Introduktion til området

Ikast-Brande Kommune er en kommune i Region Midtjylland efter Kommunalreformen 2007, som opstod ved sammenlægningen af Nørre-Snede, Ikast og Brande kommuner, som tilsammen dækker et areal på 733,69 kvadratkilometer og har 40.798 (2016) indbyggere med en befolkningstæthed på 55,6 indbyggere per kvadratkilometer. Det smukke landskab i Ikast-Brande-området indbyder til masser af udfordrende aktiviteter i naturen, og omtales i flere kilder som Midtjyllands naturperle. Den skønne natur er fint suppleret af et rigt kulturliv og nyskabende nordisk kunst i absolut særklasse, hvilket gør området til en attraktiv feriedestination. Når du besøger Ikast-Brande, kommer du således ikke uden om det udendørsliv, som inviterer til et væld af aktiviteter som fx vandring, cykling, løb, opdagelse og læring. Her kan man nyde den friske luft og besøge de mange landsbyer, som byder på natur, kunst og kultur ofte i tæt samspil med hinanden. Kunst og kultur er en del af områdets kollektive identitet, og her kan du uden beregning opleve noget helt særligt, nemlig kunst og kultur i det offentlige rum. Ikast-Brande Kommune har opbygget en spændende kunstsamling, der kortlægger udendørs og indendørs kunst i kommunen. Kunsten er på den måde ikke bare gratis, men er blevet en naturlig og integreret del af hverdagen i Ikast. Den er synlig i byerne og i landskabet, den overrasker og er med til at fornøje, skabe perspektiv og debat. Området byder desuden også på traditionelle museer, gallerier og spillesteder, hvor kunsten nydes inden døre i smukke omgivelser. Kendte navne inden for kunst og musik er hyppige gæster Ikast-Brande-området, som også kan lokke med en hel del sportsaktiviteter på alle niveauer. Her vælger man imellem selv at være aktiv udøver og tilskuer, hvor man kan opleve store sportsbegivenheder inden for mange sportsgrene. Ikast er blandt andet hjemsted for storklubben FC Midtjylland, FCM Fodboldakademiet, Sportsstar College og ISI (idrætsefterskole og idrætshøjskole), der blandt andet også tilbyder den professionelle PGA-golftræneruddannelse. Derudover holder flere stærke elitesportsklubber fx inden for håndbold, fodbold, badminton, volleyball, ridning, taekwondo og golf til i Ikast, som har fokus på de sportslige begivenheder i.

Områdets historie

Ikast tårnet hvor det er muligt at rapelle ned fra.

Iværksætterånd, initiativ og virkelyst har gennem hele Ikast-Brandes historie præget området. Der har været udfordringer, nytænkning og tilpasninger, og Ikast-Brande har en spændende historie, som blandt andet kan berette om alle de muligheder og vanskeligheder, som den midtjyske muld har budt på. Det begyndte med tørvegravning og brunkul, så indledtes det – skulle det senere vise sig – meget lukrative tekstileventyr og i dag har flere succesfulde internationale virksomheder hovedsæde i Ikast-Brande-området. Spinderokken kom til Danmark i 1500-tallet, og blev hurtigt en naturlig del af husholdningen i mange hjem. Bønderne, der selv holdt får, og supplerede landbrugsindtægten med en indtægt fra fårenes uld, som de selv spandt og strikkede. Spinderokken blev senere byens vartegn, og i 1945 besluttede man at indføre denne i byens våbentegn, og da daværende konge i 1741 gav tilladelse til, at uldvarer fra egnen måtte sælges i hele landet, begyndte udviklingen for alvor at tage fart. Det var en slags egnsudviklingsstøtte til et område, hvor landbrugsjorden var mager. Uldbindertradition førte til, at man i Ikast-Brande var blandt de første til at indføre industrimaskiner til spinding, strikning og syning, da disse kom på markedet omkring 1890. Det førte til, at der opførtes et stort antal tekstilfabrikker i Ikast, og tekstilindustrien var i det hele taget hovedårsag til, at byen på få årtier voksede meget hurtigt og fra at have været en landsby med en kirke og nogle få huse, blev Ikast pludselig til en større by. De andre grunde til byens fremvækst var hovedlandevejens anlæggelse i 1840erne og jernbanens ankomst i 1877.

