Introduktion til området

Stationsbyen Hinnerup ligger i Østjylland, har 7.576 indbyggere (2016), og er administrativ hovedby i Favrskov Kommune i Region Midtjylland. Hinnerup, som også er en del af Haldum Sogn, ligger blot 12 kilometer fra Århus C, og har uformel forstadsstatus på grund af de mange hinnerupboere, som dagligt pendler til domkirkebyen. Hinnerup er næsten vokset sammen med Søften i syd, og de to byområder har tilsammen cirka 10.000 indbyggere. Per 1. Januar 2016 har Favrskov Kommune, som dækker et areal på 539,36 kvadratkilometer, i alt 47.655 indbyggere. Favrskovs højeste punkt er Lysnet ved Vissing, som ligger 131 meter over havets overflade. Kommunen har 840 kilometer vej, 295 hektar grønne områder, 130 kilometer offentligt vandløb, 20 børnehaver, 16 institutioner og 13 folkeskoler samt 239.000 kvadratmeter offentlige bygninger, cirka 1.700 virksomheder (per 1. januar 2014 ifølge CVR-registret) og i omegnen af 21.377 arbejdspladser (Statistikbanken). Hinnerup har gode bus- og togforbindelser, som en fremtidig letbane vil styrke yderligere. Hinnerup har ry for at være en attraktiv by med gode indkøbsmuligheder, skole- og idrætsfaciliteter samt let adgang til Aarhus med bil, tog og bus. Favrskov er især er kendt for sine herregårde og slotte, ikke mindst derfor var det oplagt, da Hadsten, Hinnerup, Hvorslev og Hammel Kommune i 2007 blev lagt sammen at opkalde den nye kommune efter en stor herregård. Navnet Favrskov går tilbage til 1200-tallet, hvor den store Faurskov Hovedgård, som lå tæt ved Lyngå første gang blev omtalt. Favrskov byder på masser af oplevelser i naturen, fx Lilleåen, Gudenåen, bakker, dale, skove og enge, og giver rig lejlighed til at dyrke et aktivt friluftsliv. Ved første øjekast er det skov og landbrugsarealer, der præger landskabet i Favrskov Kommune, men Gudenådalen ved Ulstrup og Granslev Ådal, som begge er dannet af istiden, har også sat tydelige spor. Uanset om man færdes til fods, på cykel eller i bil er der aldrig langt til å og skov. Vores Hinnerup er hjemmesiden, hvor erhvervsdrivende med kontorer i byen kan profilere sig lokalt. Hjemmesiden er oprettet for at samle lokale aktiviteter, synliggøre, hvad der er af fritidsmuligheder i byen samt give et overblik over alle lokale virksomheder, store som små. Private kan også poste nyt om fx garagesalg og lignende på den virtuelle opslagstavle.

Områdets historie

Hinnerup bestod oprindeligt af fem gårde og et mindre antal huse. Den lille by blev etableredes formentlig af udflyttere fra byen Grundfør. Hinnerup havde sin egen lille middelalderkirke, som blev revet ned omkring 1600. Året 1862 markerer det moderne Hinnerups fødselsår, her blev byen nemlig station på den jyske hovedjernbane, der blev oprettet ganske tæt på Gammel Hinnerup. Stationen kom til området på initiativ af greven af Frijsenborg, som drømte om at få egen jernbanestation med selskabslokaler tæt på godset. Derfor indgik han en aftale med Statsbanerne, som så byggede en station på en grund, greven havde skænket. Omkring århundredeskiftet blev byen beskrevet således: ”Hinnerup-Broby, Stationsby med Skole, Realskole (opr. 1886), Lægebolig, Dyrlægebolig, Maskinfabrik, Ølbryggeri, flere Handelsetablissementer, Haandværkere, Kro, Jernbane-, Telegraf- og Telefonstation samt Postekspedition; ved Stationen et Mindesmærke (Bronzebuste, modelleret af Bissen) for Fr. VII, rejst 1869.” I årene frem mod 1900 voksede Hinnerup by, som grænser op til Frijsenborgskovene, langsomt på baggrund af grevens cellulosefabrik og anden industri. Omkring midten af 1950erne begyndte Gammel Hinnerup og stationsbyen Hinnerup at smelte sammen, og siden 1960erne er der løbende blevet udstykket store arealer til parcelhusgrunde. Byen var før kommunalreformen (kommunesammenlægningen) i 2007 hovedby Hinnerup Kommune i Århus Amt.

