Introduktion til området

Kommuneflag

Herning ligger I Midtjylland og er administrativ hovedby i Herning Kommune. Byen er den fjerdestørste i Region Midtjylland, og har 48.531 indbyggere (2016), herunder Tjørring, Snejbjerg, Lind, Birk, Hammerum og Gjellerup, som qua industrikvartererne i området er vokset sammen med selve købstaden Herning. Kommunen har 87.593 indbyggere og er vokset med 4,7 procent siden 2006.

Hvert år flytter omtrent 4.000 nye beboere til kommunen, hvor en villa i gennemsnit koster 11.081 kroner per kvadratmeter. Det er under halvdelen af, hvad en villa eller et parcelhus koster i Århus. Der er 17,6 millioner kvadratmeter skov, naturlegepladser, løbestier, ridestier, parker, badesøer, åer og mountainbikespor i Herning.

Kommunen har formuleret de værdier, som har gjort Herning til det, byen er i dag: sammenhold, handlekraft og mod. Sammenholdet betyder, at kommunen ser til, at tilbud og hjælp er tæt på i hvervdagen. Handlekraft og mod sikrer, at der løbende skabes nye arbejdspladser og gode rammebetingelser for erhvervslivet og dermed fremtiden. Det er denne handlekraft, som har betydet, at borgere, erhvervsliv og kommune har været i stand til at trække i samme retning, og som har gjort Herning Kommune til et område med sport- og kulturoplevelser i international særklasse.

Herning er i det hele taget rig på muligheder for at leve et godt liv, udvikle sig og indfri drømme og er midtpunkt for kultur, ikke bare med de store arrangementer i JYSKE BANK BOXEN, som har huset mere end 100 store events siden 2010. I Birk ved Herning ligger fx to kunstmuseer, Herning Museum of Contemporary Art (HEART) og Carl-Henning Pedersen og Else Alfelts Museum, som begge har udstillinger på internationalt niveau.

Det er også i Birk, at man finder Ingvar Cronhammers enorme skulptur Elia, som er blevet et vartegn for Herning. Der ligger desuden en stribe større virksomheder i Den Hvide By (som Birk kaldes) og en række spillesteder og teatre, herunder Fermaten og Team Teatret.

Områdets historie

I 1953 blev det første spadestik taget til det store messecenter i Herning, som i dag har samlet virksomheden med mere end 50 års erfaring under det fælles koncernnavn MCH. Store visioner, store ambitioner og en god portion hjerteblod er en stor del af MCHs historie og grundlaget for virksomheden, som vi kender den i dag.

Tanken bag messecenteret var en hal, der er Herning værdig, hvor alle landets virksomheder med udstillinger og messer kan få lejlighed til at vise, hvad dansk foretagsomhed kan præstere. Det skulle være en hal, hvor man kan samles om kunst og sport og til møder af enhver art. Det var ordene, da Kristian Madsen, direktør for Herning Motor Kompagni og formand for SIKH, holdte tale til den stiftende generalforsamling for Aktieselskabet Herning-Hallen den 30. december 1944. Og sådan blev det.

Den 20. maj 1954, små 10 år efter at Kristian Madsen havde præsenteret visionen, blev den første hal på 1.600 kvadratmeter indviet. Hallen blev udgangspunktet, for det der i dag er kendt som MCH Herning Kongrescenter, der ligger centralt placeret i Herning midtby.

Herning er kendt som en stor tekstilby, og ikke overraskende var første lejer af den nye hal Dansk Textil Messe. Interessen for og efterspørgslen efter den nye hal var stor, og i 1962 besluttede man at udvide udstillingsarealet med et messecenter lidt uden for byen. I 1963 stod fem nye haller på 10.000 kvadratmeter klar til at huse den første håndværker- og industrimesse i Herning.

Messen, som nu bedre er kendt som HI, er i dag den største af sin slags i Skandinavien. I takt med kvadratmeterne blev udbygget i midtbyen og ved messehallerne på Vardevej, blev oplevelsesspektret desto bredere. Herninghallernes administrerende direktør, Kaj Zartow (1958-1971), er idemanden bag mange af de messer, som i dag stadigvæk bærer fundamentet for MCHs mange oplevelser. Det gælder blandt andet Ferie for Alle og HI-messen. 

