Introduktion til området

Hjørring på kort
Hjørring, samt Skagen på kort. /Shutterstock

Hjørring er en by beliggende i Nordjylland cirka 50 kilometer nord fra Aalborg og en kende øst fra Hirtshals - og rummer landets største færge- og fiskerihavne. Og med sine over 25.000 indbyggere er Hjørring den største by i Vendsyssel. Også Hjørring Kommune er Nordjyllands andenstørste kommune, der ud over Hjørring omfatter Sindal, Løkken og Hirtshals og i alt huser over 65.000 indbyggere.

 

Landskabet i området i og omkring Hjørring er særdeles smukt og forekommer mere bakket end i resten af landet med store, gamle løvskove og et væld af små vandløb og ådale, der snor sig gennem landskabet. Du kan fx udforske mere end 10.000 arealer, der er beskyttet i Naturbeskyttelsesloven, eller de i alt 42 naturfredede områder, som Danmarks Naturfredningsforening Hjørring kan oplyse mere om. Langs vestkysten kan du få vind i håret og besøge de kilometer lange hvide sandstrande. Og mellem Hjørring og Vestkysten kan du også finde Nordjyllands Ørnereservat, Eagleworld, hvor du kan se de store, majestætiske rovfugle i aktion.

Områdets historie

Vendsyssel Historiske Museum
Vendsyssel Historiske Museum i Hjørring / Wikipedia

Foruden et væld af smukke naturoplevelser er Hjørring også rig på kulturelle tilbud. Dette gælder især museer. Fx kan man udforske over 100 fredede oldtidsminder og keramik fra den romerske jernalder på Vendsyssel Historiske Museum. Eller man kan lægge Bunkermuseet i Hirtshals et visit, hvor mange af de gamle bunkere fra 2. verdenskrig er frit tilgængelige for offentligheden. Er man kunstinteresseret, så kan man besøge byens adskillige kunsthåndværkere og gallerier, eller man kan tage til folkefest på markedspladsen, teaterforestillinger eller diverse kulturelle events som Hjørring Revyen. 

 I 1871 blev Vendsysselbanen mellem Hjørring, Aalborg og Frederikshavn anlagt, hvilket var med til at kickstarte byens økonomi og industri. Omtrent 20 år efter blev der etableret et sygehus, der sidenhen er ombygget og udvidet markant. I dag er sygehuset en del af Regionshospital Nordjylland.

Områdets infrastruktur

Hjørring Endestration
Hjørring station på Hirtshalsbanen mellem Hjørring og Hirtshalsbenen

Gode infrastrukturelle forhold er afgørende for et blomstrende erhvervsliv, og hvis du vælger at slå dig ned i et butikslokale i Hjørring, så kan du blive sikret en god infrastruktur – både som pendler, cyklist eller billist.

 

I Hjørring Centrum vil du naturligvis kunne finde byens togstation, hvorfra der er forbindelser til resten af landet, og der er desuden den såkaldte Hirtshalsbane, der snor sig fra Hjørring til Hirtshals, der er beliggende ca. 20 kilometer væk. Som pendler kan du tilmed fragtes, nemt og effektivt, gennem Hjørring by eller til de omkringliggende byer via lokale busser, der drives af Nordjyllands Trafikselskab. Her på siden kan du finde køreplaner. Foretrækker du derimod at trække i cykelbuksen, og få find i håret? Så kan du i Hjørring finde et velfungerende forgrenet net af cykelstier, og Kommunen planlægger at udbygge cykelnettet yderligere i den nærmere fremtid, da der er klare sundheds- og miljømæssige fordele ved at få cyklen gjort til det fortrukne transportmiddel i byen.  

 

Som billist vil du også kunne mærke de formidable infrastrukturelle forhold i Hjørring. I 2002 stod motorvejen E39 mellem Hjørring og Brønderslev nemlig klar, og Hjørring blev da forbundet med det europæiske motorvej. Motorvejen strækker sig i op nord til Hirtshals.

 

Peger du snuden mod udlandet, kan du på blot 35 minutter i bil og ca. 50 minutter i offentlig transport ramme Aalborg lufthavn, der vil kunne flyve dig til mange eksotiske destinationer samt indenrigsdestinationer. Der er fx afgange til Hovedstaden København med blot få timers mellemrum, og rejsen tager under en time. I Hjørring vil du dog også kunne finde en mindre lufthavn ved navn Sindal Lufthavn, der er beliggende ca. 17 kilometer fra Hjørring Centrum. Lufthavnen er kommunalt ejet og tilbyder private flyvninger. Foruden motorvej, station og lufthavne vil du herudover også kunne benytte dig af færgeforbindelser fra Hirtshals på østkysten blot 20 km. fra Hjørring Centrum. Du vil blandt andet kunne komme til Kristiansand, Bergen, Stavanger samt Larvik i Norge.   