 

Områdets infrastruktur

Med kontorer i Hinnerup skal man være forberedt på, at infrastrukturen ikke er optimal, men at den har forbedret sig markant siden 2014. Driver du virksomhed fra kontorer her i byen, kan information om tog, taxi, flextur, stoppesteder, priser og køreplaner være nyttig. Det er Midttrafik, der står for den kollektive bustrafik i regionen. På landet og i mindre byer uden stoppesteder standser bussen efter behov. Vær opmærksom på, at bussen kun må standse, hvis det er tilladt efter færdselsloven. I byområder standser bussen kun ved stoppestedsskilte. Der er togstationer i Hinnerup, Hadsten og Ulstrup. Både DSB og Arriva har tog, der betjener stationerne. Se Arrivas køreplan for Århus – Langå – Struer. Se øvrige togkøreplaner på DSBs hjemmeside og find prisen for din togbillet. Alle borgere i Region Midtjylland kan desuden køre med Flextur. Midttur er Midttrafiks tilbud om supplerende kørsel til den almindelige buskørsel. Flextur er kørsel mellem to adresser, som du selv vælger. Det er  en del billigere end at køre i taxa. Prisen afhænger af hvor langt du skal køre og om I er flere, der kører sammen. Når du bestiller, får du prisen oplyst med det samme. Læs mere om Midttur og se hvordan du bestiller din rejse. Ifølge DIs analyse af erhvervsklimaet i landets 98 kommuner, er Favrskov Kommune i 2016 gået 19 pladser frem i kategorien Infrastruktur og transport. Den intensiverede indsats på området skyldes ikke mindst bevidstheden om, at en god infrastruktur er afgørende for især de store virksomheder i kommunen. Favrskov Kommune arbejder desuden videre på en udvidelse af motorvej E45, og for, at der hurtigst muligt kommer gang i arbejdet med etableringen af en ny rute 26 på strækningen fra E45 til Hammel, hvor trafikken er meget tæt.

Erhvervs- og forretningsliv

Med kontorer beliggende i Hinnerup er du tæt på mange fine naturoplevelser, og du har gode indkøbsmuligheder og en regelmæssig kollektiv trafik. Med under en time i tog eller bil til Århus har Hinnerup en udmærket placering for erhvervsdrivende med virksomhed i Midtjylland. Flere faktorer har indflydelse på profileringen af din virksomhed, og de kontorer, hvorfra din virksomhed drives er en af dem. Der er flere ting at være opmærksom på, når du skal vælge kontorer i Hinnerup, da dine kontorer er foretagenets ansigt udadtil, og dermed også kan være med til at styrke virksomhedens image. Blandt andet derfor er det værd at overveje, om de valgte kontorlokaler sender det signal, du ønsker. Der skal være harmoni mellem dit brand og kontorernes beliggenhed, størrelse og interiør, ligesom kontorernes placering og beskaffenhed har betydning for rekruttering og medarbejdertrivsel, og derfor indirekte indflydelse på produktiviteten i din virksomhed. Kontorlokalerne bør desuden være indrettet, så de svarer til din virksomheds behov i forhold til funktioner og arbejdsgange. Og så skal kontorerne naturligvis være velfungerende og de tekniske installationer i orden, så driften ikke forstyrres. Se ledige kontorlejemål i Hinnerup og resten af Favrskov Kommune på Lokalebasen.

