Introduktion til området

Flag of Horsens

Horsens ligger lige midt i det tætbefolkede østjyske kraftcenter. Her er man tæt på sand, sol og saltvand og en række lokkende fristelser inde i byen. Rundt om Horsens Fjord finder du natur samt kultur- og sportsoplevelser, og du er tæt på gode indkøbsmuligheder. Horsens by ligger lige ned til fjorden og i kort cykelafstand fra lystbådehavnen. Horsens Fjord er sejlerliv, cykelferie, natur, frisk luft og meget mere. Der er også masser af sjove og større attraktioner tæt på Horsens. Besøg blandt andet Legoland, Djurs Sommerland, Kunstmuseet ARoS, Moesgaard Museum, Økolariet, Labyrinthia og Glud Museum. Horsens er en by i Østjylland, der med sine 57.517 indbyggere (2016) er landets ottende største by, beliggende for enden af Horsens Fjord på den jyske østkyst. Horsens er Østjyllands tredjestørste by efter Aarhus og Randers. Horsens Kommune opstod ved sammenlægningen af kommunerne Brændstrup, Gedved og Horsens som del af strukturreformen i 2007. Horsens er hovedby i Horsens Kommune med i alt 87.736 indbyggere (2016) og et areal på 542 kvadratkilometer i Region Midtjylland. Byen nævnes første gang i det 12. århundrede og er en betydelig by i middelalderen med flere fæstningsanlæg og klostre. I dag forskønner patriciervillaer som Jørgensens Hotel byen, og vidner om, at Horsens også var købmændenes by i 1700-tallet. I dag er Horsens inde i en udviklingsfase med ny industri, der flytter til byområdet eller udvider eksisterende aktiviteter. Transportcentrum er siden 2015 rykket fra Trekantområdet til Horsens, som har en stor elektronikindustri og en del grafiske virksomheder. Horsens har endvidere landets eneste industrimuseum. Den østjyske fjordby har i Søndergade Danmarks bredeste hovedstrøg, som er gågade. I den nordlige del af byen på en bakketop ses det tidligere Horsens Statsfængsel, der nu er indrettet som museum og kulturhus under navnet FÆNGSLET, hvor især koncerter og kulturfestivaler jævnligt er på programmet.

Områdets historie

Church of the Saviour in the historic center of the city of Horsens in 2012

Horsens har alle dage været en driftig handelsby. Tidligere handlede man meget Hamborg, Lübeck, Bremen, Bergen og Amsterdam. Det var derfor naturligt, at de fleste indbyggere ernærede sig ved handel og håndværk. Gerhard de Lichtenberg tilhørte både på sin mors og fars side entreprenante handelsslægter. Hans far, Hans Christensen, var en kendt handelsmand, der havde arbejdet sig op til at blive en meget holden herre. Hans handlede meget med en Heinrich Lichtenberg fra Flensborg, hvis søster, Gedske, han giftede sig med i 1695. Ægteskabet varede dog kun kort tid, da Gedske nedkom med en dreng – den senere landskendte Gerhard de Lichtenberg – i april 1697, betalte hun med sit liv. Efter opvækst og uddannelse hos onkelen i Flensburg, efter hvem Gerhard tog sit efternavn, giftede han sig i 1728 med Bodil Hoffgaard. Dette giftermål gav ham adgang i Horsens’ finere kredse og større kapital at arbejde med. Gerhard overtog i en ung alder både sin onkels og sin fars forretninger. Da forretningerne fik et opsving, overtog han i 1731 sin første landejendom ”Lindebjerggård” i Ølgod, nord for Varde, som han havde pant i. Det blev starten på en lang række overtagelser af ejendomme i Jylland. I Horsens byggede han sig et smuk hus, et af landets smukkeste købstadshuse. Her stod tidligere en høj bindingsværkshus, som Lichtenberg lod ombygge i 1744, således at stuehuset ud mod gaden fik sin nuværende skikkelse som en grundmuret bygning i palæstil i to stokværk og med høj kælder. Midt på facaden placeredes en kvist, og på hver side af den høje stentrappe en fremspringende karnap, der går op gennem begge etager. Over den udsmykkede sandstensportal ses Lichtenbergs våbenskjold og neden under kan man læse: ”Was Gott beschert uns niemand wehrt, anno 1744”. Alle husets vinduer har indfatninger og smukke afslutninger i sten. I husets indre findes rokokostuklofter, samt døre og messinglåse i samme stil. Nicolaus Reimann var Lichtenbergs arkitekt, både på palæet og andre af hans byggerier. Gerhard de Lichtenberg blev på grund af sit store virke også bemærket i kongelige kredse. Kong Frederik V beærede ham således med et besøg, hvortil den stadigt bevarede kongestol blev bygget. Lichtenberg døde den 19. juli 1764, og stedt til hvile fra Klosterkirken i Horsens, hvor også Bodil de Lichtenberg blev begravet ved sin død 30 år senere. Det Lichtenbergske Palæ var i mange år byens rådhus, men i 1813 blev det omdannet til gæstgivergård, og er det den dag i dag.