I 1990erne ansættes der mange nye medarbejdere, nye afdelinger oprettes og der arbejdes på etablering af nye messer og udstillinger. Dette arbejde kulminerer i 1997, hvor fagmessen FoodTech Scandinavia og biludstillingen Biler for Alle debuterer. Kulturen har altid været i højsæde i MCH, og i 1992 begyndte MCH Herning Kongrescenter, som det første kulturhus i Danmark at opføre egenproduktioner, hvilket fortsat sker hvert forår.

Det har betydet, at kongrescentret har haft premiere på blandt andet Beauty and the Beast, West Side Story og Grease, som alle er blevet opført af en blanding af professionelle skuespillere og frivillige. MCH har præsenterede i 2000 Vision 2025, som er en ambitiøs og langsigtet plan for den fremtidige udbygning af MCHs fysiske rammer. Visionen omfatter en multifleksibel hal, stadion, erhvervspark, drive-in bio, oplevelsesland og svævebane.

 

Områdets infrastruktur

Herning er knudepunkt for offentlig transport med bus og tog i regionen, og har direkte forbindelse til de fleste større byer i Region Midtjylland samt direkte tog til København (rejsetid cirka tre timer). Lufthavnen i Karup og Billund ligger henholdsvis 20 og 45 minutters kørsel fra Herning, og små private fly kan lande på Herning Flyveplads, som ligger i udkanten af Herning. Der er ingen direkte bus- eller togforbindelse mellem Billund Lufthavn og Herning.

Både DSB og Arriva betjener togtrafikken til og fra Herning, og der er timedrift på forbindelsen til København. I Herning er det nemt at komme rundt med bus, da busnettet dækker hele byen og til store koncerter og events i MCH Messecenter i Herning og JYSKE BANK BOXEN kører der shuttlebusser før og efter arrangementet.

Hos EUOPCAR kan du leje biler og Herning Taxa kan du ringe til på telefon 97 12 02 77. Har du brug for oplysninger om, hvilke muligheder der er for at bruge kollektiv trafik i Herning Kommune, så kan du finde informationerne hos Midttrafik. På kommunens hjemmeside annonceres info om trafikken løbende. Dette gælder både når der er større arrangementer i byen og når der sker vejarbejde i kommunen.

Midttrafik oplyser om køreplantider for bybusser, regionale busser, natbusser, ekstra kørsler til arrangementer samt trafikale ændringen vedrørende kollektiv trafik. Rejseplanen er en nem og hurtig måde at få information om bus- og togtider. Bruge enten rejseplanen.dk eller en applikation til din tablet eller mobiltelefon.

Erhvervs- og forretningsliv

Konceptet kontorhotel bliver mere og mere populært i en tid, hvor deleøkonomi især for mindre virksomheder har vist sig et attraktivt alternativ til mere omfattende etableringsomkostningstunge løsninger. Det gælder også i Herning Kommune. Et kontorhotel er en bygning, hvor flere virksomheder kan leje sig ind i dertil indrettede erhvervslokaler og deles om de fælles faciliteter.

Der er enkelte kontorhoteller i Herning (blandt andet i Bredgade) med- og uden mangagement facility-services og i flere prisklasser. Der kan være god økonomi i at vælge kontorhotelløsningen, da der er flere fordele ved at benytte et kontorhotel, herunder kortere lejeaftaler, hurtig indflytning og tilpasning, såfremt dine lokalebehov ændrer sig over tid.

Typisk tilbydes fælles reception med kopifaciliteter, kollektiv madordning eller kantine samt adgang til mødelokaler, ligesom der vil være etableret internet og telefonlinjer, som administreres af kontorhotellet. Kontorhoteller tilbyder desuden ofte fx telefonpasning, PA-service samt mulighed for at leje møblerede kontorer. Kontorhoteller tilbyder ud over fælles wifi, reception og business center ofte også te- og kaffeordninger.

Der er altså rigtig gode muligheder for dig, der ønsker at ’tjekke ind’ på et af Hernings kontorhoteller. Søg efter kontorhoteller i Herning (postnummer 7400) på Lokalebasen og se, hvor der er ledige kontorhotelplads(er).