Er dine kontorer beliggende i Østjyllands gamle og stemningsfyldte stationsby, så finder du et pænt udvalg af kendte kædebutikker og spændende specialbutikker, hvor du kan købe mangt og meget til rimelige priser, se oversigt over Hinnerups butikker. Gå en tur ned langs Storegade, og gå på opdagelse i de interessante butikker, der ligger dør om dør med supermarkeder og et par delikatesseforretninger. I en stationsby som Hinnerup er det særligt vigtigt at skabe mindeværdige oplevelser, hvorfor service- og kvalitetsniveauet er højt i byen og atmosfæren god. Her kan du kombinere indkøbsturen med et besøg på en af byens hyggelige restauranter, eller slå vejen forbi kulturhuset. Hinnerup er en levende og aktiv by, og året igennem er der mange større events og mindre arrangementer for både voksne og børn. Alle Hinnerups parkeringspladser er gratis, og det er kun enkelte steder, man skal benytte parkeringsskive. SKAFFERIET i Hinnerup er en fornøjelse at besøge og handle hos. Her kan du købe sund aftensmad til at tage med hjem, som fx fyldte cannelloni med økogris og hakket okse, gratineret med soffritto (tomatsauce) og revet reggio parmigiano (parmesanost). Her kan du også købe udsøgte delikatesser, som safran-aioli (hvidløgsmayonnaise), blomme-gastrik, kyllingefond og gode druer. Chefkokken (der er tre kokke) hos SKAFFERIET hedder Benjamin, og han været i lære hos den kendte franske kok Michel Michaud på Ruths Hotel i Skagen og på Substans og Pondus i Aarhus. Foruden færdigretter, gourmet takeaway og delikatesser, arrangerer SKAFFERIET bagekurser.

Købekraften i området

Information om Favrskov Kommunes erhvervsvenlighed samt hinnerupborgernes indtægtsniveau og købekraft er relevant, når der skal vælges kontorlokaler i postnummer 8382. Købekraften i Hinnerup ligger pænt over middel, og den disponible indkomst i kommunen ligger på en 75. plads i en sammenligning af alle 98 danske kommuner (hvor placering 98 er den højeste), foretaget af Danmarks Statistik. Ifølge denne oversigt er den årlige disponible gennemsnitsindkomst i Favrskov Kommune 216.338 kroner (2014). Den disponible indkomst er det beløb, en person har tilbage til opsparing og forbrug efter betaling af direkte skatter, arbejdsmarkedsbidrag, underholdsbidrag og renteudgifter. Uanset om din virksomhed er ny eller etableret spiller forhold som udvikling, kommunalperformance og rammebetingelser for virksomheder i Favrskov Kommune en vigtig rolle, når du overvejer at leje kontorer i byen. Dansk Industri har siden 2010 hvert år sammenlignet det lokale erhvervsklima i landets 98 kommuner. I sammenligningen vurderer DI kommunalperformance på bagrund af faktorer som rammevilkår, infrastruktur og transport, arbejdskraft, kommunal sagsbehandling, skatter, afgifter og gebyrer, fysisk placering, brug af private leverandører, kommunens image, velfærdsservice samt information og dialog med kommunen, hvilket munder ud i en samlet placering og overordnet vurdering af kommunens erhvervsvenlighed. I sammenligningen opnåede Favrskov en samlet placering som nummer 6, hvor kommunen i 2015 fik en 23. plads. Favrskovs erhvervsvenlighed er altså steget markant i det forgangne år. Huspriserne i Hinnerup er et andet udtryk for, hvor mange penge folk har til forbrug og investering i kommunen. De reelle huspriser i Hinnerup og ikke kun til salg-priserne siger mest. I andet kvartal 2016 var kvadratmeterprisen på parcel- og rækkehuse i Hinnerup 15.376 kroner per kvadratmeter, en stigning på 9,43 procent i forhold til første kvartal 2016. Beregningen er baseret på, at der i perioden er indgået 20 hushandler i Favrskov Kommune. Der er hverken handlet ejerlejligheder eller fritidshuse i Hinnerup i perioden.

