Introduktion til området

Frederikshavns Kommuneflag
Frederikshavns Kommuneflag / Shutterstock

Frederikshavn er en kommune i bevægelse, hvor det maritime område er i stor vækst. Frederikshavn Kommune har det hele; gode boligmuligheder og et aktivt kultur-, fritids, erhvervs- og handelsliv. Den skønne natur med skov, marker og strand er lige om hjørnet, og de mange små bysamfund summer af liv og aktivitet. Frederikshavn er en lille storby med mange oplevelser hele året. Her finder du palmestrand, byliv og shopping med oplevelsestilbud for enhver smag og pengepung. Frederikshavn er også byen, der indbyder til store begivenheder, koncerter, attraktive overnatningstilbud og gode restauranter. Frederikshavn ligger i et morænelandskab, der blev skabt af ismasserne i den seneste istid for omkring 14.000 år siden. Syd for byen ligger Pikkerbakken og Øksnebjerg med dybe smeltevandskløfter og vest for Frederikshavn ligger et kuperet landskab med skove, enge, dale og agerland, og mod nord er landskabet fladt med strandenge, moser og agerland. Mod øst ligger øgruppen Hirsholmene og Deget i Kattegat med hvide sandstrande, vajende palmer og udsigt til den lille ø. Da ideen til palmestranden blev præsenteret i 2004, godkendte Teknisk Udvalg i Frederikshavn Kommune straks projektet. De første 30 palmer blev importeret og plantet side om side med eksotiske tangparasoller og der blev anlagt en beachvolleybane. Palmestranden gik rent ind både i pressen og hos de mange glade badegæster. Året efter blev palmerne suppleret med 30 nye og eksotiske palmer. De leverede sydhavsstemning og skygge fra juni til midten af september. Dertil blev fire nye beachvolleybaner etableret. Palmestranden er cirka 400 meter lang og 30-50 meter bred. Klitter og gryder ser til, at der er læ for vinden og plads til uforstyrret solbadning, og bliver tropelandskabet for meget, er der almindelig nordjysk sandstrand umiddelbart nord og syd for palmestranden.

Områdets historie

Gærum Kirke i Gærum i Frederikshavn Kommune
Stenstuen befinder sig ved Gærum Kirke, som ligger i Frederikshavn Kommune / Photo: Wikipedia

Det vides ikke, hvornår de første mennesker har bosat sig i og omkring Frederikshavn. Men forskere mener, at stenaldermennesket har bosat sig på toppen af den bakkeø, der går fra Hirtshals til Fladstrands knude ved Vangen og ned til Dronninglund Storskov. Fra et af de ældste fund i Danmark ved man, at der ved Nørre Lyngby er fundet spor fra den del af jægerstenalderen, der kaldes brommekultur. Frederikshavn-området dukker først op på den arkæologiske tidstavle i bondestenalderens sidste tid omkring 4000 år f.v.t. Det er den periode, der kaldes dyssetid, og her står tre langdysser i Gærum sogn. På Kragkærvej, ved gården Bovet, ligger den 68 meter lange og velbevarede langdysse kaldet Stenstuen, som er omgivet af 57 store randsten. Ved Blakshøjgård ligger en af Danmarks største jættestuer. Gravkammeret har en længde på otte meter, er 1,75 meter høj og 1-2,5 meter bred. Væggene er opbygget af 15 store sten, som bærer fem svære dæksten. Ved gården Ledet på Faurholtvej ligger en hellekistegrav. Kammeret er opbygget af fem bæresten og en stor dæksten. Højen er en af Vendsyssels bedst bevarede dysser fra yngre stenalder, nærmere betegnet mellem-neolitisk tragtbægerkultur. Denne kulturs kendemærke er det tragtformede lerkar, der blev benyttet til opbevaring af landbrugsprodukter. Et sådant lerkar blev for nylig opfisket i Kattegat og kunne tyde på tidlig kontakt mellem Danmark, Sverige og Norge. Ved gården Damsgård ligger egnens højeste punkt, Kigud, hvorfra der er en enestående udsigt over det østvendsysselske landskab. Øverst på den 121 meter høje bakketop ligger endnu en kæmpehøj. Mens stenaldermennesket bosatte sig i 60 meters højde over havet, kunne bronzealderens bønder rykke ned ad bakkeskråningerne i takt med vandstandssænkningen og landhævningen, men i hvor høj grad, der har boet mennesker i bronzealderen her, beror på et skøn.

