Kalvebodens kolos forskønnet og ophøjet til Årets kontorbyggeri 2022

Kalvebodens kolos forskønnet og ophøjet til Årets kontorbyggeri 2022

02
maj
2022
Steen Uno
DSBs gamle betongrå godsterminal og intimiderende humørspoiler på Kalvebod Brygge er efter endt totalrenovering og forskønnende facelift ophøjet til topmoderne kontorhus og netop kåret til Årets kontorbyggeri 2022.
02
maj
2022
Steen Uno

 

 

 

 

 

I årevis, lige siden 1967, lå DSBs 180 meter lange, hæslige beton-mastodont og skurrede fælt i øjnene på de tusinder af dagligt forbipasserende på Kalvebod Brygge.

Nu har Nohrcon, udbyder af kurser og konferencer inden for byggeri, anlæg, infrastruktur m.v., netop kåret en opdateret udgave af godsterminal til Årets Kontorbyggeri 2022. 

Kalvebodens grimme humørspoiler har i løbet af de seneste år gennemgået en omfattende indre og ydre renovation og er genopstået som det moderne kontorhus KB32, der huser lejerne Poul Schmith/ Kammeradvokaten samt Rigsarkivet.  

"Transformationen af Københavns grimmeste bygning til en enkel, stilren, tidløs kontorbygning er bemærkelsesværdig og demonstrerer, hvor stort et potentiale der ligger i at transformere eksisterende bygningsmasse,” lød det i fagjuryens begrundelse for kåringen.  


Brutalistisk

Vilhelm Lauritzen Arkitekter står bag hamskiftet og forskønnelsen af den 28.000 m² store Kalvebod-ejendom, som frem til 2013 rummede DSBs godsbanegård og storbyens godshåndtering.

"Mange har haft holdninger til bygningen gennem tiden. Selv mener jeg, at det var et pænt hus engang, men er bygget i en sjælden gennemført brutalistisk stil," siger Simon Svensson, partner i Vilhelm Lauritzen Arkitekter, til Berlingske.


 Kalvebodens før så berygtede betonkolos er efter en gennegribende transformaton
yderst som inderst genopstået som topmoderne kontorhus og nyt domicil for både
Rigsarkivet og Kammeradvokaten.  

 


"Man kan sige, at vi har vendt det hele lidt på hovedet og ladet brutalismen komme til sin ret indenfor med rå beton, mens ydersiden er lidt mere raffineret. 

Vi vil gerne fortælle, at det her er et gammelt hus, som har været noget andet en gang. Det er jo også gået op for folk, at det måske ikke er så smart at rive ned og bygge nyt. Det er dyrt og en belastning for klimaet.

Jeg tror, at ombygningen af KB32 er starten på en længere proces. Mange københavnere gider ikke det udtryk, som der er i dag. Mit gæt er, at der vil komme flere transformationer af husene på strækningen," forudser Simon Svensson. 


Opgør med cellekontoret

Allerede for 12 år siden øjnede Rigsarkivet mulighederne i godsbygningen for de op til 12,5 meter høje reoler, men først sidste sommer satte man endeligt punktum for arkivets flytning fra Rigsdagsgården til Kalvebod Brygge.  

Kammeradvokaten samlede ligeledes sine tidligere adresser, bl.a. Shellhuset, under ét og samme tag, da statens advokat i maj sidste år opslog sit ny domcil i det færdigombyggede kontorhus.


 "Vi har ladet brutalismen komme til sin ret indenfor 
med rå beton, mens ydersiden er
lidt mere raffineret. Vi vil gerne fortælle, at det her er et gammelt hus, som har været
noget andet en gang," siger Simon Svensson, Vilhelm Lauritzen Arkitekter
 .                               

 

 

“Vi har gjort op med cellekontoret. Alle, også partnerne, sidder i såkaldte sektionsopdelte semi-åbne kontorlandskaber. Vi har kombineret det med rigeligt med mødelokaler og breakout rooms, hvor man også kan arbejde og fordybe sig.

Jeg tror på, at vi med KB32 rammer noget, som bedre kan matche den måde, man arbejder og samarbejder på i dag, fysisk som virtuelt. Det skal også ses i sammenhæng med, at vi netop har lanceret en ny fleksibilitetspolitik.

Muligheden for øget fleksibilitet har mange taget til sig, men det stiller krav til nogle fysiske rammer, som kan styrke fællesskabet, når man er samlet, samt andre krav til IT-understøttelse og virtuelt set-up. Det har vi til fulde fået i KB32," siger managing partner hos Kammeradvokaten, Jens Bødtcher-Hansen.  ●

 

 

Læs mere her:
Da
gensbyggeri.dk: Københavns grimmeste bygning er Årets kontorbyggeri 2022
Berlingske.dk: Kalvebod Brygge er et paradoks

Kristeligt-dagblad.dk: Det nye Rigsarkiv står klar
K-news.dk: Poul Schmith i nye klæder 

 

 

 

 

 

 

 

 

Søg erhvervslokalerOpret søgeagent
Vores medlemskab
  • Lokalebasen medlemskab logo
  • Lokalebasen medlemskab logo