Introduktion til området

Spørger man indbyggerne i Hinnerup, hvad der er det bedste ved at bo i byen, så er roserne mange; ”vennerne bor i byen, og så er der mange muligheder for at gå til sport, kultur, biblioteket er fx godt, og så er der mange butikker.” ”Det er dejligt med togforbindelsen og de gode indkøbsmuligheder. Du kan jo få alt i Hinnerup.” ”Her er dejlig natur, god togforbindelse til Århus og gode indkøbsmuligheder.” Hinnerup ligger i Favrskov Kommune, som især er kendt for sine herregårde og slotte, og det var oplagt, da Hadsten, Hinnerup, Hvorslev og Hammel Kommune blev lagt sammen – i forbindelse med kommunalreformen i 2007 – at opkalde den nye kommune efter områdets største hovedgård, Faurskov (med u), tæt ved Lyngå. Her ligger blandt andet Lilleåen, Gudenåen, bakker, dale, skove og enge, og der er masser af muligheder for at gå opdagelse i naturen. Ved første blik er det store skove og udstrakte landbrugsarealer, der præger landskabet i kommunen, hvor Gudenådalen ved Ulstrup og Granslev Ådal, som begge er dannet af istiden, har sat deres tydelige spor. Færdes du til fods, på cykel eller i bil er du aldrig langt fra å og skov. Favrskov er smukke brede ådale med græssende dyr og høje bakker med en flot udsigt over et kuperet terræn. I det smukke landskab ligger en hel del fredede gravhøje fra stenalderen. I Hinnerup ligger Socialmuseet, som er indrettet i en tidligere fattiggård fra 1813. Her kan man få et indblik i de fattiges vilkår i 1800-tallet. Hinnerup er en stationsby i Østjylland med 7.576 indbyggere (2016), der er administrativ hovedby i Favrskov Kommune i Region Midtjylland. Hinnerup, som også er en del af Haldum Sogn, ligger blot 12 kilometer fra Århus C, og fungerer som forstad til den jyske hovedstad, da en del af byens indbyggere pendler til domkirkebyen. Favrskov Kommune har 47.655 indbyggere og dækker et areal på 539,36 kvadratkilometer.

Områdets historie

I Niels Peter Boye-Nielsens erindringer kan man læse, at yndlingspladsen i hans barndomshjem i Hinnerup var tørvekassen, som stod ved køkkenbordet inden for gangdøren. Det var en god siddeplads og husets bedste udsigtspost, hvorfra man kunne følge med i kødgryder, hverdagshistorier og skærmydsler. Niels Peters far sad for den anden ende af indskudsbordet, der med to fjæleender var lige til at skubbe ind i de tilsvarende udskæringer under bordpladen i det faste køkkenbord op mod de to vinduer ud til hønsehuset og brændehuset. Søster Tove sad på langsiden, og mor stod op og spiste ved køkkenvasken for hele tiden at kunne se, om nogen manglede noget, eller om alt på komfuret simrede, og ikke brændte på. For komfuret var i gang hele året, og der blev fyret med træ fra Frijsenborgskovene og pindebrænde fra familiens egne træer eller tørv fra Tinning mose. Familien Boye-Nielsen boede midt i tørvedistriktet. Otto Nygaards mose lå mod Hinnerupsiden, og Jens Møller Bechs og Johs. Rasmussens moser lå fra Skødtsminde til Søftensiden. Men disse Hinneruptørv var fulde af hundekød (græsdynddannelser) eller var så svovlede, at det lugtede grimt, ødelagde skorstenen og komfuret og gav kvindfolkene beskidt forklædemave, når de stod ved komfuret. Men både tørv og brænde var vigtigt. Fyres skulle der, både til madlavning og for at man kunne holde varmen. Derfor var brændsel en stor nødvendighed, og tørvene brændte godt, når ilden skulle holde længe. De brændte i lang tid, men gav ikke ret meget varme. Træ brændte hurtigt og gav høj varme, så man havde brug for begge dele. Pinde var til at fyre op med eller til at få de langsomme tørv til at brænde bedre. En ”pindehund” var små tynde tørre pinde pakket sammen i en avis. Sådan en hund kunne sætte fart på det hele. Især hvis den fik lidt petroleum, så skete der noget. Familien Boye-Nielsen brugte om året i omegnen af 3.000 tørv til komfuret og trefire rummeter træ til kakkelovnen, foruden pindehundene fra egen have.

