Introduktion til området

Holstebro.
Holstebro på danmarkskortet. / Shutterstuck

Med kontorer på Holstebroegnen er du tæt på Hjerl Hede, Strandingsmuseet St. George, Nørre Vosborg og Handbjerg Marina – og Vestjyllands flotte natur. Her er der gode muligheder for vandring, cykling, golf, lystfiskeri og kitesurfing på brede sandstrande, i smukke skove og på vidtstrakte heder. Holstebro byder desuden på en masse kulturhistoriske minder som gravhøje, voldgrave og historiske klosterruiner, smukke plantager, dyreliv og flotte klosterruiner. Holstebro har det hele. Her er gode cykelstier og forhold for lystfiskere. Her er hav og fjord, kultur og natur samt levende byliv at gå op opdagelse i. Fjordlandskabet med strande, klitter og havne samt baglandet med indkøbsmuligheder og masser af seværdigheder og kulturoplevelser. Fritidsaktiviteter for hele familien er der også rigeligt af: fiskeri, surfing på hav og fjord, sejlsport, golf og meget mere. Holstebro er en by i det nordlige i Vestjylland, der med sine 35.392 indbyggere (2016) er den største by i Holstebro Kommune. Byen ligger ved Storå og er en handelsby med gågader, heriblandt landets ældste gågade, anlagt i 1963, som er strækningen fra Store Torv til Brotorvet. Byen har en betydelig industri inden for fremstilling af fødevarer, maskiner, jernvarer, møbler, træ samt kemisk industri. I byen ligger desuden Regionshospitalet Holstebro, som hører under Region Midtjylland, og en kaserne med Jydske Dragonregiment. I midtbyen finder du også Retten i Holstebro og hovedkvarteret for Midt- og Vestjyllands Politi. Den lokale nyhedsavis er Dagbladet Holstebro-Struer. Holstebro er kulturby, kendt for blandt andet Odin Teatret, og gadebilledet er præget af en række moderne skulpturer og kunstværker. Holstebro er grundlagt i 1274, og er hovedby i kommunen, der i 2016 havde 57.661 indbyggere, en befolkningstæthed på 72 per kvadratkilometer, og som dækker et areal på 801,55 kvadratkilometer. Kommunen opstod i forbindelse med kommunesammenlægningen i 2007, og består af kommunerne Holstebro, Ulfborg-Vemb og Vinderup, som også omfatter Mogenstrup.

Områdets historie

Vadestedet.
Markant skulptur i Holstebro. / Wikimedia

Holstebro er opstået som et vadested over Storåen, som senere blev til et brosted, heraf navnets sidste del. Første led i bynavnet er sandsynligvis betegnelsen for ”hult” sted eller ”hul” eller ”sænkning ved åen”. De ældste spor af byen stammer fra skår af middelalderlige kander og krukker og kander, der kan dateres til 1100-tallet og som blev fundet ved udgravninger i bymidten. Som trafikalt knudepunkt i Hardsyssel, der strækker sig fra Limfjorden til Skjern Å og fra Vesterhavet til den jyske højderyg, har Holstebro længe haft betydning som markeds- og handelsby og frem til omkring 1500 var Holstebro hjemsted for Hardsyssel Ting. Holstebro har altid kun haft en enkelt kirke, foruden et katolsk kapel, som lå syd for åen. Hvornår byen blev købstad vides ikke, men de ældste kendte privilegier blev givet af Christian III i 1552. Handelens blomstringstid var i det 16. og første halvdel af det 17. århundrede. I denne periode hentede vi hovedsageligt huder, kolonialvarer og klæder hjem via Hamborg og Lübeck og udførte uld, som Holstebro var særlig bekendt, samt korn.

