Kontorklenodie 66: Nu fredes Danmarks første åbne kontorlandskab

Kontorklenodie 66: Nu fredes Danmarks første åbne kontorlandskab

04
jan
2024
Steen Uno
Danmarks allerførste åbne kontorlandskab, indrettet i 1966 i den banebrydende, nyrestaurerede betonbygning Glasalstrup i Aarhus-forstaden Hasselager og i dag ejet af Realdania By & Byg A/S, er nu blevet indstillet til fredning.
04
jan
2024
Steen Uno

 

 

 

 


Det ramte de godt 70 ansatte hos glas-engrosfirmaet J.A. Alstrup som en bombe, da de i 1966 indtog det knap 1.000 m² store åbne kontorlandskab i Glasalstrups ny administrationsbygning i Aarhus-forstaden Hasselager. 

De havde været vant til at arbejde i små cellekontorer i det gamle hovedkvarter i Aarhus centrum. Nu blev de installeret i et Danmarks formentlig allerførste storrumskontor, hvor alle fra direktør til yngste elev sad i ét og samme rum. 

Kontorlandskabet var konstrueret i et glashus uden søjler under et kæmpestort betontag med ovenlys tegnet af Aarhus-arkitekten Knud Blach Petersen, og huset markerede et nybrud inden for dansk betonbyggeri og kontorindretning.

I 2018 købte Realdania By & Byg den senmodernistiske, kulturhistoriske erhvervsejendom, der efter en meget grundig restaurereing nu er bevaret for eftertiden, og som nu senest er blevet indstillet til fredning.


Kontorrevolution

"Alle sidder på chefens kontor", "Direktør og personale placeres i samme rum", "Kontorlandskab giver bedre samarbejde," lød nogle af overskrifterne, som Glasalstrup tiltrak sig i aviser og fagblade gennem flere år.

Det revolutionerende ny kontorlandskabs-projekt vakte stor opmærksomhed og lod sig flittigt fremvise for firmaer, der erklærede interesse for at ville indføre samme kontorkoncept.

 



Glasalstrups medarbejdere, som havde været vant til at arbejde i små cellekontorer
inde i Aarhus midtby, skulle lige vænne sig til at sidde i ét og samme rum som chef
og direktør.
                                                                                                  Fotos: Realdania

 


”Medarbejderne var ikke glade for at flytte ud. De ville hellere have deres eget lille kontor med familien på væggen. De følte sig ensrettede, men tilfredsheden vokser fortsat uge for uge. Man vænner sig til at være mange sammen.

I de gamle lokaler kunne man godt sidde en times tid på sit kontor uden at lave noget. Her kan alle se, når man stopper op, og det har givet visse problemer," rapporterede en udviklingschef til Jyllands-Posten kort efter indflytningen.


Bürolandschaft

Idéen til det moderne, åbne Bürolandschaft blev undfanget i 1958 af de tyske brødre Eberhard and Wolfgang Schnelle, der ønskede at gøre op med de stereotype skrivebordsrækker og indrette et mere organisk og naturligt kontorrum.

For at nedbryde de stive arbejdspladskulturer og protokoller blev direktører og chefer trukket ud af deres kontorer og ud på et åbent kontorgulv, som grønne planter og skærmvægge opdelte i zoner til at tilgodese virksomhedens teams og kommunikationsbehov.

 



Danmarks første åbne kontorlandskab anno 1966: Glasalstrups ny revolutionerende
administrationsbygning i Aarhus-forstaden Hasselager tiltrak sig stor medieinteresse
fra nær og fjern.
  

 


Dagens højdigitaliserede arbejdsplads har ikke længere behov for Schnelle-brødrenes banebrydende kontordesigns og indretninger - ja, det har endda ikke nødvendigvis brug for noget fysisk murværk længere.

Nye teknologier sætter virksomheder i stand til at etablere funktionsdygtige og produktive, fleksible arbejdsmiljøer for deres medarbejdere snart sagt hvor som helst - men det er nu en helt anden snak ...  ● 

 

Læs mere her:
Realdania.dk: Glasalstrup indstillet til fredning
Realdania.dk: Storrumskontor var en kæmpe omvæltning

Youtube.com: Glasalstrup - moderne arbejdsplads i 60'erne
Magasinetbeton.dk: Dansk betonklassiker restaureret og fremtidssikret


 

 

 

 

 

 

 

Søg erhvervslokalerOpret søgeagent
Vores medlemskab
  • Lokalebasen medlemskab logo
  • Lokalebasen medlemskab logo