 

Finder du dit nye butikslokale i Hjørring, vil du altså kunne drage nytte af den gode og effektive infrastruktur, hvad enten du er pendler, cyklist eller billist.

 

Erhvervs- og forretningsliv

Hjørring Biblotek
Hjørring Biblotekkerne / Wikipedia

I sin traditionelle form er en butik et fysisk sted, hvorfra man som forretning kan fremvise og forhandle sine varer som tøj eller ydelser som terapi, massage m.m. Der er derudover internetbutikker, også kaldet webshops, hvorfra man sælger og promoverer sine varer og sit brand via en online platform, hvilket størstedelen af virksomheder også gør brug af den dag i dag.

Søger du et butikslokale i Hjørring, så er der en række faktorer, som vi anbefaler, at du tager til efterretning. Der er bl.a. et vigtigt parameter som beliggenhed, der kan have en altafgørende betydning for din virksomheds succes. Det er nemlig typisk vigtigt at finde et butikslokale, der er beliggende centralt, da du her vil opnå en stor synlighed. Ydermere er der typisk mange forbipasserende og dermed potentielle kunder, hvilket vil øge din chance for at få flere og nye kunder og dermed højne din omsætning. Det er i dette henseende desuden vigtigt at overveje, om ens kerne kundegruppe er at finde i det område, hvor du overveje at leje et butikslokale. Det er dertil vigtigt at overveje, i hvilket miljø du ønsker, at din butik skal være beliggende i. Skal det gerne være et travlt, dynamisk bymiljø eller rettere et mere rustikt eller naturskønt område?   

Der er derudover faktorer som butikkens størrelse, indretning og fremtoning, der er vigtige at tage med i den samlede betragtning. Er størrelsen på butikslejemålet ideelt for dine behov og formål, og er der konvergens mellem butikkens fremtoning og stil og din virksomheds brand? Og er det sådan, som I ønsker at fremstå udadtil? Det er nemlig vigtigt at huske på, at butikken er jeres varetegn og ansigt udadtil. Men til at starte med er det altid en god idé at få et overblik over de ledige butikslokaler, der er at finde i Hjørring, samt hvad prisniveauet er. Gå ind på Lokalebasen.dk, og få dannet dig et overblik.

Hvis man ønsker at begive sig ud på en shoppingtur i Hjørring, så er der rig mulighed for at finde noget til enhver smag. Da Hjørring er Vendsyssels største handelsby, trækker byen nemlig et væld af folk fra hele oplandet, hvilket danner grundlag for, at mange forretninger har valgt at drive forretning i byen.

 

I Hjørrings store gågadeområde, der er beliggende centralt i byen, vil man især kunne finde mange butikker. Centralt finder man også shoppingcentret Metropol, der i 2009 slog dørene op. Centret huser over 35 butikker, fire caféer, en postafdeling, fitnesscenter samt et bibliotek, og her kan du svinge betalingskortet i butikker, der sælger alt fra nye sportssko til spækbræt. Også Bispetorv Bycenter kan du shoppe amok i. Det er beliggende klos op ad Banegården, og bycentret udgør i alt 25.000 kvm., hvoraf 12.000 kvm. udgør butikker, 5.000 kvm. udgør lejeboliger, men de resterende 8.000 kvm. udgør boliger, kontor, restaurant, liberalt erhverv m.m. 

 

Bevæger du dig rundt omkring i hjertet af Hjørring vil du også støde på en masse specialbutikker, tøjbutikker, smykkebutikker, caféer osv. Og i Hirtshals, hvor havnen agerer centralt samlingspunkt, finder man flere hyggelige restauranter og caféer, der byder på alt godt fra havet. Den store tilstrømning af beboere fra de omkringliggende forstæder, skaber altså liv i byen og handler tilmed i byens mange shopping- og indkøbsmuligheder. 

 

 

 

Købekraften i området

Hjørring Realskole
Privatskolen i Hjørring, Hjørring Realskole / Wikipedia

Det er en god idé at få et indblik i den købekraft, der optræder i den by, hvor du overvejer at finde dit nye butikslejemål. Købekraften kan nemlig få stor indvirkning på din virksomheds succes og vækst, da den er med til at definere, hvor mange penge borgerne i en givet by har til rådighed – og altså dermed har mulighed for at kunne handle i diverse butikker som fx din.

