Introduktion til området

Flag.
Holstebros eget flag. / Shutterstock

Området i og omkring Holstebro bugner af sjove, spændende og særprægede historier fra pilgrimsvandringer over rundvisninger i Holstebro by med kulturvægterne eller byens guidekorps til ture med guide på Folkeuniversitetscentret Skærum Mølle og Limfjordsfortællinger. Giacometti-skulpturen ”Kvinde på Kærre” fra 1966 – i daglig tale Maren o æ woun – er i dag Holstebros mest kendte vartegn. På den gamle herregård Nørre Vosborg udfolder kulturen sig med blandt andet fortællefestival, teater og udstillinger. Nørre Vosborg fungerer samtidig som museum med de fine gamle herregårdsstuer og udstilling i Nordladen. På Hjerl Hedes Frilandsmuseum kan du opleve den danske landsby med værksteder, bageri, stenalderboplads med videre. I sommerhøjsæsonen og adventsweekenderne op til jul summer museet af aktiviteter. Der ligger flere museer i Holstebro Kommune, herunder Holstebro Museum og Holstebro Kunstmuseum samt Strandingsmuseum St. George. Her kan man fiske i Vesterhavet, sejle i kano på Storå, spille golf, tage på stranden eller cykle en tur i den skønne natur. Holstebro er en by i det nordlige i Vestjylland, der med sine 35.392 indbyggere (2016) er den største by i Holstebro Kommune. Byen ligger ved Storå og er en handelsby med et net af gågader, heriblandt en af landets ældste gågader, anlagt i 1963. Holstebro har en betydelig industri inden for fremstilling af fødevarer, maskiner, jernvarer, møbler, træ samt kemisk industri. I byen ligger også Regionshospitalet Holstebro, som hører under Region Midtjylland, og kasernen, hvor Jydske Dragonregiment hører hjemme. Her ligger Retten i Holstebro og hovedkvarteret for Midt- og Vestjyllands Politi. Holstebro er kulturby, kendt for blandt andet Odin Teatret, og gadebilledet er præget af en række moderne skulpturer og kunstværker. Holstebro er grundlagt i 1274, og er hovedby i kommunen, der i 2016 havde 57.661 indbyggere, en befolkningstæthed på 72 per kvadratkilometer, og som dækker et areal på 801,55 kvadratkilometer. Kommunen opstod i forbindelse med kommunesammenlægningen i 2007, og består af kommunerne Holstebro, Ulfborg-Vemb og Vinderup, som også omfatter Mogenstrup.

Områdets historie

Gågade.
Centrum af Holstebro. / Wikimedia

Odin Teatret blev grundlagt i Oslo i 1964, men rykkede i 1966 teltpælene op og flyttede til Holstebro og skiftede navn til Nordisk Teaterlaboratorium – Odin Teatret, hvis medarbejdere i dag kommer fra 12 forskellige lande og fire kontinenter. Laboratoriets aktiviteter omfatter Odins egne produktioner, der bliver præsenteret i Holstebro, rundt om i landet og uden for landets grænser i ”byttehandler” med forskellige miljøer i Holstebro og andre steder, organisation af teatergruppemøder, værtskab for teatergrupper og ensembler, undervisningsaktiviteter i Danmark og i udlandet. Den årlige Odin Uge Festival, udgivelse af tidsskrifter og bøger samt produktion af didaktiske film og videoer, forskning i teaterantropologi på sessioner i ISTA (International School of Theatre Anthropology) og periodevise opførelser af forestillinger med det multikulturelle Theatrum Mundi Ensemble. Samarbejde med CTLS, Center for Teaterlaboratoriestudier under Aarhus Universitet; Holstebro Festuge; Transitfestival hvert tredje år beregnet for kvinder i teatret. OTA, Odin Teatrets Arkiv, der fungerer som Odin Teatrets levende hukommelse; WIN, Workout for Intercultural Navigators; artists in residence. Herudover er der børneforestillinger, udstillinger, koncerter, paneldiskussioner, andre kulturelle initiativer og samarbejdsaktiviteter i Holstebro og regionen. Fra begyndelsen har Odin Teatret været koncentreret om skuespillerens evne til at skabe nærvær på scenen og skabe nye relationer til publikum. Der har været en konstant interesse for at lære og viderebringe indlært teknisk viden, fordi Odins skuespillere er selvlærte og har været nødt til at uddanne sig selv og hinanden. Odin Teatrets 51 år som laboratorium har resulteret i opbygningen af et professionelt og forskningsmæssigt miljø, der er karakteriseret af tværfaglige aktiviteter og internationalt samarbejde. Odin Teatret har i alt opført 76 forestillinger og spillet i 64 lande i mange forskellige, sociale sammenhænge. Gennem disse erfaringer er der vokset en særlig Odinkultur frem, som er baseret på kulturel forskellighed og et byttehandelsprincip, hvor spillerne præsenterer sig selv med deres arbejde for et specifikt miljø, som til gengæld svarer med sange, musik og dans, der kommer fra deres egen, lokale kultur. En byttehandel er en udveksling af kulturudtryk og giver indsigt i andres udtryksformer. Tanken er, at disse aktiviteter skal nedbryde fordomme, sproglige barrierer og forskellene i tankegange, synspunkter og adfærd.