Områdets infrastruktur

Bus.
Den offentlige trafik er nemt tilgængelig i byen. / Shutterstock

Med kontorer beliggende i Holstebro har du mange muligheder for benyttelse af  kollektive transportmidler. Der er flere bybusser, regionale busruter til og fra Holstebro, X-busser til og fra kommunen samt samkørsel for pendlere. Midttrafik er ansvarlig for driften af bybusser, lokalruter/skolebusser og den regionale bustrafik. Desuden deltager Midttrafik i det landsdækkende bus- og togsamarbejde, som blandt andet omfatter omstigning fra tog til bus på togbilletten og Rejseplanen. Der er følgende togstrækninger til og fra Holstebro: Holstebro-Herning-Fredericia/Århus, Holstebro-Struer-Thisted/Langå, Holstebro-Vemb-Ringkøbing-Esbjerg. På disse strækninger kører DSB og Arriva. Desuden er der Lemvigbanen mellem Holstebro-Harboøre-Thyborøn. Den nærmeste lufthavn er Karup Lufthavn også kaldet Midtjyllands Lufthavn. Det årlige passagertal ligger på cirka 100.000 afgående passagerer og det samme antal ankommende på hovedruten mellem Karup og København. Den kommende Holstebromotorvejen bliver omkring 40 kilometer lang. Linjeføringen går fra Holstebro N (rute 11) til Sinding nordvest for Herning og videre frem til Snejbjerg, hvor motorvejen kobles sammen med den eksisterende motortrafikvej (rute 15) syd om Herning. Ved Gødstrup bliver der forbindelse til det nye regionssygehus. Projektet indeholder også en forlængelse af Nordre Ringvej nordvest for Holstebro. Vejen forlænges til Vilmelmsborgvej. På strækingen er der otte tilslutningsanlæg, dalbroer over de store åer, en faunabro, passager og et større antal broer, der fører kommuneveje og jernbanen over eller under motorvejen. Vejdirektoratet regner med, at motorvejsstrækningen mellem Snejbjerg og vejforbindelsen til det nye sygehus i Gødstrup åbner i 2017, mens resten af motorvejen åbner i 2018. Når Holstebromotorvejen åbner i 2018 bliver rejsetiden til Holstebro og Nordvestjylland forkortet, og det bliver mere sikkert at køre på strækningen. Samtidig vil motorvejen sikre gode adgangsforhold til det nye regionssygehus i Gødstrup. 

Erhvervs- og forretningsliv

Nørregade, Holstebro.
Attraktive og velbeliggende kontorlokaler, på Nørregade i Holstebro.

Med kontorer beliggende i Holstebro er du tæt på fine natur- og kulturoplevelser, og du har gode indkøbsmuligheder og adgang til en effektiv kollektiv trafik. Forhold, der blandt andet har indflydelse på profileringen af din virksomhed. De kontorer, hvorfra din virksomhed drives er en anden afgørende faktor. Der er flere ting at være opmærksom på, når du skal vælge kontorer i Holstebro, da dine kontorer er foretagenets ansigt udadtil, og dermed også kan være med til at styrke virksomhedens image. Blandt andet derfor er det værd at overveje, om de valgte kontorlokaler sender det signal, du ønsker. Der skal være harmoni mellem dit brand og kontorernes beliggenhed, størrelse og interiør, ligesom kontorernes placering og beskaffenhed har betydning for rekruttering og medarbejdertrivsel, og derfor indirekte indflydelse på produktiviteten i din virksomhed. Kontorlokalerne bør desuden være indrettet, så de svarer til din virksomheds behov i forhold til funktioner og arbejdsgange. Og så skal kontorerne naturligvis være velfungerende og de tekniske installationer i orden, så driften ikke forstyrres. Se ledige kontorlejemål i Holstebro på Lokalebasen.