Områdets infrastruktur

Ikast by

Infrastrukturen i Ikast har betydning for, hvor nemt du og dine ansatte kommer til og fra dit eller jeres kontor i Ikast, og kan have indflydelse på fx kundebesøg og varelevering. Men infrastrukturen er god i Ikast-Brande-området både i forhold til motorvejsnettet og offentlig transport. Her kan du fx køre gratis med bussen, og det er bare en snert af den effektive og veludbyggede infrastruktur i kommunen, der ligger meget tæt på motorvejsnettet, og tilbyder regelmæssig bus- og togtrafik. Derfor er Ikast et oplagt sted at søge efter kontorlokaler til din kommende virksomhed. Følger du linket finder du information og øvrige links vedrørende den kollektive trafik, herunder om tog, bus og taxa i Ikast-Brande Kommune. Du finder også hurtigt og nemt køreplaner, links til de to lufthavne i Karup og Billund samt andre transportmuligheder i Ikast-Brande Kommune. Det er nemt at tjekke køreplanen, printe den, eller du kan benytte app’en. Alle busser, der kører internt i Ikast-Brande Kommune er gratis for brugerne.
Her kan du klikke dig videre til køreplaner til busser og til oplysninger om forskellige muligheder for transport.

Erhvervs- og forretningsliv

Lager/Produktionslokale i Ikast

Med kontorer beliggende i Ikast er du tæt på attraktive natur- og kulturoplevelser, og du har rigtig udmærkede indkøbsmuligheder samt en effektiv kollektiv trafik. Det er forhold, der blandt andet har indflydelse på profileringen af din virksomhed, ligesom de kontorer, hvorfra din virksomhed drives er en anden afgørende faktor. Der er flere ting at være opmærksom på, når du skal vælge kontorer i Ikast, da dine kontorer er foretagenets ansigt udadtil, og dermed også kan være med til at styrke virksomhedens image. Blandt andet derfor er det værd at overveje, om de valgte kontorlokaler sender det signal, du ønsker. Der skal være harmoni mellem dit brand og kontorernes beliggenhed, størrelse og interiør, ligesom kontorernes placering og beskaffenhed har betydning for rekruttering og medarbejdertrivsel, og derfor indirekte indflydelse på produktiviteten i din virksomhed. Kontorlokaler i kommunen fordeler sig blandt andet på Højris Allé, i Nygade og på Strøget i Ikast midtby. Dine kontorlokaler bør naturligvis være indrettet, så de svarer til din virksomheds behov i forhold til funktioner og arbejdsgange. Og så skal kontorerne naturligvis være velfungerende og de tekniske installationer i orden, så driften ikke forstyrres. Se ledige kontorlejemål i Ikast på Lokalebasen. Ikast kan byde på shopping i alle afskygninger og for alle sanser og interesser – her en oversigt over shoppingmuligheder i Ikast-Brande Kommune. Ikast har en række velassorterede dagligvarebutikker og små specialbutikker fx inden for kategorierne brugskunst og dansk kunsthåndværk, lækkert tøj, smykker, smarte sko, bøger og litteratur, kreative projekter, daglige fornødenheder og meget, meget mere. Her finder du information om fødevarebutikker i Ikast-Brande området. I de mindre landsbyer vil du også kunne finde købmænd og kiosker med dagligvarer.

Købekraften i området

Butikslokale i Ikast

Information om Ikast-Brande Kommunes erhvervsvenlighed samt indbyggernes indtægtsniveau og købekraft er relevant, når der skal vælges kontorlokaler i postnummer 7430. Købekraften i Ikast er middelgod, og den disponible indkomst i kommunen ligger på en 44. plads i en sammenligning foretaget af Danmarks Statistik af alle 98 danske kommuner (hvor placering 98 er den højeste). Ifølge denne oversigt er den årlige disponible gennemsnitsindkomst i Ikast-Brande Kommune 201.456 kroner (2014). Den disponible indkomst er det beløb, en person har tilbage til opsparing og forbrug efter betaling af direkte skatter, arbejdsmarkedsbidrag, underholdsbidrag og renteudgifter. Uanset om din virksomhed er ny eller etableret spiller forhold som udvikling, kommunalperformance og rammebetingelser for virksomheder i Ikast-Brande Kommune en vigtig rolle, når du overvejer at leje kontorer her i byen. Dansk Industri har siden 2010 hvert år sammenlignet det lokale erhvervsklima i landets 98 kommuner. I sammenligningen vurderer DI kommunalperformance på bagrund af faktorer som rammevilkår, infrastruktur og transport, arbejdskraft, kommunal sagsbehandling, skatter, afgifter og gebyrer, fysisk placering, brug af private leverandører, kommunens image, velfærdsservice samt information og dialog med kommunen, hvilket munder ud i en samlet placering og overordnet vurdering af kommunens erhvervsvenlighed. I sammenligningen opnåede Ikast-Brande for ikke færre end sjette gang den eftertragtede førsteplads som landets mest erhvervsvenlige kommune. Huspriserne i Ikast er et andet udtryk for, hvor mange penge folk har til forbrug og investering i kommunen. De reelle huspriser i Ikast og ikke kun til salg-priserne siger mest. I tredje kvartal 2016 var kvadratmeterprisen på parcel- og rækkehuse i Ikast-Brande Kommune 9.948 kroner per kvadratmeter, en stigning på +7,19 procent i forhold til andet kvartal 2016. Beregningen er baseret på, at der i perioden er indgået 18 hushandler i Ikast-Brande Kommune. Der er hverken handlet ejerlejligheder eller fritidshuse i Ikast-Brande-området i perioden.