Områdets infrastruktur

Cruisefærge
Cruisefærge, som sejler til Norge, som ligger til i Frederikshavns Havn / Shutterstock

Driver du din virksomhed fra kontorer i toppen af Danmark, så befinder du dig i et trafikalt knudepunkt med en effektiv infrastruktur og gode forbindelser til resten af landet og verden. Frederikshavn har færgeforbindelser til Norge og Sverige flere gange dagligt. Der er godt 30 minutters bilkørsel til Aalborg Lufthavn ved Nørresundby og 15 kilometer fra byen ligger indenrigslufthavnen Sindal Lufthavn (Sindal Flyveklub). Med tog er der mod nord daglige afgange til Skagen og mod syd kører man på den østjyske længdebane, først vest mod Hjørring, og derefter sydpå mod Aalborg, Århus og København. Med hurtigfærgerne er du kun to timers rejse fra Göteborg, Sveriges næststørste by med en halv million indbyggere. Lokalområdet er dækket ind af et rutebilnet, som forbinder Frederikshavn med de omkringliggende bysamfund. I Frederikshavn er bydelene samlet af bybusnettet og med tog er der afgange en gang i timen mod Aalborg, Århus og København (DSB) og flere daglige afgange mod Skagen, se køreplaner, priser, billetinformation og planlæg din rejse på Nordjyske Jernbaner. Der er daglig færgeforbindelse til Læsø samt flere daglige afgange til Sverige, med Stena Line. Europavej E45 begynder i Frederikshavn, og med den direkte motorvejsforbindelse fra Vangen til kontinentet. Det er den længste europarute fra nord til syd. E45 er 4.920 kilometer lang og går mellem Sverige og Italien gennem Denmark, Tyskland og Østrig. Den del af motorvejen, der går fra Vangen til Vodskov nord for Nørresundby er 47 kilometer lang og kaldes Frederikshavnsmotorvejen.

Erhvervs- og forretningsliv

Frederikshavns industrihavn
Den industrielle del af Frederikshavns havn / Shutterstock

De kontorlokaler, hvorfra du driver din virksomhed har stor betydning for din kommende virksomheds profil, og der er flere ting at være opmærksom på, når du overvejer at købe eller leje kontorer i Frederikshavn, da dine kontorer er gesjæftens ansigt udadtil og dermed kan være med til at styrke virksomhedens image, hvorfor det er værd at overveje, om de valgte kontorlokaler sender det signal, du ønsker. Det betyder blandt andet, at der skal være overensstemmelse mellem dit brand og kontorernes beliggenhed, størrelse og interiør. Kontorernes placering og beskaffenhed har også betydning for rekruttering og medarbejdertrivsel, og derfor indirekte indflydelse på produktiviteten i din virksomhed. Kontorlokalerne bør desuden være indrettet, så de svarer til din virksomheds behov, i forhold til funktioner og arbejdsgange. Og så skal kontorerne naturligvis være velfungerende, og de tekniske installationer i orden, så driften ikke forstyrres. Se ledige kontorlejemål i internationale Frederikshavn på Lokalebasen.

