Introduktion til området

Kontorhotel Viby J

Har du kontorer i Viby J, og der opstår behov for indkvartering af gæster, så er det at finde overnatningssteder i Aarhus, som ligger fire kilometer fra Viby. Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus er et firestjernet hotel med femstjernede konferencefaciliteter. Sammen med Scandinavian Congress Center danner hotellet rammen om et af landets mest centralt beliggende hotel- og konferencecentre med plads til 4.200 personer. Hotellet har 234 værelser med bad, telefon, kabel-tv og filmkanal, klimaanlæg, minibar, buksepresse og hårtørrer. To restauranter på hotellet serverer lokale og internationale retter, og en parkeringsplads på hotellet er bekvem for gæster, der ankommer i bil. Hotellets restauranter, Scenario og La Pyramide, byder på internationalt cuisine i afslappede omgivelser. Der er gratis internetadgang fra alle værelserne på hotellet, der ligger 500 meter fra Aarhus Hovedbanegård, fire kilometer fra Viby J Station, og tæt på mange af byens seværdigheder, fx ARoS Kunstmuseum og havnen. Der er ingen hoteller i Viby, men du kan blandt andet reservere hotelværelser i Aarhus til dine overnattende projektarbejdere eller kunderTripAdvisor, Trivago, Momondo, Expedia, hotels.com og booking.com.

Områdets historie

Kontorlokale i Viby J

Til trods for, at Vibys gårde og husmandssteder er opstået fra fæstejord og senere tilkøb, er gartnerierne opstået ved omdannelse af gårde og husmandssteder til gartnerier. De første gartnerier opstod i sidste halvdel af 1800-tallet, og i begyndelsen opstod de nærmest Aarhus, men kom senere længere fra Aarhus. Mens mange husmænd ikke kunne leve af landbruget alene, kunne områdets gartnerne leve af deres gartnerarbejdet. Der er vist ikke flere gartnerier tilbage i Viby, de findes alle syd for Vibys gamle kommunegrænse. For arkæologer er de gamle landkort fyldt med interessante informationer. Områdernes navne vidner om, hvad de har været brugt til, og ’graverne’ får på den måde et vink om, hvor der kan være noget at hente. I lokalavisen skriver de i 2016, at direktør Hans Skamby Madsen på Moesgård Museum i årevis har interesseret sig for lokaliteter, hvor ordet ”snekke” indgik. Ifølge gamle kort lå der en snekkeeng ved Eskelund. Arkæologer har gravet i snekkeengen, og man mener, at der nok skal dukke noget op. Man ved allerede med sikkerhed, at der blev bygget vikingeskibe ved Eskelund. Der var en kanal ind til værftet. Den er sandsynligvis gravet, og den betød, at andre skibe uhindret kunne befærde åen og søen frem til Skibby, der ligger tæt ved den nuværende motorvej. Det var helt naturligt med et værft ved Århus, for byen var et magtcenter i vikingetiden. Man ved fra skriftlige kilder, at der udspillede sig flere drabelige slag i området, og det er også konstateret, at der var et fremskudt forsvar for Århus både på Samsø og ved Helgenæs. Her lå skibe, som kunne tage kampen op mod attakerende fjender. Århus lå helt ud til kysten, og det var ikke normalt at placere byer så udsat. Desværre er man først i de senere år blevet opmærksomme på, hvad Eskelund gemmer på, og det har gjort arbejdet besværligt. I 1950erne og 1960erne blev området brugt som losseplads for Århus, og mange tons affald blev fordelt på engen. Selv om området nu er bevokset, er sporene stadig til at få øje på.

