Kontorfællesskabet i corona-kolbøtte: Fra offer til udlejningsmarkedets store vinder

Kontorfællesskabet i corona-kolbøtte: Fra offer til udlejningsmarkedets store vinder

11
jan
2022
Steen Uno
I foråret 2020 frygtede i tusindvis af affolkede coworking og kontorfællesskaber at måtte dreje nøglen om - i den sene fase af pandemien kan de nu melde om rekordhøj tilgang og igen fyldte lokaler, viser den ny årlige MatchOffice Client Survey.
11
jan
2022
Steen Uno

  


Efter halvandet år med corona-restriktioner er det servicerede kontor ved at manifestere sig som post-pandemiens store vinder og populære førstevalg for små og mindre virksomheder, yngre startups, freelancere m.fl..  

Et stigende antal SMV'er vælger i dag fleksible, indflytningsklare kontorlokaler med kortfristet kontrakt, som de hurtigt kan sætte på pause eller træde ud af, samt en udbyder til praktisk at varetage firmaets facility management. 

Ifølge den ny årlige lejerundersøgelse MatchOffice Client Survey 2021 er antallet af respondenter, der bekræfter at have benyttet deres servicerede kontor siden pandemiens start, mere end fordoblet - fra 16% sidste år til 34% her i 2021.  

Et stort flertal blandt undersøgelsens interviewede kontorlejere arbejder stadigvæk hjemmefra, men i takt med at fortsat flere kontorfolk færdigvaccineres, forventes fortsat flere at vende fysisk tilbage til deres kontorfællesskaber.   


Flex lejevllkår

"Siden covid-19 pandemiens udbrud har udbydere af coworking og kontorfællesskaber fået en masse værdifuld erfaring og lært, hvordan de bedst kan få deres kontormiljøer og lokaler til at matche deres lejeres krav til sikkerhed, fleksibilitet og omkostningseffektivitet.

Der står klart, at det fleksible servicerede kontor er på vej til at blive udlejningsmarkedets markant store vinder af den ny tids nye hybride måder at organisere kontorarbejde på," siger Jakob Dalhoff, CEO hos MatchOffice. 

 Efter halvandet års corona-restriktioner er kontorfællesskabet ved at manifestere sig
som post-pandemiens store vinder og populære førstevalg for små virksomheder.  
                                                                                                                        Fotos: BLOXHUB

 


MatchOffice Client Survey 2021 baserer sig på nylig respons fra flere end 1.000 office managers i 23 europæiske lande og præsenteres for nu syvende år i træk.

Den ny årsrapport bekræfter, hvordan kontorfællesskaberne oven på branchens corona-krise igen tiltrækker sine gamle, men også helt nye lejere - i særdeleshed qua ultrakorte kontraktbindinger og øvrige uhyre fleksible lejevilkår.  


Ud af krisen

I sit seneste nyhedsbrev rapporterer verdens største erhvervsmægler CBRE, at kontorfællesskabet nu er nået gennem pandemiens nedtur og står foran en nøglerolle, da firmaer er ved at tilpasse deres kontorporteføljer for at imødekomme mere fleksible arbejdsmåder.

Ifølge en amerikansk survey har 37% af 1.250 responderende virksomheder med +500 ansatte siden marts 2020 lukket deres kontorlokaler for altid, mens 32% har lukket nogle af dem. 41% har downsizet deres bestående kontorlejemål. 

 Under pandemiens nu 22 måneder lange forløb har otte ud af 10 kontorfolk arbejdet
alene eller sammen med kun en enkelt arbejdskollega i deres kontorfællesskab. 
                                                                                  Grafik: MatchOffice Client Survey 2021  

 

 

Andre globale undersøgelser viser, at kontorfolk i stigende grad efter de mange måneders hjemmearbejde efterspørger - ja, kræver væsentlig større fleksibilitet omkring deres fysiske arbejdsforhold end før pandemien.

Adskillige kontoransatte verden over arbejder stadig hjemmefra fulltime, men flere og flere returnerer til kontoret for at indtræde i hybride ordninger, der i særdeleshed refererer til fleksible lokalefaciliteter og muligheder.


Markedsførende

MatchOffice Client Survey 2021 viser endvidere, at over otte ud af 10 kontorfolk i løbet af pandemien har arbejdet alene eller sammen med kun en enkelt kollega i deres kontorfællesskab. 16% har arbejdet med tre-fire arbejdskolleger.

55% af de interviewede kontorlejere har aktuelle planer om at forlænge deres nuværende lejekontrakt - i 2020 var det kun 21%. Næsten 70% af respondenterne anfører, at muligheden for nemt at downsize eller udvide deres arbejdsareal er kontorfællesskabets største plus.   


 "Kontorfællesskabet har altid været markedsførende, når et drejer sig om at indrette
og skræddersy arbejdsrum og miljøer til sine lejeres kræsne ønsker og behov," roser

Jakob Dalhoff, CEO hos MatchOffice.

 


"Kontormedarbejdere har i snart to år haft mulighed for at arbejde i deres hjemlige komfortsfære. Det er derfor vigtigere end nogensinde før, at de servicerede kontorer kan tilbyde tilsvarende og de rette matchende komfortniveauer.

Men kontorfællesskabet har altid været markedsførende, når det drejer sig om at indrette og skræddersy arbejdsrum og miljøer til sine lejeres kræsne ønsker og behov. Derfor tegner det overordentlig lyst for dem her på denne forhåbentlig anden side af pandemien," siger Jakob Dalhoff.  ● 

 

 

Se MatchOffice Client Survey 2021: 

 

Læs mere her:
MatchOffice Client Survey 2020
MatchOffice Client Survey 2019
MatchOffice Client Survey 2018
MatchOffice Client Survey 2017

 

   

 

 

Søg erhvervslokalerOpret søgeagent
Vores medlemskab
  • Lokalebasen medlemskab logo
  • Lokalebasen medlemskab logo