Forkæl dit firma med nyt domicil i historisk drama- og frihavnspakhus

Forkæl dit firma med nyt domicil i historisk drama- og frihavnspakhus

06
feb
2022
Steen Uno
Opført som pakhus i 1896 i den da nyindviede Københavns Frihavn har den i dag ombyggede og attraktive erhvervsejendom oplevet mangt og meget. Nu indbydes kræsne firmaer og kontorfolk til at skrive nye kapitler i den historiske Nordisk Fjer-bygning.
06
feb
2022
Steen Uno


 

 

 

 
I mange år brølede ordet finansskandale ud af vinduer og mure og sprang i øjnene på tusinder af togpendlere, som hver dag passerede tæt forbi den famøse kontorkolos mellem Nordhavn og Østerport station.    

Finansdramaet i den hæderkronede danske tekstilvirksomhed Nordisk Fjer i 1990 sendte mildest talt den statelige gamle pakhus- og kontorejendom i Søndre Frihavn, nu Amerika Plads, i bad standing. 

I 2000 gennemgik den da stærkt forfaldne bygning en gennemgribende renovering og genopstod som nyt hovedsæde nu for Banedanmark. I 2019 ombyggede PensionDanmark igen sit stoute kontorhus til den ny lejer LB Forsikring.

I dag fremstår den historiske domicilejendom topmoderniseret, i fineste puds og med sin centrale placering i det hotte eftertragtede Nordhavn samt korte afstand til City som et uhyre eftertragtet lejemål for kræsne virksomheder.  


Fjer-kollaps 

Lige siden 1901 havde den da nystartede Nordisk Fjerfabrik haft sit hovedsæde i den store rummelige pakhusejendom på Gittervej i den inderste søndre del af Københavns tidligere frihavnsanlæg.   

I 1978 besluttede direktør samt arbejdende bestyrelsesformand Johannes Petersen at udvide den allerede internationalt velforankrede koncern til det amerikanske marked med nye fabrikker i USA, senere også i Japan og Australien. 


 Den historiske Nordisk Fjer-bygning fra 1896 fremstår i dag som topmoderniseret,
i fineste puds og er med sin centrale placering i det hotte eftertragtede Nordhavn
et uhyre eftertragtet kontorlejemål for kræsne virksomheder.
  


 

Satsningen udløste dundrende underskud, der blev ved med at vokse, men som Nordisk Fjer-direktøren tog alle midler i brug for at skjule ved bl.a. at manipulere virksomhedens værdier kunstigt i vejret med uigennemskuelige regnskaber.   

I november 1990 afslører dagbladet Børsen, at et påstået udenlandsk aktieopkøb af halvdelen af koncernen Fjer er det rene opspind. Johannes Petersen findes efterfølgende druknet i badekarret i sit sommerhus.

Efter forgæves finansielle redningsforsøg gik Nordisk Fjer konkurs i marts 1991 og efterlod kreditorer og aktionærer med et gigantisk tab på små fire mia. kroner.        


Amerika Plads

Omtrent samtidig indledtes afviklingen af Københavns 100 år gamle Frihavns-enklave lukket inde bag et højt gitterhegn, og de første idéer til en ny åben bydel blev kastet på bordet.

Amerika Plads opstod i det gamle jernbaneområde mellem Kalkbrænderihavnsgade og Dampfærgevej. Navnet refererer, som Amerikakaj kort derfra, til DFDS´ store Atlant-skibe, der frem til 1935 transporterede over en million skandinaviske passagerer til USA.


 Efter afviklingen i 1990´erne af den da 100 år gamle Frihavn voksede Amerika Plads
frem på det gamle baneområde mellem Kalkbrænderihavnsgade og Dampfærgevej
- navnet refererende til Amerika-passagerskibenes kaj kort derfra.        


 

I helhedsplanen for Amerika Plads er der ud over ønsket om et torv som samlende byrum desuden taget udgangsppunkt i Nordisk Fjer-bygningen og de gamle DSB-sporområder.

Planen understregede, at alle nybygninger langs Kalkbrænderihavnsgade i form og størrelse måtte matche Nordisk Fjer-bygningen. Det gjaldt også det 16 etager høje, ny pejlemærke for Amerika Plads, Kobbertårnet fra 2004. 


Ledige lejemål

Netop nu formidler erhvervsmæglerfirmaet CBRE to flotte kontorlejemål med godt lysindfald på 804 og 809 m² samt med mulighed for at leje parterre/showroom på yderligere 239 m².

I kontorlokalerne strømmer masser af lys ind gennem de sprossede vinduer med udsigt over en bydel i rivende udvikling og kig ned til den hyggelige gårdhave, hvor frokosten kan nydes.


 Frihavnen åbnede i 1894 som lukket toldområde og privatdrejet aktieselskab. Indtil
1970’erne fungerede den som ægte industrihavn med over 4.000 havnearbejdere
- t.v. er Nordisk Fjer-bygningen markeret.               
         Foto: Hovedstadshistorie.dk


 

Den historiske kontorejendom rummer originale detaljer som bl.a. bevarede fritlagte bjælker. Udenfor findes p-pladser, gode indkøbsmuligheder, og firmaets gæster kan med fordel benytte områdets restauranter og hoteller.

Fra lejemålene på Amerika Plads har medarbejdere fem-seks minutters gang til S-tog og metro på Nordhavn station og et par minutters tid længere til samme toglinjer samt til Kystbanen på Østerport station.  ● 

 


Læs mere her:
Lokalebasen.dk: Kontorlejemål i moderne pakhus i Nordhavn

Cbre.dk: Pakhusstemning i toprenoveret kontorhus i Nordhavn
Byensejendom.dk: NCC afslutter renovering af historisk hovedsæde
Dr.dk: Historien om milliard-bedraget i Nordisk Fjer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Søg erhvervslokalerOpret søgeagent
Vores medlemskab
  • Lokalebasen medlemskab logo
  • Lokalebasen medlemskab logo