Introduktion til området

Nordjylland, Agger.
Den flotte natur i Nordjylland. / Shutterstock.

Holstebro er en by i det nordlige i Vestjylland, der med sine 35.392 indbyggere (2016) er den største by i Holstebro Kommune. Byen ligger ved Storå og er en handelsby med et net af gågader, heriblandt en af landets ældste gågader, anlagt i 1963, som er strækningen fra Store Torv til Brotorvet. Byen har en betydelig industri inden for fremstilling af fødevarer, maskiner, jernvarer, møbler, træ samt kemisk industri. I byen er Regionshospitalet Holstebro, som hører under Region Midtjylland, og en kaserne med Jydske Dragonregiment. I byen ligger Retten i Holstebro og hovedkvarteret for Midt- og Vestjyllands Politi. Den lokale nyhedsavis er Dagbladet Holstebro-Struer. Holstebro er kulturby, kendt for blandt andet Odin Teatret, og gadebilledet er præget af en række moderne skulpturer og kunstværker. Holstebro er grundlagt i 1274, og er hovedby i kommunen, der i 2016 havde 57.661 indbyggere, en befolkningstæthed på 72 per kvadratkilometer, og som dækker et areal på 801,55 kvadratkilometer. Kommunen opstod i forbindelse med kommunesammenlægningen i 2007, og består af kommunerne Holstebro, Ulfborg-Vemb og Vinderup, som også omfatter Mogenstrup. Kontrasterne i Holstebro Kommune præger de oplevelser, som byen byder på. Her er hav og fjord, kultur og natur samt levende byer at gå op opdagelse i. Netop forskelligheden og mangfoldigheden i naturen er områdets største styrke. Fjordlandskabet med strande, klitter og havne samt baglandet med indkøbsmuligheder og masser af seværdigheder og kulturoplevelser samt fritidsaktiviteter, herunder fiskeri, surfing på hav og fjord, sejlsport, golf og meget mere. Her i byen ligger desuden Regionshospitalet Holstebro, som hører under Region Midtjylland, og den kaserne med det Jydske Dragonregiment samt Retten i Holstebro og hovedkvarteret for Midt- og Vestjyllands Politi.

Områdets historie

Holstebro kort.
Holstebro. / Shutterstock

I 1274 nævnes Holstebro første gang i et brev fra biskop Thyge af Ribe. Udtrykket ”Et vadested ved Storåen” blev til et ”holdested ved broen”  og heraf stammer muligvis navnet Holstebro. Knap 700 år efter Holstebro blev nævnt første gang i omtalte ”bispebrev”, blev byen mønsterbrydende kommune på det kulturpolitiske område. For at ændre på den situation valgte det daværende byråd i midten af 1960erne at satse på en kunst- og kulturudvikling, der skulle vise sig at blive den bæredygtige ”Kulturmodel Holstebro”. Borgmester Kaj K. Nielsen lovede sig selv og holstebroerne, at hvis han nogensinde fik mulighed for at få indflydelse på det, ”så skulle kunsten og kulturen ud til folket”. I 1965 ansatte kommunen derfor kunsthistorikeren Poul Vad til at formulere et idegrundlag for Holstebro Kunstmuseum. Man byggede Holstebro Hallen, der blev stedet, hvor alle former for underholdning siden har glædet i omegnen af 80.000 til 100.000 besøgende om året. Verdenskunstneren Alberto Giacomettis skulptur ”Kvinde på Kærre” – i folkemunde kaldet ”Maren o æ woun” – blev indkøbt og præsenteret i 1966. Samme år flyttede Odin Teatret fra Oslo til Holstebro. At spadsere en tur i Holstebros byrum og den charmerende gågade betyder, at man går omgivet af spændende og smukke skulpturer. Man møder kunst af blandt andre Astrid Noack, Erik Heide, Poul Cederdorff, Gutte Eriksen, Laurence Weiner, Ulrik Rückriem, Alberto Giacometti, Erik Thommesen, Pietro Taccas, Tove Olafsson, Adam Fischer, Sten Lykke Madsen, kunstnergruppen KRUKAKO, Helge Bertram, Ole Schwalbe, Lin Utzon, Lisbeth Nielsen, Henrik V. Voldmester, Frithioff Johansen, Marshall M. Fredericks og Bjørn Nørgaard.

