Finsk forskning: Her er tre vigtige musts til dit storrumskontor

Finsk forskning: Her er tre vigtige musts til dit storrumskontor

06
maj
2016
Steen Uno
Du trives og præsterer langt bedre I dit storrumskontor, når der i indretningen tages de rette nødvendige forholdsregler med hensyn til støj, temperatur og ventilation, dokumenterer et nyt finsk forskerstudie.
06
maj
2016
Steen Uno

   


Mere end 70 procent af alle amerikanske kontorer prioriterer - ifølge ugemasinet The New Yorker - i dag moderne storrum frem for det gamle cellekontor.

Herhjemme anslår den nordiske bygge- og ejendomsudviklingsgigant NCC, at enkeltmandskontoret er under hastig udfasning, og at koncernen i dag kun opfører ganske få kontorbygninger med adskilte kontorrum.

Inden for de sidste 10 år har efterhånden ikke så få undersøgelser, forskningsanalyser med videre fokuseret på produktionstabet som øjensynlig største ulempe i det åbne kontorlokale.

En nyere af disse studier baseret på en rundspørge blandt 10.000 kontorfolk i 14 lande hævder, at forstyrrelser kan koste kontormedarbejdere op til 86 minutters effektiv arbejdstid om dagen.


Støj, temperatur og ventilation

En ny undersøgelse af det finske arbejdsmiljøinstitut bekræfter, at støj i kontorlandskabet så afgjort kan være med til at forringe koncentration og trivsel hos medarbejderne.

Men at også hidtil mere upåagtede faktorer som temperatur og ventilation synes at have endog betydelig indvirkning på både trivsel og præstationsniveau i de undersøgte kontormiljøer.

"Det er vores konklusion, at medarbejdere præsterer syv procent lavere i et almindeligt kontormiljø, hvor der ikke er gjort noget for at imødegå problemer med støj, temperatur og ventilation," siger en af forskerne bag det finske studie, Johanna Varjo.

 

Kontormedarbejderens arbejdshukommelse reduceres i takt med antallet af forstyrrende faktorer. Det influerer helt klart på de ansattes generelle præstationer i deres daglige storrumskontor, fastslår det finske forskerteam.

"Arbejdshukommelsen er vores evne til at fastholde en information i hovedet, mens vi samtidig udfører en anden handling. Hvis vi eksempelvis skal huske et telefonnummer, mens vi samtidig sidder og roder efter en kuglepen til at notere det med.

Og vores arbejdshukommelse fungerer helt klart basalt ringere, når de tre forstyrrende faktorer - støj, temperatur og ventilation - ikke reguleres i vores daglige kontormiljø," siger den finske forskergruppe.


Rum for fordybelse

NCC iværksatte sidste efterår en arbejdspladsanalyse blandt sine flere end 4.000 danske, svenske, norske og finske vidensarbejdere af deres arbejdsliv i kontorlandskabet - med følgende konklusion:

Storrumskontoret generer større kreativitet blandt de ansatte, men samtidig også mere stress.

● 54 procent får de fleste af deres jobrelaterede ideer i dialog med kolleger.
● 73 procent mener ikke, at deres arbejdsplads er indrettet til at understøtte kommunikation og kreative møder.
● 27 procent af NCCs danske kontormedarbejdere siger, at deres arbejdsmiljø påvirker deres sundhed negativt.

Forskerteamet bag den aktuelle finske undersøgelse understreger vigtigheden af, at planlægningen og indretningen af fremtidens nye moderne komtorlandskaber optimeres yderligere.

"Det er nødvendigt at indkredse, hvad et nyt storrumskontor skal bruges til, før man planlægger indretningen. Hvis dine kontoransatte har brug for at arbejde virkelig koncentreret og fordybet, ja, så er kontorlandskabet måske slet ikke den rigtige løsning for dem," siger Johanna Varjo. ●

 

Læs mere her om den ny finske undersøgelse og storrumskontorer:

Arbejdsmiljoviden.dk: Gennemtænkt indretning giver trivsel
Simultaneous effects of irrelevant speech, temperature and ventilation rate on performance and satisfaction in open-plan offices
Arbejdsmiljoviden.dk: Gode råd til indretning af dit storrumskontor
Politiken.dk: Åbne kontorlandskaber giver os bedre ideer - og stress 
Inc.com: 5 Ways to Survive Your Open Plan Office 


 

 

Søg erhvervslokalerOpret søgeagent
Vores medlemskab
  • Lokalebasen medlemskab logo
  • Lokalebasen medlemskab logo