Områdets infrastruktur

Viby J Station

Infrastruktur, kollektiv transport og betjening er vigtige elementer i forhold til overvejelse af leje af butikslokaler i en given kommune. I dag er har Viby en udbygget infrastruktur og gode offentlig placering tæt på motorvejsnettet har haft stor betydning for infrastrukturens niveau i området og Århus Bugten begrænset byens udvikling i den retning. Århus, som Viby er en del af, har en effektiv kollektiv trafik med mange bybuslinjer, der alle drives af Midttrafik. Som hovedbyen i Østjylland fører en del regionsbusser ind til byens busterminal, Århus Rutebilstation, som også betjener Viby og de øvrige omegnsbyer. De fleste buslinjer går som radiallinjer ud fra byens centrum og ud i forstæderne, men derudover er der to ringlinjer 5A og 6A. De kører på Århus’ to ringveje, som de lokaler kalder for Ringgaden den indre og Ringgaden den ydre. Århus har ikke færre end 26 jernbanestationer, hvoraf hovedparten hører til Odderbanen eller Grenaabanen. Den største er Århus Hovedbanegård, der betjener DSB’s og Arrivas tog. Viby J er en anden større station med mange gennemkørende tog, der betjener Odderbanen og siden en større udvidelse af stationen i 2006 også Arrivas tog. Letbanens etape 1 blev sat i drift i midten af 2017, og planlægningen af etape to, som skal løbe mellem Århus Ø og Brabrand er i gang. En del af en anden etape medfører en forlængelse af letbanen fra Lisbjerg Skole til Hinnerup. For busserne er der etableret et nyt net, bygget op omkring seks A-linjer, der er koordinerede med letbanen. Den interne infrastruktur på Århus Ø, som også får betydninger for Vibys infrastruktur, er under realisering, ligesom det er tilfældet i Lisbjerg. Og i Gellerup og Toveshøj er der etableret en helt ny trafikal infrastruktur.

Erhvervs- og forretningsliv

Der er rigtig gode indkøbs- og shoppingmuligheder på Fyn, så åbner du butik her, kommer du i godt selskab. Viby er noget ganske særligt og Centrum og gågaden byder på et hav af butikker, hvor man kan finde næsten hvad som helst. Midt i byen ligger gågaderne Kongensgade og Vestergade, som danner rammen om byens handelsliv, der tilbyder det bedste inden for dansk og international mode, skønhed, indretning og design med meget mere. I Viby har du også adgang til det store shoppingcenter Mega Syd, som kan prale af en fremragende logistisk placering på Ringvej Syd, der er en del af Ringvejs-systemet og nært forbundet til de tre store indfaldsveje fra Syd; nemlig Skanderborgvej, Christian d. X's Vej og Oddervej. Det er særdeles nemt at komme til og fra Mega Syd, der med sine 800 parkeringspladser til fri afbenyttelse, tilbyder optimale parkeringsforhold for kunderne. Mega Syd har samlet de store butikker et sted og har et samlet areal på 30.000 kvadratmeter. Her kan du handle hos BabySam og T. Hansen, i fakta, hos Harald Nyborg, i Bauhaus, Kvickly, PetWorld, Elgiganten, Power, Skousen og Jysk med flere. Den betydning som de butikslokaler, du vælger at drive din butik fra, kan ikke overdrives. Butikslokalet har indflydelse på alt fra kundetilstrømning og omsætning til dine ansattes trivsel og butikken eller dit brands profil. Og der er flere ting at være opmærksom på, når du skal vælge butikslokaler i Viby, da butikkens indretning og omgivelser også kan være med til at styrke butikkens profil. Butikken bør med andre ord være dit vartegn, hvorfor det er værd at overveje, om butikslokalet (eller lokalerne) sender det signal, du ønsker. Der skal være overensstemmelse mellem dit brand og butikkens placering, størrelse og interiør. Fordi butikslokalerne også påvirker eventuelt butikspersonales arbejdsglæde, så har de indirekte indflydelse på effektiviteten, serviceniveauet og i sidste ende omsætningen i din butik. Butikken skal naturligvis være indrettet, så den afspejler behov i forhold til funktioner og arbejdsgange. Butikkens placering er desuden vigtig i forhold til rekruttering af butikspersonale samt varelevering. Søg efter ledige butikslokaler i Viby på Lokalebasen, fx på Viby Ringvej.

