Brandlovgivning og lagerejendomme

Brandlovgivning og lagerejendomme

11
feb
2013
Steen Uno
Flemming Ruddi Mørk, master i brandsikkerhed hos Alectia, orienterer om ændringer i brandlovgivning-en, der tillader øget højde på bestående lagerbygninger. Video og slides er tilgængelige i artiklen.
11
feb
2013
Steen Uno

 

Nye brandregler øger lagerkapacitet og værdi

Af Steen Uno

Adskillige ejere af danske lagerejendomme kunne ved indgangen til 2013 glæde sig over, at de fik ny mulighed for at gøre deres lagerkapacitet større og øge indtjening-en betydeligt.

 

Det skyldtes en ændring i brandlovgivningen, der medførte, at almindelige lagerrum fremover har lov til at opmagasinere op til otte meter i højden mod tidligere tilladte blot seks meter. Først ved stabling og maga-sinering overo tte meter i højden vil man fremover nå op og tilhøre højlager-kategorien.

”Ændringen har meget stor betydning og kan få vidtrækkende postitive konsekvenser for mange inden for lagerområdet,” siger seniorrådgiver hos Alectia, Flemming Ruddi Mørk.

”Det er nemlig i helt bogstavelig forstand en rar kontant værdistigning overnight, der med de nye lempede brandregler er dumpet lige ned i rigtig mange lagerejeres turbaner. De kan nu opmagasinere højere på samme lager uden større komplikationer.”

Den ny brandlovgivning åbner – hvis de rette betingelser vel at mærke er opfyldt – mulighed for at udvide magasinerings-kapaciteten på bestående lagerbygninger med op til 33 procent.

”Det betyder, at det for langt de fleste ejere af lagerejendomme lige være betydeligt billigere at udvide i højden fremfor at opføre en tilbygning med brug af byggeret,” pointerer Flemming Ruddi Mørk.

Sparer nyinvesteringer

Ændringen i brandlovgivningen står på skrift i den såkaldte bekendtgørelse om tekniskeforskrifter for højlagre og fastslår, at lagerrum, som har en maximal opmagasinerings-højde på seks meter, selv om der er flere meter til loftet fra øverste kant på lagervaren, nu fremover må stable ovenpå helt op til otte meter.

”Når en virksomhed pludselig får lov til at opmagasinere to meter mere i højden på deres lagerreoler, som naturligvis skal være dimensioneret til det, giver det sig selv, at firmaet vil kunne profitere af de nye regler på ganske mange måder – f. eks. i forbindelse med pladsmangel og/eller planlagte udvidelser af bygninger.

Den slags tit ganske store og kostbare nyinvesteringer kan de måske nu undgå,” siger Flemming Ruddi Mørk.

Han tilføjer, at en virksomhed dog bør gennemføre en grundig kontrol, før man begynder at læsse oven på de bestående seks meter.

”Det drejer sig om kontrol af både brand- og byggeteknisk karakter. De tekniske installationer bør  gennemgås, og så skal man selvfølgelig sikre sig, at selve fundamentet, som reolerne hviler på, nu også er stabilt nok til at kunne bære et fremtidigt væsentlig tungere læs.

 

 

Søg erhvervslokalerOpret søgeagent
Vores medlemskab
  • Lokalebasen medlemskab logo
  • Lokalebasen medlemskab logo