Introduktion til området

Landscape in Horsens

Horsens har meget at byde på: strand, skov og natur tæt på byens liv. Dét er Horsens. Både i udkanten af byen og i lokalsamfundet er man tæt på naturen i Horsens, som inviterer til trave-, løbe-, ro- og cykelture i et naturskønt og varieret landskab – med fjord, å, søer, stejle bakker og lange dalstrøg. Med erhvervslokaler i Horsens er man tæt på fjorden med de gode badestrande og naturreservatet Nørrestrand, og længere mod vest ligger Gudenåen og Søhøjlandet. I Horsens får du desuden rigtig meget bolig for pengene – og prisniveauet på lejeboliger ligger et godt stykke under andre større jyske byer. I midtbyen er der masser af lejligheder, byhuse, klassiske murermester- og patriciervillaer, tæt på byens pulserende liv. Overalt i byen er der i 2016 byggeprojekter i gang, hvor der både bliver opført studieboliger, almene boliger og eksklusive luksusboliger ved den nye havnefront. Horsens er en by i Østjylland, der med sine 57.517 indbyggere (2016) er landets ottende største by, beliggende for enden af Horsens Fjord på den jyske østkyst. Horsens er hovedby i Horsens Kommune med i alt 87.736 indbyggere (2016) og et areal på 542 kvadratkilometer i Region Midtjylland. Byen nævnes første gang i det 12. århundrede og betydelig by i middelalderen med flere fæstningsanlæg og klostre. Patriciervillaer som Jørgensens Hotel, vidner om, at Horsens også var købmændenes by i 1700-tallet. I dag er Horsens inde i en rivende udvikling med ny industri, der flytter til byområdet eller udvider eksisterende aktiviteter. Dertil kommer, at transportcentrum de seneste år er flyttet fra Trekantområdet til Horsens, som har en stor elektronikindustri og en del grafiske virksomheder. Horsens har endvidere landets eneste industrimuseum og den østjyske fjordby har i Søndergade Danmarks bredeste hovedstrøg. I den nordlige del af byen på en bakketop ses det tidligere Horsens Statsfængsel, der i dag er museum og kulturhus, og går under navnet Fængslet, hvor især koncerter og kulturfestivaler jævnligt er på programmet.

Områdets historie

Snaptun harbor near Horsens and point of departure for the ferry to Endelave and Hjarno islands in Denmark

Horsens og havnen er grundlagt ved Bygholm Åens udløb i fjorden. Umiddelbart vest for byen deler Åen sig i to grene, hvoraf den sydlige del, løb syd om byen og ud i ”flasken” medens den nordlige del af åen udmundede i fjorden syd for det gamle Stjernholms Slot – eller der hvor Ole Wormsgade nu støder til havnen. I slutningen af det 18. og i begyndelsen af det 19. århundrede gik havnen langsomt i forfald. Men Stiftsamtmand ved Århus Stift, Ove Høegh Guldberg, som var horsensianer af fødsel, var interesseret i byens velfærd, og pålagde derfor i 1785 havnekommissionen at gøre anstalter for at forbedre havnen. Herefter påbegyndtes forbedring af havneværkerne og besejlingsforholdene i 1785 og var fuldført i 1802. I 1854-56 tog man fat på den næste større havneudvidelse med bygningen af det bassin, som i dag er en del af Horsens’ Nyhavn. I 1883 købte havnen sin første dampmuddermaskine og sejlløbet blev uddybet til 15 fod i løbet af 1883-1892. I 1893 købte Horsens endnu en muddermaskine og uddybede sejlløbet til 17,5 fod. Frem til 1902 forbedredes havneforholdene ved yderlige uddybning og nye bolværker opførtes på begge sider. I 1902 fik man besejlingsforholdene forbedret ved opsættelse af ledefyrene, så havnen kan besejles om natten (i mørke). I 1903 fyldtes åen og i 1908 påbegyndtes den største udvidelse, der er foretaget på én gang. Havneudvidelsen omfattede 856 fod kaj på 22 favne fra Nyhavns nordvestlige hjørne mod øst og at tilvejebringe en 20 fod dyb udsejling, der flugtede med den nye kaj. Herved skabtes den såkaldte ø midt i Nyhavn. Foruden bolværksforøgelsen byggedes efter planen af 1908, syd for sejlløbet, en dæmning af faskiner for at hindre mudderet fra ”flasken” i at flyde ud i indløbet til havnen. Desuden anlagde man gader og jernbanespor til den nye kaj og byggede en læhavn, den såkaldte kølhale, og fiskerihavn ved den ny kajs østlige ende.