Købekraften i området

Boligejendom i Viby J

Står valget på butikslokaler i Viby, så er information om erhvervsvenlighed, indtægtsniveau og købekraft i Aarhus Kommune relevant, idet Viby ligger i Aarhus Kommune. Købekraften i Viby er ikke den bedste, og den disponible indkomst i kommunen indtog i 2014 en 61. plads i en sammenligning af alle 98 danske kommuner (hvor placering 98 er den højeste), foretaget af Danmarks Statistik. Ifølge 2016-tal ligeledes fra Danmarks Statistik er den årlige disponible gennemsnitsindkomst i Aarhus Kommune 262.802 kroner. Den disponible indkomst er det beløb, en person har tilbage til opsparing og forbrug efter betaling af direkte skatter, arbejdsmarkedsbidrag, underholdsbidrag og renteudgifter. Uanset om din virksomhed er ny eller etableret spiller forhold som udvikling, kommunalperformance og rammebetingelser for virksomheder i Aarhus Kommune en vigtig rolle, når du overvejer at leje butikslokaler her i kommunen. Dansk Industri har siden 2010 hvert år sammenlignet det lokale erhvervsklima i landets 98 kommuner. I sammenligningen vurderer DI kommunalperformance på bagrund af faktorer som rammevilkår, infrastruktur og transport, arbejdskraft, kommunal sagsbehandling, skatter, afgifter og gebyrer, fysisk placering, brug af private leverandører, kommunens image, velfærdsservice samt information og dialog med kommunen, hvilket munder ud i en samlet placering og overordnet vurdering af kommunens erhvervsvenlighed. I sammenligningen opnåede Århus og herunder Viby en samlet placering som nummer 79, hvor kommunen i 2015 fik en 49. plads. Erhvervsvenlighed er altså gået 30 pladser tilbage i perioden. Huspriserne i Viby er et andet udtryk for, hvor mange penge folk har til forbrug og investering i området. De reelle huspriser i Viby og ikke kun til salg-priserne siger noget om det generelle niveau. I første kvartal 2017 er der ikke handlet nogen fritidshuse, men 14 ejerlejligheder til en kvadratmeterpris på 18.863 kroner per kvadratmeter, hvilket er en stigning på +2,29 procent, hvor kvadratmeterprisen på parcel- og rækkehuse var 20.587 kroner per kvadratmeter, et fald på -3,08 procent i forhold til fjerde kvartal 2016. Beregningen er baseret på, at der i perioden blev handlet solgt og købt 39 parcel- og rækkehuse i Aarhus Kommune.

Parkeringsmuligheder

Vælger du at leje butikslokaler i Viby, så kan der være tilknyttet parkeringsplads(er) til butikslokalerne, men det er med forskel. Alligevel er det nyttigt at kende til parkeringsforholdene i byen, og det er faktisk forholdsvist nemt at være parkant i Viby J, når du har kundebesøg, skal shoppe eller deltage i nogle af byens events. Du finder information om parkeringsmuligheder og zoner samt licenser, priser og afgifter i Viby og det øvrige Aarhus finder du på Aarhus Kommunes hjemmeside. På kommunens hjemmeside finder man desuden et kort over parkeringsområder og en lille parkeringsguide med forklaring af zoner, skilte og lovgivning. Du kan også læse mere om parkeringsregler, licenser, afgifter med videre. I Aarhus Kommune arbejdes der i disse år på at sikre god fremkommelighed i trafikken og forbedre parkeringsforholdene for byens virksomheder, borgere og besøgende.

Udvikling i området

Erhverslokaler til kontor i Viby J

Går du med tanker om at leje butikslokaler i Viby J, så kan planlagte udviklingsprojekter i kommunen sige noget om din kommende butiks opland, vækstpotentiale og indtjeningsmuligheder, hvorfor det kan være en god ide at kaste et blik på aktuelle lokalplaner og strategier. Viby J er en by, der ligesom hovedbyen Aarhus, slår på at være bygget på handlekraft og fællesskab. Aarhus er i rivende udvikling og vokser hvert år i størrelse og betydning. En by, hvor man tager medansvaret for regionens udvikling alvorligt og samtidig en by, hvor der er udsyn og skabes relationer nationalt og internationalt. Aarhus er en by med ambitioner om vækst, bæredygtighed og sammenhængskraft, og en by, der emmer af vilje til fornyelse. Aarhus er også en by, hvor medborgerskab er en erklæret værdi, hvor man løbende gentænker mulighederne for at leve i og udvikle Aarhus. Her er der fokus på sammen at skabe rammerne for det gode liv. Kommuneplan 2017 har et øget fokus på at styrke Aarhus som en by i ”social balance”. Derfor stiller planen flere krav til at udvikle byen med blandede byområder og indeholder retningslinjer for krav om almene boliger og for supplering med familieegnede boliger inden for Ringvejen, hvor udbuddet af denne boligtype er begrænset. Derudover åbnes der mulighed for at skabe større alsidighed i parcelhusområder ved at muliggøre flere boliger på én grund i udvalgte områder. Der sættes generelt retning for, at nye, større boligprojekter i eller i tilknytning til nuværende boligområder skal vurderes for, hvordan projektet kan bidrage til en mere blandet beboersammensætning i bydelen. Målet om en mere blandet by har også givet udslag i, at der er lavet en fordelingsnøgle for fordelingen mellem bolig og erhverv i de enkelte byområder. Med Kommuneplan 2017 ønsker kommunen et større og skarpere fokus på det liv, der ønskes skabt i de nye byområder og på at opnå høj kvalitet i miljø og byens rum. Der skal være arbejdet med en arkitektonisk helhedsvirkning og tilpasning til omgivelserne, som tager udgangspunkt i og bygger videre på områdets identitet, og så skal der etableres mødesteder i områderne.