Områdets infrastruktur

infrastruktur i Holstebro.
Holstebro er tæt beliggende på motorvejsnet. / Shutterstock

Står valget på erhvervslokaler i Holstebro, så har du en udbygget offentlig transport tæt på. Der er flere bybusser, regionale busruter til og fra Holstebro, X-busser til og fra kommunen samt samkørsel for pendlere. Midttrafik er ansvarlig for driften af bybusser, lokalruter/skolebusser og den regionale bustrafik. Desuden deltager Midttrafik i det landsdækkende bus- og togsamarbejde, som blandt andet omfatter omstigning fra tog til bus på togbilletten og Rejseplanen. Der er følgende togstrækninger til og fra Holstebro: Holstebro-Herning-Fredericia/Århus, Holstebro-Struer-Thisted/Langå, Holstebro-Vemb-Ringkøbing-Esbjerg. På disse strækninger kører DSB og Arriva. Desuden er der Lemvigbanen mellem Holstebro-Harboøre-Thyborøn. Den nærmeste lufthavn er Karup Lufthavn også kaldet Midtjyllands Lufthavn. Det årlige passagertal ligger på cirka 100.000 afgående passagerer og det samme antal ankommende på hovedruten mellem Karup og København. Den kommende Holstebromotorvejen bliver omkring 40 kilometer lang. Linjeføringen går fra Holstebro N (rute 11) til Sinding nordvest for Herning og videre frem til Snejbjerg, hvor motorvejen kobles sammen med den eksisterende motortrafikvej (rute 15) syd om Herning. Ved Gødstrup bliver der forbindelse til det nye regionssygehus. Projektet indeholder også en forlængelse af Nordre Ringvej nordvest for Holstebro. Vejen forlænges til Vilmelmsborgvej. På strækingen er der otte tilslutningsanlæg, dalbroer over de store åer, en faunabro, passager og et større antal broer, der fører kommuneveje og jernbanen over eller under motorvejen. Vejdirektoratet regner med, at motorvejsstrækningen mellem Snejbjerg og vejforbindelsen til det nye sygehus i Gødstrup åbner i 2017, mens resten af motorvejen åbner i 2018. Når Holstebromotorvejen åbner i 2018 bliver rejsetiden til Holstebro og Nordvestjylland forkortet, og det bliver mere sikkert at køre på strækningen. Samtidig vil motorvejen sikre gode adgangsforhold til det nye regionssygehus i Gødstrup. 

Erhvervs- og forretningsliv

Nørregade udlejning i Holstebro.
Velbeliggende erhvervslokaler på Nørregade, Holstebro.

Med en beliggenhed tæt på motorvejsnettet samt regelmæssig bus- og togtrafik er Holstebro et oplagt sted at søge efter erhvervslokaler til din kommende virksomhed. Erhvervslokaler anvendes til industri, service og øvrige erhverv, og de erhvervslokaler, hvorfra du driver din virksomhed, har betydning for din virksomheds omsætning, vækstpotentiale og profilering, hvorfor der er flere ting, du skal være opmærksom på, når du er på jagt efter erhvervslokaler i Holstebro Kommune. Din virksomheds beliggenhed og omgivelser er en del af gesjæftens ansigt udadtil, og kan dermed være med til at styrke virksomhedens image. Derfor bør du overveje, om de erhvervslokaler, du har i kikkerteren, sender det signal, du ønsker. Erhvervslokalernes placering, størrelse samt interiør skal være i overensstemmelse med dit brand, og de valgte erhvervslokaler har desuden betydning for medarbejdertrivsel og dermed indirekte indflydelse på produktiviteten i din virksomhed. Dine erhvervslokaler skal endvidere være indrettet, så de svarer til din virksomheds behov, i forhold til funktioner og arbejdsgange. Og så skal de selvsagt være velfungerende, ligesom de tekniske installationer skal være i orden, så driften ikke forstyrres. Erhvervslokaler i Holstebro er hovedsageligt koncentreret omkring byens industrikvarterer (fx i Vestergade og på Niels P. Thomsens Vej). Lokalebasen er din nemme og direkte vej til det store marked for erhvervslokaler til leje og salg i Holstebro.