 

Købekraften i Hjørring ligger cirka midt i mellem, hverken højere eller markant lavere end gennemsnittet på landsplan. Geomatic, et dansk analysevirksomhed, har udarbejdet et interaktivt kort, der angiver danskernes gennemsnitlige indkomst fordelt på byer. Zoomer man ind på Hjørring, kan man se, at byen har en blandet sammensætning af indkomster. Der er altså både områder i byen med indbyggere med en meget høj indkomst og områder, hvor borgerne har en forholdsvis lav indkomst. Samlet er gennemsnitindkomsten dog lige en kende under gennemsnittet på landsplan.

 

De seneste par år har byen oplevet en fraflytning fra kommunen, hvilket især har omfattet den yngre generation. En prognose viser, at antallet af fraflytninger forventer at stige blandt de 25-60 årige, men at gruppen af borgere over 60 år vil vokse stødt.

Købekraften ligger altså en anelse under landsgennemsnittet, men ikke alarmerende lavt. Derimod kan man i Hjørring finde et butikslejemål billigere end i de større byer, så man kan argumentere for, at der er et fint grundlag for at finde sit nye butikslokale i Hjørring.

Parkeringsmuligheder

Der kan være nyttigt for dig at få et indblik i parkeringsbestemmelserne, hvis du overvejer at finde dit nye butikslokale i Hjørring.

Hvad angår parkeringsreglementet i Hjørring, så blev der i de danske kommuner i 2014 vedtaget et fælles sæt regler, hvor det blot er muligt at lempe reglerne i de enkelte kommuner, hvilket Hjørring Kommune ikke har valgt at gøre. Det er således de almindelige parkeringsregler, der er gældende. Du bør dog være opmærksom på, at der i visse parkeringsbåse forekommer tidsbegrænset parkering. Du skal dog ikke bekymre dig om, at finde parkeringspladser i Hjørring Centrum, da byen kan byde på i omegnen af 2500 gratis p-pladser. Du kan finde et kort over de gratis parkeringspladser her. Du kan derudover finde et hav af parkeringspladser i indkøbscentret Metropol, som er til fri benyttelse i centret åbningstider.

Når du undersøger markedet for ledige butikslokaler i Hjørring, råder vi dig til at tjekke, om der er parkeringspladser tilknyttet butikslejemålet. Det er typisk angivet under ’faciliteter’ eller i selve den beskrivende tekst om lejemålet. Det er desuden værd at tjekke, om de eventuelle parkeringspladser er inklusiv i basislejen, eller om du skal betale en vis sum for de parkeringspladser, som du har behov for.

Udvikling i området

Tårs Kirke
Tårs Kirke i Hjørring / Wikipedia

Hjørring har i de seneste par år oplevet store forandringer, hvilket uundgåeligt har påvirket alle borgere i kommunen. Dette har betydet, at Hjørring Kommune uundgåeligt har været nødt til at omstille sig disse forandringer, men samtidig har måtte forsøge at fremme et bæredygtigt samarbejde på tværs i kommunen.

 

Hjørring Byråd har i den forbindelse udarbejdet en Plan- og Udviklingsstrategi der har for øje at løse de udfordringer, som kommunen står over for. Strategien tager udgangspunkt i fem fokusområder, og de har for øje at gøre det mere eftertragtet at være bosat samt drive forretning i Hjørring, hvilket også vil gavne dig, der overveje at finde et butikslokale i Hjørring.   

 

Et af hovedpunkterne er ’erhverv og jobskabelse’, hvilket skal være med til at opretholde et bæredygtigt erhvervsliv, der er i vækst. Et af nøgleordene er samarbejde, og kommunen ønsker altså at fremme samarbejdet mellem de virksomheder, der driver erhverv i kommunen samt mellem de forskellige instanser. Derudover er omstilling og innovation vigtige nøgleord, da det er afgørende for, at virksomheder kan omstille og forny sig, hvilket er vigtigt for at kunne overleve den hårde konkurrence samt kunne imødegå fremtidens udfordringer. Herudover er der fokus på at sikre kvalificeret arbejdskraft til kommunen gennem kompetent efteruddannelse samt skabelsen af et tilstrækkeligt antal praktikpladser.

En velfungerende infrastruktur er ligeledes en af handlingspunkterne, der skal være med til at opretholde et frodigt erhvervsliv. Dette skal tilmed være med til at tiltrække nye typer virksomheder til Hjørring.   

 

Til slut er de resterende fire fokusområder, ’bosætning’ der skal trække nye borgere til Hjørring, ’unge og uddannelse’ der skal sikre kompetent uddannelse af Hjørrings borgere, ’sundhedsfremme og rehabilitering’ der har til formål at fremme en sund livsstil og trivsel i skoler samt ’byernes roller og funktioner’, der har til formål at indrette byerne således, at de bliver mere attraktive for kommunens borgere og fremtidige borgere.