Parkeringsmuligheder

Når du søger efter kontorer i Ikast-Brande på Lokalebasen, så får du oplyst, om der er tilknyttet parkeringspladser til kontorlokalerne, eller om der er mulighed for tilkøb eller leje af parkeringspladser tæt på de valgte kontorer. Men står valget på kontorlokaler i Ikast-Brande Kommune, kan det også være interessant at vide noget om de overordnede parkeringsforhold i området i forhold til besøgende kunder, leverandører og eventuelt personaleparkering og varelevering. Og der er udmærkede parkeringsmuligheder i både Ikast og Brande. På kortet over parkeringsmulighederne i Ikast får du et hurtigt overblik over byens parkeringspladser. I Ikast er det på veje i byzonerne tilladt at standse eller parkere med køretøjets ene hjulpar på fortovet, hvis køretøjets tilladte totalvægt ikke overstiger 3.500 kilo, køretøjet ikke er til fare eller ulempe for færdslen på fortovet, og der kan sikres mindst 1,0 meter fri fortovsbredde. Bestemmelsen gælder også for køretøjer indtil 3.500 kilo med tilkoblet påhængskøretøj, og motorcykler med mere end to hjul. Køretøjer over 3.500 kilo må kun parkere på særligt udvalgte veje i tidsrummet fra kl. 23.00 til kl. 06.00, og på søn- og helligdage.

Udvikling i området

Kontorlokale i Ikast

Udvikling samt lokal- og kommunalplaner kan have indflydelse på vækstmulighederne i det område, hvor du påtænker at leje kontorer og etablere virksomhed. Og hvor Ikast-Brande Kommune har et skarpt fokus på erhvervslivet – og seks gange er blevet kåret til landet mest erhvervsvenlige kommune af Dansk Industri – så ønsker byrådet også at understøtte den positive udvikling i kommunens mindre byer og landdistrikter. I Kommunens vision for 2016 og frem er det fremhævet, at kommunen udarbejder en landdistriktspolitik, som skal sikre, at kommunens indsats for landdistrikterne optimeres. Derudover skal der udarbejdes en vision for den fremtidige profil af Bording, Ejstrupholm, Engesvang og Nørre-Snede. Dette arbejde pågår parallelt med, at erhvervslivets rammebetingelser og vilkår udvikles, og sådan har det altid været i området, der gennem tiderne har været befolket af driftige erhvervsfolk, som har etableret sig her og udviklet mange store og markante virksomheder i Ikast-Brande-området inden for blandt andet fødevarer, maskin- og tekstilindustri samt energi, klima og miljø. De store internationale virksomheder beliggende i kommunen tiltrækker folk fra mange lande, hvilket skaber et helt særligt og meget internationalt miljø. Der er tale om virksomheder med øje for globalisering, innovation og bæredygtig udvikling. Har du brug for hjælp i forbindelse med start og udvikling af egen virksomhed, så er der god vejledning at hente. Det gælder også enkeltmandvirksomheder og iværksættere, ligesom du også kan få hjælp til videreudvikling af en eksisterende virksomhed. Ikast-Brande Kommune prioriterer erhvervslivet, for når det er mest dynamisk, så er det en væsentlig kilde til vækst både nationalt, regionalt og lokalt. Derudover afprøver nye virksomheder typisk også nye ideer og nye måder at gøre tingene på. De udfordrer de eksisterende virksomheder og styrker konkurrencen. Ikast-Brande Kommune har indgået en samarbejdsaftale med Erhvervsrådet Herning & Ikast-Brande om den kommunale erhvervsservice og erhvervsudvikling, sådan at det er Erhvervsrådet, som foretager vejledningen af iværksætterne og eksisterende virksomheder for kommunen. Det er også Erhvervsrådet, som sender vækstiværksætterne videre til specialiseret vejledning i Væksthus Midtjylland, som er den del af imidt. Erhvervsrådet Herning & Ikast-Brande kan hjælpe dig med at få et overblik over de mange ordninger, herunder om din virksomhed vil kunne få støtte til netop dit projekt. Også i EU-regi findes der en række støtteordninger i forhold til udviklings- og forskningsprojekter. Region Midtjylland og de 19 kommuner i regionen (herunder Ikast-Brande Kommune) har et fælles EU-kontor, som kan være behjælpelig med at finde rundt i EU's mange forskellige støtteordninger.

