Kontorudlejere genopruster: Corona har forandret kontorets workflow for altid

Kontorudlejere genopruster: Corona har forandret kontorets workflow for altid

01
jul
2021
Steen Uno
Globale kontorudlejere erkender, at coronakrisen har forandret kontorets workflow og kontor-miljøet for tid og evighed. Firmaernes mange covid-nødløsninger undervejs har udviklet sig til ny sund arbejspraksis, viser MatchOffice Industry Survey 2021.
01
jul
2021
Steen Uno


 

 

 

 

Den globale kontorudlejningsbranche genopruster efter et dramatisk år, som ud over at have kostet meget betydelige økonomiske tab desuden har rykket på konditionerne for udlejernes fremtidige indtjening.

Kontorvirksomheder verden over er ganske vist under forsigtig genåbning, men udlejerne afventer nervøst, i hvilket omfang deres lejeres ansatte ender med at vende tilbage til deres kontorlokaler, efter at de gennem snart 16 måneder har vænnet sig til at arbejde hjemmefra.  

Til MatchOffice Industry Survey 2021 understreger fire ud af fem kontorbydere, at covid-pandemien har forandret lejernes office workflow så voldsomt, at det har haft konsekvenser for deres forretningsgang og dermed indtjening.   

Den ny årsrapport, baseret på aktuel rapportering fra 1.317 kontoroperatører i 55 lande, viser således, at næsten en tredjedel af dem imødeser en kraftig og endog alvorlig nedgang i udlejede kontorkvadratmeter i 2021.    


Længerevarende

"En stor del af de forandringer, som corona-nedlukningerne har påført kontormiljøet, kommer utvivlsomt til at blive længerevarende - nogle af dem med stor sikkerhed permanente.

Men mange udlejere har været forudseende og brugt tiden til at opgradere deres kontorejendomme og til at indrette dem, så de er parat til at møde de nye tider og matche aktuelle ændringer i kontorets workflow," siger Jakob Dalhoff, CEO hos MatchOffice.  


 Selv om der løsnes forsigtigt op for corona-nedlukningerne, forventes en hel del af
pandemiens forandringer i kontorernes workflow at blive længerevarende - mange   
med stor sikkerhed permanente.                                                                    Fotos: iStock

 


Fortsat er pessimismen og de bange anelser evidente i den nye årlige udlejer-undersøgelse fra MatchOffice. Således siger 60% af de interviewede kontorudbydere, at de forventer lavere og meget lavere lejebelægning i 2021.    

Operatørernes aktuelle bekymring går især på, at nyindgåede lejekontrakter er begyndt at blive betragtelig kortere, og dette kan ikke undgå at få indflydelse på deres økonomi inden for ganske kort tid. 


Ubekendte faktor

"Hertil kommer, at ingen fortsat ved, hvor meget kontoransatte ender med at arbejde hjemmefra efter pandemien. Det er den stadig ubekendte faktor," understreger Jakob Dalhoff.

"Hvis de 5-7% procent, man skønnede arbejdede hjemmefra før coronakrisen, fordobles til 10-15%, kan det få alvorlige konsekvenser for kontorudlejerne. Ender flere med at arbejde fra hjemmekontoret, vil problemerne selvsagt vokse."     


 Ifølge den ny MatchOffice Industry Survey 2021 har corona ændret arbejdsgange
på stort set alle kontorarbejdspladser - på halvdelen i betydeligt omfang, på knap
en femtedel i radikal grad.                                                           MatchOffice Graphics

 

 

Ifølge en aktuel analyse fra X-Chair, markedsførende producent af ergonomisk kontorstole, arbejder hele 85% af de 2.500 responderende amerikanske kontorfolk stadig hjemmefra - 61,4% på fuldtid, 23,4% hybrid. Kun 15,2% er tilbage på kontoret fulltime.

I de kommende sommermåneder vil 41,4% af arbejdsgiverne implementere hybridmodeller, mens 36,9% vil indføre WFH-ordninger som ny normal. Kontormiljøet har definitivt ændret form for evigt, konkluderer undersøgelsen.


Gryende optimisme 

De internationale kontorudlejere interviewet til MatchOffice Industry Survey 2021 primo af maj udtrykker umiddelbart større bekymring til markedsresultaterne for 2021, end de gjorde tilsvarende sidste år kort efter coronakrisens start.

Således melder 68,6% af dem om lavere henholdsvis meget lavere belægning hidtil i 2021 - på samme tid i 2020 var procentdelen kun 42.    


 


"Med den globale udrulning af covid-vacciner og introduktion af nye hybrid-måder
at arbejde på er der berettigede håb om, at kontorudlejnings-branchen nu er på vej
på fode igen," siger Jakob Dalhoff, CEO hos MatchOffice.

 


Til gengæld ser kontorudlejerne anderledes optimistisk på mulighederne for forbedret belægning i årets kommende seks måneder: 65% imødeser her højere henh. meget højere belægning mod blot 2% sidste år.  

Følgelig ser 45,2% af de europæiske kontoropeatører så lyst på situationen lige nu og her, at de tør spå om stigende lejepriser i anden halvdel af 2021, Omvendt hersker der næsten ligeså stor enighed om, at længden på indgåede lejekontrakter også i år vil blive kortere.


På fode igen

"I disse fortsat uafklarede tider er lejere netop nu på udkig efter fleksibilitet og søger at skifte deres bestående kontor-lejemål ud med nye lokaler på korte kontrakter.

Alt i alt ser vi dog glædelig tendens til positive udsigter hos vores respondenter. Med den globale udrulning af covid-vacciner samt introduktionen af nye hybrid-måder at arbejde på findes der berettigede håb om, at kontorudlejnings-branchen er på vej på fode igen," sige MatchOffice-direktør Jakob Dalhoff.  ●

 

 

Læs hele MatchOffice Industry Survey 2021

                                                                                                                  

Læs også:
MatchOffice Industry Survey 2020
MatchOffice Industry Survey 2019
MatchOffice Survey Report 2018
MatchOffice Survey Report 2017
MatchOffice Survey Report 2016

 

 

Søg erhvervslokalerOpret søgeagent
Vores medlemskab
  • Lokalebasen medlemskab logo
  • Lokalebasen medlemskab logo