Introduktion til området

Aalborgs kommunes flag
Aalborg kommunes flag / Shutterstock

Aalborg er en by i Region Nordjylland med 113.147 (2017) indbyggere og dermed landets fjerdestørste by. Aalborg er samtidig byregion Aalborgs hovedby og betegnes som Nordjyllands hovedstad. Aalborg Kommune, som omfatter Aalborg og Nørresundby, har i alt 134.672 (2017) indbyggere, en befolkningstæthed på 179 per kvadratkilometer, og dækker et areal på 1.152 kvadratkilometer. Aalborgs havnefront har i løbet af de seneste år gennemgået en forvandling. Hvor det før var byens travle industrikvarter, er det i dag en oase med arkitektur i verdensklasse, god gastronomi og metropolstemning, helt ned til vandet og i naturskønne omgivelser. Fra Limfjordsbroen har man et smukt vue ned over det internationalt anerkendte Utzon Center og ved siden af Musikkens Hus, som begge er blevet vartegn for Aalborg og kulturinstitutioner i Nordjylland, og symboler på forvandling fra grim ælling til smuk svane, som Aalborg har været igennem. Utzon Center i Aalborg er et eksperimenterende kultur- og videncenter, hvor arkitektur, design, kunst og formidling går mødes. Centret er, som navnet vidner om, designet af den verdensberømte danske arkitekt og aalborgenser, Jørn Utzon, i samarbejde med sønnen Kim Utzon – det blev i øvrigt Utzons sidste værk, før hans død i 2008. Utzon. Utzon lod sig inspirere af byen og dens mange cementfabrikker, der eftersigende betød, at beton blev et væsentligt element, ligesom havet, skibsværftet, hvor hans far arbejdede og sejlskibene, var en afgørende inspirationskilde. I det hele taget er Aalborg propfyldt med ’brugskunst’. Et eksempel herpå er Nordkraft, der engang forsynede aalborgenserne med elektricitet. I dag er det en anden kraft, der strømmer ud fra det gamle, kulfyrede kraftværk i Aalborgs centrum, det er nemlig kulturkraft. Nordkraft er blevet bygget om til et af Europas største og mest imponerende kultur- og aktivitetshuse.

Områdets historie

Lindholm Høje i Aalborg
Lindholm Høje i Aalborg, hvor gamle Vikingegrav ligger

Jens Bangs Stenhus er et af Aalborgs største og mest fotograferede historiske seværdigheder. Med fem etager og en prangende udsmykning blev der set skævt til Jens Bangs Stenhus fra datidens borgerskab i Aalborg. Huset blev bygget i 1624 som et modsvar til den daværende borgmester – og Jens Bangs halvbror – Jørgen Olufsens gård og udgjorde sammen med byens kirketårne Aalborgs skyline, og var det første syn, der mødte tilrejsende på vej ind i til Aalborg. Jens Bang var en ægte renæssanceman; grosserer, storagtig og gesjæftig, men også kværulantisk. Selvom Jens Bang var en kapitalstærk og virkelysten herre med stor indflydelse i forretningslivet, blev hans eftermæle ikke udelukkende positivt. Efter hans død rygtedes det blandt andet, at han havde myrdet sin krambodssvend. Jens Bang mistede en stor del af sin formue i hans sidste leveår, men døde dog ikke uden mønt på lommen. Det menes, at Jens Bang efter sin død i 1644 blev begravet i Budolfi Kirke, da han ifølge kirkebogen havde han købt et gravsted til både sig selv og konen, men gravstenen er der intet spor af. Efter Jens Bangs død lod onde tunger vide, at bygningens mange, groteske masker og hoveder var karikaturer af hans mange fjender. Selvom Jens Bang var Aalborgs rigeste mand, blev han aldrig medlem af bystyret, hvorfor han sidder på gavlen af sit hus og rækker tunge ad rådhuset. Dog er denne historie blevet bekræftet som spøgeri, da ansigterne først blev flyttet om på gavlen engang i 1700-tallet, og var derfor blot et kunstfærdigt kneb. Jens Bang boede selv i huset til hans død i 1644. I kælderen ligger i dag Duus’ Vinkjælder, som er et besøg værd. Her kan man nyde middelalderlig vinkælderstemning og kolde øl. Vinkælderen er tilholdssted for Chr. IV’s Laug. Lauget er mødested for de repræsentanter, som hvert år gæster Aalborg i officiel anledning.

