Dansk undersøgelse: Hjemmearbejdet har nu fundet et naturligt leje

Dansk undersøgelse: Hjemmearbejdet har nu fundet et naturligt leje

30
sep
2024
Steen Uno
Her godt to år efter de sidste Corona-restriktioner har langt de fleste globale arbejdspladser fået et reflekteret, afmystificeret forhold til hjemmearbejde, der nu har stabiliseret sig blandt arbejds-givere og medarbejdere verden over.
30
sep
2024
Steen Uno


 

 

 

 
Op til sommerferien 2024 havde lidt over 40 procent, fire ud af 10, beskæftigede i Danmark praktiseret hjemmearbejde inden for de da seneste fire uger.

Det var samme betragtelige niveau, som da hjemmearbejde under pandemien toppede og blev målt højest i de første måneder af 2021, viser en survey udsendt i august af Danmarks Statistik.

Undersøgelsen sonderer mellem personer, som hyppigt arbejder hjemmefra, kategoriseret som mere end halvdelen af arbejdsdagene, og personer, der arbejder hjemmefra en gang imellem- sidstnævnte gruppe er nu klart størst.

I samtlige interviewede branchegrupper blev hjemmearbejde målt mere, i nogle væsentligt mere udbredt medio 2024 end før pandemien. 


Skepsis til skamme

"Efter corona længtes mange efter deres arbejdspladser og søgte tilbage til det fysiske fremmøde. I dag har de fleste arbejdspladser udviklet nogle retningslinjer og politikker for hjemmearbejde.

Hybridarbejdet har bundfældet sig, da mange arbejdspladser har fået et mere naturligt og reflekteret forhold til brugen af hjemmearbejde," siger arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, Thomas Bredgaard, til Ritzau.


  



Hybridarbejdet har bundfældet sig. Mange arbejdspladser har fået et mere naturligt
og reflekteret forhold til brugen af hjemmearbejde, siger arbejdsmarkedsforsker på
Aalborg Universitet, Thomas Bredgaard.                  
                                    Fotos: iStock



Ikke mindst har en lang række undersøgelser, der har påvist hybrid- og hjemmearbejdende ansattes høje arbejdsmoral, uformindskede effektivitet og produktivitet gjort ikke så få arbejdslederes skepsis til skamme verden over.   

Eksperter vurderer, at kvoten af hjemmearbejdende ansatte i de globale virksomheder formentlig vil bølge lidt frem og tilbage i de kommende, indtil balancepunktet nåes på dn enkelte arbejdsplads.


Kommet for at blive

Ifølge en ny undersøgelse fra München-tænketanken Ifo Institute ønsker tre ud af fire tyske virksomheder, som tillader arbejde hjemmefra, at bevare denne ordning. Blot fire procent ønsker helt at afskaffe hjemmearbejdet.

I USA har en række store kendte virksomheder inden for det seneste års tid slået højlydt til tromme for, at de kræver hjemmearbejdet begrænset, og at deres medarbejdere fremover skal indfinde sig hyppigere fysisk på deres kontorer.

 



Ifølge en rundspørge fra den tyske tænketank Ifo Institute ønsker tre ud af fire tyske
virksomheder, der tillader arbejde hjemmefra, at bevare ordningen. Kun fire procent
vil helt afskaffe hjemmearbejdet.


 

”Medierne har det med at fokusere på individuelle virksomheder, der erklærer, at hjemmearbejde skal nedtrappes. Det forvrænger den faktiske situation og udvikling,” forklarer Ifo-forsker Jean-Victor Alipour.

"Resultaterne af vores undersøgelser afviser klart, at tendensen skulle bevæge sig mod, at kontorfolk er på vej tilbage til deres fysiske arbejdspladser. Hjemmearbejde er og vil forblive solidt etableret i Tyskland - urene kommer ikke til at blive stillet tilbage til 2019." 


Fast bestanddel

På det amerikanske arbejdsmarked viser alle nye tal, at omfanget af virksomhedernes remote work har stabiliseret sig og nu bredt betragtes som en fast bestanddel.

Et kæmpestort antal virksomheder har gennem det seneste år opsagt og udskiftet deres kontorlejemål med nye, som langt bedre matcher deres ændrede behov som følge af de nye workflows og øget remote work.  


  



"Mulighederne for remote work er aftaget lidt, siden det toppede, men de synes at
have stabiliseret sig et pænt stykke over niveauet før pandemien," siger USA-forsker. 

 


"Mulighederne for remote work er aftaget lidt, siden det toppede, men de synes at have stabiliseret sig et pænt stykke over niveauet før pandemien," siger Nick Bloom, professor og forsker i virkssomhedsstyrign ved Stanford University.

"Hjemmearbejdet forsvinder ikke igen. Tværtimod. Kigger vi fem år frem, vil omfanget af medarbejderes remote work utvivlsomt være højere, end det er netop nu."  ●
 

 

Læs mere her:
Dst.dk: Hjemmearbejde er på sit højeste siden Covid-19
Nyheder.tv2.dk: Hjemmearbejde har nu nået pandemisk niveau
Nbcbayarea.com: Why remote work has staying power - it´s still kicking
Forbes.com: Hybrid and remote work still on the rise, despite misconceptions

 

 

 

 

 

 

 

Søg erhvervslokalerOpret søgeagent
Vores medlemskab
  • Lokalebasen medlemskab logo
  • Lokalebasen medlemskab logo