Områdets infrastruktur

Kontorlokaler i Hinnerup

Er dine butikslokaler beliggende i Hinnerup, kan information om motorvejsnettet (i forhold til varelevering og opland – kunder i butikken) samt tog, taxi, flextur, stoppesteder og priser være nyttig. Det er Midttrafik, der står for den kollektive bustrafik i regionen. På landet og i mindre byer uden stoppesteder standser bussen efter behov. Vær opmærksom på, at bussen kun må standse, hvis det er tilladt efter færdselsloven. I byområder standser bussen kun ved stoppestedsskilte. Der er togstationer i Hinnerup, Hadsten og Ulstrup. Både DSB og Arriva har tog, der betjener stationerne. Se Arrivas køreplan for Århus – Langå – Struer. Se øvrige togkøreplaner på DSBs hjemmeside og find prisen for din togbillet. Alle borgere i Region Midtjylland kan desuden køre med Flextur. Midttur er Midttrafiks tilbud om supplerende kørsel til den almindelige buskørsel. Flextur er kørsel mellem to adresser, som du selv vælger. Det er en del billigere end at køre i taxa. Prisen afhænger af hvor langt du skal køre og om I er flere, der kører sammen. Når du bestiller, får du prisen oplyst med det samme. Læs mere om Midttur og se, hvordan du bestiller din rejse. Ifølge DIs analyse af erhvervsklimaet i landets 98 kommuner, er Favrskov Kommune i 2016 gået 19 pladser frem i kategorien Infrastruktur og transport. Den intensiverede indsats på området skyldes ikke mindst bevidstheden om, at en god infrastruktur er afgørende for butikslivet og kommunens virksomheder i øvrigt. Favrskov Kommune arbejder desuden videre på en udvidelse af motorvej E45.

Erhvervs- og forretningsliv

Lagerbygning i Hinnerup

Den betydning som de butikslokaler, du vælger at drive din butik fra, kan ikke overdrives. Butikslokalet har indflydelse på alt fra kundetilstrømning og omsætning til dine ansattes trivsel og butikken eller dit brands profil. Og der er flere ting at være opmærksom på, når du skal vælge butikslokaler i Hinnerup, da butikkens indretning og omgivelser også kan være med til at styrke butikkens profil. Butikken bør med andre ord være dit vartegn, hvorfor det er værd at overveje, om butikslokalet eller lokalerne sender det signal, du ønsker. Der skal være overensstemmelse mellem dit brand og butikkens placering, størrelse og interiør. Fordi butikslokalerne også påvirker eventuelt butikspersonales arbejdsglæde, så har de indirekte indflydelse på effektiviteten, serviceniveauet og i sidste ende omsætningen i din butik. Butikken skal naturligvis være indrettet, så den afspejler behov i forhold til funktioner og arbejdsgange. Butikkens placering er desuden vigtig i forhold til rekruttering af butikspersonale samt varelevering. Søg efter ledige butikslokaler i Hinnerup på Lokalebasen, fx i Storegade. Drømmer du om at åbne butik i den gamle stationsby, så kommer du i godt selskab. Her finder du nemlig et pænt udvalg af kendte kædebutikker og spændende specialbutikker, hvor du kan købe mangt og meget til rimelige priser, se oversigt over Hinnerups butikker. I Storegade finder du interessante butikker side om side med supermarkeder og et par delikatesseforretninger. I en stationsby som Hinnerup er det særligt vigtigt at skabe mindeværdige oplevelser, hvorfor service- og kvalitetsniveauet er højt i byen og atmosfæren god og meget uformel. Her kan du kombinere indkøbsturen med et besøg på en af byens hyggelige restauranter, eller slå vejen forbi kulturhuset. Hinnerup er en levende og aktiv by, og året igennem er der mange større events og mindre arrangementer for både voksne og børn. Alle Hinnerups parkeringspladser er gratis, og det er kun enkelte steder, man skal benytte parkeringsskive. SKAFFERIET i Hinnerup er en fornøjelse at besøge og handle hos. Her kan du købe sund aftensmad til at tage med hjem, som fx fyldte cannelloni med økogris og hakket okse, gratineret med soffritto (tomatsauce) og revet reggio parmigiano (parmesanost). Her kan du også købe udsøgte delikatesser, som safran-aioli (hvidløgsmayonnaise), blomme-gastrik, kyllingefond og god vin. Chefkokken (der er tre kokke) hos SKAFFERIET hedder Benjamin, og han været i lære hos den kendte franske kok Michel Michaud på Ruths Hotel i Skagen og på Substans og Pondus i Aarhus. SKAFFERIET arrangerer bagekurser ved siden salget af færdigretter, gourmet takeaway og delikatesser.