Områdets infrastruktur

Aalborg Togstation
Aalborg Togstation med forbindelser til Skagen, eller helt til København. / Shutterstock

Har din virksomhed hjemsted på et af Aalborgs kontorhoteller, så er du godt placeret i forhold til motorvejsnettet (E45) og har adgang til en udbygget infrastruktur. Aalborgs trafikale samlingspunkt er John F. Kennedys Plads med Aalborg Busterminal og Aalborg Station. Der er hyppige togforbindelser mod København (5½ time), Aarhus (1½ time), Hjørring (40 minutter), Frederikshavn (1¼ time) og Skørping (21 minutter). Aalborg er knudepunkt for bustrafikken i hele Region Nordjylland og har desuden X-busforbindelser til Rønbjerg, Nykøbing Mors, Løkken, Viborg, Frederikshavn, Silkeborg, Holstebro, Randers, Århus, Esbjerg og Thisted. Med stationerne Lindholm, Vestbyen, Skalborg og Aalborg, der alle betjenes af regionaltog, er Aalborg en af de forholdsvis få byer i Danmark, der betjenes fra flere regionaltogsstationer. DSBs InterCity lyntog stopper alle på Vestbyen Station, Lindholm Station og Aalborg Banegård. Kommunen betjenes også af tog via Aalborg Nærbane, der ud over Aalborg Station standser på stationerne Lindholm, Vestbyen, Svenstrup og Skalborg. Nordjyllands Trafikselskab står for betjening af byens busser. Aalborg har fire (4) metrobuslinjer, otte (8) almindelige bybuslinjer, tre (3) servicebuslinjer, syv (7) basisbuslinjer (busser der kører omkring midnat), fem (5) natbuslinjer og seks (6) lokale buslinjer. Metrobuslinjerne 1 og 2 kører på en fællestrækning gennem centrum, hvorefter de deles ud til andre byer. Aalborg Letbane er et af byens helt store indsatsområder og vil i fremtiden fungere som rygraden i Aalborgs kollektive trafik. Man ønsker en højklasset letbane fra Aalborg Vestby via Aalborg Centrum til det nye Universitetshospital med planlagte udvidelser til Aalborg Lufthavn, Aalborg Øst, City Syd, Bouet eller Løvvang i Nørresundby. Aalborg håber, at Folketinget godkender projektet i 2017, og at letbanen vil kører Aalborg inden 2025. Aalborg Lufthavn er landets tredjestørste og indenrigsruten til København er Danmarks uden sammenligning største med mere end 20 daglige afgange. Ruten beflyves af både Norwegian og SAS. Hertil kommer en stærkt stigende chartertrafik. Lige ved siden af Aalborg Lufthavn ligger Flyvestation Aalborg.

Erhvervs- og forretningsliv

Gågade i Aalborg
Lille gågade i Aalborg By / Shutterstock

Konceptet kontorhotel er blevet populært i takt med, at deleøkonomi – især for mindre virksomheder – har vist sig et attraktivt alternativ til mere omfattende etableringsomkostningstunge løsninger. Det gælder også i Aalborg Kommune. Et kontorhotel er en bygning, hvor flere virksomheder kan leje sig ind i dertil indrettede erhvervslokaler og deles om de fælles faciliteter. Der er enkelte kontorhoteller i Aalborg (blandt andet i Aalborg) med- og uden mangagement facility-services og i flere prisklasser. Der kan være god økonomi i at vælge kontorhotelløsningen, da der er flere fordele ved at benytte et kontorhotel, herunder kortere lejeaftaler, hurtig indflytning og tilpasning, såfremt dine lokalebehov ændrer sig over tid. Typisk tilbydes fælles reception med kopifaciliteter, kollektiv madordning eller kantine samt adgang til mødelokaler, ligesom der vil være etableret internet og telefonlinjer, som administreres af kontorhotellet. Kontorhoteller tilbyder desuden ofte fx telefonpasning, PA-service samt mulighed for at leje møblerede kontorer. Kontorhoteller tilbyder ud over fælles wifi, reception og business center ofte også te- og kaffeordninger. Der er altså rigtig gode muligheder for dig, der ønsker at ’tjekke ind’ på et af Aalborgs kontorhoteller. Søg efter kontorhoteller i Aalborg (postnummer 9000+) på Lokalebasen og se, hvor der er ledige kontorhotelplads(er), fx i Fjordgade og Gråbrødregade. Kontorhoteller beliggende her i byen giver adgang til gode indkøbs- og shoppingmuligheder. Aalborg er som en æske fyldt chokolade. Det gælder også for Aalborgs indkøbs- og handelsliv. Aalborg er sansemættende og her kan du pleje dit shopping-gen. Aalborg midtby har et bredtfavnende udbud af specialbutikker side om side med store traditionelle varehuse. Her ligger de to store gågader Bispensgade og Algade med sidegader og gyder.