Erhvervslokaler placeret i Holstebro har rigtig udmærkede indkøbs- og shoppingmuligheder. Holstebro er kendt for sine mange gode indkøbs- og shoppingmuligheder. Byen blev kåret til Danmarks Flotteste Handelsby fem gange i træk fra 2006-2014. I de hyggelige gågader i byens centrum finder du mere end 200 specialforretninger. Holstebros mange butikker fører et bredt sortiment af mange forskellige mærker, og du finder altid den sidste nye mode til både damer og herrer. Holstebro er Vestjyllands hovedstad når det drejer sig om shopping. Et samlingssted hvor folk mødes for at handle og gå i byen. Du kan fx. opleve Open by Night med gratis underholdning i gågaderne. I Holstebros bymidte finder du alt, hvad du har brug for. Stort udvalg af butikker, god service, lange åbningstider og frem for alt en hyggelig atmosfære. Holstebros gågade blev indviet i 1962 og er dermed Danmarks næstældste, kun overgået af Strøget i København. I gågaden finder du et stort udbud af detailforretninger med noget for enhver smag. Så er du på udkig efter noget specielt finder du det i Holstebro. Se vores udvalg af specialbutikker, sko og lædervarer, modetøj både til kvinden, manden og børnene samt alt til boligen. Langs hele gågaden findes caféer og restauranter, hvor der er mulighed for at nyde omgivelserne og få gode smagsoplevelser. Om aftenen er det også her Holstebros natteliv summer. I 2001 påbegyndte kommunen en renovering af flisebelægningen med Bjørn Nørgaard som kunstneren bag projektet. Foruden fliserne fik Bjørn Nørgaard også plads til tre kunstcirkler: Odins øje, Livets kilde og Jesu hånd. Derudover er der også en lang række kunstværker placeret rundt omkring i gågaden, blandt andet Giacomettis ”Kvinde på Kærre”. Holstebro blev kåret til Danmarks flotteste handelsby fem gange i træk (2006, 2008, 2010, 2012 og 2014). I byens umiddelbare nærhed ligger Nyholm Centret med alle de store varehuse, såsom Bilka, Harald Nyborg og mange flere. I toppen af gågaden finder du Nørreport Centret, som byder på over 25 detailbutikker inden for tøj, ure og smykker, boligartikler, lædervarer, delikatesser samt 500 gratis parkeringspladser meget mere.

Købekraften i området

Gågade, Holstebro.
Holstebro gågade. / Wikimedia

Information om kommunalperformance, indtægtsniveau og købekraft i Holstebro er relevant, når der skal vælges erhvervslokaler i postnummer 7500. Købekraften i Holstebro er god, og den disponible indkomst i kommunen indtager en 64. plads i en sammenligning af alle 98 danske kommuner (hvor placering 98 er den højeste), foretaget af Danmarks Statistik. Ifølge denne oversigt er den årlige disponible gennemsnitsindkomst i Holstebro Kommune 208.410 kroner (2014). Den disponible indkomst er det beløb, en person har tilbage til opsparing og forbrug efter betaling af direkte skatter, arbejdsmarkedsbidrag, underholdsbidrag og renteudgifter. Uanset om din virksomhed er ny eller etableret spiller forhold som udvikling, kommunalperformance og rammebetingelser for virksomheder i Holstebro Kommune en vigtig rolle, når du overvejer at leje erhvervslokaler her i kommunen. Dansk Industri har siden 2010 hvert år sammenlignet det lokale erhvervsklima i landets 98 kommuner. I sammenligningen vurderer DI kommunalperformance på bagrund af faktorer som rammevilkår, infrastruktur og transport, arbejdskraft, kommunal sagsbehandling, skatter, afgifter og gebyrer, fysisk placering, brug af private leverandører, kommunens image, velfærdsservice samt information og dialog med kommunen, hvilket munder ud i en samlet placering og overordnet vurdering af kommunens erhvervsvenlighed. Holstebro er igen i 2016 en af landets mest erhvervsvenlige kommuner. Til trods for, at kommunen er rykket tre pladser tilbage fra en førsteplads i 2015 til en tredjeplads siden forrige års (2015) analyse. Holstebro er samtidig en kommune, der konsekvent har været blandt de kommuner med det mest erhvervsvenlige klima gennem alle årene. Huspriserne i Holstebro er et andet udtryk for, hvor mange penge folk har til forbrug og investering i kommunen. De reelle huspriser i Holstebro og ikke kun til salg-priserne siger noget om det generelle niveau. I tredje kvartal 2016 er der er ikke handlet nogen fritidshuse og otte (8) ejerlejligheder til en kvadratmeterpris på 9.279 kroner per kvadratmeter, hvilket svarer til niveauet i andet kvartal. I tredje kvartal 2016 var kvadratmeterprisen på parcel- og rækkehuse 10.312 kroner per kvadratmeter, og det er et fald på to (-2) procent i forhold til andet kvartal 2016. Beregningen er baseret på, at der i perioden er handlet 85 parcel- og rækkehuse i Holstebro Kommune.