Holstebro er kendt for sine mange gode indkøbs- og shoppingmuligheder. Byen blev kåret til Danmarks Flotteste Handelsby fem gange i træk fra 2006-2014. I de hyggelige gågader i byens centrum ligger der mere end 200 specialforretninger, som fører et bredt sortiment af mange mærker, og du finder altid seneste herre- og damemode. Holstebro er Vestjyllands hovedstad, når det drejer sig om shopping. Et samlingssted hvor folk mødes for at handle og gå i byen. Du kan fx opleve Open by Night med gratis underholdning i gågaderne. I Holstebros bymidte finder du alt, hvad du har brug for, herunder et stort udvalg af butikker, god service, lange åbningstider og en hyggelig atmosfære. Holstebros gågade blev indviet i 1962, og er dermed Danmarks næstældste, kun overgået af Strøget i København. I gågaden finder du et stort udbud af detailforretninger med noget for enhver smag. Så er du på udkig efter noget specielt finder du det i Holstebro. Langs hele gågaden ligger der cafeer og restauranter, hvor der er mulighed for at nyde omgivelserne og få gode smagsoplevelser. Om aftenen er det også her Holstebros natteliv får liv. I 2001 påbegyndte kommunen en renovering af flisebelægningen i et samarbejde med kunstneren Bjørn Nørgaard. Foruden fliserne blev der også plads til tre kunstcirkler: Odins øje, Livets kilde og Jesu hånd. Derudover er der også en lang række kunstværker placeret rundt omkring i gågaden, blandt andet Giacomettis ”Kvinde på Kærre”. Ikke langt fra centrum Nyholm Centret med alle de store varehuse, såsom Bilka, Harald Nyborg og mange flere og i toppen af gågaden finder du Nørreport Centret, som byder på over 25 detailbutikker inden for tøj, ure og smykker, boligartikler, lædervarer, delikatesser samt 500 gratis parkeringspladser.

Købekraften i området

Kreditkort.
Købekraften i Holstebro er omkring middel. / Shutterstock.

Information om Holstebro Kommunes erhvervsvenlighed samt holstebroernes indtægtsniveau og købekraft er relevant, når der skal vælges kontorlokaler i postnummer 7500. Købekraften i Holstebro er middelgod, og den disponible indkomst i kommunen ligger på en 64. plads i en sammenligning af alle 98 danske kommuner (hvor placering 98 er den højeste), foretaget af Danmarks Statistik. Ifølge denne oversigt er den årlige disponible gennemsnitsindkomst i Holstebro Kommune 208.410 kroner (2014). Den disponible indkomst er det beløb, en person har tilbage til opsparing og forbrug efter betaling af direkte skatter, arbejdsmarkedsbidrag, underholdsbidrag og renteudgifter. Uanset om din virksomhed er ny eller etableret spiller forhold som udvikling, kommunalperformance og rammebetingelser for virksomheder i Holstebro Kommune en vigtig rolle, når du overvejer at leje kontorer i byen. Dansk Industri har siden 2010 hvert år sammenlignet det lokale erhvervsklima i landets 98 kommuner. I sammenligningen vurderer DI kommunalperformance på bagrund af faktorer som rammevilkår, infrastruktur og transport, arbejdskraft, kommunal sagsbehandling, skatter, afgifter og gebyrer, fysisk placering, brug af private leverandører, kommunens image, velfærdsservice samt information og dialog med kommunen, hvilket munder ud i en samlet placering og overordnet vurdering af kommunens erhvervsvenlighed. Holstebro var igen i 2016 en af landets mest erhvervsvenlige kommuner. Til trods for, at kommunen er rykket tre pladser tilbage fra en førsteplads i 2015 til en tredjeplads siden forrige års (2015) analyse. Holstebro er samtidig en kommune, der konsekvent har været blandt de kommuner med det mest erhvervsvenlige klima gennem alle årene. Huspriserne i Holstebro er et andet udtryk for, hvor mange penge folk har til forbrug og investering i kommunen. De reelle huspriser i Holstebro og ikke kun til salg-priserne siger mest. I tredje kvartal 2016 var kvadratmeterprisen på parcel- og rækkehuse i Holstebro 10.312 kroner per kvadratmeter, et fald på to (-2) procent i forhold til andet kvartal 2016. Beregningen er baseret på, at der i perioden er indgået 85 hushandler i Holstebro Kommune. Der er handlet otte (8) ejerlejligheder til en kvadratmeterpris på 9.479 kroner per kvadratmeter, hvilket var på niveau med andet kvartal af 2016. Der er ikke handlet nogen fritidshuse i Holstebro i perioden.