Parkeringsmuligheder

Med kontorer beliggende i Hinnerup, kan det i forbindelse med kundebesøg og varelevering – og hvor der ikke er parkeringsmuligheder tilknyttet lejemålet – være interessant at vide noget om parkeringsforholdene i byen. I Hinnerup er det stort set gratis at parkere alle steder, og der er generelt kun tidsbegrænset parkering på strøgene i byerne. I Hinnerup gælder det, at man må parkere gratis i to timer i Storegade (hovedstrøget) og ved Hovedgaden i Ulstrup. Ved Banegårdspladsen i Hinnerup er der tre timers tidsbegrænsning på parkering. Alle øvrige pladser er med fri parkering. Hvis der er indført tidsbegrænsning, fremgår det af skiltningen på de enkelte parkeringspladser. I Favrskov Kommunes Parkeringsbekendtgørelse kan du blandt andet se, hvor man må parkere med store køretøjer.

 

Udvikling i området

Byrådet i Favrskov Kommune, hvor Hinnerup er administrativ hovedby, vedtog den 26. april 2016 forslag til Plan- og bæredygtighedsstrategi. Favrskov Kommunes forslag til Plan- og bæredygtighedsstrategi fokuserer på temaerne infrastruktur og samarbejde, by- og erhvervsudvikling og det grønne liv i Favrskov. Strategien, som hedder Fremtidens Favrskov 2030, bygger videre på kommunes planstrategier fra 2007 og 2011 og indeholder Favrskov Byråds bud på, hvordan og i hvilke retninger, Favrskov Kommune skal udvikle sig frem mod 2030. Byrådet vedtog ved samme lejlighed Helhedsplan for centerområde i Søften. Formålet med helhedsplanen er at konkretisere de planovervejelser for Søften, der ligger til grund for lokalplanlægningen omkring en ny sognegård, centerområdet ved Skolevej og planlægningen i forbindelse med den kommende letbane. Helhedsplanen giver et samlet overblik over, hvordan centerområdet i Søften kan udvikles. Planen indeholder en række overordnede principper for placering, omfang og arkitektonisk retning af fremtidigt byggeri, anvendelse af bebyggelse, udformning af parkeringspladser og fastlæggelse af områdets trafikale og grønne strukturer. Helhedsplanen skal betragtes som en dispositionsplan for centerområdets udvikling i de kommende år. Den skal danne grundlag for og sikre sammenhæng mellem fremtidige byggeprojekter og disponering af parkeringsarealer og byrum i de lokalplaner, der skal udarbejdes for kommende projekter. Byrådet besluttede i Kommuneplan 13, at der i Hadsten, Hinnerup og Hammel skal arbejdes videre med udformning af helhedsplaner, herunder udformning af principper for bebyggelse og for de offentlige rums funktion og udformning. Byrådet har igangsat arbejdet med at udarbejde en ny helhedsplan for Hinnerup Midtby, hvor målet er at nå frem til en plan, der fastlægger nye rammer for, hvordan Hinnerup Midtby skal udvikle sig i fremtiden.