Med kontorer i Frederikshavn har du både gode indkøbs- og shoppemuligheder. Den to kilometer lange gågade giver adgang til en god gang shopping i Frederikshavn. Butikkerne bugner af gode tilbud og du kan roligt lade dig friste i specialbutikkerne i Søndergade og finde nyt til kontoret og boligen i en de mange livstilsbutikker. Frederikshavn indbyder til hyggelig shopping med et væld af tøj- og skobutikker. Bliv inspireret i bolig- og designbutikkerne og shop smukke og unikke smykker. Shopping i Frederikshavn byder på et væld af butikker, der har noget for hver en smag, størrelse og tegnebog. En tur til Frederikshavn kan give nyt liv til garderoben. I byen findes både de kendte større tøjkæder, men også små fine detailbutikker. I Frederikshavn finder du alt i guld, sølv og ædelstene hos byens guldsmede. Forny boligen eller find perfekte kunde- vært- og værtindegaver hos byens smukke designbutikker. Gryder, potter og pander og alt andet til boligen finder du hos Frederikshavns mange isenkræmmere. Og for kaffe- og te-entusiaster er et besøg i den hyggelige specialbutik Nygaards Kaffe et must. I butikken finder du bønner fra hele verden, opstillet, så du kan følge kaffens udvikling fra Etiopien – kaffens hjemland – via flere afrikanske lande, til Sydamerika,  Mellemamerika, Caribien, til Asien og Australien. Leverancen af kaffe fra de forskellige områder kan variere, men butikken tilstræber at føre mange forskellige sorter, så du kan gå på opdagelse i kaffeverdens forskelligheder, da dette naturprodukt præges af klimatiske og jordbundsforhold. Eller hvad med at nappe dagens fangst på vej hjem fra kontoret? Hos Havnens Fiskesalg er der altid frisk fisk, god betjening og tips til fiskeretten. Hos Ostehandleren (Jørgen Steffensen) i Søndergade finder du specialiteter, tapas samt alverdens ost og lækre spegepølser.

 

Købekraften i området

Containerkræner
Frederikshavns Havn er blandt de 10 største og mest betydningsfulde havne i Danmark / Shutterstock

Hvis du planlægger at købe eller leje kontorer i Frederikshavn, så er det interessant at vide noget om købekraften og indtægtsniveauet i byen, da begge dele kan have indflydelse på din virksomheds omsætning og eller vækstpotentiale. De reelle huspriser i området og ikke kun til-salg priserne siger noget om det generelle niveau. På BRF’s hjemmeside kan du se, hvad kvadratmeterprisen er på de boliger, der er blevet solgt i det område, som du er interesseret i. Data kommer fra Realkreditrådets statistik for boligprisudviklingen. Købekraften i Fredericia udvikler sig i disse år, og den disponible indkomst i kommunen indtager en 33. plads i en sammenligning af alle 98 danske kommuner, foretaget af Danmarks Statistik. Ifølge denne oversigt er indkomsten lavest på øerne, hvor beboerne på Langeland har landets laveste disponible indkomst og Gentofte den højeste. Den disponible indkomst er det beløb, en person har tilbage til forbrug eller opsparing efter betaling af direkte skatter, arbejdsmarkedsbidrag, underholdsbidrag og renteudgifter. I opgørelsen over fordelingen af disponibel indkomst i landets kommuner inkluderes kun indkomsten for personer over 14 år, som har haft bopæl i Danmark hele opgørelsesåret. Vest for Storebælt er det borgerne i Skanderborg, der i gennemsnit har den højeste disponible indkomst. I de fire store bykommuner var indkomsten højest i Aarhus efterfulgt af København, Aalborg og Odense. Købekraften i Frederikshavn er således middel, sammenlignet med landets øvrige kommuner. Huspriser i et givent område er som nævnt et andet udtryk for, hvor mange penge folk har at gøre godt med, og i første kvartal af 2016, var kvadratmeterprisen på parcel- og rækkehuse (i postnummer 9900) 7.037 kroner per kvadratmeter, hvilket er et fald på 2,78 procent i forhold til fjerde kvartal 2015. Tallene er baseret på, at der blev foretaget 35 hushandler i første kvartal 2016. Der er kun handlet fire (4) ejerlejligheder og et (1) fritidshus i første kvartal i 2016, hvilket ikke er nok til at beregne udviklingen i kvadratmeterprisen for disse boligtyper for perioden. På grund af den forventede – primært maritime vækst – i kommunen, forventes det dog, at dette billede i løbet af få år vil se anderledes positivt ud.