Industrien

Erhverskontor i Ikast

I Ikast-Brande-området er det lokale erhvervsliv stærkt og driftigt. Her har mange større højteknologiske virksomheder deres rødder, ligesom iværksættere inden for især tekstilindustrien og energibranchen har tænkt innovative tanker og ført dem ud i livet. Og det er netop iværksætteriet og innovationen, der er karakteristiske for området og en styrke, som Ikast-Brande gerne viser frem for erhvervsgæster, delegationer, turister og andre interesserede. Erhvervslivets og kommunens proaktive udadvendthed, som betyder, at innovative og visionære virksomheder, der er etableret i Ikast-Brande-området, bliver eksponeret også i forhold til udlandet, er med til at skabe optimale vækstbetingelser for meromsætning for erhvervslivet ikke kun i Ikast-Brande-området, men i hele Region Midtjylland. Indsatsen er fokuseret på videndeling og læring i de aktiviteter, der foregår inden for erhvervsturismen i området. Danmark ligger forrest i feltet i forhold til udlandet inden for klima-, energi- og miljøområdet, og Ikast-Brande Kommune er sammen med Region Midtjylland erhvervsmæssigt stærkt repræsenteret på området. Ikasts og Brandes erhvervsliv har stor ekspertise inden for bæredygtig klima- og energiudvikling, og kan hjælpe andre lande i gang med indsatsen og samtidigt få mulighed for at præsentere vækstlandenes beslutningstagere for Ikast-Brande som feriedestination. Det vurderes, at middelklassen i mange af højtvækstlandene vil blive markant større i årene fremover, og som i alle andre vækstlande, vil indbyggerne i disse lande også gerne opleve verden som turister. Det er på dette område, at Ikast-Brande gerne vil markere sig som et attraktivt tilbud. Gennem generationer har tekstilindustrien sat sit afsæt på hele området, og det er ikke uden grund, at en gigantisk spinderok pryder rundkørslen ved en af indfaldsvejene til Ikast. Mange arbejdspladser er i dag flyttet ud af Ikast – endsige landet – men der er stadig gang i tekstilindustrien, og området har i dag nogle af landets største tekstilvirksomheder, som har høstet stor anerkendelse udefra. Ikast-Brande Kommune er også stærkt repræsenteret inden for fødevarer og økologi, da området har alt fra fremstilling af chips, kildevand og friske økologiske grøntsager til produktion af kartoffelstivelse og småkager til hele verden. Derudover findes der flere mindre butikker, herunder en del gårdbutikker, som sælger lokale grøder. Denne kombination af stort og småt er med til, at Ikast-Brande er interessant for mange – virksomheder som private.

Hoteller og overnatningsmuligheder i området

Ikast kirke

Ligger dine kontorer i Ikast-Brande, og opstår der behov for at indkvartere kunder, medarbejdere eller andre gæster, så tilbyder hotellerne i området overnatning i komfortable og moderne værelser. Herudover har overnatningsstederne typisk egen restaurant, cafe og daglig morgenmadsbuffet. Hotel Dalgas ligger i hjertet af Brande, og tilbyder alle moderne bekvemmeligheder i en afslappet og behagelig atmosfære. Hotellet råder over 61 værelser fra suiter til fire -og fempersoners værelser, enkeltværelser samt anneks. Hotel Dalgas i Brande har en atmosfærefyldt restaurant, der er kendt for sin store samling af franske signaturvine, samt den hyggelige Cafe Albert som tilbyder veltilberedte retter baseret på sæsonens råvarer, samt kolde og varme drikke. Hotellet har møde- og festlokaler med plads til 10-200 personer. Værelser og suiter bliver løbende renoveret; senest med spa og privat udgang til terrasse. Alle værelser har fladskærms-tv med mange kanaler samt gratis trådløs internetadgang, skrivebord, og eget toilet og badeværelse. Flere af værelserne er forsynet med minibar. Når dine kontorer er beliggende i Ikast-Brande-området kan du blandt andet reservere hotelværelser i Ikast til dine overnattende projektarbejdere eller kunder på TripAdvisor, Trivago, Momondo, Expedia, hotels.com og booking.com.