Købekraften i området

Aalborg Karneval
Aalborg afholder hvert år et Karneval, hvor folk fra hele Danmark møder udklædt op / Shutterstock

Information om kommunalperformance, indtægtsniveau og købekraft i Aalborg er relevant, når der skal vælges kontorhotel her i kommunen. Købekraften i byen er middel, og den disponible indkomst i kommunen indtog i 2014 en 31. plads i en sammenligning af alle 98 danske kommuner (hvor placering 98 er den højeste), foretaget af Danmarks Statistik. Ifølge 2016-tal ligeledes fra Danmarks Statistik er den årlige disponible gennemsnitsindkomst i Aalborg Kommune 256.507 kroner. Den disponible indkomst er det beløb, en person har tilbage til opsparing og forbrug efter betaling af direkte skatter, arbejdsmarkedsbidrag, underholdsbidrag og renteudgifter. Uanset om din virksomhed er ny eller etableret spiller forhold som udvikling, kommunalperformance og rammebetingelser for virksomheder i Aalborg Kommune en vigtig rolle, når du overvejer at leje dig ind på et af byens kontorhoteller. Huspriserne i Aalborg er et andet udtryk for, hvor mange penge folk har til forbrug og investering i kommunen. De reelle huspriser i Aalborg og ikke kun til salg-priserne siger mest. I første kvartal 2017 var kvadratmeterprisen på parcel- og rækkehuse i Aalborg 14.080 kroner, en stigning på +2,92 procent i forhold til fjerde kvartal 2016. Beregningen er baseret på, at der i perioden er indgået 312 hushandler i Aalborg Kommune. Der er handlet 199 ejerlejligheder til en kvadratmeterpris på 18.545 kroner, hvilket er et fald på -2,90 procent i forhold til fjerde kvartal 2016. Der er handlet 42 fritidshuse til en kvadratmeterpris på 9,363 kroner, et fald på -0,09 procent, baseret på 42 solgte fritidshuse. Dansk Industri har siden 2010 hvert år sammenlignet det lokale erhvervsklima i landets 98 kommuner. I sammenligningen vurderer DI kommunalperformance på bagrund af faktorer som rammevilkår, infrastruktur og transport, arbejdskraft, kommunal sagsbehandling, skatter, afgifter og gebyrer, fysisk placering, brug af private leverandører, kommunens image, velfærdsservice samt information og dialog med kommunen, hvilket munder ud i en samlet placering og overordnet vurdering af kommunens erhvervsvenlighed. I sammenligningen opnåede Aalborg i 2016 en samlet placering som nummer 91, hvor kommunen i 2015 fik en 94. plads. Aalborgs erhvervsvenlighed gik altså tre (3) pladser frem i perioden, så der er plads til forbedring.

