Introduktion til området

Viborg og omegn.
Grønne omgivelser omkring Viborg. / Shutterstock

Per 1. januar 2017 har Viborg Kommune 96.479 indbyggere – og er dermed den kommune med niende flest indbyggere i Danmark – hvoraf 40.371 bor i selve Viborg. Kommunen dækker et areal på 1.409 kvadratkilometer og er landets næststørste. Der er cirka 50.000 private og offentlige arbejdspladser og omkring 6.200 fuldtidsansatte ved kommunen. I 2017 forventer Viborg at afholde serviceudgifter for 4.111 millioner kroner. Derudover har Viborg har planlagte anlægsprojekter for 245 millioner kroner. Der er 26 folkeskoler, Syv specialtilbud, ni efterskoler og 10 friskoler i kommunen samt 45 forløb på erhvervsuddannelser og fem gymnasiale uddannelser. Viborg er rig på historie, attraktioner, kunst og købstadsliv, og Viborg er en del af Kulturhovedstad 2017, og fejrer det store reformationsjubilæum og femhundredåret for reformationens indtog i Viborg med festugen Snapsting, og tusindevis af sportsfolk til Generation Handball og VM i Trial – og, så inviterer byen tegnefilmsentusiaster til fest, film og farver, når Viborg igen slår dørene op til Animationsfestival. Man behøver altså ikke rejse langt for gode historie- kultur- shopping- og restaurationsoplevelser.
Her i den gamle hovedstad er der nok at gå om bord i. Her kan man slentre gennem Latinerkvarteret, shoppe i nogle af gågadernes specialbutikker eller besøge et galleri eller museum – og også få et hav af smagsoplevelser på en af byens mange cafeer eller restauranter. I Viborg er man tæt på Limfjorden med sine smukke klinter og gamle træskibe og de mange søer, der indbyder til badeture, fiskeri, kanoture og leg. På Energimuseet kan man lave sjove eksperimenter og i Daugbjerg Kalkgruber eller fra minetoget, der kører under jorden i Mønsted Kalkgruber, kan man spotte flagermus fra lofterne. Her kan man også gå hele jorden rundt på det store verdenskort eller slå vejen forbi Hvolris Jernalderlandsby og det gamle papmuseum, og tage en dukkert i svømmehallens indendørs svømmebad og alt det andet, Viborg har at byde på.

Områdets historie

Hovedstaden.
Viborg er kendt som den gamle hovedstad i Danmark. / Wikipedia

Viborg var det første sted i kongeriget Danmark, som blev reformeret. Først syv år senere blev resten af Danmark reformeret. I oktober 2017 er det 500 år siden, at Martin Luther slog 95 teser op på porten til slotskirken i Wittenberg (Viborgs venskabsby) – en begivenhed der blev startskuddet til reformationen. Byens købmænd og håndværkere var Viborgs stabile element under changementerne. For 900 år siden boede de i småhuse der, hvor Golf Hotel Viborg ligger i dag, men da Erik Menved (Erik VI) i 1313 byggede kongeborgen Borgvold for at holde øje med de egenrådige jyske burgøjsere, måtte håndværkerfamilierne rykke ud i bakkerne. Håndværkernes forhold var siden 1600-årene bestemt af laugene, der dikterede alt fra prisen på et stykke arbejde til det at give en afdød kollega en anstændig begravelse. Selskabelighederne dyrkede mestre og svende i laugene, og da overtrædelser af laugsartikler typisk medførte bøder i form af øl i hele eller halve tønder, gik det ofte muntert for sig. De mange små huse og boder i det indre Viborg er for længst borte, Kun Navnløs kan give et indtryk, hvordan byen tog sig ud på den tid. Den lille sidegade til Sct. Mogens Gade har været så ubetydelig, at den er byens eneste fuldstændig uspolerede idyl, hvor græsset får lov til at gro mellem brostenene, omend det tidligere fik mere gødning, idet mange viborgensere havde husdyr på stald. Svin og gæs gik dengang og rodede i rendestenen, mens sindigt jysk kvæg blev drevet gennem gaderne ud på bymarken og tabte et par kokasser på vejen.