Områdets infrastruktur

Horsens is located close to three airports

Med erhvervslokaler beliggende i Horsens befinder du dig lige midt i Jylland. De internationale lufthavne Billund Lufthavn og Aarhus Lufthavn kan nås på henholdsvis 45 og 75 minutter fra Horsens by. Derudover er der kun 2,5 time til Københavns Lufthavn, hvorfra man med Intercitytog og lyntog kan køre direkte til Horsens midtby. Den østjyske motorvej E45 gør det ligeledes nemt at komme til Horsens. Midttrafik står for den kollektive trafik i Region Midtjylland, og dermed Horsens. Du kan finde aktuelle køreplaner både til bybusserne i Horsens Kommune, og til de regionale ruter, ligesom det er muligt at få realtidsoplysninger om den kollektive bustrafik via en ny app ”Midttrafik live”, som du kan downloade til din smartphone. Find og planlæg dit Horsens-besøg på DSB, som varetager togdriften i kommunen. Som et tillæg til den kollektive trafik tilbyder Horsens Kommune desuden flexture som et supplement til den kollektive trafik.
Flextur er et dør til dør-tilbud til alle. Med Flextur bestiller du selv rejsen, og du vælger selv, hvornår du vil af sted. Der er ingen stoppesteder og køreplaner. Du bliver kørt i taxa, liftbus eller personvogn med særlig tilladelse, og du kører sammen med andre kunder ligesom i bus og tog. De mange nye virksomheder og logistikbranchens markante tilstedeværelse er det bedste vidnesbyrd om Horsens effektive infrastruktur. Motorvej E45, der forbinder Nord og Sydeuropa, er lige ved døren.

Erhvervs- og forretningsliv

Shopping in Horsens

Med en beliggenhed tæt på motorvejsnettet samt regelmæssig bus- og togtrafik er Horsens et oplagt sted at søge efter erhvervslokaler til din kommende virksomhed. Erhvervslokaler anvendes til industri, service og øvrige erhverv, og de erhvervslokaler, hvorfra du driver din virksomhed, har betydning for din virksomheds omsætning, vækstpotentiale og profilering, hvorfor der er flere ting, du skal være opmærksom på, når du er på jagt efter erhvervslokaler i Horsens Kommune. Din virksomheds beliggenhed og omgivelser er en del af gesjæftens ansigt udadtil, og kan dermed være med til at styrke virksomhedens image. Derfor bør du overveje, om de erhvervslokaler, du har i kikkerteren, sender det signal, du ønsker. Erhvervslokalernes placering, størrelse samt interiør skal være i overensstemmelse med dit brand, og de valgte erhvervslokaler har desuden betydning for medarbejdertrivsel og dermed indirekte indflydelse på produktiviteten i din virksomhed. Dine erhvervslokaler skal endvidere være indrettet, så de svarer til din virksomheds behov, i forhold til funktioner og arbejdsgange. Og så skal de selvsagt være velfungerende, ligesom de tekniske installationer skal være i orden, så driften ikke forstyrres. Erhvervslokaler i Horsens er hovedsageligt koncentreret omkring byens erhvervskvarterer. Find ledige erhvervslokaler til leje og salg i Horsens på Lokalebasen.