Parkeringsmuligheder

Ligger dine kontorer i Holstebro, kan det være interessant at vide noget om parkeringsforholdene i byen. Du skal dog være opmærksom på, at søger du efter kontorer i postnummer 7500 på Lokalebasen, så får du oplyst, om der er tilknyttet parkeringspladser til lejemålet, eller om der er mulighed for leje eller tilkøb af parkeringsplads(er) i nærheden af dine nye kontorer. Der findes i dag cirka 3.000 parkeringspladser i Holstebro City fordelt på omkring 50 parkeringsarealer og otte strækninger med kantparkering. I 2003 blev der vedtaget en parkeringspolitik- og strategi for Holstebro City – blandt andet med parkeringstælling og opstilling af behov og mål for parkering frem mod år 2020. I City har udviklingen betydet, at der ikke er mulighed for at anlægge flere parkeringspladser på terræn. Dette har medført, at planlægningen af den fremtidige udvikling af City med en god fordeling af arealer til parkering, byrum og nybyggeri meget udfordrende. Kortet viser en oversigt over antallet af parkeringspladser i Holstebro centrum. På de fleste pladser er der indrettet båse til handicapparkering, se parkeringspladser i Holstebro City på kort.

Udvikling i området

Strøget, Holstebro.
Holstebro kommune er i positiv udvikling. / Wikimedia

Holstebro Kommune er i positiv udvikling på mange områder, og det betyder, at det er blevet mere attraktivt for virksomheder at åbne kontorer her i byen, og det viser sig også i udviklingen i indbyggertallet og salget af byggegrunde. I 2012 steg indbyggertallet i kommunen tre gange så meget som forudsat i befolkningsprognosen. Samtidig solgte kommunen 38.000 kvadratmeter jord til erhvervsbyggeri, og der er flere tilflyttere til Holstebro end til flere af nabokommunerne. Det tydeliggør, at Holstebro Kommune er attraktiv som erhvervs- og vækstkommune med gode indkøbs- og uddannelsesmuligheder – Holstebro områdets handelscentrum og handelsba­lanceindekset for Holstebro Kommune viser, at butikkerne i kommunen sælger mange flere varer end indbyggerne selv køber. Holstebro Kommune oplevede i 2016 for tredje år i træk fremgang i antallet af nyetable­rede virksomheder, på trods af at lysten til at starte op som iværksætter falder i hovedparten af Region Midtjyllands kommuner. Danske virksomhedernes vækst- og overlevelsesmuligheder har fået nye spilleregler i kølvandet på den stigende globaliseringen, som betyder, at nye virksomheder med kontorer her i landet, er blevet mere afhængige af eksport og internationalisering af aktiviteter som fx rekruttering af medarbejdere, outsourcing og adgang til netværk, finansiering og viden. STARTVÆKST Holstebro kan hjælpe dig i gang med at indtræde på de internationale markeder med din virksomhed. STARTVÆKST Holstebro er din indgang til erhvervsservice i region Midtjylland, hvor der blandt andet er mulighed for at få kortlagt dit vækstpotentiale og hente finansiering til ekstern vækstrådgivning. Alt sammen noget, som kan spire væksten i din virksomhed. Formålet er at hjælpe iværksættere og virksomheder i Holstebro Kommune med at løse de udfordringer, de står overfor – og det er gratis. Uanset om du er iværksætter eller drømmer om at blive det – eller du allerede har din egen virksomhed, kan du få hjælp her.

Industrien

Østergade, Holstebro.
Flotte kontorlokaler på Østergade.