Områdets infrastruktur

motorvejsnet.
Viborg har en velfungerende infrastruktur. / Shutterstock

Det er værd at vide, at du med erhvervslokaler i Viborg, har adgang til en udbygget og velfungerede infrastruktur, og nemt kommer rundt i hele Viborg Kommune. Viborg Kommune prioriterer udviklingen af infrastruktur højt. Velfungerende infrastruktur har stor betydning for virksomhedernes muligheder for at tiltrække investeringer, ansatte og ikke mindst få transporteret varer og tjenesteydelser til og fra virksomhederne og virksomhedernes kunder. Udover at prioritere fysisk infrastruktur i og mellem byerne og mellem byerne og erhvervsområderne i kommunen samt prioriteringen af offentlig transport, er Viborg Kommune frem til 2020 involveret i fire større projekter af betydning for infrastrukturen i kommunen. Viborg ligger tæt på motorvejsnettet med direkte adgang til resten af landet. Fra Viborg Station afgår regional- op Intercitytog til København, Aarhus og Struer. De fleste af byens buslinjer stopper ligeledes på stationen. Adskillige primærruter går til eller fra byen, fx nr. 16 fra Randers til Holstebro. Søndre Ringvej i Viborg går rundt om byen og er en del af primærrute 26, der går fra Aarhus og videre til Skive. Viborg Flyveplads ligger lidt uden for byen, og har tre landingsbaner. Håndtering af den kollektive trafik er delt mellem Region Midtjylland og Viborg Kommune, og det er Midttrafik, der planlægger den kollektive bustrafik i regionen. Her i kommunen kan man købe Viborg-billetten kontant eller ved brug af rejsekort. Det koster kun 10 kroner at komme et smut ind til byen og tilbage igen. Køb en Viborg-billet i bybussen eller lokalbussen. Billetten gælder en time, så man kan nå at handle i byen og tage bussen tilbage igen. Billetten gælder i to (2) zoner, og man kan bruge den i alle bybusser i Viborg og på lokalruterne. Flexture supplerer den kollektive trafik i landområder, hvor der ikke er basis for normal busdrift. Alle kan bestille en Flextur fra én adresse til en anden mellem kl. 6.00-24.00 alle dage.

Erhvervs- og forretningsliv

Holstebrovej.
Her er et eksempel på nogle ledige erhvervslokaler i Viborg.

Med en beliggenhed tæt på motorvejsnettet samt regelmæssig bus- og togtrafik er Viborg et oplagt sted at søge efter erhvervslokaler til din kommende virksomhed. Og på Viborg-egnen er der desuden rigtig gode indkøbsforhold med masser af spændende butikker. Viborgs bymidte er smuk og charmerende året rundt og byder på et varieret og bredt udvalg. Du kan fx powershoppe i kendte butikskæder, eller gå en tur i de hyggelige gågader og opdage udvalget i de mange specialforretninger og nyde en flat white eller et måltid mad på en af byens cafeer eller restauranter. Byens indkøbscenter Sct. Mathias Centret har mange specialbutikker under ét tag. Erhvervslokaler anvendes til industri, service og øvrige erhverv, og de erhvervslokaler, hvorfra du driver din virksomhed, har betydning for din virksomheds omsætning, vækstpotentiale og profilering, hvorfor der er flere ting, du skal være opmærksom på, når du er på jagt efter erhvervslokaler i Viborg Kommune. Din virksomheds beliggenhed og omgivelser er en del af gesjæftens ansigt udadtil, og kan dermed være med til at styrke virksomhedens image. Derfor bør du overveje, om de erhvervslokaler, du har i kikkerteren, sender det signal, du ønsker. Erhvervslokalernes placering, størrelse samt interiør skal være i overensstemmelse med dit brand, og de valgte erhvervslokaler har desuden betydning for medarbejdertrivsel og dermed indirekte indflydelse på produktiviteten i din virksomhed. Dine erhvervslokaler skal endvidere være indrettet, så de svarer til din virksomheds behov, i forhold til funktioner og arbejdsgange. Og så skal de selvsagt være velfungerende, ligesom de tekniske installationer skal være i orden, så driften ikke forstyrres. Erhvervslokaler i Viborg er hovedsageligt koncentreret omkring byens industrikvarterer og i midtbyen, fx på Brovej, Vævervej og Farvervej. Lokalebasen er din nemme og direkte vej til det store marked for erhvervsejendomme til leje og salg i Viborg.