Industrien

Favrskov Kommune er pendlerkommune. Seks ud af 10 beskæftigede krydser hver dag kommunegrænsen for at komme til jobbet. Samtidig rejser et stort antal pendlere til Favrskov Kommune for at arbejde på en af kommunens mange virksomheder. Adgangen til kvalificeret arbejdskraft er forbedret siden 2015, men kommunen vil gerne have flere til at bo og arbejde lokalt, og det kræver, at virksomhederne i højere grad gør sig attraktive overfor den arbejdskraft, der allerede bor i kommunen. Samtidig er Favrskov Kommune meget interesseret i at hjælpe de unge til at vælge en uddannelse, der giver dem de kompetencer, som virksomhederne efterspørger. Som led heri iværksatte kommunen i 2016 et samarbejdsprojekt mellem skoler, uddannelsesinstitutioner og det lokale erhvervsliv. Favrskov Kommune er den sjette bedste erhvervskommune i Danmark. Det viser Dansk Industris (DI) undersøgelse ”Lokalt Erhvervsklima 2016”. Borgmester Nils Borring (A) glæder sig over, at Favrskov Kommune for sjette år i træk har opnået en høj placering som en af de bedste erhvervskommuner i Danmark, og udtrykker tilfredshed med, at kommunen har forbedret sig på flere af de parametre, DI måler erhvervsvenligheden på. Kommunen har arbejdet målrettet på at styrke de områder, hvor tidligere undersøgelser har vist, at Favrskov kunne gøre det bedre. Samtidig har kommunen prioriteret dialogen med og inddragelsen af virksomhederne højere. Favrskov Kommune har blandt andet gennemført en samlet erhvervsanalyse og afholdt en erhvervskonference, hvor man har drøftet, hvordan kommunen sammen med det lokale erhvervsliv kan forbedre erhvervsklimaet. Det generelle billede i DIs måling viser, at Favrskov Kommune har et positivt omdømme på rigtig mange parametre. Virksomhederne placerer kommunen blandt de 10 bedste i landet på 11 parametre ud af 21. Der er stor fremgang i kategorien Information og dialog med kommunen, hvor kommunen på alle tre parametre ligger i top syv, og i kategorien Kommunal sagsbehandling, hvor der er en fremgang på ti pladser. Ligeledes ligger Favrskov Kommune helt i top i vurderingen af den kommunale velfærdsservice og i tilfredsheden med den kommunale udbudsproces overfor private leverandører. 

Hoteller og overnatningsmuligheder i området

Ligger dine kontorer i Hinnerup, og opstår der behov for indkvartering af medarbejdere, kunder eller projektarbejdere, finder du flest overnatningsmuligheder uden for Hinnerup. Nilles Kro ligger fx i udkanten af Hinnerup i landlige omgivelser, cirka 20 kilometer fra Aarhus Botaniske Have, ARoS og Den Gamle By. Derudover ligger Aarhus Bymuseum og Aarhus Kunstbygning cirka 20 kilometer derfra. Krohotellet er røgfrit og har restaurant, en bar, lounge og gratis aviser. Foruden gratis trådløst internet på fællesarealer tilbydes gæster også gratis parkering. Andre faciliteter omfatter en have og en pejs i lobbyen samt hjælp til at arrangere udflugter og billetbestilling. Blot to kilometer fra Hinnerup ligger Grundfør Bed & Breakfast i hjertet af byen Grundfør, med udsigt til branddammen og med kun seks kilometer til motorvejen, der fører til alle afkroge af Jylland. Huset er et gammelt bindingsværks- og kampestenshus fra 1780. Og cirka tre kilometer fra Hinnerup finder du DBU Hotel & Kursuscenter. Dette hotel ligger 10 kilometer fra Aarhus Universitetshospital, ARoS og Den Gamle By. Derudover ligger Aarhus Botaniske Have og Aarhus Bymuseum cirka 10 kilometer derfra. Hotellet er røgfrit og har kaffe og te på fællesarealer, mødelokaler og hurtig indtjekning. Foruden gratis trådløst internet på fællesarealer tilbydes gæster gratis parkering. Alle hotellets 34 værelser har kaffemaskine, opvaskemaskine, gratis trådløst internet og fladskærms-tv med kabel-tv. Gæster kan desuden nyde godt af faciliteter såsom terrasse, komfur og bruser. Find fx overnatningsmuligheder i Hinnerup og omegn på Expedia, hotels.com, TripAdvisor og booking.com.