Områdets infrastruktur

Midttrafik live app Foto: www.midttrafik.dk

Med kontorer beliggende i Horsens befinder du dig lige midt i Jylland. De internationale lufthavne Billund Lufthavn og Aarhus Lufthavn kan nås på henholdsvis 45 og 75 minutter fra Horsens by. Derudover er der kun 2,5 time til Københavns Lufthavn, hvorfra man med Intercitytog og lyntog kan køre direkte til Horsens midtby. Den østjyske motorvej E45 gør det ligeledes nemt at komme til Horsens. Midttrafik står for den kollektive trafik i Region Midtjylland, og dermed Horsens. Du kan finde aktuelle køreplaner både til bybusserne i Horsens Kommune, og til de regionale ruter, ligesom det er muligt at få realtidsoplysninger om den kollektive bustrafik via en ny app ”Midttrafik live”, som du kan downloade til din smartphone. Find og planlæg dit Horsens-besøg på DSB, som varetager togdriften i kommunen. Som et tillæg til den kollektive trafik tilbyder Horsens Kommune desuden flexture som et supplement til den kollektive trafik.
Flextur er et dør til dør-tilbud til alle. Med Flextur bestiller du selv rejsen, og du vælger selv, hvornår du vil af sted. Der er ingen stoppesteder og køreplaner. Du bliver kørt i taxa, liftbus eller personvogn med særlig tilladelse, og du kører sammen med andre kunder ligesom i bus og tog. De mange nye virksomheder og logistikbranchens markante tilstedeværelse er det bedste vidnesbyrd om Horsens effektive infrastruktur. Motorvej E45, der forbinder Nord og Sydeuropa, er lige ved døren.

Erhvervs- og forretningsliv

Offices for rent in Horsens

Med kontorer beliggende i Horsens er du tæt på fine natur- og kulturoplevelser, og du har gode indkøbsmuligheder og en effektiv kollektiv trafik. Forhold, der blandt andet har indflydelse på profileringen af din virksomhed. De kontorer, hvorfra din virksomhed drives er en anden afgørende faktor. Der er flere ting at være opmærksom på, når du skal vælge kontorer i Horsens, da dine kontorer er foretagenets ansigt udadtil, og dermed også kan være med til at styrke virksomhedens image. Blandt andet derfor er det værd at overveje, om de valgte kontorlokaler sender det signal, du ønsker. Der skal være harmoni mellem dit brand og kontorernes beliggenhed, størrelse og interiør, ligesom kontorernes placering og beskaffenhed har betydning for rekruttering og medarbejdertrivsel, og derfor indirekte indflydelse på produktiviteten i din virksomhed. Kontorlokalerne bør desuden være indrettet, så de svarer til din virksomheds behov i forhold til funktioner og arbejdsgange. Og så skal kontorerne naturligvis være velfungerende og de tekniske installationer i orden, så driften ikke forstyrres. Find ledige kontorer i Horsens på Lokalebasen.