Købekraften i området

Forbrugere.
Købekraften i Viborg. / Shutterstock

Information om kommunalperformance, indtægtsniveau og købekraft i Viborg er relevant, når der skal vælges erhvervslokaler i Viborg. Købekraften i kommunen er middel, og den disponible indkomst i kommunen indtog i 2014 en 54. plads i en sammenligning af alle 98 danske kommuner (hvor placering 98 er den højeste), foretaget af Danmarks Statistik. Ifølge 2016-tal ligeledes fra Danmarks Statistik er den årlige disponible gennemsnitsindkomst i Viborg Kommune 263.220 kroner. Den disponible indkomst er det beløb, en person har tilbage til opsparing og forbrug efter betaling af direkte skatter, arbejdsmarkedsbidrag, underholdsbidrag og renteudgifter. Uanset om din virksomhed er ny eller etableret spiller forhold som udvikling, kommunalperformance og rammebetingelser for virksomheder i Viborg Kommune en vigtig rolle, når du overvejer at leje erhvervslokaler her i kommunen. Dansk Industri (DI) har siden 2010 hvert år sammenlignet det lokale erhvervsklima i landets 98 kommuner. I sammenligningen vurderer DI kommunalperformance på bagrund af faktorer som rammevilkår, infrastruktur og transport, arbejdskraft, kommunal sagsbehandling, skatter, afgifter og gebyrer, fysisk placering, brug af private leverandører, kommunens image, velfærdsservice samt information og dialog med kommunen, hvilket munder ud i en samlet placering og overordnet vurdering af kommunens erhvervsvenlighed. I sammenligningen opnåede Viborg en samlet placering som nummer 49, hvor kommunen i 2015 fik en 47. plads – altså en tilbagegang på to pladser i Viborgs erhvervsvenlighed i perioden. Huspriserne i Viborg er et andet udtryk for, hvor mange penge folk har til forbrug og investering i kommunen. De reelle huspriser i Viborg og ikke kun til salg-priserne siger noget om det generelle niveau. I første kvartal 2017 er der er ikke handlet nogen fritidshuse og 10 ejerlejligheder til en kvadratmeterpris på 11.908 kroner per kvadratmeter, hvilket er en stigning på +23,68 procent, hvor kvadratmeterprisen på parcel- og rækkehuse var 8.975 kroner, og det er et fald på -2,71 procent i forhold til fjerde kvartal 2016. Beregningen er baseret på, at der i perioden blev handlet 163 parcel- og rækkehuse i Viborg Kommune.

Parkeringsmuligheder

Der kan være tilknyttet parkeringsplads(er) til dine erhvervslokaler i Viborg, men det kan være interessant at vide lidt om de generelle parkeringsforhold i kommunen i forhold til kundebesøg, varelevering med videre. Viborg har mere end 5.000 gratis p-pladser, så parkanterne har gode forhold her i kommunen. Parkering i Viborg er gratis, men p-skive påkrævet. Dagslicens til parkering for besøgende i Viborg kan købes hos VisitViborg for 50 kroner. Endagslicensen giver mulighed for at parkere i ubegrænset tid på offentlige parkeringspladser, hvor der er parkeringsrestriktioner på en (1) time eller mere indenfor eller på centerringen og Pakhusvej i Viborg. Licensen gælder kun indenfor afmærkede parkeringspladser (opmærkede båse og/eller skilte). Licensen skal lægges synligt i højre side i forruden. Der er ingen garanti for, at der kan findes en ledig p-plads. Køretøjet må højst veje 3.500 kg. På Viborg Kommunes hjemmeside kan du finde flere oplysninger om parkeringsforholdene i Viborg Kommune, herunder placering samt licenser, priser, afgifter med videre.

Udvikling i området

Den gamle brandstation.
Ønsker du at vide mere om udvklingen i Viborg? Læs mere her. / Wikimedia Commons

Overvejer du at leje erhvervslokaler i Viborg, så er det en god ide at kende til udviklingsplanerne og dermed din virksomheds vækstpotential. I disse år går øvelsen på at videreudvikle Viborg Kommune som en international foregangskommune. Det er udgangspunktet for kommunens internationale politik, der henvender sig til kommunens 93.000 borgere. Med afsæt i den aktuelle udviklingsstrategi og fælles erhvervspolitik (2017) for Viborg Kommune bygges der videre på et solidt fundament for den fremtidige vækst. Udgangspunkt er godt, idet Viborg ligger i et af landets stærke vækstområder og er en del af en verden, der bliver mere og mere globaliseret og hvor forbindelser på tværs af landegrænserne får stigende betydning. For Viborg Kommune er det naturligt med et internationalt indblik og udsyn, og det gælder erhvervslivet, uddannelsesinstitutioner, foreninger og organisationen Viborg, som længe har været opmærksom på de muligheder, der ligger i samspillet med omverdenen. Viborgs særlige kendetegn og styrkepositioner inden for uddannelsesområdet, den kreative sektor og grøn vækst betyder, at udveksling af ideer og erfaringer er blevet en afgørende forudsætning for at sikre den fremtidige vækst i regionen, idet den skal skabes qua kreative, veluddannede og internationalt orienterede borgere, der skal have noget at leve godt af og noget godt at leve i – som de siger i Viborg. Samtidig er internationaliseringen en væsentlig forudsætning for at fremme og udvikle den interkulturelle forståelse. Det internationale udsyn kræver en indsats på en række områder også i forhold til at ruste borgere, institutioner og virksomheder til at begå sig i en internationaliseret verden. Politikens overordnede mål er med andre ord at videreudvikle Viborg Kommune som en af landets mest internationalt orienterede kommuner. Internationaliseringen er baseret på udveksling, da aktørerne i Viborg Kommune har vigtig viden, som omverdenen kan drage nytte af. Imedens skal der skabes vækst og udvikling ved at samarbejde og drage nytte af den viden, der er i andre lande, herunder fx vidensdeling om internationale forhold, forbedring af sproglige kompetencer samt videreudvikling af et lokalt, internationalt miljø. Erhvervs-, uddannelsesmæssige og kulturelle netværk på tværs af landegrænserne er sammen med systemeksport eksempler på Viborgs samarbejde med verdenen udenfor.