Parkeringsmuligheder

Med erhvervslokaler i Holstebro, kan det være interessant at vide noget om parkeringsforholdene i byen. Du skal dog være opmærksom på, at søger du efter erhvervslokaler på Holstebroegnen på Lokalebasen, så får du oplyst, om der er tilknyttet parkeringspladser til lejemålet, eller om der er mulighed for leje eller tilkøb af parkeringsplads(er) i nærheden af dine nye kontorer. Der findes i dag cirka 3.000 parkeringspladser i Holstebro City fordelt på omkring 50 parkeringsarealer og otte strækninger med kantparkering. I 2003 blev der vedtaget en parkeringspolitik- og strategi for Holstebro City – blandt andet med parkeringstælling og opstilling af behov og mål for parkering frem mod år 2020. I City har udviklingen betydet, at der ikke er mulighed for at anlægge flere parkeringspladser på terræn. Dette har medført, at planlægningen af den fremtidige udvikling af City med en god fordeling af arealer til parkering, byrum og nybyggeri meget udfordrende. Kortet viser en oversigt over antallet af parkeringspladser i Holstebro centrum. På de fleste pladser er der indrettet båse til handicapparkering, se parkeringspladser i Holstebro City på kort.

Udvikling i området

Nørregade.
Centralt placerede erhvervslokaler i hjertet af Holstebro.

Den kommende Holstebromotorvejen bliver omkring 40 kilometer lang. Linjeføringen går fra Holstebro N (rute 11) til Sinding nordvest for Herning og videre frem til Snejbjerg, hvor motorvejen kobles sammen med den eksisterende motortrafikvej (rute 15) syd om Herning. Ved Gødstrup bliver der forbindelse til det nye regionssygehus. Projektet indeholder også en forlængelse af Nordre Ringvej nordvest for Holstebro. Vejen forlænges til Vilmelmsborgvej. På strækingen er der otte tilslutningsanlæg, dalbroer over de store åer, en faunabro, faunapassager og et større antal broer, der fører kommuneveje og jernbanen over eller under motorvejen. Det samlede anlægsbudget for motorvejen er 3,855 mia. kroner. Vejdirektoratet regner med, at motorvejsstrækningen mellem Snejbjerg og vejforbindelsen til det nye sygehus i Gødstrup åbner i 2017, mens resten af motorvejen åbner i 2018. Når Holstebromotorvejen åbner i 2018 bliver rejsetiden til Holstebro og Nordvestjylland forkortet, og det bliver mere sikkert at køre på strækningen. Samtidig vil motorvejen sikre gode adgangsforhold til det nye regionssygehus i Gødstrup. Alt sammen faktorer, der har indflydelse på, hvor attraktiv en kommune er for virksomheder, der søger erhvervslokaler i regionen, og Holstebro Kommune er på mange måder i positiv udvikling på flere områder. Det ser man blandt andet i udviklingen i indbyggertallet og salget af byggegrunde. I 2012 steg indbyggertallet i Holstebro Kommune tre gange så meget, som der var forudsat i befolkningsprognosen. Samtidig solgte kommunen 38.000 kvadratmeter jord til erhvervsbyggeri.