Parkeringsmuligheder

Søger du kontorer i eller omkring Frederikshavn (9900) på Lokalebasen, får du oplyst, om der er tilknyttet parkeringspladser til lejemålet eller om pladser kan tilkøbes. Fra 2016 kan du langtidsparkere din bil på havnen i Frederikshavn (ved færgeterminal og Europavej 45), for blot 50 kroner i døgnet. Skal du fx med færgen til Læsø eller Hirsholm, er det oplagt at lade bilen parkere på langtidsparkeringen på havnen i Frederikshavn. Der er i alt 13 parkeringspladser, som kun kan bestilles online. I højsæsonen er der pres på parkeringen i Frederikshavn, og parkeringspladserne på havnen bliver hurtigt fyldt op. Bestil langtidsparkering hjemmefra, så er du sikret en parkeringsplads, når du skal videre med færgen. Bestiller du parkering en mandag, kan du tidligst parkere bilen på parkeringspladsen mandag klokken 13.00 og bilen skal fjernes igen senest tirsdag klokken 11.00. Har du bestilt overnatning på BB-Hotel Frederikshavn på Margrethevej, er parkering i forbindelse med opholdet gratis. Den gratis parkering tilbydes på hotellets egne parkeringspladser. Langtidsparkering bestilles på hotellets bookingside. Alt foregår elektronisk. Befinder du dig ved hotellet i Frederikshavn, kan du benytte gæstecomputeren til at bestille og udskrive parkeringstilladelse. Frederikshavn Kommune udfører parkeringskontrol på de kommunale parkeringspladser hele året rundt. Der er flere private parkeringspladser med privat parkeringskontrol i kommunen, se særlig skiltning på stedet. På de parkeringspladser i Frederikshavn Kommune, hvor der er tidsbegrænsning, skal du huske at stille P-skiven, husk at holde øje med skiltningen ved parkeringspladserne. I Frederikshavn har kommunen betalingsautomater på Sydhavnsvej ved Læsøfærgen. Her skal du betale for at parkere hele året rundt. Parkeringskontrollen medvirker til, at byen er mere fremkommelig for fodgængere, cyklister og bilister. Parkeringskontrollen sikrer, at de samme biler ikke holder på de samme pladser hele tiden og at reserverede parkeringspladser bruges af de biler, der har retten til parkeringspladsen. Kontrollen sker på baggrund af Færdselsloven og bekendtgørelsen om parkering i Frederikshavn Kommune. Er du uenig i en eventuel afgift, skal du kontakte Parkeringskontrol Nord. De sørger for den administrative del vedrørende afgifter. Der er en klagevejledning på bagsiden af afgiften og på Parkeringskontrol Nords hjemmeside.

Udvikling i området

Stranden i Frederikshavn
Palmetræer på Frederikshavns strand / Shutterstock

Kommune såvel som virksomheder i Frederikshavn forudser stor vækst de kommende år, ikke mindst inden for det maritime område, hvor der er store forventninger til havneudvidelserne i både Frederikshavn og Skagen. Behovet for kvalificeret arbejdskraft forventes som følge af denne vækst at stige voldsomt de kommende år, og dermed også behovet for boliger, hvis Frederikshavn skal tiltrække tilflyttere. Kommunens boligforeninger indgik i 2016 en partnerskabsaftale med kommunen for på den måde bedre at koordinere den fremtidige indsats, og desuden vedtager kommunen en helt ny boligpolitik. Omdrejningspunktet i Frederikshavn Kommunes udviklingsstrategi er, at kommunen i 2016 står i en situation med usædvanligt mange muligheder for at skabe positiv udvikling, hvorfor kommunen har søsat Strategiplan 2015-2019, som består af to elementer: Muligheder for Vækst og Muligheder for Mennesker. Muligheder for Vækst handler om optimisme og jobskabelse, primært inden for fire vækstspor (det maritime, oplevelser og turisme, fødevarer og energi). Muligheder for Mennesker handler om udsigten til jobs og et attraktivt liv for kommunens borgere og virksomheder. Muligheder for Mennesker skal skabes af vækst og jobskabelse, mens realiseringen af vækstmulighederne afhænger af adgangen til kompetent arbejdskraft og dermed også af, at kommunen kan få mennesker til at investere i en fremtid i Frederikshavn Kommune. Muligheder for Vækst og Muligheder for Mennesker er på den måde hinandens forudsætninger. Udviklingsstrategien sætter en retning for de konkrete indsatser, der tilsammen skal skabe en positiv spiral, som realiserer mulighederne for vækst og mulighederne for mennesker. Frederikshavn har en stærk tradition for at eksportere kvalitetsprodukter til et globalt marked, hvorfor vækstsporene tager udgangspunkt i kommunens historiske styrkepositioner, hvor virksomheder og mennesker igennem generationer har opbygget kompetencer inden for håndværk, viden og knowhow. Produkter udviklet og fremstillet af virksomheder, som evner at omstille produktionen og udvikle kompetencerne i takt med, at markedet ændrer sig. Frederikshavn er en krumtap i produktions-Danmark, hvilket tallene viser med stor tydelighed: 62 procent af den danske eksport er varer, og 20 procent er shipping.