Industrien

Vestergade udlejning.
Attraktive erhvervslokaler på Vestergade, i Viborg.

Står valget på erhvervslokaler i Viborg, så kan det være interessant at dykke ned i det lokale erhvervslivs vilkår i kommunen. Og ifølge kommunen er Viborg en af de bedste danske kommuner at drive virksomhed. Der er dog plads til forbedring, hvorfor Viborg vil udvikle og fastholde de mest optimale rammebetingelser for virksomhedsdrift til gavn for både nuværende og kommende virksomheder i kommunen. Det handler især om vækst både for kommune og virksomheder, hvorfor Viborg Kommune finder det naturligt sammen med virksomhederne at udvikle rammebetingelserne for at drive virksomhed i kommunen. Grundlaget for samarbejdet er baseret på ”respekt for hinandens forudsætninger og med dialogen som bindeled”. Viborg Kommune har et stort kommercielt potentiale, og arbejder løbende på at udvikle sine styrkepositioner. Derfor er Viborg altid på udkig efter nye områder, som med fordel kan udvikles sammen med kommunens samarbejdspartnere. Viborg Kommune profilerer sig som en af landets mest internationalt orienterede kommuner. Det bygger man på erfaringer fra samarbejder med flere internationale netværk, som kommunen stiller til rådighed for de lokale virksomheder. Viborg har samtidig tradition for at samarbejde med uddannelsesinstitutioner med henblik på at understøtte dem og lokale virksomheder. Dette samarbejde er blandt andet med til at højne vidensniveauet i virksomhederne og styrke tiltrækningen af højt uddannet arbejdskraft til kommunens virksomheder. I strategiarbejdet er kommunen meget optaget af at bidrage til, at erhvervslivet får de tilbud om efter- og videreuddannelse, som matcher deres behov. Kommunens satsning på uddannelser i Viborg bidrager også til, at tilflyttervæksten blandt unge 18-26 år er særlig stor i Viborg. I forbindelse med en række internationale projekter, der har gavnet erhvervslivet, uddannelsesinstitutionerne og borgere, er Viborg Kommune en respekteret partner, fx har Viborg Kommune siden midten af 1990erne været involveret i systemeksport inden for flere kommunale ansvarsområder.

Hoteller og overnatningsmuligheder i området

Hotel.
Der findes mange muligheder for overnatning på hotel, i Viborg. / Shutterstock

I Viborg kan man bo midt i byen, ved skov og sø. Her finder man overnatningsmuligheder i alle afskygninger og prisklasser; fra camping og vandrerhjem til kroer og hoteller. Er dine erhvervslokaler beliggende i Viborg, og opstår der behov for at indkvartere gæster, kan du kan blandt andet reservere hotelværelser i Viborg til dine overnattende projektarbejdere eller kunderTripAdvisor, Trivago, Momondo, Expedia, hotels.com og booking.com. Men uanset beliggenhed og løsning man vælger, så er der ikke langt til noget. Best Western Golf Hotel Viborg & Golf Salonen ligger naturskønt ved de idylliske Viborg-søer og tæt ved midtbyen med gode shoppingmuligheder. Hotellet har to panoramarestauranter med vue til søerne og tæt på en golfbane med 27 huller samt en ni-hullers ”Pay and Play”-bane, som er åben for alle.
Her er alle moderne bekvemmeligheder og faciliteter til både afslapning og motion, indendørs swimmingpool, jacuzzi, solarium, sauna og billardstue samt gratis trådløst internet på hele hotellet. Dette overnatningssted ligger ikke langt fra Viborgs historiske bydel, Viborg Domkirke og by-parken Borgvold, hvor man leje kanoer, robåde og vandcykler.