Områdets infrastruktur

Infrastrukturen.
Holstebro har en velfungerende infrastruktur. / Shutterstock.

Er dine butikslokaler beliggende i Holstebro, har du, dit butikspersonale og dine kunder adgang til en effektiv kollektive trafik. Der er flere bybusser, regionale busruter til og fra Holstebro, X-busser til og fra kommunen samt samkørsel for pendlere. Midttrafik er ansvarlig for driften af bybusser, lokalruter/skolebusser og den regionale bustrafik. Desuden deltager Midttrafik i det landsdækkende bus- og togsamarbejde, som blandt andet omfatter omstigning fra tog til bus på togbilletten og Rejseplanen. Der er følgende togstrækninger til og fra Holstebro: Holstebro-Herning-Fredericia/Århus, Holstebro-Struer-Thisted/Langå, Holstebro-Vemb-Ringkøbing-Esbjerg. På disse strækninger kører DSB og Arriva. Desuden er der Lemvigbanen mellem Holstebro-Harboøre-Thyborøn. Den nærmeste lufthavn er Karup Lufthavn også kaldet Midtjyllands Lufthavn. Det årlige passagertal ligger på cirka 100.000 afgående passagerer og det samme antal ankommende på hovedruten mellem Karup og København. Den kommende Holstebromotorvejen bliver omkring 40 kilometer lang. Linjeføringen går fra Holstebro N (rute 11) til Sinding nordvest for Herning og videre frem til Snejbjerg, hvor motorvejen kobles sammen med den eksisterende motortrafikvej (rute 15) syd om Herning. Ved Gødstrup bliver der forbindelse til det nye regionssygehus. Projektet indeholder også en forlængelse af Nordre Ringvej nordvest for Holstebro. Vejen forlænges til Vilmelmsborgvej. På strækingen er der otte tilslutningsanlæg, dalbroer over de store åer, en faunabro, passager og et større antal broer, der fører kommuneveje og jernbanen over eller under motorvejen. Vejdirektoratet regner med, at motorvejsstrækningen mellem Snejbjerg og vejforbindelsen til det nye sygehus i Gødstrup åbner i 2017, mens resten af motorvejen åbner i 2018. Når Holstebromotorvejen åbner i 2018 bliver rejsetiden til Holstebro og Nordvestjylland forkortet, og det bliver mere sikkert at køre på strækningen. Samtidig vil motorvejen sikre gode adgangsforhold til det nye regionssygehus i Gødstrup. 

Erhvervs- og forretningsliv

Butik, café.
Du kan nemt finde ledige butikslokaler i Holstebro på Lokalebasen.dk. / Shutterstock.

Den betydning som de butikslokaler, du vælger at drive din butik fra, kan ikke overdrives. Butikslokalet har indflydelse på alt fra kundetilstrømning og omsætning til dine ansattes trivsel og butikken eller dit brands profil. Og der er flere ting at være opmærksom på, når du skal vælge butikslokaler i Holstebro, da butikkens indretning og omgivelser også kan være med til at styrke butikkens profil. Butikken bør med andre ord være dit vartegn, hvorfor det er værd at overveje, om butikslokalet (eller lokalerne) sender det signal, du ønsker. Der skal være overensstemmelse mellem dit brand og butikkens placering, størrelse og interiør. Fordi butikslokalerne også påvirker eventuelt butikspersonales arbejdsglæde, så har de indirekte indflydelse på effektiviteten, serviceniveauet og i sidste ende omsætningen i din butik. Butikken skal naturligvis være indrettet, så den afspejler behov i forhold til funktioner og arbejdsgange. Butikkens placering er desuden vigtig i forhold til rekruttering af butikspersonale samt varelevering. Find ledige butikslokaler i Holstebro på Lokalebasen, fx i Danmarksgade og på Nyholmvej.