Industrien

Kontorlokale i Viby J

Det er relevant at indhente information om erhvervsliv og industri i Viby i forbindelse med leje af butikslokaler tæt på den jyske hovedstad. Kommuneplanerne udstikker rammer og indeholder projekter, der har indflydelse på din butiks vækstpotentiale. Og Centerstrukturen ’står for skud’ i den aktuelle (2017) plan, som hviler på princippet om, at hver by har et bycenter, og hver bydel har et bydelscenter. Således indeholder kommuneplanen et bycenter for hver fritliggende by og Aarhus City for det sammenhængende byområde. Der er afgrænset i alt 15 bycentre for de fritliggende byer, heraf mangler Lisbjerg og Hårup fortsat et fungerende bycenter med detailhandel. Udviklingen i retning af det digitale samfund har medført færre funktioner for by- og bydelscentrene, hvor banker og posthuse stort set er forsvundet. Tilvæksten af dagligvarebutikker og internethandelen har også haft betydning for centrenes stagnation. De enkeltstående butikker og lokale butikscentre understøtter dagligvarehandlen i Aarhus Kommunes større byområder, hvor der kan være langt til by- eller bydelscentret. Der er siden 2013 åbnet flere end 20 dagligvaresupermarkeder, hvor der ikke var butikker før. Samlet er antallet af dagligvarebutikker dog kun vokset moderat. Handlen i by- og bydelscentrene er aftagende, selvom der ikke har været direkte tilbagegang i det samlede butiksareal i Aarhus Kommune og de mindre dagligvarebutikkers andel af omsætningen har bare været stigende på bekostning af de større dagligvarebutikker med et bredt varesortiment. Cityområdet udvides med trekantsområdet ved Godsbanen og mod nord med arealer på begge sider af ringgaden. Dele af området er overført fra det hidtidige bydelscenter i Åbyhøj. Det er i by- og bydelscentrene, der er mulighed for at placere de større dagligvarebutikker. Og samtidig er der plads til at lave torvefunktioner, udeserveringer og legepladser, biblioteker, institutioner, idræt og fitness, læger, tandlæger med videre. På den baggrund er der fokus på en fortætning af by- og bydelscentrene i Kommuneplan 2017 og mulighederne er mange. Der kan ske udvidelser af centrene med en tættere bebyggelse end den nuværende, visse centre kan udvides i højden med fx boliger, men ikke mindst er der mange steder brug for anden tilgang til parkerings- og opholdsarealer, hvis centrene skal danne en god ramme for byliv. Centerafgrænsningerne er mange steder justeret, således at centerområdet er reduceret til det område, hvor der reelt er butikker og hvorved der rettes fokus på det område, hvor den fremtidige udvikling forventes at komme. Der udlægges nye bydelscentre i Hasselager, Åby og på Aarhus Ø. I Lisbjerg, Lystrup og Solbjerg ændres bycentrets placering. Samtidig udvides Aarhus City-området hen over Nørreport ved Knudrisgade.

Hoteller og overnatningsmuligheder i området

Erhverslokaler til kontor i Viby J

Åbner du butik i Viby J, som ligger få kilometer fra smilets by, og får du behov for at indkvartere gæster, så er det at nemt finde en seng for natten i Aarhus. Villa Provence er en lille oase fyldt med atmosfære i hjertet af Aarhus. Alle 35 værelser og fire suiter er indrettet individuelt i provencalsk stil, og giver dig en oplevelse ud over det sædvanlige, som hotelejeren lover på villaens hjemmeside. Her tilbydes du en udpræget personlig service og opmærksomhed, hvor du kan føle dig hjemme, når du er ude. I Villa Provence tjekker du ind i den hyggelige lounge, hvor du også kan nyde en espresso eller en pastis. I hotelcafeen kan du begynde dagen med en velsmagende morgenmad, der giver dig en god start på dagen. Den brostensbelagte gårdhave med rislende fontæne og høje lindetræer er det perfekte sted til et glas køligt vin eller en aperitif. Villa Provence har privat parkering og gratis trådløst internet. Hotellet ligger i den ældste del af Aarhus med huse helt tilbage fra 1500-tallet. Områdets navn er inspireret af det parisiske latinerkvarter med smalle brostensbelagte gader, små cafeer og bistroer, butikker og gallerier. Du kan blandt andet reservere hotelværelser i Aarhus til dine overnattende projektarbejdere eller kunderTripAdvisor, Trivago, Momondo, Expedia, hotels.com og booking.com.