Københavns gamle auktionshus spiret frem som ny succes-story

Københavns gamle auktionshus spiret frem som ny succes-story

13
sep
2017
Steen Uno
I fem årtier skabte Københavns Auktioner handelsliv og glade dage i de velbesøgte bygninger - efter kort mellemstation som bilhus, dramatisk ildebrand og nedtur er den kendte erhvervs-ejendom i Æbeløgade i dag groet op som en ny succeshistorie.
13
sep
2017
Steen Uno

 

 

 

 

Fra starten af 60´erne og helt frem til 2009 skabte Københavns Auktioner et mylder af handel, liv og glade dage i de rummelige lokaler ved Sankt Kjelds Plads på ydre Østerbro.

Forinden havde matriklen Æbeløgade 4 huset Københavns Maskinauktioner, der nu blev lagt sammen med Chr. Hees auktionsforretning i København og A/S Københavns Auktionshal på Gl. Kongevej.

Københavns nye store auktionshus præsenterede kunstauktioner på førstesal, satte biler under hammeren på anden - de salgsklare biler stod parkeret på det åbne tag - mens der i baghusene blev holdt auktioner med hittegods, indbo og andre varesortimenter.

I 2009 blev det kendte bygningkompleks i Æbeløgade overtaget af bilfirmaet Nellemann, der lejede flere lokaler ud til en virksomhed, som udviklede elbiler. Mange af disse gik op i flammer, da huset samme sommer blev ramt af en voldsom brand.


ØsterGro

Efter et flere år langt, trist intermezzo med tilsodede lokaler, restaurering og relancering af de tomme bygninger - vis-a-vis kontorhuset Skt. Kjelds Gård med statsinstitutionerne Danmarks Statistik og Arbejdsskadestyrelsen m.fl. - blev første kapitel skrevet til det gamle auktionshus´ iøjnefaldende revival som driftig, travl erhvervsejendom.

I foråret 2014 placerede bylandbruget ØsterGro 110 tons jord og muld på hovedbygningens flade tagdæk og anlagde efter udenlandsk forbillede et 600 m² stort urbant, økologisk landbrug - med lange rækker grøntsags- og blomster-bede, bistader samt hønsehus.

 Bylandbruget Østergro begyndte i foråret 2014 at anlægge sin opsigtsvækkende
tagfarm, der blev startskuddet til 
en succesrig ´revival´ for det gamle auktionshus
i Æbeløgade på ydre Østerbro.

 

"Vi håber, at ØsterGro kan blive en grøn oase for områdets beboere, og at tagfarmen vil inspirere til lokale økologiske markeder, formidle viden om vores fødevareproduktion på tagterrassen, arrangere workshops etc.," annoncerede initiativtagerne til det ny bylandbrug på toppen af Æbeløgade 4.

I taghavens stemningsfulde drivhus etablerede Østergro kort tid efter spisestedet Stedsans, der straks høstede stor anmelder- og publikumssucces samt meget lange ventelister - senest har spisehuset skiftet navn til Gro Spiseri.


Smeltedigel

Inden tagfarmen havde fitnesskæden Fresh Fitness, i dag Fitness World, fundet vej til et af baghusene, men med ØsterGro begyndte der for alvor at spire nyt liv frem i de tomme, men velbeliggende auktionsbygninger på ydre Østerbro:

Udlejningsvirksomheden Lokalebasen.dk/MatchOffice flyttede ind i juli 2014, siden fulgte konsulentfirmaet Accobat, arkitekterne NOVA5, Center for fremme af bæredygtig forandring Think.dk og veteranmotorcykelværkstedet Dead Cat Motorcycles.

"Før holdt vi til i mørke, ufleksible og utidssvarende lokaler i centrum af København, hvor der altid var p-problemer. Her i Æbeløgade har vi masser af dagslys og fri udsigt til den ene side.

Og som en kæmpe bonus har vi haft mulighed for at præge vores egne rammer, så de er optimale i forhold til vores tegnebordsarbejde, møder, modelværksted og workshops," siger Hanne Vinkel Hansen, CEO og partner hos NOVA5.

 "Som bonus har vi haft mulighed for at præge vores egne rammer, så de er optimale
i forhold til vores tegnebordsarbejde, møder, modelværksted og workshops," siger
Hanne Vinkel Hansen, CEO og partner hos NOVA5.

 

"Som arkitekter synes vi, at områdets mangfoldighed er rigtig interessant med blandingen af boliger, småindustri og erhverv. Du har alt, hvad du skal bruge inden for en meget lille radius - mange forskellige dagligvarerbutikker og fritidstilbud. Flere af vores ansatte bruger f.eks. fitnessklubben ved siden af eller handler her på hjemvejen.

Halvdelen af vores ansatte bor i byen, den anden halvdel bor nord for København, så placeringen på kanten af byen tilgodeser alle. Det er meget svært, at finde et bedre sted i forhold til offentlig transport og vejnet.

Som arkitektvirksomhed har vi over årene fulgt København Kommunes seriøse indsats på klimaområdet her i kvarteret. Vi bor jo lige midt i et kæmpemæssigt bylaboratorium. Det matcher de positive samfundstendenser, som vores egen arkitektur efterstræber.

Før tog folk en rygepause på gaden, i dag går vi op på Østergro for at nyde solen og trække vejret," tilføjer Hanne Vinkel Hansen.


Coworking-stationer

Efter sin vellykkede retablering er den ´genoplivede´erhvervsejendom i Æbeløgade i dag succesrigt back in business med fuldt udlejede kvadratmeter.

Netop nu har Lokalebasen.dk på første sal dog en mindre serie coworking kontor-stationer ledige for nyudsprungne iværksættere og øvrige start-ups med flere.

"Efter at vi flyttede vores it-udviklingsafdeling til Ukraine, har vi fået husrum og føler lyst til at udfylde vores tomme skriveborde med spændende kræfter, der vil hjælpe os med at bevare humøret, stemningen og inspirationen i top i vores i forvejen livlige kontormiljø," siger Jakob Dalhoff, CEO hos Lokalebasen.dk A/S. ●


  

 

 

Læs mere her:
Da.wikipedia.org: Æbeløgade
Bolius.dk: ØsterGro taglandbrug: Vi gror mad på taget
Lokalebasen.dk: Coworking- og mødelokaler i dynamisk kontormiljø

 

 

 

 

 


 

 
Søg erhvervslokalerOpret søgeagent
Vores medlemskab
  • Lokalebasen medlemskab logo
  • Lokalebasen medlemskab logo