Købekraften i området

Kontorhotel i Hinnerup

Står valget på butikslokaler i Hinnerup, så er information om erhvervsvenlighed, indtægtsniveau og købekraft i Hinnerup relevant. Og købekraften i Hinnerup er god, og den disponible indkomst i kommunen indtager en 75. plads i en sammenligning af alle 98 danske kommuner (hvor placering 98 er den højeste), foretaget af Danmarks Statistik. Ifølge denne oversigt er den årlige disponible gennemsnitsindkomst i Favrskov Kommune 216.338 kroner (2014). Den disponible indkomst er det beløb, en person har tilbage til opsparing og forbrug efter betaling af direkte skatter, arbejdsmarkedsbidrag, underholdsbidrag og renteudgifter. Uanset om din virksomhed er ny eller etableret spiller forhold som udvikling, kommunalperformance og rammebetingelser for virksomheder i Favrskov Kommune en vigtig rolle, når du overvejer at leje butikslokaler her i kommunen. Dansk Industri har siden 2010 hvert år sammenlignet det lokale erhvervsklima i landets 98 kommuner. I sammenligningen vurderer DI kommunalperformance på bagrund af faktorer som rammevilkår, infrastruktur og transport, arbejdskraft, kommunal sagsbehandling, skatter, afgifter og gebyrer, fysisk placering, brug af private leverandører, kommunens image, velfærdsservice samt information og dialog med kommunen, hvilket munder ud i en samlet placering og overordnet vurdering af kommunens erhvervsvenlighed. I sammenligningen opnåede Favrskov en samlet placering som nummer 6, hvor kommunen i 2015 fik en 23. plads; en markant fremgang i Favrskovs erhvervsvenlighed. Huspriserne i Hinnerup er et andet udtryk for, hvor mange penge folk har til forbrug og investering i området. De reelle huspriser i Hinnerup og ikke kun til salg-priserne siger noget om det generelle niveau. I andet kvartal 2016 er der hverken solgt ejerlejligheder eller fritidshuse i Hinnerup, men kvadratmeterprisen på parcel- og rækkehuse var 15.376 kroner per kvadratmeter, en stigning på 9,43 procent i forhold til første kvartal 2016. Beregningen er baseret på, at der i perioden er handlet 20 parcel- og rækkehuse i Favrskov Kommune.

Parkeringsmuligheder

Når du lejer butikslokaler i Hinnerup, medfølger der ikke nødvendigvis parkeringsplads(er). I forhold til varelevering, butikspersonale og kundebesøg kan det derfor være nyttigt at vide noget om parkeringsmuligheden i byen (og i Favrskov Kommune). Parkering er gratis i Hinnerup, og generelt kun tidsbegrænset på byens strøg. I Hinnerup gælder det, at man må markere gratis i to timer i Storegade (hovedstrøget) og ved Hovedgaden i Ulstrup. Ved Banegårdspladsen i Hinnerup er der tre timers tidsbegrænsning på parkering. Alle øvrige pladser er med fri parkering. Hvis der er tidsbegrænsninger, fremgår det af skiltningen på de enkelte parkeringspladser. Tidsbegrænsningen i de enkelte byer kan du se i tabellen. I Favrskov Kommunes Parkeringsbekendtgørelse kan du blandet andet se, hvor man må parkere med store køretøjer.

Udvikling i området

Lagerbygning i Hinnerup

Hinnerup er administrativ hovedby i Favrskov Kommune, som i disse år sætter fokus på, hvad der kan være med til at udvikle detailhandlen både på land og i by. Det betyder, at Favrskov Kommune samarbejder med det lokale erhvervs- og handelsliv, og løbende sætter initiativer i gang, der kan gøre det endnu bedre at drive virksomhed i kommunen. Der er i det hele taget et stort fokus på at skabe de bedste vilkår for virksomhederne også i Hinnerup. Kommunen er dog opmærksom på, at det er en kontinuerlig opgave og proces, der skal udvikles på over tid. Derfor søsætter kommunen forskellige projekter, og bakker også op om forskellige tiltag og events til gavn for erhvervslivet i Hinnerup og resten af Favrskov Kommune. Blandt andet stiller kommunen skarpt på en indsats, der er rettet mod detailhandlen og socialøkonomiske virksomheder. Detailhandlen oplever stadig større udfordringer i forhold til at fastholde og udvikle borgernes lyst til at handle lokalt. Derfor har Favrskov Kommune lanceret en række tiltag, der skal styrke butikslivet i kommunen. Det omfatter blandt andet byforskønnelse i Hadsten og Hammel samt en helhedsplan for Hinnerup. Udviklingsforløbet for detailhandlen omfatter konsulentbistand fra detailhandelsekspert Bruno Christensen, og er rettet mod handelsstandsforeningerne i Hadsten, Hammel og Hinnerup (Hinnerup Handelsstandsforening: Hinnerup Handel) og butiksejerne i de tre byer. Formålet er, at butikkerne selv skal blive i stand til at udpege de største udfordringer, som butikkerne står overfor, og derefter vil igangsætte udviklingsaktiviteter, der kan imødegå disse. Derudover inviteres de øvrige detailbutikker i kommunen til arrangementer, der har til formål at motivere og inspirere til tværgående udviklingsaktiviteter, der retter sig mod klassiske udfordringer i mindre byer. Favrskov Kommune har i 2016 afsat 400.000 kroner til en styrket indsats for detailhandlen, og der er ydermere bevilliget 100.000 kroner til henholdsvis Hadsten, Hammel og Hinnerup til konkrete udviklingsaktiviteter i de tre byer. Samtidigt stilles der 100.000 kroner til rådighed til fælles udviklingstiltag for detailhandlen i kommunens øvrige byer.