Du har gode shopping- og indkøbsmuligheder, hvis du vælger kontorer i Horsens, uanset om du foretrækker det nye eller det klassiske, det pikante eller det delikate. Horsens har masser af steder, der kan inspirere og lokke indenfor mode og fine specialvare- og delikatessebutikker samt et væld af smagfulde spisesteder, når der skal tankes ny energi. Og oplevelserne fortsætter uden for byen, med masser af fristelser, der er værd at køre efter. En levende midtby med gode indkøbsmuligheder og et rigt shoppingmiljø finder du i Horsens. CityHorsens er drivkraften, når det handler om at skabe og tilbyde et spændende shoppingliv kombineret med events, kulturelle begivenheder og Cityoplevelser. CityHorsens’ vision er at tilbyde den ultimative indkøbsoplevelse qua god service, god stemning og et attraktivt udvalg af butikker. Når man er medlem af CityHorsens, er man samtidig medlem af et fællesskab. Her samles man om det fælles mål at give kunderne en speciel oplevelse og et stort udbud af varer. Energien og vitaliteten fra de mange aktiviteter i Horsens Citys brede gågade er en mindeværdig oplevelse for alle, der besøger den dynamiske by.

Købekraften i området

Horsens purchasing power

Information om Horsens Kommunes erhvervsvenlighed samt indbyggernes indtægtsniveau og købekraft er relevant, når der skal vælges kontorlokaler i postnummer 8700. Købekraften i Horsens er middelgod, og den disponible indkomst i kommunen ligger på en 51. plads i en sammenligning af alle 98 danske kommuner (hvor placering 98 er den højeste), foretaget af Danmarks Statistik. Ifølge denne oversigt er den årlige disponible gennemsnitsindkomst i Horsens Kommune 204.107 kroner (2014). Den disponible indkomst er det beløb, en person har tilbage til opsparing og forbrug efter betaling af direkte skatter, arbejdsmarkedsbidrag, underholdsbidrag og renteudgifter. Uanset om din virksomhed er ny eller etableret spiller forhold som udvikling, kommunalperformance og rammebetingelser for virksomheder i Horsens Kommune en vigtig rolle, når du overvejer at leje kontorer i byen. Dansk Industri har siden 2010 hvert år sammenlignet det lokale erhvervsklima i landets 98 kommuner. I sammenligningen vurderer DI kommunalperformance på bagrund af faktorer som rammevilkår, infrastruktur og transport, arbejdskraft, kommunal sagsbehandling, skatter, afgifter og gebyrer, fysisk placering, brug af private leverandører, kommunens image, velfærdsservice samt information og dialog med kommunen, hvilket munder ud i en samlet placering og overordnet vurdering af kommunens erhvervsvenlighed. Og Horsens Kommune var årets højdespringer i 2016. Horsens gik fra en placering som nummer 92 i 2015 til en placering som nummer 36 i analysen i 2016. Altså en fremgang på hele 56 pladser. De vigtigste årsager hertil er blandt andet, at Horsens har forbedret sig på parmetre inden for byggesagsbehandling og udlicitering på de tekniske områder. Derudover klarer Horsens sig generelt bedre på de fleste parametre. Alle disse faktorer tilsammen er med til at sikre, at kommunen gik så markant frem. Huspriserne i Horsens er et andet udtryk for, hvor mange penge folk har til forbrug og investering i kommunen. De reelle huspriser i Horsens og ikke kun til salg-priserne siger mest. I tredje kvartal 2016 var kvadratmeterprisen på parcel- og rækkehuse i Horsens 11.499 kroner per kvadratmeter, en stigning på +0,40 procent i forhold til andet kvartal 2016. Beregningen er baseret på, at der i perioden er indgået 125 hushandler i Horsens Kommune. Der er handlet 36 ejerlejligheder til en kvadratmeterpris på 12.498 kroner per kvadratmeter, hvilket er et fald på -4,23 procent i forhold til årets andet kvartal. Der er ikke handlet nogen fritidshuse i Horsens i perioden.