Industrien

Færge fra Frederikshavn
Frederikshavn har færgeruter til både Göteborg og Oslo / Shutterstock

Frederikshavn har over tid ændret erhvervsprofil og er gået fra at være et traditionelt fiskersamfund til et højteknologisk kommunikationssamfund med videnstunge fremstillingsvirksomheder, der stiller krav til en veluddannet og specialiseret arbejdskraft. Byens største arbejdspladser er Frederikshavn Kommune, Flådestation Frederikshavn, MAN Diesel & Turbo, Martin Gruppen, Sygehus Vendsyssel (tidl. Frederikshavn-Skagen Sygehus). Frederikshavns image som turistby er blevet styrket, og turismen er blevet større indtægtskilde for byen, hvorfor Frederikshavn har derfor gode og varierede indkøbsmuligheder med flere supermarkeder og varehuse. På Frederikshavn Havn har du alt på ét sted og takket være et maritimt netværk med 100 virksomheder inden for alle områder af den maritime servicesektor, indtager Frederikshavn Havn førerpositionen, når det kommer til maritim service i Nordeuropa. Virksomhederne tilbyder blandt andet skibsreparation, logistik, shipping, affaldshåndtering, passageservice og personaleforvaltning og dækker i dag alle faciliteter til servicering, reparation og renovering af offshore-enheder. I Frederikshavn Havn, kan man få udført alle reparations- og serviceopgaver på ét sted. De mange virksomheder har et tæt og organiseret samarbejde, når der er brug for forskellige kompetencer. Blandt de maritime servicevirksomheder finder du nogle af branchens førende inden for motor, gear, propeller, skibsinstallation, sikkerhedsudstyr og uddannelse. En stor del af servicevirksomhederne på havnen er som nævnet gået sammen i en formel paraplyorganisation for virksomheder placeret i og omkring Frederikshavn. Du finder en komplet oversigt over netværkets virksomheder og kompetencer på Maritime Network Frederikshavn. I forhold til størrelse og indbyggertal er der stor gastronomisk aktivitet i kommunen. De dygtige kokke arbejder innovativt med fisk og skaldyr, og den originale smag og høje kvalitet tiltrækker turister og kendere fra den gastronomiske verden. Området er også kendetegnet ved dens store mangfoldighed inden for nicheproduktion af lokale kvalitetsfødevarer. Her er de lokale producenter populære leverandører af alt fra fersk fisk og skaldyr, marmelade, bjesk, skinker, spegepølser og andre lækkerier fra det lokale fødevarekammer.

Hoteller og overnatningsmuligheder i området

Med kontorer i Frederikshavn kan du vælge mellem mange hoteller i toppen af Danmark. Her tilbydes mange former for velegnede overnatningsmuligheder til dig og eller dine kunder, projektmedarbejdere og andre gæster, herunder sommerhuse, hoteller, kroer, feriecentre, campingpladser og privat indkvartering – mulighederne er mange, når du holder ferie eller skal indkvartere gæster i lysets land. Naturen er lige udenfor døren, og byder på et hav af muligheder og her kan du arbejde eller slappe af i komfortable omgivelser på hotel, badehotel eller kro, som er den ideelle ramme om forretningsrejsen, golfferien, mini- eller weekendopholdet, hvor bekvemmelighed og forkælelse er i højsædet. Kom helt ned i gear på en af de skønne campingpladser, hvor du selv vælger, om du vil campere i telt, hytte, autocamper eller campingvogn. Nyd en dejlig ferie med kort varsel på et vandrehjem eller hos en privat udlejer, som kan være dine gæsters udgangspunkt for masser af oplevelser og korte afstande til Frederikshavns industri- og erhvervsområder. I Frederikshavn står oplevelserne i kø – du bliver forkælet med alt fra koncerter med de største navne fra ind- og udland til de nyeste musicals og teaterstykker. Reserver fx hotelværelser til dine overnattende gæster i Frederikshavn på Expedia, hotels.com, TripAdvisor og booking.com.