Advarsel! Denne stol er livsfarlig ... når du bruger den for meget

Advarsel! Denne stol er livsfarlig ... når du bruger den for meget

11
jul
2018
Steen Uno
Halvdelen af alle erhvervsaktive, der arbejder på et kontor, sidder ned i otte timer eller endnu mere om dagen - på kontorstolen, i deres bil frem og tilbage til jobbet samt derhjemme foran tv- og pc-skærme. Det er en livsrytme, der øger risikoen for diabetes og hjertekarsygdomme.
11
jul
2018
Steen Uno

 

 

 

 

 
Den globale kontormedarbejder har aldrig haft mere stillesiddende skrivebordsarbejde end i dag. Hvis du sidder alt for meget ned, er du i højrisiko for at dø før tid af en livsstilssygdom som følge for lidt motion.

Ifølge en amerikansk undersøgelse fra sidste år baseret på 8.000 voksne kontoransatte er der direkte sammenhæng mellem den tid, man sidder ned i løbet af dagen, og din risiko for et kortere liv.

Personer, der sidder ned i mere end 13 timer om dagen, påvises dobbelt så stor risiko for at dø af livsstilssygdomme - hjertekarsygdomme og sukkersyge - sammenlignet med andre, der er stillesiddende i mindre end 11 timer om dagen.

Undersøgelsen peger på, at personer, der ofte sidder i perioder mindre end 30 minutter, har 55 procent lavere risiko for at dø af livsstilssygdomme sammenlignet med de, der sidder ned i mere end en halv time ad gangen.


Aktive pauser

Herhjemme offentliggjorde Sundhedsstyrelsen i foråret sin store undersøgelse om danskernes sundhed - Danskernes sundhed - den nationale sundhedsprofil 2017 - der skræmmende dokumenterer, at også danskere i dag er mere og længere stillesiddende end nogensinde tidligere både på jobbet og i fritiden.

Dertil kommer, at knap en tredjedel af Danmarks voksne befolkning ikke overholder WHO’s minimumsanbefaling for fysisk aktivitet: 150 minutters intensiv eller moderat fysisk aktivitet om ugen eller mindst 75 min. hård aktivitet om ugen for voksne over 18 år.

 Personer, der sidder ned i mere end 13 timer om dagen, har dobbelt så stor risiko
for at dø før tid af en livsstlssygdom sammenlignet med de, der er stillesiddende i
højest 11 timer.

 


Hver anden dansker er ifølge undersøgelsen stillesiddende i over otte timer om dagen - for unge danskere mellem 18 og 24 år drejer det sig om næsten 80 procent.

Danske og udenlandske forskere og eksperter er meget enige om, at er en god rigtig idé, hvis man gør sig til vane at afbryde sne stillesiddende arbejds- og fritidsmønstre med aktive pauser - ved eksempelvis at gå en lille tur og fast tage trapperne i stedet for elevatoren.

Den amerikanske undersøgelse konkluderer, at kontormedarbejdere, der prioriterer at sidde stille ved skrivebordet i sekvenser på højest en halv time ad gangen, har den laveste risiko for at dø før tid.


Op på tæerne

"Den nemmeste måde at imødegå og forebygge stillesiddende arbejde på lyder i sin gribende enkelhed: Kom op på tæerne, rejs dig op! Skyd dit hæve-sænke-skrivebord i vejret og arbejd stående i sekvenser, der passer dig," lyder det gode overordnede råd samstemmende fra alle eksperter.

Når du står op og arbejder i stedet for at blive siddende på kontorstolen, er du i tand til at øge din forbrænding med 20-50 kalorier pr. time afhængig af din størrelse og vægt.


 Et stående møde motiverer automatisk til at komme til sagen og formulere sig kort
og præcist - de færreste kan holde ud at stå rundt om mødebordet i to timer ...

 


Det lyder måske ikke af alverden i diit daglige `2000 kaloriers budget`, men gør du det til fast vane at stå op og arbejde ved dit skrivebord i en time hver formiddag og en time om eftermiddagenhvis , vil du forbrænde ekstra 40-100 kalorier - eller små to-fem kilo i løbet af et år.

To timers stående arbejde om dagen vil til sammenligning belønne dig med samme kalorieforbrænding som 2 x 14 minutters spadseretur, 2 x 5 minutters løbe- eller cykeltur eller 2 x 10 minutters fitness.


6 tips til bevægelse

Her er seks gode tips til, hvordan du forholdsvis nemt og enkelt kan bryde din stillesiddende kontordag op og skabe bevægelse samt ekstra kalorieforbrænding i dit arbejdsflow:


1.

Hold dine møder stående eller gående

Et stående møde motiverer automatisk deltagerne til at komme til sagen og formulere sig kort og præcist - de færreste orker at stå op ved mødebordet i to timer. Det gående møde inspirerer omvendt til spontan brainstorming og til at vende nye idèer og muligheder, der måske kan vokse sig store og vigtige.

2.
Indlæg regelmæssige breaks

Vær proaktiv og gør dig det til fast vane at rejse og bevæge dig hver halve time - og få dine arbejdskolleger til at gøre det samme. Tal med en kollega, tag en tur til vandautomaten eller nøjes blot med kort at strække benene. Og husk naturligvis at tage trappen i stedet for elevatoren. 

3.
Face-to-face fremfor mailing

Det er nemt at sende en mail - der kan holde modtageren fast til skærmen i nogle ekstra minutter. Prioritèr, at du et par gange i løbet af arbejdsdagen overbringer en arbejdskollega under samme tag en besked mundtlig i stedet for elektronisk.

4.
Gå en tur i frokostpausen

Spring et par gange om ugen eller mere frokostpausen i kantinen over og nap i stedet en walking lunch - evt. sammen med en kollega eller flere. Her kan du nå at hente en stor kvote af dine anbefalede 10.000 daglige skridt ind på kontoen. 

5.
Forlæng vejen til jobbet

Hvis jobbet ligger for langt bort til, at du er i stand til at cykle, kan du - når det passser ind - vælge at parkere bilen et stykke borte eller stå af toget/bussen en station/et stoppested før og få en kilometer  eller to mere i benene, før du møder ind samt efter arbejdsdagen. 

6.
Pir kollegernes konkurrence-gen

Gør dit personlige kontorbevægelses-projekt til en social fælles sag med dine arbejdskolleger. Skab et inspirende, engagerende konkurrence-moment - download f.eks. Map My Walk på mobilen og kokurrrèr med kollegerne om at nå flest skridt på kontoret i løbet af en uge.  ●

                                

 

 

Læs mere her:
TV2.dk: Din kontorstol slider på dig mere end du aner
DR.dk: Halvdelen af danskerne sidder mere end 8 timer om dagen
SST.dk: Danskernes sundhed - Den nationale sundhedsprofil 2017
CNN.com: Yes, sitting too long can kill you, even if you exercise

 

 

 

 

 

 

 

 

Søg erhvervslokalerOpret søgeagent
Vores medlemskab
  • Lokalebasen medlemskab logo
  • Lokalebasen medlemskab logo