Er du tjekket ind på et af Hernings kontorhoteller, så har du rigtig udmærkede muligheder både for indkøb af dagligvarer og shopping. Herning får hvert år millioner af gæster, og har et bredt udbud af cafeer, restauranter og shoppemuligheder. Hernings gågade er koncentreret omkring Torvet, og strækker sig fra Østergade i øst til Bredgade i vest. I gågaden og i de små butikker omkring torvet finder du masser af special- og kædebutikker, cafeer og restauranter. Midtjyllands største shoppingcenter, herningCentret ligger øst for centrum.

Med en af Danmarks bedste gågader og herningCentret, der er kåret som Danmarks bedste shoppingcenter, finder du et udvalg af butikker, der kan tilfredsstille enhver smag. I herningCentret finder du alt, hvad du har brug for. Med 80 forskellige butikker, finder du noget for enhver smag, både dagligvarer og lækre luksusvarer. herningCentret er desuden vært for en række spændende arrangementer året rundt, og med gode butikker, skønne spisesteder og faciliteter i top, er herningCentret altid et godt udflugtsmål for hele familien.

I Herning City finder du mere end 150 forskellige forretninger, hvor du kan købe tøj, sko, brugskunst, tasker, parfume, make-up, madvarer og meget mere. Herning Cityforening er en forening der er båret af detailhandelen, hotel- og restaurationsvirksomheder, liberale, finansielle og kulturelle aktører, som har en særlig interesse i liv og oplevelser i Herning City. Det betyder i praksis, at du kan forvente en del events, koncerter og oplevelser i absolut topklasse spredt ud over hele året i Herning City.

Købekraften i området

Information om kommunalperformance, indtægtsniveau og købekraft i Herning er relevant, når der skal vælges kontorhotel i Herning. Købekraften i byen er god, og den disponible indkomst i kommunen indtager en 49. plads i en sammenligning af alle 98 danske kommuner (hvor placering 98 er den højeste), foretaget af Danmarks Statistik.

Ifølge denne oversigt er den årlige disponible gennemsnitsindkomst i Herning Kommune 203.505 kroner (2014). Den disponible indkomst er det beløb, en person har tilbage til opsparing og forbrug efter betaling af direkte skatter, arbejdsmarkedsbidrag, underholdsbidrag og renteudgifter. Uanset om din virksomhed er ny eller etableret spiller forhold som udvikling, kommunalperformance og rammebetingelser for virksomheder i Herning Kommune en vigtig rolle, når du overvejer at leje dig ind på et af byens kontorhoteller.

Huspriserne i Herning er et andet udtryk for, hvor mange penge folk har til forbrug og investering i kommunen. De reelle huspriser i Herning og ikke kun til salg-priserne siger mest. I andet kvartal 2016 var kvadratmeterprisen på parcel- og rækkehuse i Herning 10.909 kroner per kvadratmeter, et fald på -0,10 procent i forhold til første kvartal 2016. Beregningen er baseret på, at der i perioden er indgået 110 hushandler i Herning Kommune.

Der er handlet 27 ejerlejligheder til en kvadratmeterpris på 12.462 kroner per kvadratmeter, hvilket er et fald på -9,02 procent i forhold til årets første kvartal. Der er handlet to fritidshuse i Herning i perioden, hvilket ikke er nok til en statistisk betragtning.

Dansk Industri har siden 2010 hvert år sammenlignet det lokale erhvervsklima i landets 98 kommuner. I sammenligningen vurderer DI kommunalperformance på bagrund af faktorer som rammevilkår, infrastruktur og transport, arbejdskraft, kommunal sagsbehandling, skatter, afgifter og gebyrer, fysisk placering, brug af private leverandører, kommunens image, velfærdsservice samt information og dialog med kommunen, hvilket munder ud i en samlet placering og overordnet vurdering af kommunens erhvervsvenlighed.

I sammenligningen opnåede Herning en samlet placering som nummer 7, hvor kommunen i 2015 fik en 5. plads. Hernings erhvervsvenlighed er altså gået to pladser frem i det forgangne år, men har fortsat en af landets bedste placeringer i DIs vurdering af kommunernes erhvervsvenlighed.