Er dine kontorer beliggende i Holstebro, er du centralt placeret i en erhvervskommune, som omfatter Nupark  – en af landets største udviklingsparker med 100+ virksomheder. Formålet med parken har været at styrke dannelsen af nye innovative virksomheder. Det sker løbende qua udvikling og drift af attraktive fysiske rammer, som understøtter vækst samt ved at tilbyde services, forretningsudviklingsprogrammer og mulighed for risikovillig kapital. Nupark bygget op omkring to selvstændige selskaber, som i det daglige arbejder tæt sammen: Den Erhvervsdrivende Fond Nupark tager sig af udlejningsforretningen og ejendomsdriften, og fondens hovedformål er at fremme erhvervsudviklingen i Nordvestjylland, og fonden kan også deltage i og fremme projekter, som kan gavne erhvervsudviklingen i området. Drift og management af ’parken’ er outsourcet til Nupark Innovation A/S, som arbejder med etablering og udvikling af nye virksomheder. Selskabet forfølger dette mål ved at knytte stærke alliancer med andre, der arbejder med tidlig investering og virksomhedsudvikling. Nupark Innovation står således bag Nupark Accelerace, som udvikler og finansierer iværksættervirksomheder i Region Midtjylland. Tilsvarende har Nupark Innovation investeret i BOREAN Innovation og udviklingsparken Nupark tilbyder desuden kontorer, kantine, hjælp til forretningsudvikling, mødelokaler og parkering foruden en række servicetilbud, fx telefonpasning samt økonomi- og postservice. Nupark er derfor et fantastisk afsæt for din virksomhed og dig der ønsker udvikling og resultater. Er du iværksætter med kontorer i Holstebro, kan Nupark hjælpe dig i gang. Her får du fra starten et stort netværk af mennesker i samme situation, gode muligheder for at få de første kunder hos nogle af de andre virksomheder eller ved at kende nogen der kender nogen. I Nupark finder du også en bred palet af muligheder for rådgivning og adgang til finansiering, herunder BOREAN Innovation, som er et af fire innovationsmiljøer, der er godkendt af styrelsen for Forskning og Innovation under Uddannelses- og Forskningsministeriet. Innovationsmiljøerne skal fremme etablering af innovative virksomheder ved på statens vegne at investere risikovillig kapital i nye, lovende projekter. Nupark Accelerace Invest er et investeringsselskab, der er stiftet i et samarbejde mellem Færchfonden og Vald. Birn A/S, er også en del af Nupark fællesskabet. Samarbejdet tager udgangspunkt i en enighed om, at fremgangsrige iværksættere ofte har brug for kapital til at vokse, og at de sammen med kapitalen kan have brug for sparring og rådgivning fra erfarne mentorer.

Hoteller og overnatningsmuligheder i området

Hotel.
Hoteller i Holstebro. / Pexels

Er dine kontorer placeret i Holstebro, og der opstår behov for at indkvartere gæster i kortere eller længere perioder, er der gode muligheder i Holstebro, hvor både service og kvalitet er helt i top. Hotellerne og kroerne i Holstebro-området danner en hyggelig ramme om ethvert ophold, og man er tæt på alt, hvad Holstebro kan byde på af seværdigheder og aktiviteter, herunder landlig krokultur, god mad foruden en masse aktiviteter. Her bor man billigt og godt eller lidt dyrere og eksklusivt. Du kan blandt andet reservere hotelværelser i Holstebro til dine overnattende projektarbejdere, kunder og andre gæster på TripAdvisor, Trivago, Momondo, Expedia, hotels.com og booking.com fx på Best Western Hotel Royal, som er et renoveret moderne hotel med 40 store værelser med udsigt over Store Åen og Holstebro centrum. Hotellets vartegn er et 27 meter højt glasspir. Lokalerne er de perfekte rammer for både selskab og konferencer. Hotel Vinderup er anden mulighed. Det er et gammelt idyllisk hotel, centralt placeret i den gamle pittoreske by Vinderup, beliggende i et naturskønt område. Hotellet har historisk atmosfære, og råder over 16 individuelle værelser, alle med fjernsyn og badeværelse.