Parkeringsmuligheder

Horsens parking

Med kontorer i Horsens, kan det – uanset om der er tilknyttet parkeringspladser til dit lejemål, eller der er mulighed for tilkøb eller leje af parkeringspladser tæt på – være interessant at se lidt på parkeringsforholdene i kommunen, hvor du påtænker at leje kontorer. I Horsens Kommune er der etableret betalingsparkering flere steder i midtbyen. Virksomheder med mange kortvarige ærinder i centrum, og som gerne vil slippe for at skulle købe parkeringsafgift ved hver parkering på offentlige parkeringspladser, har mulighed for at købe en erhvervslicens. Månedskort kan købes og koster 660,00 kroner om måneden. Ved parkering på kommunale parkeringspladser med betaling, skal kortet ligge synligt i forruden, og p-skiven stilles efter gældende regler, der må herefter parkeres i to (2) timer for hvert stop. Såfremt parkeringstiden ikke kan overholdes skal bilen flyttes ud af området og der skal foretages en ny parkering inden p-skiven igen indstilles. Ved bestilling skrives en mail til trafik@horsens.dk  der skal indeholde oplysninger om virksomhedens navn, adresse, cvr.nr., og bilens registreringsnummer samt perioden, der ønskes erhvervslicens for. Læs mere om parkeringsforholdene i Horsens Kommune og søg efter ledige kontorer i Horsens Kommune og se, om der er tilknyttet parkeringspladser på Lokalebasen.

Udvikling i området

University College, Campus Horsens / by C. F. Møller Architects Foto: www.architecturelist.com

Horsens oplever stærk vækst i disse år. Med en befolkningstilvækst på 1.000 nye borgere om året, ligger Horsens øverst på listen over bosætningskommuner, og byens indbyggertal på 87.736 (2016), hvoraf 56.536 bor i Horsens by, forventes i 2026 at nå cirka 97.000. Derfor oplever man også en boligtilvækst på 600-700 boliger om året, hvilket kan mærkes på grundsalget i kommunen og på en generel vækst i  erhvervslivet. Omlægningen af de mange produktionsvirksomheder til robotstyret produktion har ført til etablering af helt nye virksomheder med højtspecialiserede arbejdspladser og et voksende antal medarbejdere med mellem- og længerevarende uddannelser. Det har betydet, at Horsens har fået et nyt image som byen med innovation og teknologi. Erhvervs- og befolkningsvæksten har ydermere øget behovet for nye byudviklingsrum og kommunen satset på at udvikle den gamle industrihavn i samarbejde med Horsens Erhvervshavn. Den store erhvervshavn rykker længere ud i fjorden og skaber dermed rum for nye attraktive byområder med et muligt etageareal på 500.000 kvadratmeter. Området er dobbelt så stort som Horsens midtby og vil have byggepotentiale for de kommende 40 år.  Parallelt hermed har Horsens fået større pondus og format som uddannelsesby med det 75.000 kvadratmeter store Campusbyggeri. I forvejen ligger Danmarks største professionshøjskole i Horsens og et nyt sygehus er også på tegnebrættet. Regionsrådet godkendte i sommeren 2015 det 9.100 kvadratmeter store byggeri til 800 millioner. Horsens Kommune ønsker en by, der inviterer til mere sport, idræt og fysisk udfoldelse i spændende og aktiverende byrum.