Parkeringsmuligheder

Det kan forekommer, at er tilknyttet parkeringsplads(er) til en kontorhotelplads i Aalborg, men det er ikke typisk. Derfor kan det være nyttigt at vide lidt om de almindelige parkeringsforhold i byen, og det er faktisk forholdsvist nemt at være parkant i Aalborg, når du har kundebesøg, skal shoppe eller deltage i nogle af byens events. Du kan fx benytte et af de fire parkeringshuse: Q-Park Kennedy Arkaden med over 350 parkeringspladser og central beliggenhed oven på Kennedy Arkaden er ideel til nem og hurtig parkering i centrum. Parkeringshuset har åbent døgnet rundt. Parkeringshuset er placeret i Aalborg Centrum, tæt ved banegården, og indenfor kort gå afstand kan du nå Aalborgs gågader. Parkeringshuset er opdelt i tre niveauer, og indkørsel til parkeringshuset sker fra Østre Allé. Q-Park Friis ved Friis Shoppingcenter råder over en parkeringskælder med 850 pladser giver nem adgang til butikkerne i Friis, gågaderne samt Salling. Parkeringshuset har åbent døgnet rundt og indkørsel sker via Nyhavnsgade. Q-Park Palads ligger tæt ved Limfjorden og giver dermed parkeringsmulighed, hvis man vil gå en tur langs Aalborgs havnefront. Der er 487 parkeringspladser. Parkeringshuset har åbnet døgnet rundt, og ligger helt ned til Limfjorden og til Aalborgs gågader, samt Jomfru Ane Gade. Parkeringshuset er i seks niveauer og rummer derfor masser af parkeringsmuligheder. Sidst men ikke mindst finder du CW Obels Parkeringshus på Badehusvej 5, tæt ved Kastetvej, i centrum af Aalborg. Parkeringshuset har 376 parkeringspladser, og har døgnåbent. Fra C.W. Obel parkeringshus har man nem adgang til Aalborg Sygehus Nord. Der er gåafstand ind til Aalborg Midtby, og hvis du ikke vil gå, er der flere forskellige busforbindelser ude foran parkeringshuset. Information om parkeringsmuligheder og zoner samt licenser, priser og afgifter i midtbyen og det øvrige Aalborg finder du på Aalborg Kommunes hjemmeside

Udvikling i området

Vandpolo i Aalborg Havn
Vandpolo i Aalborg Havn / Shutterstock

Det kan være interessant at kende til igangværende og kommende udviklingsplaner, før man tjekker ind på et af Aalborgs kontohoteller, fordi det påvirker din virksomheds vækstmuligheder og indtjeningspotentiale. Det østlige Aalborg er en bydel under furiøs forandring, hvor der gennemføres investeringer for mere end 10 milliarder kroner frem mod 2020. Flere offentlige og private anlægsprojekter er allerede realiseret, herunder NOVI 8, Sundheds- og Kvarterhuset buskorridoren ved Gigantium, svømmehal samt ungdomsboligerne Kvadratet og Ramblaen. Andre projekter undervejs er det kommende Universitetshospital, Himmerlands store renovering af Kildeparken, letbanen samt udvidelse af universitetsområdet (Campus Vest). De mange projekter skal ifølge Aalborg byråd skabe mulighed for at fastholde momentum i udviklingen af en mere bæredygtig og sammenhængende bydel, og være med til at ”skrive” en ny fortælling om bydelen, hvor der forventes en vækst på 3- 4.000 boliger i de kommende år. Visionskonkurrencen City in between resulterede i en række forslag, som i 2017 skal afklares politisk og indarbejdes i planlægningen, samtidig med at bydelens forandringer fortsætter. Aalborg, som er hovedstad i Nordjylland, er udpeget som den regionale kultur-, handels- og oplevelsesby. Også i denne forbindelse spiller midtbyen en vigtig rolle for Aalborg, som eksponent for udviklingen. Det er målet, at der parallelt med udviklingen af detailhandel, kultur og videnserhverv, skal skabes attraktive bymiljøer og byrum i midtbyen. Der har allerede i en årrække været fokus på at opgradere og modernisere Aalborg og den centrale havnefront med anlæggelse af nye byrum og større kulturprojekter, fx Nordkraft og Musikkens Hus. I øjeblikket er der sat gang i planlægningen og omdannelsen af: Budol Plads, Algade med byrum langs Budol Kirke, byhave øst for Budol kirke, Nørregade som gå- gade, Medborgerhuset og Sankt Hans Torv, den tidligere Spritfabrik, Parken Karolinelund, Danmarksgadekvarte- ret med Frederiks Torv og Ågade Torv, strækningen fra Nytorv til Nordkraft og Åbning af Østerå. Herudover vil Håndværkerkvarteret og Sygehus Nord-området på ret kort sigt blive to større byomdannelsesområder, og der er afsat midler i budgettet til et projekt for revitalisering af Aalborghus Slot.