Holstebro er kendt for sine mange gode indkøbs- og shoppingmuligheder. Byen blev kåret til Danmarks Flotteste Handelsby fem gange i træk fra 2006-2014. I de hyggelige gågader i byens centrum finder du mere end 200 specialforretninger. Holstebros mange butikker fører et bredt sortiment af mange forskellige mærker, og du finder altid den sidste nye mode til både damer og herrer. Holstebro er Vestjyllands hovedstad når det drejer sig om shopping. Et samlingssted hvor folk mødes for at handle og gå i byen. Du kan fx. opleve Open by Night med gratis underholdning i gågaderne. I Holstebros bymidte finder du alt, hvad du har brug for. Stort udvalg af butikker, god service, lange åbningstider og frem for alt en hyggelig atmosfære. Holstebros gågade blev indviet i 1962 og er dermed Danmarks næstældste, kun overgået af Strøget i København. I gågaden finder du et stort udbud af detailforretninger med noget for enhver smag. Så er du på udkig efter noget specielt finder du det i Holstebro. Se vores udvalg af specialbutikker, sko og lædervarer, modetøj både til kvinden, manden og børnene samt alt til boligen. Langs hele gågaden findes caféer og restauranter, hvor der er mulighed for at nyde omgivelserne og få gode smagsoplevelser. Om aftenen er det også her Holstebros natteliv summer. I 2001 påbegyndte kommunen en renovering af flisebelægningen med Bjørn Nørgaard som kunstneren bag projektet. Foruden fliserne fik Bjørn Nørgaard også plads til tre kunstcirkler: Odins øje, Livets kilde og Jesu hånd. Derudover er der også en lang række kunstværker placeret rundt omkring i gågaden, blandt andet Giacomettis ”Kvinde på Kærre”. Holstebro blev kåret til Danmarks flotteste handelsby fem gange i træk (2006, 2008, 2010, 2012 og 2014). I byens umiddelbare nærhed ligger Nyholm Centret med alle de store varehuse, såsom Bilka, Harald Nyborg og mange flere. I toppen af gågaden finder du Nørreport Centret, som byder på over 25 detailbutikker inden for tøj, ure og smykker, boligartikler, lædervarer, delikatesser samt 500 gratis parkeringspladser meget mere.

Købekraften i området

Håndtryk.
Købekraften er relevant at vide noget om, i det område du påtænker at placere din butik. / Shutterstock.

Står valget på butikslokaler i Holstebro, så er information om erhvervsvenlighed, indtægtsniveau og købekraft i Holstebro relevant. Og købekraften i Holstebro er god, og den disponible indkomst i kommunen indtager en 64. plads i en sammenligning af alle 98 danske kommuner (hvor placering 98 er den højeste), foretaget af Danmarks Statistik. Ifølge denne oversigt er den årlige disponible gennemsnitsindkomst i Holstebro Kommune 208.410 kroner (2014). Den disponible indkomst er det beløb, en person har tilbage til opsparing og forbrug efter betaling af direkte skatter, arbejdsmarkedsbidrag, underholdsbidrag og renteudgifter. Uanset om din virksomhed er ny eller etableret spiller forhold som udvikling, kommunalperformance og rammebetingelser for virksomheder i Holstebro Kommune en vigtig rolle, når du overvejer at leje butikslokaler her i kommunen. Dansk Industri har siden 2010 hvert år sammenlignet det lokale erhvervsklima i landets 98 kommuner. I sammenligningen vurderer DI kommunalperformance på bagrund af faktorer som rammevilkår, infrastruktur og transport, arbejdskraft, kommunal sagsbehandling, skatter, afgifter og gebyrer, fysisk placering, brug af private leverandører, kommunens image, velfærdsservice samt information og dialog med kommunen, hvilket munder ud i en samlet placering og overordnet vurdering af kommunens erhvervsvenlighed. Holstebro er igen i 2016 en af landets mest erhvervsvenlige kommuner. Til trods for, at kommunen er rykket tre pladser tilbage fra en førsteplads i 2015 til en tredjeplads siden forrige års (2015) analyse. Holstebro er samtidig en kommune, der konsekvent har været blandt de kommuner med det mest erhvervsvenlige klima gennem alle årene. Huspriserne i Holstebro er et andet udtryk for, hvor mange penge folk har til forbrug og investering i området. De reelle huspriser i Holstebro og ikke kun til salg-priserne siger noget om det generelle niveau. I tredje kvartal 2016 er der ikke handlet nogen fritidshuse, men otte (8) ejerlejligheder til en kvadratmeterpris på 9.479 kroner per kvadratmeter, hvilket er på niveau med andet kvartal 2016. Kvadratmeterprisen på parcel- og rækkehuse var i tredje kvartal 2016 10.312 kroner per kvadratmeter, et fald på to (-2) procent i forhold til andet kvartal 2016. Beregningen er baseret på, at der i perioden er handlet 85 parcel- og rækkehuse i Holstebro Kommune.

