet dit nye butikslokale.

Der kan være tilknyttet parkeringsplads(er) til dine butikslokaler i Vejle, men det kan være interessant at vide lidt om de generelle parkeringsforhold i kommunen i forhold til kundebesøg, varelevering med videre. På Vejle Kommunes hjemmeside finder du en oversigt over de mere end 3.500 kommunale parkeringspladser i Vejle midtby samt diverse prisoversigter og information om parkeringsregler og licenser for indbyggere og håndværkere. Nogle er gratis, mens andre er med betaling. Der er to timers gratis parkering på de knap 600 pladser i P-hus Trondur og P-hus Albert i Vejle midtby. P-pladsen ved Vejle Kommune i Skolegade. Du skal have en synlig parkeringstilladelse fra Vejle Kommune i forruden, hvis du vil parkere din bil i over tre timer på Skolegade 1. Der er ved Skolegade parkeringspladser med 1 times parkering, som er forbeholdt borgere og gæster med korte besøg på kommunen. Disse er markeret med hvid skrift og skiltning, der markerer den kortere parkeringstid. Der er også pladser med 3 timers parkering og pladser med 24 timers parkering. Det er alt sammen tydeligt skiltet. Tilladelse til gæsteparkering. Hvis du har møder med os, der varer mere end tre timer, og du parkerer på en tre-timers parkeringsplads, skal du have en tilladelse til gæsteparkering. Det er den person, du skal have møde med eller mødeindkalderen, som skal sørge for udlevering af denne.

Udvikling i området

Har du butik i Vejle, så er viden om kommende og igangværende udviklingsprojekter værd at indhente. I disse år handler det i Vejle især om hverdagsinnovation og om at „gribe vinden“, om stolthed og nysgerrighed. I Vejle forsøger kommunen ideligt at gøre tingene på nye og bedre måder. Vejle udvikler derfor på nye veje til velfærd, inddrager handels- og erhvervslivet og borgerne ved at søge nye partnerskaber på alle niveauer og på tværs af sektorer og brancher. I Vejle er der fokus erhvervsudviklingen– og kommune og byråd er overbeviste om, at hverdagsinnovationen i fremtiden vil være en af Vejles vigtigste ressourcer. I Vejle går de gerne forrest, allerforrest, som de siger, hvor samskabelse er i højsædet og handler om, at vejlenserne gerne vil gøre tingene sammen – det offentlige, det private, det lokale erhvervsliv, uddannelsesinstitutionerne og forskningen. Her samarbejder alle, der vil – i Trekantområdet, nationalt og internationalt. For Vejle Kommune handler det om at involvere handelsfolk, virksomheder, borgere, foreninger og det øvrige civilsamfund, og sammen udvikle Vejles velfærd. Derfor er der fokus på at etablere partnerskaber mellem kommunens virksomheder og læringsmiljøer, hvor samarbejdet skaber ideer, erkendelser og muligheder. Vejen til at nå visionens mål – har Vejle Kommune beskrevet – går gennem en lang række konkrete indsatser, og der er allerede igangsat en lang række projekter, som understøtter visionen. I løbet af de kommende år sættes flere tværgående indsatser i gang for at nå visionens mål og delmål. Vejle har nemlig viljen til at skabe den mest attraktive kommune at bo, leve og drive virksomhed i. Vejle har en nettotilflytning på 1.000 borgere om året og vil gerne være en førende erhvervs- og vækstkommune. I Vejle Kommune skabes årligt 500 nye private arbejdspladser og kommunen ligger i den pæne halvdel af Dansk Industris analyse af erhvervsvenlige kommuner. Vejle opleves endvidere som en af de mest nytænkende kommuner, når det handler om at skabe vækst.

Industrien

I Vejle kommune er der øget fokus på handels- og erhvervsvilkår.

Åbner du butik i Vejle, så kan det være nyttigt at se lidt på det lokale handels- og erhvervslivs vilkår i kommunen, og hvis du vil Vejle, så hævder kommunen, at du befinder dig i et af landets dejligste steder, som tilmed er fuldt af muligheder. I Vejle er du i hvert fald midt i et af de smukkeste oplevelsesuniverser i hele landet med enestående muligheder for mobilitet til lands, til vands og i luften. Vejle har i disse år stort fokus bæredygtig vækst, hverdagsinnovation og samskabelse, og vælger du butikslokale(er) i Vejle, så kan et godt lokalt erhvervsnetværk styrke kendskabsgraden til din butik og dit brand og ikke mindst din lokale forankring og dine sociale relationer. Det kan desuden hjælpe dig med at udvikle din butik og dit koncept. Der er en række erhvervsnetværk i Vejle og omegnskommunerne, hvoraf BusinessVejle er et af dem. Her mødes nye og etablerede erhvervsfolk på tværs af brancher. Det giver mulighed for erfaringsudveksling og nytænkning og samhandel til gavn for medlemsvirksomhederne. Hvor de fleste netværkstilbud er politisk uafhængige med kontingent, så er IværksætterCafé Vejle et kommunalt tilbud og et eventbaseret iværksætternetværk. Her bringes iværksættere sammen i et miks af faglige og sociale arrangementer. Alle er velkomne helt uforpligtende og gratis. Åbner du IværksætterCafé Vejles Facebook-side og klikker på 'synes godt om', så kan følge med i aktiviteter og mange andre iværksætterrelaterede aktiviteter. IDEA House er et vækst- og iværksætterhus for unge iværksættere med virksomhedsideer. Miljøet henvender sig til unge, der drømmer om at starte egen virksomhed. I IDEA House kan man få sparring og netværk med andre unge iværksættere. Campus Vejle IDEA House og Mediecenter er Vejles vækst- og iværksætterhus, hvor man kan afprøve forretningsideers bæredygtighed i et ungdommeligt iværksættermiljø sammen med andre iværksættere.

Hoteller og overnatningsmuligheder i området

Hotel i Vejle

Har du butik i Vejle, og der opstår behov for, at leverandører, agenter eller andre gæster skal overnatte i byen, kan du blandt andet reservere hotelværelser i Vejle på TripAdvisor, Trivago, Momondo, Expedia, hotels.com og booking.com. CABINN Vejle har byens laveste priser og en central beliggenhed ved åen i Vejle centrum, tæt på biograf, cafeer og butikker. Vejle Station ligger få minutters gang fra hotellet, hvor der tilbydes gratis trådløst internet samt te og kaffe på alle værelser. Mellem Vejle og Fredericia ligger spahotellet Hotel Kellers Park vejle med en udsøgt beliggenhed i smukke naturomgivelser med udsigt til Vejle Fjord fra nogle af værelserne. Alle værelser er indrettet i et lyst og stilrent design, ligesom resten af hotellet. Inden åbningen af Kellers Park blev de smukke 1900-talsbygninger totalrenoverede, så hotellet nu fremstår med stor respekt for historien og den smukke natur, der omgiver stedet. De klassiske palæbygninger med udsigt over Vejle Fjord danner sammen med parken, de moderne tilbygninger og den eksklusive spaafdeling en enestående ramme om hoteloplevelsen. Restaurant og brasserie serverer danske og internationale retter og har et bredt sortiment af fine vine. På Hotel Kellers Park Vejle er der gratis adgang til fitnesscenteret og gratis parkering samt mulighed for tilkøb af aquaspa. Vejle midtby ligger cirka 10 kilometer fra hotellet.