Du har gode shopping- og indkøbsmuligheder, når du driver virksomhed fra erhvervslokaler i Horsens City. Uanset om du foretrækker det nye eller det klassiske, det pikante eller det delikate. Horsens har masser af steder, der kan inspirere og lokke indenfor mode og fine specialvare- og delikatessebutikker samt et væld af smagfulde spisesteder, når der skal tankes ny energi. Og oplevelserne fortsætter uden for byen, med masser af fristelser, der er værd at køre efter. Horsens er en levende midtby med rigtig udmærkede indkøbsmuligheder og et rigt shoppingmiljø. Og CityHorsens er koryfæet, når det handler om at skabe og tilbyde et spændende shoppingliv kombineret med events, kulturelle begivenheder og Cityoplevelser. CityHorsens’ vision er at tilbyde den ultimative indkøbsoplevelse qua god service, god stemning og et attraktivt udvalg af butikker. Når man er medlem af CityHorsens, er man samtidig medlem af et fællesskab. Her samles man om det fælles mål at give kunderne en speciel oplevelse og et stort udbud af varer. Energien og vitaliteten fra de mange aktiviteter i Horsens Citys brede gågade er en mindeværdig oplevelse for alle, der besøger den dynamiske by.

Købekraften i området

Horsens purchasing power

Information om kommunalperformance, indtægtsniveau og købekraft i Horsens er relevant, når der skal vælges erhvervslokaler i postnummer 8700. Købekraften i Horsens er middelgod, og den disponible indkomst i kommunen indtager en 51. plads i en sammenligning af alle 98 danske kommuner (hvor placering 98 er den højeste), foretaget af Danmarks Statistik. Ifølge denne oversigt er den årlige disponible gennemsnitsindkomst i Horsens Kommune 204.107 kroner (2014). Den disponible indkomst er det beløb, en person har tilbage til opsparing og forbrug efter betaling af direkte skatter, arbejdsmarkedsbidrag, underholdsbidrag og renteudgifter. Uanset om din virksomhed er ny eller etableret spiller forhold som udvikling, kommunalperformance og rammebetingelser for virksomheder i Horsens Kommune en vigtig rolle, når du overvejer at leje erhvervslokaler her i kommunen. Dansk Industri har siden 2010 hvert år sammenlignet det lokale erhvervsklima i landets 98 kommuner. I sammenligningen vurderer DI kommunalperformance på bagrund af faktorer som rammevilkår, infrastruktur og transport, arbejdskraft, kommunal sagsbehandling, skatter, afgifter og gebyrer, fysisk placering, brug af private leverandører, kommunens image, velfærdsservice samt information og dialog med kommunen, hvilket munder ud i en samlet placering og overordnet vurdering af kommunens erhvervsvenlighed. Og Horsens Kommune var årets højdespringer i 2016. Horsens gik fra en placering som nummer 92 i 2015 til en placering som nummer 36 i analysen i 2016. Altså en fremgang på hele 56 pladser. De vigtigste årsager hertil er blandt andet, at Horsens har forbedret sig på parmetre inden for byggesagsbehandling og udlicitering på de tekniske områder. Derudover klarer Horsens sig generelt bedre på de fleste parametre. Alle disse faktorer tilsammen er med til at sikre, at kommunen gik så markant frem. Huspriserne i Horsens er et andet udtryk for, hvor mange penge folk har til forbrug og investering i kommunen. De reelle huspriser i Horsens og ikke kun til salg-priserne siger noget om det generelle niveau. I tredje kvartal 2016 er der er ikke handlet nogen fritidshuse, men 36 ejerlejligheder til en kvadratmeterpris på 12.498 kroner per kvadratmeter, hvilket er et fald på -4,23 procent, hvor kvadratmeterprisen på parcel- og rækkehuse var 11.499 kroner per kvadratmeter, og det er en stigning på +0,40 procent i forhold til andet kvartal 2016. Beregningen er baseret på, at der i perioden er handlet 125 parcel- og rækkehuse i Horsens Kommune.