Industrien

Håndtryk.
Forretning i Holstebro. / Shutterstock

Erhvervsforum Holstebro henvender sig til dig, der påtænker at drive virksomhed fra erhvervslokaler i postnummer 7500. Det er et frivilligt netværk af virksomheder og erhvervsaktører med interesse i at styrke og udvikle erhvervslivet i og omkring Holstebro kommune. Erhvervsforum Holstebros erklærede formål er at skabe grundlag for et netværk som, på tværs af brancher, virksomhedsstørrelse og alder, kan facilitere aktiviteter, der styrker den enkelte virksomhed og det samlede erhvervsliv i Holstebro området. Erhvervsforum Holstebro arbejder ud fra en overbevisning om, at et erhvervsfællesskab i almindelighed og i særdeleshed kan være vejen til at styrke vilkårene for at drive virksomhed. Gennem fællesskab og faglighed ønsker Erhvervsforum Holstebro at skabe fremdrift, så medlemsvirksomhederne kan påvirke fremtiden og skabe fælles vækst i og omkring Holstebro kommune. Erhvervsforum Holstebro er for alle som har et CVR nummer i Holstebro kommune eller som interesserer sig for at drive virksomhed eller udvikle en virksomhed i og omkring Holstebro. Virksomhedens størrelse eller den enkeltes tilknytning til virksomheden er derfor uden betydning. Det afgørende er det personlige engagement og lysten til at forbedre erhvervslivets vilkår. Netværket er frivilligt og arbejder på eget initiativ. Det drives og udvikles af medlemmerne. Nupark, også i Holstebro, er en af landets mest komplette udviklingsparker med mere end 100 virksomheder. Formålet er at styrke tilblivelsen af nye innovative virksomheder. Det sker gennem udvikling og drift af attraktive fysiske rammer, som kan understøtte virksomheders vækst samt ved at tilbyde forretningsservices, attraktive forretningsudviklingsprogrammer og risikovillig kapital. Organisatorisk er Nupark bygget op omkring to selvstændige selskaber, som i det daglige arbejder tæt sammen: Den Erhvervsdrivende Fond Nupark tager sig af udlejningsforretning og ejendomsdrift i Nupark-området. Fondens formål er at fremme erhvervsudviklingen i Nordvestjylland gennem drift af udviklingsparken Nupark. Desuden kan fonden deltage i og fremme projekter, som kan gavne erhvervsudviklingen i området. Den daglige drift og management er outsourcet til Nupark Innovation A/S. Nupark Innovation arbejder aktivt med etablering og udvikling af nye virksomheder. Selskabet forfølger dette mål ved at knytte stærke alliancer med andre, der arbejder med tidlig investering og virksomhedsudvikling.

Hoteller og overnatningsmuligheder i området

Hotelskilt.
Hotel og overnatning i byen. / Static.pexels

Ligger dine erhvervslokaler i Holstebro, kan du kan blandt andet reservere hotelværelser i byen og omegn til dine overnattende projektarbejdere eller kunder på TripAdvisor, Trivago, Momondo, Expedia, hotels.com og booking.com. Her et par eksempel: Borbjerg Mølle Kro rummer næsten alt, hvad hjertet kan begære, og har virkelig meget at byde virksomheder og erhvervsfolk. Den antikke, historiske og atmosfæriske stil er bevaret i alle kroens lokaler og opholdsrum samt på de individuelt indrettede værelser, som er indrettet i de gamle gæstestalde. Hotel Royal er en anden mulighed og et renoveret moderne hotel med 40 værelser fordelt på to etager med udsigt over Store Åen og Holstebro City. Business dobbeltværelserne på hotellet har udsigt over Storå og vender væk fra det pulserende byliv. Værelserne er 26 kvadratmeter og har King Size-dobbeltseng Alle businessværelser har eget badeværelse med hårtørrer, strygecenter, telefon, tv samt gratis wifi. Her kan du opleve den vestjyske natur ved hav og fjord, blive forkælet med gourmetmad, spille golf, få massage og anden forkælelse.