Parkeringsmuligheder

Er du indlogeret på et af Hernings kontorhoteller, kan det – i forhold til kundebesøg og eventuel varelevering – være interessant at vide noget om parkeringsforholdene i byen, uanset om der er tilknyttet parkeringspladser til kontorlejemålet eller ej. Bemærk, at du får oplyst, om der er tilknyttet parkeringsplads(er), når du søger efter kontorhoteller i Herning på Lokalebasen.

Herning Kommune tilbyder flere former for parkering, og har offentlige p-pladser til parkering i kort eller lang tid. De fleste af dem har fri parkering lørdage, søndage og helligdage. For lastbiler og busser over 3.500 kilo. kan du flere steder i kommunen finde mulighed for natparkering. Her kan du se et kort over alle parkeringspladserne i Herning Kommune. Inden for tættere bebygget område, inden for byzoneskiltene, må du hverken standse eller parkere helt eller delvist på fortov, cykelsti, gangsti, yderrabat, midterrabat, helleanlæg og lignende. Kommunen har dog mulighed for at tillade parkering på fortov med to hjul. Det skal fremgå af en lokal parkeringsbekendtgørelse, ved optegnede parkeringsbåse eller ved særlig skiltning.

Uden for tættere bebygget område kan du med køretøjer med tilladt totalvægt op til 3.500 kilo standse eller parkere helt eller delvist i yderrabatten eller delvist på fortovet. Er dit køretøj havareret, må det kun holde samme sted i 18 timer, inden det efterfølgende anses for at være parkeret, og der eventuelt kan udstedes en parkeringsafgift. Det er forbudt at standse eller parkere mindre end fem meter fra en cykelsti, der krydser en kørebane.

Udvikling i området

Det kan være interessant at kende lidt til udviklingen i Herning, når du overvejer at drive virksomhed fra et af byens kontorhoteller. Og Herning er en særdeles entreprenant og virksom kommune med en effektiv infrastruktur og udbyggede erhvervsområder, og der kommer dagligt nye til.

I Herning placeres fx Gødstrup Sygehus, (også kaldet Det Nye Hospital i Vest, DNV-Gødstrup), som er et fremtidig supersygehus beliggende i landsbyen Gødstrup umiddelbart nordvest for Herning. Hospitalsprojektet er en del af en større omlægning af den regionale hospitalsdrift, hvor det er planen, at sygehuset skal varetage regionale specialer og hovedfunktioner for omkring 250.000 borgere i den vestlige del af Region Midtjylland. Gødstrup Sygehus erstatter regionshospitalerne i Holsterbro og Herning. Det nye hospital i Gødstrup i det vestlige Danmark blev skabt på baggrund af Region Midtjyllands ønske om et moderne og effektiviseret patientfokuseret hospital. Optimerede afstande i kombination med hospitalets tætte kontakt til naturen skal give både personale og patienter den korteste vej til opfyldelse af hospitalets mission om helbredelse, som den udtrykkes fysisk i kortere afstande, der understøtter hurtig, helbredende behandling, og samtidig er teknisk og økonomisk effektive. Ved at minimere afstandene imellem hospitalets nøglefunktioner spares udgifter til føringsveje og tekniske installationer, og det frigiver midler til det medicinsk faglige miljø og til patienterne. I samarbejde med projektteamet har Architectural Engineering i Grontmij udviklet et bæredygtigt hospital, hvor effektiviteten går hånd i hånd med patientens psykiske velbefindende. Løsningen er en kompakt komposition, der åbner op for en effektiv organisation, hvor lønkroneeffektiviteten er høj, og hvor det omkringliggende landskab bliver en aktiv og helsebringende attraktion. På hospitalet forenes effektivitet og helende kvaliteter i en struktur, der rækker ud i landskabet og trækker det helt tæt på med behandlingen koncentreret i basen og sengefløje ovenover. Udover den kompakte bygningsstruktur, der forkorter de interne transportveje, er en anden central del af løsningen den indbyrdes placering af de enkelte afdelinger. Bygningerne er designet, så dagslyset og beplantningen i gårdene skaber udsyn til grønne omgivelser og øger oplevelsen af tid, sted og årstidernes skiften.