Parkeringsmuligheder

Horsens parking

Med erhvervslokaler beliggende i Horsens Kommune, er det – uanset om der er tilknyttet parkeringspladser til dine erhvervslokaler, eller der er mulighed for tilkøb eller leje af parkeringspladser tæt på – interessant at se lidt på parkeringsforholdene i kommunen, hvor du påtænker at leje erhvervslokaler. I Horsens Kommune er der etableret betalingsparkering flere steder i midtbyen. Virksomheder med mange kortvarige ærinder i centrum, og som gerne vil slippe for at skulle købe parkeringsafgift ved hver parkering på offentlige parkeringspladser, har mulighed for at købe en erhvervslicens. Månedskort kan købes og koster 660,00 kroner om måneden. Ved parkering på kommunale parkeringspladser med betaling, skal kortet ligge synligt i forruden, og p-skiven stilles efter gældende regler, der må herefter parkeres i to (2) timer for hvert stop. Såfremt parkeringstiden ikke kan overholdes skal bilen flyttes ud af området og der skal foretages en ny parkering inden p-skiven igen indstilles. Ved bestilling skrives en mail til trafik@horsens.dk  der skal indeholde oplysninger om virksomhedens navn, adresse, cvr.nr., og bilens registreringsnummer samt perioden, der ønskes erhvervslicens for. Læs mere om parkeringsforholdene i Horsens Kommune og søg efter ledige erhvervslokaler i Horsens Kommune og se, om der er tilknyttet parkeringspladser på Lokalebasen.

Udvikling i området

Danish Crown in Horsens

Den store koncentration af erhvervs- og videregående uddannelser i Horsens kommune betyder, at  virksomheder med erhvervslokaler her i byen også i fremtiden vil have nem adgang til kompetent arbejdskraft. VIA University College i Horsens er med sine 3.000 studerende, heraf næsten 1.000 internationale studerende, et teknisk og merkantilt kraftcenter. I direkte tilknytning til VIA ligger den 8.000 kvadratmeter store Vitus Bering Innovation Park, der blandt andet huser flere innovative virksomheder. Parken er opkaldt efter Horsens’ nok mest kendte bysbarn, Vitus Bering, der blev født i 1681, og som i 1703 blev hvervet til den russiske zar, Peter den Stores flåde, og deltog i den store nordiske krig. Efter krigen blev Vitus Bering sendt ud for at kortlægge Ruslands østlige egne, samt for at finde ud af om Sibirien var landfast med Nordamerika. Horsens har desuden et kæmpe opland af arbejdskraft. Mere end en million mennesker er bosat, så de højest har en times kørsel til Horsens. Horsens Kommune er nu Jyllands hurtigst voksende kommune og den tredjestørste på landsplan. Kommunens branding som oplevelseskommune med masser af kultur og oplevelser kombineret med lave hus- og grundpriser, beliggenhed ved motorvejen og tæt på Aarhus, gode servicetilbud og smuk natur er nogle af de forhold, der har været med til at skabe vækst i senere år. På samme måde har flere store virksomheder bidraget til den positive udvikling i Horsens, herunder Danish Crown, som er blandt verdens anden-tredjestørste kødseksportører og samtidig verdens største eksportør af svinekød. Danish Crown er desuden Europas største kødforædlingsvirksomhed og således en anselig spiller på det europæiske oksekødsmarked. Danish Crown er Europas største og verdens andenstørste svineslagteri. Med 109.000 ugentlige slagtninger tegner Danish Crown i Horsens sig alene for 30 procent af koncernens samlede slagtekapacitet. Nordeuropas største svineslagteri ligger i Horsens og blev taget i brug i 2005, og der er siden åbningen slagtet flere end fem millioner grise. Det imponerende bygningskompleks er tegnet af Aarhus-arkitekterne Arkitema og har vundet adskillige priser. slagteriet er indrettet så det har været muligt at øge slagtekapaciteten med 50 procent indenfor de oprindelige rammer. Med 1.500 medarbejdere er Danish Crown i Horsens ikke alene en væsentlig lokal og regional aktør på det danske fødevaremarked, men også en virksomhed med både nationalt og europæisk sigte. Danish Crown er ejet af omkring 8.250 danske landmænd. De samlede årlige leverancer andrager 22 mio. svin og søer – heraf kommer alene de 14,5 mio. fra Danmark – samt 700.000 kreaturer, heraf 300.000 fra Danmark. Danish Crown-koncernen har en omsætning på 58 mia. kroner om året og beskæftiger omkring 26.000 medarbejdere. Koncernen består af divisionerne DC Pork med 17 produktions- og distributionsvirksomheder samt DC Beef med fire produktions- og distributionsvirksomheder. Hertil kommer en række datterselskaber. Danish Crown i Horsens tiltrækker hvert år 20.000+ gæster, foruden professionelle besøgende såsom landmænd, myndigheder samt leverandører og samarbejdspartnere.

