Den internationale kontorudlejningsbranche er sendt dramatisk i gulvet af covid-19 pandemien, som fra starten af marts begyndte at ramme, nedfryse samt lukke også erhvervsudlejnings-markederne over hele verden.
De brat iværksatte globale udgangs- og forsamlingforbud, krav om fysisk distancering etc., der fra den ene dag til den næste slog hårdt ned og knockout´ede titusindvis af kontor- og coworking-lejeres mulighed for at kunne betale deres lokaler, har givet andre tusinder af operatører drøje, nogle endog voldsomme knubs og udfordringer.
Til MatchOffice Industry Survey 2020 rapporterer 74 procent af de spurgte kontor-, kontorhotel- og coworking-udlejere, at corona-krisen har ramt deres forretning meget voldsomt eller ganske betragteligt, mens 25 procent vurderer, at de er sluppet billigere.
Den ny globale årsrapport, baseret på aktuel rapportering fra 1.472 kontorudbydere i 58 lande, viser, at gennemsnitlig kun én procent - i Danmark endda blot 0,1 - af lokaleoperatørerne skønner, at corona-krisen overhovedet ikke har berørt deres udlejnings-business.
Dominoeffekt
"Denne tsunamis voldsomme dominoeffekt er beskæmmende at følge: Når kontorlejere ikke længere ser sig i stand til at svare deres månedsleje, kan udlejerne ikke afdrage på deres prioritetslån. Når indtægterme falder, forringes kontorejendommenes værdier, hvilket hurtigt strammer kreditterne.
Det sidste kan foranledige mange af de investorer, der har sat deres egne eller andres penge i sådan ulykkelig ramt erhvervsejendom, til at trække stikket og sælge den enten af nød eller af finansstrategiske grunde," siger Jakob Dalhoff, CEO hos MatchOffice.
Mens kun otte procent af MatchOffice-undersøgelsens danske kontorudlejere føler sig særdeles hårdt ramt af corona-krisen, er den tilsvarende andel anderledes høj blandt de svenske operatører (33,5%), de asiatiske (36,1%) og markant højere hos de spanske (48,3%).
"I New York skønner udlejningsbranchen, at mere end 40 procent af millionbyens kontorlejere ikke var i stand til at betale månedslejen for april til deres udlejere - et dystert tal, som de fleste frygter vil være endnu højere for maj måned og uundgåeligt vil udløse talrige udsættelses-sager samt konkurser," tilføjer Jakob Dalhoff.
Foran transition
Adskillige tilsvarende nye undersøgelser på det globale kontorudlejningsmarked forudser drøje fremtidige efterdønninger af forårets verdensomspændende covid-19 nedsmeltning. Budskabet lyder samstemmende:
Kontorudlejerne går en udfordrende transition i møde, hvor de - oven på to kvartalers økonomisk nedtur - vil rammes yderligere hårdt af, at mange kontorfolk vil fortsætte med at arbejde hjemmefra samt i større skala, og at udlejernes bygninger derfor bør indrette sig på mindre kontorenheder med flere private arbejdsrum.
Internationale erhvervsmæglere vurderer, at coworkingmiljøer på den korte bane kan komme under pres. Omvendt kan kontorlejemål på op til 300 m² ende som vindere i den forestående post-corona reetableringsfase, fordi mange kontorlejere vil typisk sikre hygiejne og tryghed i egne rum fremfor at dele kontorrum med andre.
Før covid-19 var små og mindre kontorvirksomheder vigtigste brugere af coworkingmiljøet, som de nye markedskrav til social distance nu truer med at udfordre, og som også ændrer kontorfolkets måde at betragte sine arbejdsområder på.
Ikke alle kan i samme udstrækning fortsætte med at arbejde hjemmefra og vil derfor fremadrettet være mest tilbøjelige til at kræve at arbejde i egne kontorrum fremfor i deres tidligere coworkingarealer, lyder analysen.
Markedet pessimistisk
Adspurgt primo maj inden den første spæde corona-oplukning udtrykker kontoroperatørerne til MatchOffice Industry Survey 2020 gennemgående bekymring og pessimisme til markedsudsigterne og resultaterne for resten af 2020.
42 procent af dem melder af indlysende årsager om lavere henh. meget lavere belægning hidtil i 2020 sammenlignet med sidste år, og mere end halvdelen (54%) forventer, at belægningen også vil komme til at skrante i årets anden halvdel.
Mens godt en fjerdedel kalkulerer med lavere prissætning, imødeser en tredjedel af udlejerne desuden faldende såvel som kortere længder på indgåede kontorkontrakter i resten af 2020.
"Her ved udgangen - forhåbentlig - af coronakrisen ser jeg det som et lille optimistisk lyspunkt, at 59 procent af vores respondenter trods alt har formået at holde prisstabilitet gennem de turbulente tider," siger MatchOffice-direktør Jakob Dalhoff.
"Trods kontorudlejernes umiddelbart mørke syn på den nærmeste fremtid har vi før set, hvordan branchen har været dygtig til at remobilisere troen og udvikle nye konstruktive tilgange til at tilpasse sig udlejningsmarkedets forandrede realiteter." ●
Læs hele MatchOffice Industry Survey 2020
Læs også:
MatchOffice Industry Survey 2019
MatchOffice Survey Report 2018
MatchOffice Survey Report 2017
MatchOffice Industry Survey 2016