Industrien

Snaptun harbor near Horsens and departure of the ferry for Endelave island in Denmark

Horsens Kommune, der i 2016 var Jyllands hurtigst voksende kommune, er gearet til vækstvirksomheder. Der kommer i omegnen af 1.000 nye borgere til kommunen hvert år, og Danmarks Statistiks befolkningsfremskrivning har beregnet, at Horsens Kommune frem mod 2040 vil ligge i top tre umiddelbart efter Hovedstadsområdet og Aarhus. Horsens Kommune er også en af de kommuner i Jylland med størst vækst i antallet af arbejdspladser. Og på uddannelsesområdet er antallet af studerende fordoblet inden for de seneste otte år. Hvis du spørger de lokale virksomheder, så er Horsens en god erhvervskommune – helt enkelt, fordi man har besluttet sig for at være det. Her nægter de simpelthen at være tunge at danse med. Horsens ligger midt i Østjylland, og det betyder, at virksomheder med kontorer her i kommunen, har adgang til et stort udbud af kompetent arbejdskraft og en effektiv infrastruktur med et udbygget vejnet tæt på E45, 40 minutters kørsel til Billund Lufthavn, erhvervshavn til godstransport samt gode bus- og togforbindelser. Fx er der fire togafgange i timen fra Horsens mod Aarhus. Den centrale placering mellem Aarhus og Trekantområdet, betyder, at virksomheder med kontorer her er tæt på både potentielle kunder og samarbejdspartnere. Den kraftige vækst i Horsens Kommune betyder, at der i disse år er ekstra fokus på infrastrukturen, som er et væsentligt element i planlægningen af Horsens udvikling. Kommunen ved, hvor vigtigt det er, at virksomheder har let adgang til transport af varer og arbejdskraft, og at infrastrukturen ikke blive en flaskehals. I 2016 påbegyndtes anlæggelse af en ny omfartsvej i den sydlige del af Horsens, en ny motorvejstilslutning ved Hatting, og der arbejdes på at få det tredje spor på E45 fra Aarhus til Vejle hurtigst muligt. For langt de fleste virksomheder med kontorer i Horsens Kommune går udviklingen i positiv retning. Derfor tænker man langsigtet og  altid erhvervslivets vækstmuligheder ind i lokalplaner, infrastruktur og uddannelse. På den måde er Horsens Kommune en erhvervsorienteret og fremskridtsvenlig kommune med tradition for at samarbejde med erhvervslivet om udvikling og udfordringer. Derfor har kommunen flere lokale samarbejdsalliancer, og er samtidig en del af Business Region Aarhus-samarbejdet. Kommunen har derfor defineret strategier for at arbejde i alliancer, fordi de har ambitiøse visioner for udviklingen af kommunen og erhvervslivet. Det betyder, at hvis du som virksomhedsejer påtænker at leje kontorer i Horsens Kommune, vil opleve færre forhindringer og større lydhørhed i samarbejdet mellem virksomhed og kommune.

Hoteller og overnatningsmuligheder i området

Best Western Jørgensens Hotel

Med kontorer i Horsens, kan du – hvis der opstår behov for det – blandt andet reservere hotelværelser til dine overnattende projektarbejdere eller kunder på TripAdvisor, Trivago, Momondo, Expedia, hotels.com og booking.com. Her kan du vælge blandt nogle af landets bedste hoteller, campingpladser, vandrehjem og bed and breakfasts. I Horsens ligger der gode hoteller både midt på strøget og tæt på natur og park. BEST WESTERN Jørgensens Hotel, ”Det Lichtenbergske Palæ”, har 65 værelser, og arrangerer møder og konferencer med op til 500 deltagere i smukke lokaler. Palæet, der er en fredet bygning af høj kulturhistorisk værdi, som ligger i Horsens bymidte, blev bygget i 1744 som privatbolig til rigmanden Gerhardt de Lichtenberg. Siden 1813 har Det Lichtenbergske Palæ været gæstgiveri. Alle værelser har badeværelse samt minibar, gratis internetadgang, fladskærms-tv, telefon og hårtørrer. Indretningen er holdt i lyse farver og med respekt for bygningens mere end 200 år lange historie. Hotellets store morgenbuffet er inkluderet i værelsesprisen. Hotellet er røgfrit. Hotellets restaurant Lichtenberg serverer klassiske danske og internationale retter, tilberedt med gode råvarer.