Industrien

Erhvervslokaler i Hinnerup

Favrskov Byråd fik i 2011 udarbejdet en analyse af detailhandelen i Favrskov Kommune. Analysen skabte et overblik over detailhandelens omfang og beskaffenhed, og dannede i 2011 grundlag for byrådets fremadrettede planer for kommunen. Analysen blev samtidig et værktøj til inspiration for fortsat udvikling af detailhandelen i kommunens forskellige udbudspunkter. Detailhandelsanalysen er blandt andet forlæg til planerne om lokalcenteret, Gadebergcentret, i Hadsten. I 2014 godkendte byrådet desuden en lokalplan for området, der tillader etablering af en ny dagligvarebutik og flere udvalgsvarebutikker i området. Detailhandlen i kommunen oplever stadig større udfordringer i forhold til at fastholde og udvikle borgernes lyst til at handle lokalt. Foruden den fysiske planlægning af byerne, er der i efteråret 2014 igangsat et forløb for at understøtte udviklingen af den lokale detailhandel. Forløbet indebærer blandt andet, at butikkerne i de tre største byer skal udarbejde en plan for gennemførsel af udviklingsaktiviteter. Økonomiudvalget har afsat 400.000 kroner til indsatsen. Business Region Aarhus er et samarbejde mellem 11 østjyske kommuner, som har til formål at skabe vækst og arbejdspladser på tværs af kommunegrænser samt at fastholde og styrke området som et af Danmarks to førende vækstcentre med international gennemslagskraft. Udgangspunktet for samarbejdet er, at Business Region Aarhus skal igangsætte erhvervsrelaterede aktiviteter inden for virksomhedsudvikling og forbedring af virksomhedernes rammebetingelser, som er i fælles interesse og som med fordel kan drives sammen. I regi af Business Region Aarhus arbejdes der desuden med en kollektiv strategi for mobilitet samt mobilisering og bosætning.

Hoteller og overnatningsmuligheder i området

Erhvervslokaler i Hinnerup

Med butikslokaler i Hinnerup kan det være lidt af en udfordring at finde indkvartering fx til medarbejdere, agenter eller andre, og man skal ud over kommunegrænsen, hvis man vil have noget at vælge imellem. På Banegårdspladsen 12 i Århus, ni (9) kilometer fra Hinnerup, ligger Hotel Ritz Aarhus City, der blev renoveret i sommeren 2014, og som i dag fremstår som et lyst og stilfuldt boutiquehotel i moderne artdeco-stil. Nye værelser og badeværelser med interiør i lyse farver, glas og flotte stilrene møbler. Renoveringen er lavet med respekt for den historiske arkitektoniske bygning fra 1932, og man har bevaret den oprindelige charme fra det gamle Ritz. Hotel Ritz Aarhus byder på en ganske særlig stemning og forener nyt med gammelt. Hotellets elegante restaurant MASH tilbyder fine smagsoplevelser i behagelige omgivelser. Restauranten har tilhørende vinkælder i hotellets unikke kælderrestaurant, hvor en stor lækker morgenbuffet serveres. City Hotel Oasia Aarhus ligger også kun ni kilometer fra Hinnerup. Hotel Oasia i Aarhus city er indrettet med rene linjer og nordisk design – og med fokus på funktionalitet. Der møbleres alene med designermøbler, blandt andet Hästen-senge, specialfremstillede Montana-møbler og stole fra Theselius og Kjærholm, samt Bang & Olufsen-tv og -telefoner. Find fx overnatningsmuligheder i Hinnerup og omegn på Expedia, hotels.com, TripAdvisor eller booking.com.