Industrien

Business in Horsens

Horsens ligger lige midt i det tætbefolkede østjyske kraftcenter. Det betyder, at virksomheder med erhvervslokaler her i kommunen, har adgang til et stort udbud af kompetent arbejdskraft, foruden en stærk infrastruktur med et udbygget vejnet tæt på E45, kun 40 minutters kørsel fra Billund Lufthavn, erhvervshavn til godstransport samt gode bus- og togforbindelser. Endelig betyder den centrale placering mellem Aarhus og Trekantområdet, at erhvervslivet i Horsens er tæt på både potentielle kunder og samarbejdspartnere i oplandet både nord og syd for byen. Den kraftige vækst i Horsens Kommune betyder, at Horsens har særligt fokus på kommunens infrastruktur, som indgår helt centralt i planlægningen af fremtidens Horsens. Virksomheder har let adgang til transport af varer og arbejdskraft, og i 2016 begyndte arbejdet med etableringen af en ny omfartsvej i det sydlige Horsens og en ny motorvejstilslutning ved Hatting. Desuden arbejder kommunen på at få det tredje spor på E45 fra Aarhus til Vejle hurtigst muligt. Virksomheder med erhvervslokaler i Horsens Kommune oplever typisk, at udviklingen bevæger sig i en positiv retning, og at der arbejdes på at tænke erhvervslivets vækstmuligheder ind i lokalplaner, infrastruktur samt uddannelse. Resultatet er, at virksomheder med erhvervslokaler her i kommunen har gode muligheder for at fremtidssikre virksomhedens vækstpotentiale. BusinessHorsens er kommunens aktive erhvervsforening, der holder netværksmøder for byens erhvervsliv og tilbyder ydelser, der kan fremme innovation og vækst hos medlemsvirksomhederne. Iværksættervejledning og events for iværksættere finder du også hos BusinessHorsens. Her er der sparring og hjælp at hente hos lokale erhvervsfolk, hvad enten der er tale om etablerede virksomheder eller iværksættere. Som erhvervs- og vækstorienteret kommune betragter Horsens Kommune det som deres fornemste opgave at understøtte erhvervslivets virkelyst og være en aktiv medspiller i at få ting til at lykkes. Horsens går målrettet efter at (for)blive en attraktiv bosætningskommune med fokus på erhvervsvenlighed, uddannelse og kulturoplevelser af høj kvalitet. Visionære beslutninger skal sikre, at Horsens kan fastholde og fortsætte udviklingen af Horsens som en af landets hurtigst voksende kommuner, hvor der er jobs, uddannelse og god velfærd til gavn for erhvervsliv og borgere.

Hoteller og overnatningsmuligheder i området

Hotel Danica in Horsens Foto: Booking.com

Driver du virksomhed fra erhvervslokaler i Horsens, så finder du mange charmerende hoteller i byen – både midt på strøget og tæt på natur og park. Her er der også mulighed for at indkvartere fx projektmedarbejdere, kunder, medarbejdere eller andre på vandrehjem, bed and breakfasts med videre. Så vil du overnatte i en god seng, så er det bare ’at tage for sig at retterne’. Hotel Danica ligger i hjertet af Horsens, i rolige omgivelser og kun to minutter fra byens hyggelige gågader. Alle værelser blev renoveret i 2011 og er holdt i en moderne stil, hvor der er lagt vægt på hygge. Alle værelser har 30” fladskærms-tv med satellitkanaler, gratis trådløs internetadgang, skrivebord, og eget badeværelse. Hotellets hyggelige og elegante restaurant tilbyder alt fra gourmetmad til klassiske retter til priser, hvor alle kan være med. Køkkenet tilbyder menuer komponeret af dygtige kokke med gode råvarer, og det faguddannede personale i restauranten sørger for den gode oplevelse. Hotellet ligger fem minutters gang fra fjord og grønne områder og 10 minutters gang fra stationen. Du kan blandt andet reservere hotelværelser i Horsens til dine overnattende projektarbejdere eller kunder på TripAdvisor, Trivago, Momondo, Expedia, hotels.com og booking.com.