Parkeringsmuligheder

Med butikslokaler i Holstebro, er det relevant at vide noget om parkeringsforholdene i byen. Du skal dog være opmærksom på, at søger du efter butikslokaler i Holstebro på Lokalebasen, så får du oplyst, om der er tilknyttet parkeringspladser til lejemålet, eller om der er mulighed for leje eller tilkøb af parkeringsplads(er) i nærheden af butikslokalerne. Der findes i dag cirka 3.000 parkeringspladser i Holstebro City fordelt på omkring 50 parkeringsarealer og otte strækninger med kantparkering. I 2003 blev der vedtaget en parkeringspolitik- og strategi for Holstebro City – blandt andet med parkeringstælling og opstilling af behov og mål for parkering frem mod år 2020. I City har udviklingen betydet, at der ikke er mulighed for at anlægge flere parkeringspladser på terræn. Dette har medført, at planlægningen af den fremtidige udvikling af City med en god fordeling af arealer til parkering, byrum og nybyggeri meget udfordrende. Kortet viser en oversigt over antallet af parkeringspladser i Holstebro centrum. På de fleste pladser er der indrettet båse til handicapparkering, se parkeringspladser i Holstebro City på kort.

Udvikling i området

Fremgang.
Holstebro er i stor udvikling. / Shutterstock

Der sker rigtig meget på iværksætterfronten i Holstebro i disse år. Enheden for Erhvervs- og Turismeudvikling i Holstebro er med i projektet Lean Landing, som er udviklet sammen med Væksthus Sjælland og Vækstfabrikkerne med det formål at fremme internationalisering og udveksling af iværksættere og udviklingsmiljøer. Projektets målgruppe er europæiske – herunder danske – iværksættere med en internationalt skalerbar og vækstpotentiel forretningside, som ønsker at etablere salg eller samarbejder i et europæisk marked uden for hjemmemarkedet. Virksomhederne skal være tilknyttet en inkubator eller udviklingspark: Nupark i Holstebro eller Struer Businesspark og omfatter Danmark, Norge, Sverige, Tyskland, Holland og England. Projektet omfatter udvikling og implementering af et soft landing-program, studieture og workshops for iværksættere, som skal klæde dem på til igangsætning af internationalisering. Projektet løber til og med udgangen af 2018. Holstebro Kommune er generelt set i positiv udvikling. Det viser sig blandt andet i udviklingen i indbyggertallet og salget af byggegrunde. I 2012 steg indbyggertallet i kommunen med tre gange så meget, som det var antaget i befolkningsprognosen. Samtidig solgte kommunen 48 byggegrunde til parcelhusbyggeri, hvilket er en fordobling i forhold til året før. Ligeledes solgte kommunen 38.000 kvadratmeter jord til erhvervsbyggeri. Der er et positivt flyttemønster i forhold til mange af nabokommunerne. Det understreger, at Holstebro er en attraktiv kommune at flytte til, og et sted med gode indkøbs-, erhvervs- og uddannelsesmuligheder. Og netop vedrørende handel er Holstebro områdets handelscentrum. Handelsba­lanceindekset for Holstebro Kommune viser således, at butikkerne i kommunen sælger mange flere varer end indbyggerne selv køber. Samlet set er der et stort overskud på ”handelsbalancen”. Noget der blandt andet kan tilskrives Holstebros position som en af landets bedste handelsbyer. Holstebro Kommune oplever for tredje år i træk fremgang i antallet af nyetable­rede virksomheder, på trods af at lysten til at starte op som iværksætter falder i hovedparten af Region Midtjyllands kommuner.

