Nu truer den kunstige intelligens også DIT kontor og arbejdsliv

Nu truer den kunstige intelligens også DIT kontor og arbejdsliv

12
sep
2023
Steen Uno
Kunstig intelligens vil på kort sigt koste i titusindvis af arbejdstimer og dermed arbejdspladser for salgs-, marketing-, kommunikationsfolk, softwareudviklere, ingeniører, arkitekter, farmaceuter samt mange andre, spår McKinsey-rapport.
12
sep
2023
Steen Uno


 

 

 

 
Markedet for kunstig intelligens, AI (artificial intelligence), er i eksplosiv udvikling og har potentiale til at øge den globale økonomiske vækst med svimlende 4,4% eller omkring 30.000 milliarder kroner.

Den digitale flodbølge vil dog indledningsvis komme til at give beskæftigelsesmæssigt bagslag for uoverskuelig mange vidensarbejdere inden for snart sagt alle fag, forudsiger dystert et af verdens største konsulenthuse, McKinsey & Co.

For et par år siden vurderede McKinsey, at generativ AI vil automatisere halvdelen af vidensarbejders arbejdstimer - i sin ny rapport før sommerferien har McKinsey opdateret sit estimat til nu hele 60-70% i tiden 2030 til 2060.

Generativ AI er den gren af kunstig intelligens, som er i stand til at generere data og content i form af tekst, billeder, video, lyd, 3D-modeller m.v..


Revolution

"Den industrielle revolution for 200 år siden mekaniserede vores fysiske arbejde og ændrede samfundet fundamentalt - ikke fra den ene dag til den anden, men over årtier.

Kunstig intelligens digitaliserer vores færdigheder. Hvad den industrielle revolution gjorde for vores fysiske arbejde, sker tilsvarende nu med det mentale arbejde," siger den amerikanske fremtidsforsker Ian Beacraft. 

 McKinsey vurderede for et par år siden, at generativ AI vil automatisere halvdelen af
vidensarbejders arbejdstimer - et estimat, som McKinsey i sin ny rapport opdaterer
til nu hele 60-70% i tiden 2030 til 2060.
                                                       Fotos: iStock

 


"Vi lever i et samfundssystem, hvor markedet driver forandring. Markederne ønsker effektivitet. Der vil komme fyringer i et omfang, som er svært at vurdere. Men vi kommer også til at se nye måder at organisere og fordele arbejdet på.

Den kunstige intelligens er kompliceret, og det kommer til at tage tid, før den kan realisere sit potentiale. Men modsat andre hypes som metaverse eller kryptovalutaer vil AI blive en central infrastruktur for samfundet ligesom elektricitet," forudser Ian Beacraft.


Nye behov

Generativ AI understøtter primært vidensarbejde ved at give mulighed for at skabe første udkast til dokumenter, emails, præsentationer, billeder, video, produktdesign osv., så vidensarbejderen vil bruge mere tid på at redigere end at skabe.

"Inden for forskning og udvikling har forsøgsforløb, der bruger generativ AI til at understøtte skrivning af softwarekode, dog vist ganske høje niveauer af stigende produktivitet," siger Michael Chui, partner hos McKinsey Global Institute.

 "H
vad den industrielle revolution i 1800-tallet gjorde for vores fysiske arbejde, sker
nu tilsvarende med vores mentale arbejde," siger den amerikanske fremtidsforsker
Ian Beacraft.

 


"Men det betyder ikke, at vi i fremtiden vil få brug for meget færre softwareingeniører, for verden vil jo også fremover finde nye behov for endnu mere software.

Generativ kunstig intelligens har også potentialet til at forbedre produktiviteten i eksempelvis kundecentre og få kunde-kontakt og interaktioner til at forløbe og føles meget mere naturlige."


Det gode råd

Ifølge McKinsey-rapporten vil transformationen i særdeleshed lægge pres på vidensarbejdere med højere uddannelser og lønninger, hvis aktiviteter "tidligere blev anset for at være relativt immune over for automatisering."

Tidligere har den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs estimeret, at generative AI-systemer på verdensplan vil kunne påvirke 300 millioner fuldtidsjob med administrative og juridiske faggrupper som nogle af de mest udsatte. 


 Den kunstige intelligens vil ikke tage dit job - det er nogen, der bruger den kunstige
intelligens, som vil komme til at overtage det ...


 

Hvis du skulle være blandt de vidensarbejdere, der er aktuelt bekymret for, hvad AI kommer til at betyde for dit job, så er det bedste forsvar at lære at bruge og håndtere den kunstige intelligens til din fordel.

For som den schweiziske økonomiprofessor Richard Baldwin formulerer det: "Kunstig intelligens vil ikke tage dit job - det er nogen, der bruger den kunstige intelligens, som vil komme til at overtage det ..."  ●

 

Læs mere her:
Gartner.com: What are the risks, benefits and values of generative AI
Computerworld.com: The future of work is AI-enhanced and remote
Businessinsider.com: AI is going to whack the mediocre middle of office workers
Financialpost.com: Biggest losers of AI boom are knowledge workers, McKinsey says

 

 

 

 

 

 

 

 

Søg erhvervslokalerOpret søgeagent
Vores medlemskab
  • Lokalebasen medlemskab logo
  • Lokalebasen medlemskab logo