Industrien

Aalborg by
Aalborg By set oppefra / Shutterstock

Planlagt udvikling i en kommune vidner om vækstpotentiale og indtjeningsmuligheder, hvorfor det kan være en god ide at kaste et blik på lokalplaner og strategier, når du overvejer at leje dig ind på et af Aalborgs kontorhoteller. SMART Aalborg er kommunens erhvervsstrategi, hvis formål er vækst i erhverv og beskæftigelse via en bæredygtig udvikling, der er drevet af intelligente og digitale løsninger, som skaber nye og bedre velfærdsydelser og nedsætter kommunens ressourceforbrug. SMART Aalborg skal samle byen og kommunen omkring fælles indsatser til gavn for Aalborgs udvikling. Det sker gennem helhedstænkning, samarbejde og samskabelse mellem kommune, erhvervsliv, videninstitutioner og borgere. Målene for SMART Aalborg de kommende år er at fortsætte og forbedre de eksisterende bæredygtige og teknologiske løsninger i Aalborg Kommune og gøre dem endnu smartere. Udvikle nye, smarte løsninger til gavn for kommune, borgere og virksomheder i Aalborg. Synliggøre Aalborg som SMART City. Grundpillerne i SMART Aalborg er de delmål planen skal understøtte er bæredygtigheds- og klimastrategier samt den videre udvikling af Aalborg Commitments. Det er desuden tanken, at et innovativt Aalborg skal bidrage til nye produkter, by- og boligformer og serviceløsninger, der giver lokal beskæftigelse og konkurrencefordele for erhvervslivet og samtidig skabe et Aalborg, der aktivt involverer borgerne som medskabere i projekter og løsninger. Erhvervsmæssigt er Aalborg blandt andet kendt for sin produktion af hvid og grå cement på cementfabrikken Aalborg Portland og for sin snaps Rød Aalborg, idet Danske De Danske Spritfabrikker blev grundlagt her i 1881 af C.F. Tietgen og C.A. Olesen. En betydelig del af byens og områdets erhvervsliv er organiseret i handelskammeret Erhverv Norddanmark, der har rødder i Guds Legems Laug, der blev indstiftet af lokale købmænd i 1431. Organisationen, der er landets ældste af sin art, tæller omkring 500 medlemmer. De største arbejdspladser i Aalborg (min. 500 fuldtidsstillinger i Aalborg) er Aalborg Kommune, Aalborg Universitetshospital, Aalborg Universitet, Siemens Wind Power, Telenor, Spar Nord Bank, IDA Service, KMD, University College Nordjylland, Aalborg Portland.

Hoteller og overnatningsmuligheder i området

Flotte huse i Aalborg
Farverige og flotte huse i Aalborg / Shutterstock

Driver du din virksomhed fra et af Aalborgs kontorhoteller, og der opstår behov for at indkvartere gæster, så har byen mange gode hoteller, fx Phønix Hotel, som er et af Aalborgs største og ældste hoteller med 220 værelser. Alle værelser har brus eller karbad, ’bankboks’, fjernsyn samt adgang til gratis internet. Hotellet er holdt i en klassisk stil, med respekt for tiden omkring hotellets oprindelse i 1700 tallet. Alle værelser er indrettet med sin helt egen charme, til både forretningsmanden, de nygifte eller børnefamilien. Der er parkeringsplads i hotellets gård beliggende. Det koster 75 kroner i døgnet at parkere der. Hotellet har et begrænset antal pladser, og kan derfor ikke garantere eller reservere plads. Phønix Hotel råder over konferencefaciliteterne med kapacitet op til 330 personer og 10 møderum. Restaurant Brigaderen slog dørene op i midten af 1970erne. Restauranten tilbyder blandt andet à la carte og selskabsmenuer, komponeret af sæsonens friske råvarer. Til hotellets gæster tilbydes fitnessrum samt sauna, solarium og jacuzzi. Du kan blandt andet reservere hotelværelser i Aalborg til dine overnattende projektarbejdere eller kunderTripAdvisor, Trivago, Momondo, Expedia, hotels.com og booking.com.