Industrien

Tvis Kirke, Holstebro.
Holstebro er flere gange kåret som landets flotteste handelsby. / Wikimedia

Vælger du butikslokaler i Holstebro er det interessant, at byen har opnået en ikke helt uvæsentlig kåring. Holstebro er nemlig ikke færre end fire gange i træk blevet kåret til Danmarks flotteste handelsby. Gågaden Nørregade er en af landets ældste gågader. Den første del af gågadesystemet blev indviet i 1963 og herefter etapevis og i 1969 blev gågaderne belagt med fliser. Gågaden blev renoveret  i perioden 2001 til 2004. Det er Bjørn Nørgaard, der er kunstneren bag gågadens nye belægning og i den forbindelse blev Bjørn Nørgårds  tre kunstcirkler også en del af gadebilledet. Gågadesystemet fald, som sammen med gadens sving ned til Store Torv har skabt et specielt hyggeligt miljø i Holstebro bymidte. Belægningen er i rosagrå granit, der sammen med de blågrå bordurebånd i granit fremhæver gadens forløb. Det gamle rådhus er indviet i januar 1847, og forskønnet og trappen blev omlagt i 1906-1907 så det så pænt ud, da Kong Frederik VIII slog vejen forbi 1908. På indgangsdøren til Det Gamle Rådhus hænger to mindeplader, der viser byen er blevet kåret som årets by to gange. Første gang i 1966 og anden gang i 1980. Ved indgangen hænger pladen, der vidner om kåringen til Danmarks Bedste Handelsby i 2006 og foran det gamle rådhus står Holstebros vartegn; Kvinde på Kærre af Giacometti. Skulpturen blev lavet i 1942, men blev først støbt i bronze i 1963. Skulpturen er symbolet på Holstebros 40 års kulturpolitik, som blandt andet går ud på at al kunst og kultur skal være ude blandt befolkningen. Vandkunsten på torvet har et helt særligt belægningsmønster, der er hentet fra Helge Bertrams kunstværk Vandkunsten af håndglaserede mursten. Med butikslokaler her i byen, bliver du altså en del af et veludviklet butiks- og byliv, som har bidraget til, at Holstebro er en meget attraktiv handelsby.

Hoteller og overnatningsmuligheder i området

Hotel.
Hotel og overnatning i byen er en mulighed. / Shutterstock.

Opstår der behov for at indkvartere gæster, og dine butikslokaler er beliggende i Holstebro, kan du blandt andet reservere hotelværelser til dine overnattende projektarbejdere eller kunder på TripAdvisor, Trivago, Momondo, Expedia, hotels.com og booking.com. Her et par eksemplar på overnatningsmuligheder i byen: Hotel Schaumburg , i hjertet af Holstebro, er fra 1852 og et af landets gamle købstadshoteller. Hotellet, som råder over 10 allergiværelser, er restaureret med nænsom hånd, og fremstår som et hotel med alle moderne bekvemmeligheder, herunder gratis internetadgang, med sjæl og atmosfære, og med udsigt til byens gamle rådhus og med egen parkeringsplads. Ikke langt fra Holstebro, i Vemb, ligger Hotel Nørre Vosborg. Denne imponerende vestjyske herregård er omgivet af et smukt, varieret landskab, og tilbyder moderne stilfuld indkvartering samt en historisk atmosfære. Alle værelser på Hotel Nørre Vosborg er forskellige, og gæsterne har gratis adgang til kaffe og te. Morgenbord er inkluderet i værelsesprisen, og der er trådløs internet samt gratis parkering. Hotel Nørre Vosborg tilbyder komfort og service og en god atmosfære. Området omkring hotellet byder på aktiviteter som vandreture, fiskeri og golf. Den nærliggende Nissum Fjord er et beskyttet vildtreservatet med et unikt plante- og dyreliv.