 

Industrien

Herning Kommune er en erhvervskommune, som på grund af den centrale beliggenhed og en effektiv infrastruktur tiltrækker mange virksomheder. En af dem er  FagBladsGruppen A/S, som er en moderne medievirksomhed, der udgiver førende aviser og magasiner til landbrugs- og byggesektoren.
Samtidig tilbyder bladgruppen skræddersyede løsninger indenfor en lang række kommunikative og journalistiske discipliner via Responz PR & Kommunikation.
FagBladsGruppen varetager også produktion, planlægning og implementering af alle former for webløsninger, herunder hjemmesider og apps – under navnet Webmakers. FagBladsGruppen er en moderne og markedsledende medievirksomhed inden for print og online medier, hvor målgrupperne primært er business to business. Virksomhedens in house webbureau producerer desuden websites, webshops, CMS-løsninger, apps, mobilløsninger og store internationale portal- og databaseløsninger. Vi råder desuden over eget hostingfirma. FagBladsGruppen beskæftiger i 2016 50+ ansatte i Danmark og i udlandet. En anden af kommunes markante virksomheder eller institutioner er AU Herning, som er Aarhus Universitets institut for forskning og videregående uddannelse i Herning, som har cirka 2.000 studerende (1.500 fuldtidsstuderende og 500 deltidsstuderende). Cirka 20 procent af de studerende, der læser på fuldtid, kommer fra andre lande end Danmark. Hertil kommer cirka 100 fastansatte medarbejdere og 85 timelærere. AU Herning har et årligt budget på omkring 100 millioner kroner, hvoraf cirka 10 procent hentes via ekstern finansiering. Som noget enestående i det danske universitetssystem modtager AU Herning midler fra fem omkringliggende kommuner, der støtter AU Hernings arbejde med iværksætteri og mentorvirksomhedsordning. Institut for Forretningsudvikling og Teknologi (BTECH) er en del af AU, som udbyder fire bacheloruddannelser, en specialisering i forretningsudvikling for diplomingeniører, to kandidatuddannelser samt hf og diplom i ledelse. Yderligere er der på AU Campus Herning mulighed for at læse diplomingeniør i elektronik og adgangskursus til diplomingeniøruddannelserne. BTECH har cirka 1.650 studerende (omkring 1.150 fuldtidsstuderende og 500 deltidsstuderende). Hertil kommer cirka 60 fastansatte medarbejdere på BTECH og cirka 25 timelærere.

Hoteller og overnatningsmuligheder i området

Driver du virksomhed fra et af Hernings kontorhoteller, finder du nemt overnatningsmuligheder, opstår behovet for at indkvartere fx kunder, leverandører eller samarbejdspartnere. Med Hernings centrale beliggenhed, er området et godt udgangspunkt, uanset om turen går til Jyske Bank BOXEN, MCH Herning Kongrescenter, Legoland eller en af de øvrige store jyske attraktioner. Herning har mange gode hoteller at vælge imellem, herunder Hotel DGI-Huset, som består af 152 moderne værelser med direkte indendørs forbindelse til MCH. De lyse værelser er fordelt på seks etager. DGI-huset består af et stort vandkulturområde, som er indrettet med udgangspunkt i de ideer, der ligger bag DGI-byen i København. Derudover er der en række aktivitetsrum og et stort fitnessområde. På taget er indrettet et udendørs aktivitetsareal med boldbane og plads til udendørs fitness. En anden mulighed er Scandic Regina Herning, som ligger i centrum af Herning, tæt på stationen og Herning Kongrescenter. Hotellet har en hyggelig og afslappet atmosfære. Scandic Regina har netop gennemgået en omfattende renovering, og kan nu byde gæster velkommen i nye og moderne omgivelser. Værelserne er velindrettede dobbeltværelser udstyret med gratis trådløst internet adgang samt mødelokaler med standard AV-udstyr og mulighed for leje af LCD med videre. Hotellet har også en hyggelig bar og en god restaurant samt handicapvenlige værelser med elevationssenge, og tilbyder opladning af el-biler. Du kan blandt andet reservere hotelværelser i Herning til dine overnattende projektarbejdere eller kunder på TripAdvisor, Trivago, Momondo, Expedia, hotels.com og booking.com.