Hver anden større globale virksomhed vil skære i sit kontorareal

Hver anden større globale virksomhed vil skære i sit kontorareal

20
sep
2023
Steen Uno
Nu rammer følgerne af hybridarbejde-revolutionen: På globalt plan forventer hver anden større virksomhed inden for de kommende tre år at skalere mærkbart ned på sine kontorkvadratmeter og fysiske arbejdsarealer.
20
sep
2023
Steen Uno

 

 

 

 

 
Uanset hvordan man end vender og drejer regnestykket: Når færre medarbejdere bruger kontoret på samme tid, vil der blive plads i overskud, og over tid derfor opstå behov for mindre arbejdsareal samt dermed sparet kontorleje.

Over sommeren har en række undersøgelser i forskellige hjørner af verden vist, at større virksomheder i stort tal i løbet af de næste to-tre år vil skalere kraftigt ned på deres fysiske pladsbehov.     

Ifølge en survey blandt 350 ejendomsansvarlige forventer således halvdelen af de største responderende virksomheder med over 50.000 ansatte i nær fremtid at nedskalere deres globale porteføljer med mellem 10% og 20%.

Flere understreger dog, at det ikke nødvendigvis i sig selv er et spørgsmål om at spare plads og dermed penge, men om at prioritere nye moderne kontor- og arbejdsmiljøer, der bedre matcher deres ansattes nye hybrids workflows. 


Gabende tomme

"Kontorbelægningen er fortsat meget lav her efter pandemien. Adskillige kontorvirksomheder kører med belægninger på under 50%, og over halvdelen af disse planlægger derfor aktuelt at reducere deres lejemål markant.

Virksomhederne arbejder hårdt på at tilpasse sig et landskab i stærk forandring og udvikling efter coronaen. At finde de helt rigtige balancer er afgørende for at kunne definere deres fremtidige behov for arbejdsarealer," formuleres det ens fra flere amerikanske mæglergiganter.

 



Her godt halvandet år efter de sidste globale covid-nedlukninger kæmper stort set
alle USAs millionbyer med høje rekordtal på gabende tomme kontorkvadratmeter.
                                 
                                                                                            Fotos: iStock

 


Nu godt halvandet år efter de seneste globale corona-nedlukninger kæmper snart sagt samtlige USAs millionbyer med skræmmende høje rekordtal på gabende tomme kontorkvadratmeter. 

Værst ser det p.t. ud i San Francisco med en kontortomgang på over 26% - før pandemien var den blot 4%. New Jersey har tomgang på 25,8%, Houston 25,6%, Dallas 25,0%, Los Angeles 24,1%. New York har flest tomme kontor-square feet, næsten 76 mio., svarende til tomgang på 16,1%.


Markant fald

I London planlægger den britiske bankkoncern HSBC at flytte sit globale hovedkvarter fra byens dyreste business district Canary Wharf til et mindre kontorkompleks efter udløb af sin aktuelle lejekontrakt.

Banken husede førhen små 8.000 ansatte i Canary Wharf, men de nye hybride workflows efter pandemien har reduceret tallet betydeligt. På verdensplan er HSBC i færd med at reducere sine samlede kontorarealer med 40%.

 



I London planlægger bankkoncernen HSBC at flytte og nedskalere sit hovedsæde i
det dyre Canary Wharf-district som følge af det reducerede antal hybridarbejdende
ansatte i bankens fysiske kontorlokaler. 

 


I Tyskland er kontorbelægninger gennemsnitligt faldet fra 61% før covid til nu 40%. I en række store tyske virksomheder nåede belægningsprocenter i det første kvartal i år helt ned på 25.

I de skandinaviske lande måles kontorbelægningen netop nu til omkring 27%, i Frankrig til 41% og i de sydeuropæiske lande til 47% som følge af virksomhedernes i dag fuldt implementerede hybride arbejdsmønstre.


Dyster rapport

Virksomheders hybride workflows øger kontortomgangen, presser lejepriserne ned i sådan grad, at kontorejendomme i globale storbyer - ifølge en ny rapport fra McKinsey Global Institute - risikerer samlet værdiforringelse på 800 milliarder dollars før 2030.

"Den faldende efterspørgsel på kontorlokaler presser udbyderne til at sætte deres kontorlejepriser ned. Det har allerede ramt adskillige af USAs storbyer med voldsom kraft og effekt," opridser McKinsey-rapporten.


 



Tomme kontorer, opsagte kontorlejemål, stigende tomgang får kontorlejepriser til
at dykke, kontorejendomme til at falde i værdi samt investor-interesse til at kølnes,
hvilket kan komme til at koste dyrt, opridser ny McKinsey-rapport. 

 

 

"I seneste år er udlejningspriserne på kontorlejemål i San Francisco og New York faldet 28% henh. 22% sammenlignet med 2019. Under moderate omstændigheder kan efterspørgslen på kontorlokaler ved udgangen af årtiet muligvis nøjes med et fald på 13%, men stigende renter kan betyde yderligere fald."

Ifølge McKinsey bør by- og ejendomsudviklere tilpasse sig en faldende kontorefterspørgsel ved selv at indtage en hybrid tilgang, udvikle kontorlokaler til fleksibel brug og opføre bygninger, der nemt kan tilpasses til varierende formål.  ●
 

 

Læs mere her:
Bnnbloomberg.ca: Half of large firms plan to cut office space
Refire-online.com: German office occupancy tumbles to 40%
Visualcapitalist.com: Visualizing 1 billion square feet of empty office space

Cnn.com: Working from home could wipe $800 billion from office values globally 

 

 

 

 

 

 

 

 

Søg erhvervslokalerOpret søgeagent
Vores medlemskab
  • Lokalebasen medlemskab logo
  • Lokalebasen medlemskab logo