Ingels BIG og USA-rigmand bag vild vision om kæmpe fremtidsby

Ingels BIG og USA-rigmand bag vild vision om kæmpe fremtidsby

21
dec
2022
Steen Uno
Danmarks internationale stjernearkitekt Bjarke Ingels og BIG er i færd med at tegne en utopisk fremtidsby Telosa, som skal opføres fra scratch i ørkenen, for den amerikanske iværksætter og milliardær Marc Lore.
21
dec
2022
Steen Uno


 

 

 

 
"Vores vision med Telosa er at skabe en splinterny by i Amerika, der sætter nye globale standarder for byliv, vil udvide det menneskelige potentiale og fremstå som en mønstereksempel for fremtidige generationer."

Sådan præsenterede Bjarke Ingels sit nye storslåede projekt, da han sidste efterår for første gang løftede sløret for den stort anlagte, amerikanskee fremtidsby Telosa.

Nu uddyber Danmarks internationale stjernearkitekt sin samt kæmpeprojektets pengemand, USA-milliardær og tidligere Walmart-direktør Marc Lores fælles visioner for byen, der skal skyde op af den golde ørkenjord.

"Telosa kombinerer skandinavisk kulturs sociale og miljømæssige omsorg med det amerikanske samfunds muligheder og med selvkørende køretøjer samt massiv brug af kunstig intelligens," annoncerer Bjarke Ingels.


5 mio. indbyggere

Allerede i 2030 planlægges Telosa at skulle huse de første 50.000 af de i alt fem millioner indbyggere, som fremtidsbyen skal favne i løbet af de kommende 40 år.  

"Inden for en ikke særlig fjern fremtid skal Telosa skyde op som storby med Tokyos renlighed, New Yorks mangfoldighed og Stockholms sociale sikkerhedsnet og services," tilføjer en begejstret Marc Lore.


 "Telosa skal kombinere den skandinaviske kulturs sociale og miljømæssige omsorg
med det amerikanske samfunds muligheder," siger Bjarke Ingels.


 

Ifølge visionerne skal Telosa brede sig over 600 kvadratkilometer og basere sig på bærende principper om retfærdighed, rummelighed og bæredygtighed - vandgenbrug, vedvarende energi og bæredygtig mobilitet.

Et omdrejningspunkt for Telosa bliver byens transport, der vil prioritere cykler, fodgængere og nye førerløse køretøjer samt fremtidige luftbårne fartøjer, som BIG netop nu også arbejder på at udvikle. 


Forbillede

Fremtidsbyens layout opererer med 36 tætte multi-use distrikter designet til at opfylde Telosas 15-min. byprincipper, der indebærer, at alle daglige faciliteter og arbejdspladser skal ligge inden for 15 minutters gang.

Bjarke Ingels city-vision drives ene og alene af vedvarende energi. Den enkelte indbygger bruger 92 procent mindre vand end i konventionelle byer og dyrker 20 procent af sin mad i lokalt miljø.


 Telosa vil prioritere cykler, fodgængere samt fremtidige førerløse køretøjer og nye
luftbårne fartøjer, som BIG netop nu også arbejder på at udvikle.
    


 

"Med Telosa får vi alletiders chance for at opbygge en helt ny samfundsmodel, der giver mennesker højere livskvalitet og større muligheder," siger super-iværksætteren Mac Lore. 

"Når jeg kigger 30 år frem i tiden, forestiller jeg mig, at Telosas principper om fairness, retfærdighed, bæredygtighed og inklusion vil være et forbillede for andre byer, ja, hele verden endda."  


Equitisme

Telosa - navngivet efter det gamle græske ord telos, der betyder højeste endemål - vil tilbyde sine indbyggere lige adgang til uddannelse, sundhedspleje og transport.

Fremtidsbyens borgere vil kunne bygge deres egne hjem og sælge dem, men Telosa vil bevare ejerskabet af jorden, understreger Marc Lore, der selv kalder sin byvision for "equitisme" - et mix af ordene equality og capitalism.


 "Med Telosa får vi alletiders chance for at opbygge en helt ny samfundsmodel, som
vil give mennesker højere livskvalitet og større muligheder," siger Ingels og Lore.


 

Første etableringsfase af Telosa anslås at ville koste 25 milliarder dollars, fremtidsbyens samlede omkostninger over 400 milliarder, der skal finansierest af investorer, filantroper samt offentlige tilskud og subsidier.

Endnu er der ikke udpeget nogen geografisk lokation til Telosa, men nogle få regioner er blevet nævnt som muligheder: Nevada, Utah, Idaho, Arizona, Texas og bjergmassivet Appalachian, der omfatter hele 13 stater i USAs østlige del.  ●
 

 

Læs mere her:
Cityoftelosa.com: To create a new city in America
Designboom.com: Ingels teams up with US billionaire to plan utopian city
Dezeen.com: Bjarke Ingels designing "new city in America" for five million people
Dezeen.com: 
BIG designing Ground to Air driverless vehicle for American desert city Telosa
 

 

 

 

 

 

Søg erhvervslokalerOpret søgeagent
Vores medlemskab
  • Lokalebasen medlemskab logo
  • Lokalebasen medlemskab logo