Kan chefen kræve dig covid-vaccineret for at vende tilbage til kontoret

Kan chefen kræve dig covid-vaccineret for at vende tilbage til kontoret

03
mar
2021
Steen Uno
Covid-vaccinerne ligner adgangstegnet og genvejen tilbage til dit kontor og din hverdag - men må din arbejdsgiver overhovedet kræve dig vaccineret? Hvad hvis en kollega afviser at tage imod de to vaccinestik ...?
03
mar
2021
Steen Uno

  

 

 

 


Covid-vaccinerne har siden nytår taget form som den længe ventede game-changer, der efter et helt år omsider får kontorfolk til at se lys for enden af tunnelen og skimte vejen tilbage til kontoret og hverdagen.

Virksomheder over hele verden er netop nu i fuld gang med at fastlægge, hvordan arbejdsmønstre, kontormiljø, indretning, bemanding m.v. bedst vil kunne matche den ny hverdag efter de to forestående vaccinestik.

Internationale undersøgelser viser dog, at arbejdsgivere er stærkt delte i spørgsmålet om, hvorvidt vaccination bør eller skal være nødvendig for en snarlig tilbagevenden til firmaets kontorlokaler.

På den ene side mener flertallet, at covid-vaccinationer overordnet vil være en god løsning for deres ansatte, men halvdelen af de adspurgte pointerer samtidig, at de ikke ønsker at presse medarbejdere til at lade sig vaccinere.


Fyringsgrund

Før jul pointerede Facebook-grundlægger Mark Zuckerberg over for sine 50.000 medarbejdere, at han ikke agter at kræve dem covid-vaccineret for at kunne vende tilbage og genoptage arbejdet i koncernens kontorer. 

"Uanset hvornår vaccinerne bliver tilgængelige, har vores ansatte fået grønt lys til at arbejde eksternt indtil juli 2021. Vores kontorer vil forblive lukkede, og vi forventer ikke at åbne dem, før covid-vaccinerne er bredt tilgængelige."


 



Ifølge undersøgelser er arbejdsgivere meget delte i spørgsmålet om, hvorvidt covid-
vaccination bør være obligatorisk for snarlig tilbagevenden til firmaets kontorer.
                                                                                                                               Fotos: iStock

 


USAs ligestillingskommission EEOC pointerer i en aktuel vejledning, at amerikanske virksomheder kan lovmæssigt kræve medarbejdere vaccineret som led i deres ansættelsesforhold. 

"Hvis du som medarbejder modsætter dig din arbejdsgivers krav om covid-vaccination, ligger det inden for dennes juridiske rettigheder at afskedige dig," fastslår Holly Helstrom fra Columbia University.


Dansk lov

Herhjemme vedtog regeringen i november 2020 en lov, der giver arbejdsgivere ret til at pålægge deres ansatte at lade sig covid-teste hurtigst muligt samt at oplyse dem om testens resultat. 

Det fremgår dog ikke af lovteksten, at virksomheder kan kræve medarbejdere vaccineret - hverken for almindelig influenza, coronavirus eller andre vira.

 



Danske virksomheder kan ifølge en ny lov kræve medarbejdere corona-testet, men
derimod IKKE covid-19 vaccineret.  

 


"Der findes ikke på nuværende tidspunkt lovgivning, der giver arbejdsgivere ret til at kræve ansatte vaccineret mod covid-19 eller andre sygdomme," understreger fagorganisationen Lederne på sin hjemmeside.

Et krav om vaccine vil efter Ledernes vurdering ikke være proportionalt i forhold til arbejdsgiveres forpligtelser til at sikre arbejdsmiljøet eller undgå de økonomiske konsekvenser af smitte på arbejdspladsen.

"Det vil derfor ikke være sagligt, hvis en arbejdsgiver kræver, at medarbejdere vaccineres. Man kan altså ikke blve pålagt at blive vaccineret, hvis man ikke ønsker det."


Coronapas

I januar valgte EU indtil videre at udskyde flere landes ønske om at diskutere et fælleseuropæisk covid-vaccinepas, der bl.a. kunne gøre det muligt at rejse igen, hvis man har modtaget sine to vaccinestik.  

"Et vaccinepas eller corona-certificat, som jeg hellere vil kalde det, vil være utrolig vigtig for mange virksomheder, der lever af at have specialister rejsende rundt i verden for at løse tekniske opgaver. Man kan jo ikke have en montør siddende i karantæne 10 dage, før han kan løse sin opgave.

Det er et spørgsmål om at tage en politisk beslutning, om man ønsker coronapas eller ej," siger André Rogaczewski, CEO hos IT-selskabet Netcompany, til TV2 News-magasinet Business Class.   


 



EU har indtil videre udskudt diskussionen om et fælleseuropæiske vaccinepas, som
på flere områder ellers ville kunne lette hverdagen for adskillige virksomheder.

 


Men hvad hvis et firma har en rigtig dygtig sælger, der rejser verden rundt, men som tilfældigvis også er en af dem, der ikke vil vaccineres. Skal han/hun så fyres eller lave noget andet? 

"Det er dagens sundhedmæssige vilkår for at kunne rejse ud, at man ikke er en smittebærer. Det er vilkår, som vi alle håber vil ændre sig over de næste seks måneder. men indtil da er jeg nødt til at sige:

Ja, det er vilkårene for din ansættelse. Det er en lille pris at betale for at kunne udføre sit arbejde. Det tror jeg, at de fleste ansatte vil kunne forstå. Ellers må man finde andre til at varetage opgaverne," mener André Rogaczewski.  ●



Læs mere her:
Lederne.dk: Kan min arbejdsgiver kræve at jeg bliver vaccineret?

Forbes.com: Will your boss require you to get a covid-19 vaccine
Cnet.com: Your employer can require you get a covid-19 vaccine

Chicagotribune.com: Covid-19 vaccines move back-to-the-office plans closer to reality 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Søg erhvervslokalerOpret søgeagent
Vores medlemskab
  • Lokalebasen medlemskab logo
  • Lokalebasen medlemskab logo