 

Med et butikslokale i Hjørring bliver du altså en del af en kommune, der aktivt arbejder på at skabe gode forudsætninger for erhvervsdrivende.

Industrien

Frelsens Hær
Frelsens Hærs butik i Hjørring

Hvis du er på udkig efter dit nye butikslokale i Hjørring, så kan det være interessant at få et kendskab til, hvilke store og kendte virksomheder, der har slået sig ned i byen.

 

Novo Nordisk, Danmarks største medicinalvirksomhed, der fremstiller insulin og samtidig kan bryste sig af et af landets bedste brands, har etableret sig med en afdeling i form af en nålefabrik i Hjørring. Afdelingens i alt 250 medarbejdere producerer den globale forsyning af nåle til Novo Nordisk insulinpenne, hvilket årligt gælder millioner af nåle.

 

Også virksomheden Claus Sørensen A/S, der er landets førende inden for producering af køle- og frysehuse, har indrettet en afdeling i Hirtshals, der er en del af Hjørring Kommune. Afdelingen i Hirtshals agerer flagskib inden for sortering, pakning og mærkning af fisk og skaldyr, og ifølge virksomheden er afdelingen beliggende yderst optimalt ved kajkanten i landets største færgehavn med ruter til Island, Færøerne, Norge og også tæt på motorvejsnet samt jernbanegodsterminalen.  

 

I udkanten af byen er der et stort industrikvarter med et væld af erhvervslokaler, herunder især til lager og produktion, der huser virksomheder inden for metal- og stålindustrien som fx den succesrige produktionsvirksomhed Sindal Stålindustri. Og mere centralt i byen vil man kunne finde adskillelige forretninger, delikatesse butikker, supermarkeder, caféer osv., så med et butikslokale i Hjørring er der altså stort udvalg af potentielle, fremtidige samarbejdspartnere.  

 

Hoteller og overnatningsmuligheder i området

Sankt Knudsens Park
Sankt Knudsens Park / Wikipedia

Der er rig mulighed for at finde overnatningsmuligheder i Hjørring by, og dette kan især være nyttigt, hvis du får gæster, der ønsker at overnatte i byen, eller hvis dine medarbejdere er bosat længere væk fra din butik.

 

Man kan både finde overnatningsmuligheder, der er luksuriøse, men man kan samtidig finde mere budgetvenlige overnatningsmuligheder. Man finder dog ikke store kendte hotelkæder som Hilton, Marriott m.m., men man kan derimod finde et væld af hyggelige hoteller både i centrum og i udkanten af byen. 

 

Søger man et hotel, der er beliggende centralt i Hjørring, så kan man blandt andet lægge Hotel Phønix Hjørring et visit. Hotellet har til huse i en stilfuld ejendom og er beliggende ikke mindre end 350 meter væk fra Hjørring Station - og er altså beliggende i byens smørhul. Hotellet har modtaget fine anmeldelser på Booking.com – hele syv ud af 10 stjerner, og det kan bl.a. tilbyde gratis wifi, fælles bar, gratis parkering samt moderne værelser med fladskærms TV. Ønsker man derimod en mere laidback hyggelig atmosfære, så kan man tage et smut forbi Hjørring Kro, der ligeledes kan findes centralt i Hjørring – blot to kilometer fra stationen. Kroen byder på gratis Wifi, gratis parkering og en restaurant med gode gammeldags danske retter. Denne kro er i den budgetvenlige ende, og det er ligeledes modtaget gode tilbagemeldinger fra tidligere gæster og fik 8,2 stjerne ud af 10 på Booking.com.

 

Ønsker man at komme lidt væk fra storbyens stress og jag, så kan man finde overnatningsmuligheder i de naturskønne områder omkring Hjørring, hvor der optræder et væld af ferieboliger, vandrerhjem, sommerhuse og hoteller – især langs Vestkysten, hvor du kan vågne op til udsigt ud over det brusende Vesterhav og gå lange aftenture på stranden. Her kan fx nævnes Hotel Marinella, der er beliggende i landsbyen Lønstrup cirka 12 kilometer fra Hjørring Centrum.  Hotellet er liggende blot 300 meter fra sandstranden – fire minutters gang og byder desuden på gode værelses- og parkeringsfaciliteter samt morgenbuffet. Godt og vel en kilometer nord for hotellet kan du finde et populært feriested ved navn Skallerup Seaside Resort, der især er velegnet børnefamilier. Ferie-resortet kan fx tilbyde vandland, spa, legeland, bowlingcenter, et kreativt værksted samt en dyregård og et ridecenter.

 

Ønsker du et overblik over, hvilke overnatningsmuligheder Hjørring eller byens omegn byder på, så kan du besøge sider som Booking.com eller Hotels.com.